Inhoud
Wat is fineerparket?
Fineerparket is een soort samengesteld of meerlagig parket. Het parket bestaat uit verschillende lagen multiplex, MDF, HDF of houtvezelplaten. De bovenste laag (de top- of slijtlaag) bestaat uit echt hout.
Verschil fineerparket en lamelparket: hoe dik is fineer- of lamelparket?
Het grote verschil tussen lamelparket en fineerparket is de dikte van de toplaag. Bij een gewoon lamelparket is de toplaag minstens 2 millimeter dik. In de praktijk is de slijtlaag van kwalitatief lamelparket 3 à 6 millimeter dik.
De slijtlaag, ook wel de fineerlaag, van fineerparket is aanzienlijk dunner. De dikte bedraagt niet meer dan 2,5 millimeter. Daardoor is fineerparket erg dun. Ideaal voor ruimtes met vloerverwarming, waar een te dik parket de warmte vaak te sterk absorbeert. De werking van fineerparket is, net als bij lamelparket, gering: de onderliggende lagen zijn heel stabiel.
Verschil met laminaat
Fineerparket heeft ook wat weg van laminaat. Laminaat (ook laminaat met houtlook) bevat geen echt massief hout, ;fineerparket wel. De top- of slijtlaag van een laminaatvloer bestaat uit een gelamineerd design met houtlook.
Samenstelling en dikte
Een plank in een fineerparket bestaat doorgaans uit 3 tot 4 lagen.
- Onderlaag: stabiliteit. Een stabiliserende laag, vaak uit hout.
- Tweede laag: stevigheid. Een zeer stevige, harde laag, vaak uit HFD (ook wel houtvezelplaat).
- Toplaag of fineerlaag: uitstraling. Een fijn laagje massief hout.
- Lak- of vernislaag: bescherming. De slijtlaag wordt afgewerkt met een 8-tal lagen beschermende lak of vernis.
Geschikte houtsoorten (eik, teak, grenen …)
Fineerparket is verkrijgbaar in nagenoeg elke houtsoort. Vaak is de verkrijgbaarheid van fineerparket met een specifieke houtsoort in de toplaag afhankelijk van de beschikbaarheid van die houtsoort.
Fineerparket kopen: gemiddelde prijs
Fineerparket is net als lamelparket een budgetvriendelijke optie voor parketliefhebbers. Gemiddeld betaal je 30 tot 60 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.
Hoe fineerparket onderhouden?
Massief parket en lamelparket kun je bij slijtage opschuren. Met fineerparket is dat niet het geval: de dunne fineerlaag zou je zomaar eens per abuis volledig kunnen wegschuren.
Om het parket te beschermen, wordt het afgewerkt met verschillende lagen lak of vernis. Bij slijtage breng je één of meerdere nieuwe lak- of vernislagen aan.
Verder heeft fineerparket geen specifieke onderhoudsnoden. Stofzuigen en dweilen met een geschikt schoonmaakmiddel volstaat.
Voordelen en nadeel fineerparket leggen
Waarom kies je wel of niet voor fineerparket?
Voordelen
De belangrijkste voordelen van fineerparket op een rij.
1. Slijtvast en krasbestendig
Fineerparket wordt afgewerkt met een 8-tal lagen vernis of lak. Het resultaat is een zeer slijtvaste vloer die ook bij intensief gebruik lang meegaat en niet snel krast.
2. Hoge weerstand
De stevige houtvezelplaat onder de dunne slijtlaag heeft een bijzonder hoge weerstand die ook de bovenliggende fineerlaag beschermt. Naaldhakken, stoelen en de pootjes van zware objecten of meubels laten geen deuken achter in het fineerparket.
3. Waterdicht – geschikt voor keuken en badkamer
Die 8 lagen vernis of lak maken fineerparket niet enkel slijtvast. Het parket is ook goed bestand tegen vocht en water. Bepaalde soorten fineerparket zijn bovendien geïmpregneerd. Die plaats je probleemloos in vochtige ruimtes als de keuken, badkamer of het washok.
4. Ecologisch
Er zit weinig echt hout in fineerparket. Je kunt dus gerust zeggen dat je met fineerparket een duurzame, ecologisch bewuste keuze maakt.
Kies voor fineerparket met hout uit duurzaam beheerde bossen. Wil je een nog duurzamer parket? Bekijk dan samen met een vakman het aanbod aan volledig recycleerbare fineerparketvloeren.
5. Relatief goedkoop
Een groot voordeel van fineerparket is de bijzonder lage prijs. Fineerparket is niet enkel goedkoper dan massief parket, maar ook goedkoper dan de meeste soorten lamelparket.
6. Eenvoudige plaatsing
Fineerparket plaatsen is relatief eenvoudig. Je betaalt dus geen hoge plaatsingskosten. Handige doe-het-zelvers met wat ervaring kunnen zelfs overwegen om het parket zelf te leggen.
7. In combinatie met vloerverwarming
Fineerparket kan je, net als lamelparket, goed combineren met vloerverwarming. De onderste lagen van het parket zijn stabiel en hebben een geringe werking.
Let er wel op dat de dunne fineerlaag gevoeliger is voor temperatuurschommelingen. Kies daarom fineerparket dat geschikt is voor verwarmde vloeren.
Vraag een expert om advies over het combineren van vloerverwarming en parket.
8. Meerdere legpatronen (bijvoorbeeld visgraat) en houtsoorten
Fineerparket is verkrijgbaar in allerlei legpatronen: van een klassiek strokenparket tot visgraatpatroon of Hongaarse punt. Daarnaast heb je de keuze uit een ruim assortiment aan houtsoorten voor de fineerlaag van het parket.
Nadelen
Het belangrijkste nadeel van fineerparket is de relatief korte levensduur. Gemiddeld gaat fineerparket zo’n 10 tot 15 jaar mee,
Dat is ongeveer de helft van de levensduur van meerlagig parket met een dikkere toplaag. Massief parket gaat gemakkelijk 4 keer mee. Dat heeft een levensduur van (meer dan) 40 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het hout, de houtsoort en de legging.
Benieuwd hoeveel je nieuwe parket kost? Vergelijk offertes op maat en bespaar kosten
Het plaatsen van een houten vloer laat je best over aan een ervaren parketspecialist. Die verzekert niet enkel dat je de juiste vloer- en houtsoort kiest voor de juiste ruimte. Hij of zij zorgt ook voor een net, duurzaam en correct resultaat waar je nog jarenlang van blijft genieten.
Heb je nog vragen over fineerparket of ben je benieuwd hoeveel jouw nieuwe houten vloer zal kosten? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij de opties verkennen, prijzen vergelijken, en een oplossing vinden die past bij je wensen én budget.