Inhoud
Wat is klikparket of laminaatparket?
Een klikparket bestaat uit houten panelen die je met een kliksysteem aan elkaar bevestigt voor een zwevende plaatsing van je parket. Het gaat om samengesteld parket: de panelen bestaan niet uit massief hout, maar uit meerlagige planken.
Het kliksysteem werd in eerste instantie voornamelijk gebruikt bij de plaatsing van laminaatvloeren. Toen bleek dat de techniek ook geschikt was voor de steeds populairder wordende parketvloeren, kwam het klikparket tot leven. Vandaar natuurlijk de naam laminaatparket.
Omdat een klikparket leggen vrij eenvoudig is, wordt het systeem vooral gebruikt door doe-het-zelvers. Een klikparket kent echter ook enkele nadelen. Daarover lees je hieronder meer.
Prijs: Wat kost het leggen van parket met kliksysteem per m2?
Klikparket is bestemd voor doe-het-zelvers. Je betaalt gemiddeld 30 tot 60 euro per vierkante meter voor het klikparket zelf. Aangezien je geen lijm, nagels of bijzonder gereedschap nodig hebt, hoef je niet in te zitten met extra materiaalkosten.
Bovendien doe je de plaatsing zelf: ook over installatiekosten hoef je niet wakker te liggen.
Hoe duur zijn andere parketvloeren?
Voor een lamelparket of samengesteld parket betaal je zo’n 40 tot 90 euro per vierkante meter.
Massief parket kost heel wat meer: gemiddeld 40 tot 120 euro per vierkante meter. Prijzen boven de 120 euro per vierkante meter zijn niet uitzonderlijk. Voor een massief parket uit exotisch hardhout betaal je al snel enkele honderden euro’s per vierkante meter – exclusief plaatsingkosten. Klikparket is dus een aanzienlijk goedkopere optie.
Voordelen en nadelen
Klikparket heeft enkele kenmerkende voor- en nadelen.
Voordelen klikparket
Waarom kies je voor een klikparket?
- Geen lijm of spijkers nodig.
- Klikparket is meteen na plaatsing beloopbaar.
- Verhuis je? Dan klik je de parketvloer eenvoudig los en neem je die mee naar je nieuwe woonst.
- Geschikt voor doe-het-zelvers.
- Vlotte plaatsing.
- Mogelijkheid om beschadigde panelen te vervangen.
- De natuurlijke charme van hout aan een relatief lage prijs.
Nadelen klikparket versus lijmen, nagelen en tand- en groefsysteem
Klikparket kent, zoals gezegd, ook enkele nadelen.
Eerst en vooral is klikparket niet geschikt voor het bekleden van oppervlaktes groter dan 25 vierkante meter. Om veiligheidsredenen moet parket van zo’n formaat altijd verlijmd of vastgenageld worden.
Daarnaast maakt een klikparket (net als andere zwevende houten vloeren) meer lawaai dan een verlijmd of genageld parket. Door een geschikte onderlaag te plaatsen, kun je de akoestiek van je klikparket wel aanzienlijk verbeteren.
Ook de warmtegeleiding van klikparket is minder goed. Voor verwarmde vloeren wordt steevast voor verlijmd parket gekozen. Er bestaan nochtans klikparketvloeren op de markt waarbij zowel de warmtegeleiding als de akoestiek verbeterd is.
Een klikparket leggen is eenvoudig, maar biedt minder flexibiliteit bij het plaatsen dan bijvoorbeeld het klassieke tand- en groefsysteem.
Verder gaat klikparket niet bijzonder lang mee. Bij een degelijke plaatsing heeft klikparket een levensduur van zo’n 30 jaar. Een parket in massief houten planken heeft verreweg de langste levensduur: dat gaat gemakkelijk meer dan 40 tot zelfs meer dan 60 jaar mee.
Tot slot is klikparket niet goed bestand tegen schommelende temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. In badkamers kies je bijvoorbeeld beter voor een parket met tand- en groefsysteem.
Soorten houten vloeren met kliksysteem
Welke opties biedt klikparket?
Keuze 1: Houtsoorten: van eik tot bamboe parket
Nagenoeg elke houtsoort kan verwerkt worden tot klikparket. Klikparket bestaat dus in allerlei kleurschakeringen en in een breed gamma van houtstructuren en nerfpatronen.
Keuze 2: Legpatronen, van smalle stroken tot visgraat
Klikparket kan voorzien worden van allerlei legpatronen. Omdat de panelen op voorhand voorzien zijn van het gewenste patroon, bespaar je heel wat tijd, moeite en kosten. Een massief parket in dambordpatroon in elkaar puzzelen, is bijvoorbeeld een enorm tijdrovende klus die heel wat technische kennis vereist.
Houten vloer laten leggen? Vergelijk offertes op maat
Zelf een houten vloer leggen of toch een specialist inschakelen? Kies je nu voor klikparket of voor een verlijmde massief houten vloer, met een parketexpert aan je zijde zit je goed.
Gebruik onderstaand formulier om gratis en volledig vrijblijvend advies op maat te ontvangen. Daarnaast ontvang je offertes van 1 of meer parketspecialisten in jouw buurt. Zo kun je kostbare informatie inwinnen, prijzen vergelijken, en een oplossing vinden die aansluit bij jouw wensen en budget.