Inhoud
Zijn eiken lamelparket en vloerverwarming een goede combinatie?
Eiken lamelparket is een populaire keuze door zijn mooie, natuurlijke uiterlijk en uitstekende duurzaamheid. Wil je eikenhout combineren met vloerverwarming, dan is het belangrijk te weten hoe de houtsoort zal reageren op de warmte.
Mits het respecteren van de richtlijnen of voorwaarden van lamelparket is eikenhout perfect te combineren met vloerverwarming.
Let op de thermische waarde
Bij het combineren van een houten vloer met vloerverwarming is het belangrijk op te merken dat de ene houtsoort warmte beter doorlaat dan de andere.
Hoe lager de thermische weerstand of warmtegeleidingsweerstand (rc-waarde), hoe beter het rendement. Hoe hoger de waarde, hoe moeilijker het materiaal warmte door laat. Een te hoge rc-waarde zorgt dat het verwarmingssysteem zijn warmte niet optimaal kan afgeven.
De maximale rc-waarde ligt op zo’n 0,15 m2 K/W. Hoger is niet ideaal voor vloerverwarming. Eiken lamelparket ligt rond 0,12 m2 K/W en is dus perfect combineerbaar. Ter vergelijking: een massief eiken vloer gaat al snel naar de 0,18 m2 K/W.
Afhankelijk van het legpatroon van het lamelparket kan de waarde stijgen of dalen. Een visgraat patroon bevat veel naden tussen de planken, waardoor warmte makkelijk kan ontsnappen. De waarde zal automatisch wat lager liggen.
Gebruik je de vloerverwarming enkel als bijverwarming? In dat geval is een iets hogere rc-waarde minder nadelig dan wanneer het de hoofdverwarming betreft.
Staar je niet blind op de rc-waarde van jouw vloer. Een vloer met vochtbuffer om uitdroging te vermijden is minstens even belangrijk.
Vraag daarom zeker aan een erkend installateur of jouw gewenste lamelparket geschikt is voor vloerverwarming.
Welke vloerverwarming is geschikt voor houten vloeren? (Voordelen en nadelen)
Er bestaan 4 soorten vloerverwarming: elektrisch, infrarood, en natte en droge vloerverwarming. Het ene type past beter bij lamelparket dan het andere. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.
Type vloerverwarming | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Elektrische | Makkelijk te plaatsen Dunne verwarmingselementen | Ongelijke warmteafgifte Grote temperatuurverschillen mogelijk Hoog energieverbruik |
Droge | Homogene warmteafgifte | Snelle opwarming |
Natte | Grote warmte-uitstraling | Enkel nieuwbouw of ingrijpende renovatie |
Infrarood | Snel warm Gelijkmatige warmteverdeling | Enkel onder zwevende vloer Vloer tot maximum 1 cm dik |
Natte vloerverwarming is het meest voorkomende systeem. Het kan naast verwarming ook voor verkoeling zorgen. Een droogbouwsysteem is ideaal bij een renovatie, wanneer er al een vloer ligt. Beide kunnen goed gecombineerd worden met houten vloeren.
Vloerverwarming moet relatief constant van temperatuur blijven voor een lamelparketvloer.
Ongeacht het type, laat je de vloerverwarming best niet warmer worden dan 26 à 28 graden Celsius. Hoe warm het precies mag worden voor de houtsoort van jouw voorkeur vraag je best na bij een installateur. Bij een te hoge temperatuur zal het hout uitzetten met kromtrekken, scheuren en vervormingen tot gevolg.
Naast een maximale warmte, mogen er ook niet te veel temperatuurschommelingen zijn. Elektrische vloerverwarming wordt om die redenen meestal afgeraden.
Enkele voorwaarden voor lamelparket op vloerverwarming
Een houten vloer en vloerverwarming samen installeren draagt bij tot een hoger comfort in jouw woning. Om die samenwerking goed te laten verlopen zijn er enkele voorwaarden waar je rekening mee hoort te houden.
1. Laat het lamelparket acclimatiseren voor de plaatsing van vloerverwarming
Laat het hout zich eerst aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte.
2. Zorg voor voldoende ondervloerisolatie
Isolatie onder de vloerverwarming zorgt ervoor dat de warmte niet in de ondervloer zal trekken, maar naar boven wordt afgevoerd.
3. Kies voor een stabiele houtsoort
De ene houtsoort is beter bestand tegen temperatuurschommelingen dan de andere. Een soort die niet sterk reageert noemen we een stabiele houtsoort.
De meest geschikte soorten zijn onder andere eikenhout, teak, wengé en afzelia.
Massief parket is om die reden minder interessant dan lamelparket. Het is veel gevoeliger voor temperatuurverschillen.
4. Zorg dat de bovenste laag uit 3 tot 6 millimeter massief hout bestaat
Massief parket is niet geschikt voor vloerverwarming. Het is te gevoelig voor temperatuurschommelingen. Lamelparket bestaat uit meerdere lagen, waarbij enkel de toplaag massief hout is. Deze opdeling zorgt dat het minder zal krimpen en uitzetten.
Naast de hogere weerbaarheid wordt de warmte ook beter doorgegeven aan de ruimte erboven.
5. Installeer het lamelparket correct
Afhankelijk van het type lamelparket en de fabrikant kan de installatie wat verschillen. Volg de richtlijnen nauwkeurig op.
6. Schaf een droog verwarmingssysteem aan
Bij een droog systeem worden de buizen niet rechtstreeks in de chape gelegd, zoals bij een nat systeem. Ze worden in isolatieplaten geplaatst en dat geeft over het algemeen een beter rendement in combinatie met een houten vloer.
Hoe dik mag lamelparket zijn bij vloerverwarming?
De dikte van het lamelparket is een belangrijk aandachtspunt bij de installatie met vloerverwarming. Het wordt aanbevolen een toplaag te kiezen die ergens tussen 3 en 6 mm dik is. De juiste dikte kiezen is belangrijk om meerdere redenen:
- Het is belangrijk voor de warmteoverdracht. Een te dikke toplaag zal warmte van het vloerverwarmingssysteem niet goed doorgeven naar het oppervlak van de vloer. Een dunnere toplaag zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verwarming van de kamer.
- Kies je voor een lamelparket van goede kwaliteit, dan zal er geen probleem zijn. Voor sommige vloeren wordt een maximale dikte van 19 mm aanbevolen, sommige leggen de limiet op 10 mm. Het is belangrijk dit zeker te bespreken met jouw installateur.
Plaatsingsmethode parketvloer en vloerverwarming
Parketvloeren en lamelparketvloeren kunnen op 2 manieren geplaatst worden. Ze worden gelijmd en genageld of, ze worden in elkaar geklikt. Die laatste methode noemen we een zwevend parket.
Beide methodes hebben voor- en nadelen. Parket vastlijmen is bijvoorbeeld permanent, terwijl je zwevend parket makkelijk kan verplaatsen of meenemen als je verhuist.
Wanneer je kiest voor verlijmen, moet je er allereerst voor zorgen dat de lijmsoort geschikt is voor vloerverwarming. Het grote voordeel bij deze installatiemethode is dat warmte makkelijker wordt doorgegeven. Het is daarom de methode die experten meestal aanraden.
In heel wat gevallen kan je ook kiezen voor een zwevend parket. Het vereist een speciale onderlaag die compatibel is met vloerverwarming. Deze legmethode is een stuk makkelijker dan de vorige en kan een handige doe-het-zelver met een beetje advies perfect zelf.
Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in voor advies en offertes op maat
Heb je specifieke vragen over de keuze van lamelparket of de installatie ervan in combinatie met vloerverwarming? Een vakman helpt je verder met advies op maat.
Vul onderstaand offerteformulier vrijblijvend in en kom in contact met 1 of meerdere installateurs in jouw buurt. Ontvang advies en offertes op maat van jouw situatie en budget.