Is het verstandig om een houten vloer in de keuken te plaatsen? 

Je kunt een houten parketvloer prima in de keuken plaatsen, op voorwaarde dat je met een aantal zaken rekening houdt. Zo kies je bijvoorbeeld best voor een duurzame houtsoort die schimmelbestendig is. Bovendien is het belangrijk dat je de vloer afwerkt met olie of lak. Deze sterke beschermlaag zorgt namelijk voor een langere levensduur van je parketvloer. 

Een houten parketvloer plaatsen is met andere woorden verstandig als je de juiste keuzes maakt over de vloer zelf, maar ook over de bescherming en de plaatsing ervan. 

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen in jouw regio

Praktische tips voor een kwalitatieve parketvloer in de keuken 

Heb je besloten een houten parketvloer in de keuken aan te leggen? Dan volg je best onderstaande tips en voorzorgsmaatregelen op. Zo ben je zeker dat je houten vloer bestand is tegen de vochtige omgeving van de keuken. 

moderne keuken met parketvloer

1. Kies voor de juiste houtsoort: eiken, beuken, walnoten … vloer

De keuken is in de eerste plaats een ruimte waar je kookt en voedsel opslaat. Bovendien is het de plek waar een familie meerdere keren per dag samenkomt. Daarom appreciëren mensen niet alleen een keuken die praktisch is, maar ook een gezellige uitstraling heeft. 

De vloer in de keuken wordt vaak belopen, wat betekent dat gebruikerssporen sneller opduiken. Het parket in de keuken moet om die reden kwaliteitsvol zijn: een goede stabiliteit en een lange levensduur zijn essentieel. 

Kies daarom voor een parketvloer gemaakt uit een harde houtsoort met een duurzaamheidsklasse tussen I en III. Denk bijvoorbeeld aan eik, beuk, walnoot, kastanje of bamboe. Ze hebben veel houtnerven die krassen, kruimels en ander vuil verstoppen. Bovendien bieden ze door hun hoge dichtheid een degelijke bescherming tegen vocht en intensief gebruik

Zachte houtsoorten zijn niet geschikt: vlekken en krassen zijn duidelijk zichtbaar en hun vochtbestendigheid ligt een stuk lager. 

Tot slot gebeurt het wel eens dat je in de keuken scherpe objecten zoals messen laat vallen. Een parketvloer met een hoge slijtlaag (tussen 8 en 23 mm) is daarom ook een essentieel onderdeel van je vloer. 

2. Bescherm je parketvloer met een laagje olie of lak 

Een parketvloer in de keuken werk je best af met een beschermlaag van lak of olie. Beide producten hebben hun eigen voor- en nadelen. We bespreken ze hieronder. 

Een parketvloer lakken

  • Minder gevoelig voor dagelijks, intensief gebruik. 
  • Makkelijker schoon te maken. Je hoeft een gelakte parketvloer bijvoorbeeld niet in onderhoudsolie te zetten. 
  • Biedt tot 15 jaar bescherming. 
  • Eenmaal er krassen op de slijtlaag zitten, komt er snel vuil in en ontstaan er donkere vlekken. Je kunt de vloer bovendien niet plaatselijk herstellen. 
  • Het hout zet sneller uit en loopt zo een groter risico op waterschade en een barstende laklaag. 

Een parketvloer oliën

  • De vloer is beter bestand tegen vloeistoffen. 
  • De individuele planken zijn beter beschermd. 
  • Olie kan vuil en krassen in houtnerven goed verbergen. 
  • De schade aan de vloer kan je sneller en eenvoudiger plaatselijk oplossen met schuurpapier. 
  • Een geolied parket is onderhoudsintensiever dan een gelakt parket: je zet het best ieder jaar in onderhoudsolie. 
  • Gebruikerssporen en slijtage zijn sneller zichtbaar, wat betekent dat je op de duur last kan krijgen van een oneven oppervlakte. 

3. Breng waterdichte verlijming en uitzetvoegen in polyurethaan aan

Ook de voegen tussen de parketstroken van je keukenvloer mag je niet vergeten te behandelen. Breng een waterdichte verlijming aan en zorg voor uitzetvoegen die met polyurethaan behandeld zijn. Zo blijft het gemorste water op de vloer liggen en kan geen enkele druppel door de voegen in de vloer dringen. 

4. Zorg voor voldoende ventilatie 

Installeer een mechanisch verluchtingssysteem of zet de ramen open. Zo houd je de luchtvochtigheid op peil en maak je komaf met geuren die na het koken in huis blijven hangen. Een goede vochtigheidsgraad is bovendien cruciaal voor de gezondheid van je houten parketvloer. 

5. Leg de keukenvloer zwevend 

Een keukenvloer loopt sneller schade en slijtage op dan andere vloeren. Daarom is het belangrijk om de vloer zwevend te installeren. Dit betekent dat het parket niet direct op de ondergrond ligt.

Als je vloer grotere schade oploopt, kan je eenvoudig een plank vervangen zonder te veel extra werk. Het is verstandig altijd een paar planken in reserve te houden. 

6. Plaats de parketvloer niet onder de keukenkasten 

Een laatste tip is om de parketvloer in je keuken niet tot onder de kasten te installeren. In plaats daarvan monteer je de vloer best tot tegen de poten van de kast. Zo lijkt het alsof het hout tot onder het aanrecht doorloopt, zonder dat dit effectief het geval is. 

Enkele andere redenen om je parketvloer niet onder de kasten te plaatsen, zijn de volgende: 

  • Het kost meer geld. Hoe meer oppervlakte vloer je plaatst, hoe hoger de kosten uitvallen. 
  • Een houten vloer leeft. Afhankelijk van de vochtigheid krimpt het of zet het uit. Als de houten vloer onder de keukenmeubels ligt, zullen die ook bewegen. Dat kan zorgen voor naden en/of kastdeuren die niet meer sluiten. 
  • Een parketvloer onder het aanrecht kan je niet meer uit elkaar halen. Dat is een probleem wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een lek. 
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Ontvang meer tips en vrijblijvende offertes van vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Onderhoud van je parket in de keuken

De houtsoort, de beschermlaag en de plaatsing van je parket hebben een grote invloed op de kwaliteit van jouw vloer. Vergeet niet om je parketvloer na installatie regelmatig en correct te onderhouden

  • De standaard huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt. Het geeft je parketvloer een doffe uitstraling. 
  • Dweil je houten parketvloer niet. Een teveel aan vocht kan het hout doen uitzetten. 
  • Vlekken maak je schoon met azijn en water. 
  • Gebruik speciale reinigingsmiddelen voor parketvloeren en probeer minstens één keer per week je parket uit te vegen. Zo behoud je de lange levensduur en de mooie uitstraling van je houten vloer. 
  • Mors je per ongeluk eten of drank op de vloer? Kuis dit dan zo snel mogelijk op met een schoonmaakmiddel specifiek voor parketvloeren. 
parket in de keuken

Voordelen en nadelen van een houten parketvloer in de keuken 

Twijfel je nog over de aanleg van een parketvloer in jouw keuken? Dan kan onderstaand overzicht met voordelen en nadelen eventueel helpen.

Voordelen 

Een parketvloer in de keuken plaatsen, biedt heel wat voordelen

  • De authentieke uitstraling van parket geeft je keuken een gezellige en natuurlijke stemming. Een houten vloer staat zeker mooi in klassieke of landelijke interieurs. Het grote assortiment aan kleuren en varianten geeft je bovendien de mogelijkheid je kamer een creatieve, unieke en persoonlijke twist te geven. 
  • Hout is een duurzaam materiaal dat, wanneer het goed onderhouden wordt, ook een lange levensduur heeft. 
  • Heb je een open keuken en heeft je woonkamer al een houten vloer? Dan kan je het parket doortrekken naar de keuken. Zo creëer je een grote ruimte. Wat zorgt voor een aangename, rustige en open sfeer in huis. 
  • Parketvloeren kan je combineren met vloerverwarming
  • Houten vloeren reguleren mee de vochtigheidsgraad in huis. 

Nadelen 

Een parketvloer in de keuken heeft ook nadelen

  • Hout is een duurzaam en stevig materiaal, maar in de keuken is het kwetsbaarder dan bijvoorbeeld laminaat of tegels. Let altijd op met vloeistoffen. Als je toch morst, kuis het dan zo snel mogelijk op. Anders loop je het risico dat de houten vloer krimpt of uitzet.
  • Vallende potten, pannen of servies kunnen al snel voor beschadigingen zorgen op een houten parketvloer. Daarom is het belangrijk een goede beschermlaag te voorzien en bij voorkeur voor een massieve houten vloer te kiezen. 
  • Bestaat je parket uit eikenhout? Let dan op met zuren. Eik bevat namelijk tannine. Wanneer een zuur (bijvoorbeeld citroensap in de keuken) met deze stof in aanraking komt, ontstaan er vlekken in je eikenhouten parketvloer die moeilijk te verwijderen zijn. Daarom is het verstandig om voor een donkere eiken vloer te kiezen: daarop zie je de tanninevlekken bijna niet. 
Professioneel advies nodig?
Stel je vragen aan 1 of meerdere vakmannen tegelijk.

Ook een goede optie: keramisch parket 

Hou je van de authentieke, natuurlijke en warme uitstraling van hout, maar wil je geen houten parketvloer in je keuken plaatsen? Dan is een keramisch parket de ideale oplossing voor jou. De tegels bestaan niet uit hout, maar hebben wel de geliefde houtlook van een echt parket.

Het grootste voordeel van dit materiaal is dat je het zonder enig probleem in vochtige ruimtes (keuken, badkamer) kunt gebruiken. 

Keramisch parket is bovendien: 

  • Onderhoudsvriendelijk. 
  • Duurzaam. 
  • Kras- en vlekbestendig. 
  • In elke ruimte van het huis inzetbaar. 
  • Eenvoudig en snel te plaatsen. 
  • Combineerbaar met vloerverwarming. 
  • Geschikt voor elke interieurstijl.
  • In veel kleuren en stijlen (mat of blinkend?) verkrijgbaar. 

Er zijn echter ook enkele nadelen

  • De plaatsing is duur. 
  • Eenmaal een keramisch parket geïnstalleerd is, kan je het niet meer verplaatsen. 
  • Je kunt dit soort parket niet zwevend plaatsen. 

Wat is eigenlijk de beste vloer voor een keuken?

Over het algemeen zijn pvs, vinyl, linoleum en waterbestendig laminaat de meest gekozen materialen voor keukenvloeren. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, je kunt ze combineren met vloerverwarming en ze zijn bestand tegen vochtige omgevingen. 

Wat de beste vloer voor je keuken is, hangt uiteraard ook af van je eigen smaak. Hou je van de houten look van een parketvloer en onderhoud je jouw parkervloer goed en regelmatig? Ook dan heb je een goede keuze gemaakt. 

vrouw onderhoudt parket

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Via onderstaand offerteformulier kom je makkelijk in contact met specialisten in jouw regio. Ze bezorgen je gratis vrijblijvende offertes met persoonlijke aanbevelingen en prijsvoorstellen. Zo heb je een beter zicht op de opties voor jouw renovatieproject.

Door meerdere specialisten met elkaar te vergelijken, vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw woning. Ook beschikt een vakman over voldoende ervaring en kennis om jouw parketvloer correct en met kwalitatief gereedschap te plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vloerwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: parket in de keuken: hoe je houten vloer geschikt maken? tips en onderhoud