Inhoud
Wat is een verlijmd parket?
Een verlijmd parket is opgebouwd uit verschillende lagen hout die aan elkaar zijn gelijmd. Het bestaat uit een toplaag van massief hout, die wordt gelijmd op meerdere onderlagen van multiplex of ander houtmateriaal. verlijmd parket biedt stabiliteit en maakt het minder gevoelig voor krimp en uitzetting.
Op die manier krijg je een mooi resultaat met de natuurlijke uitstraling van echt hout.
Parket lijmen, zwevend leggen (kliksysteem) of nagelen?
Het leggen van parketvloeren kan op verschillende manieren gebeuren. Eerst heb je lijmen. Het is stevig en voorkomt vervorming bij temperatuurwisselingen. Het vereist wel vaardigheid en is lastig te verwijderen.
Een tweede optie is een zwevende vloer. Dit is eenvoudiger te installeren en te vervangen, maar kan meer geluid doorlaten als de ondervloer niet goed is.
Ten derde heb je nagelen. Het is duurzaam maar arbeidsintensief en vereist speciale apparatuur.
Kies op basis van de omgeving, het type parket en jouw voorkeuren de beste optie.
Een (massief) parket op vloer lijmen: twee manieren
Een (massief) parket op de vloer lijmen biedt duurzaamheid en stabiliteit. Je hebt keuze uit twee opties.
1. Rechtstreeks op de dekvloer
De houten vloer wordt direct op de dekvloer gelijmd, zonder gebruik van schroeven of nieten. Het betekent minder legkosten. Omdat er geen aparte ondervloer geplaatst en geschuurd hoeft te worden.
Je hebt meestal geen egalisatie nodig, in tegenstelling tot pvc-vloeren. Een ervaren parketlegger zal eerst de dekvloer grondig inspecteren en goedkeuren voorafgaand aan het lijmen.
Het nadeel is dat het eigenlijk slechts een gedeeltelijke verlijming betreft. Hoewel de planken voor zo’n 70 % volledig verlijmd zijn, kunnen sommige plekken hol klinken bij het kloppen op de vloer. Dit is meestal geen probleem en de planken zullen niet loskomen. Het hoort bij deze specifieke lijmtechniek.
2. Op een tussenvloer of ondervloer
Voor het lijmen van de vloerplanken wordt eerst een tussenvloer op de zandcement dekvloer gelijmd. Vaak bestaat die uit eiken mozaïekmatten. De tussenvloer wordt geschuurd om een vlak oppervlak te creëren voordat de vloerplanken worden gelijmd.
Nadat de tussenvloer klaar is, worden de vloerplanken gelijmd en tegelijkertijd vernageld op de tussenvloer. Nieten worden door de houten planken geschoten om ze 100 % vast te leggen. Hierdoor verdwijnen holle plekken. Daarna worden de nietgaatjes opgevuld en wordt de vloer geschuurd met verschillende korrelgroottes.
Welke houtlijm is geschikt voor meerlaags parket?
Voor meerlaags parket is het belangrijk om de juiste houtlijm te gebruiken om een sterke en stabiele verbinding te creëren. Verschillende soorten houtlijm zijn alvast geschikt.
1. Eén componenten parketlijm (polymeer basis)
Een MS Polymeerlijm voor parket is een gebruiksvriendelijke eencomponentlijm op basis van hybride polymeren. Deze lijm biedt goede resultaten en is eenvoudig te gebruiken. Het is geschikt voor het elastisch verlijmen van parketvloeren van verschillende houtsoorten op cementgebonden of houten ondervloeren.
Deze specifieke lijm is ook geschikt voor het verlijmen van parket op niet-absorberende, ontvette en zeepvrije ondergronden, zoals tegels, natuursteen of glas. De MS polymeerlijmen zorgen voor een duurzame, elastische hechting, zelfs in combinatie met vloerverwarming.
2. Twee componenten parketlijm (polyurethaan basis)
Polyurethaanlijm, ook bekend als PU-lijm, ontstaat uit een reactie tussen isocyanaat en alcohol, waarbij urethaan ontstaat. De uitharding van deze lijm gebeurt doordat water uit de lucht reageert met urethaanverbindingen.
Als de lijm te dik is of als de materialen die worden gelijmd geen lucht doorlaten, kan de lijm niet uitharden omdat het vocht uit de lucht de lijm niet kan bereiken. Om dit op te lossen, wordt soms een uithardingsversneller toegevoegd of wordt er gekozen voor een 2K (tweecomponenten) PU-lijm.
Voor gebruik moeten de twee componenten van deze lijm zorgvuldig worden gemengd. Het mengsel kan daarna gebruikt worden om parket te verlijmen op beton. De lijm zorgt voor een blijvende, licht-elastische verbinding van je parketvloer.
3. Dispersie lijm
Dispersielijm wordt minder gebruikt maar heeft specifieke toepassingen, vooral bij het verlijmen van hout op hout en specifiek voor tapis. Bij deze materialen en ondergronden is nagelen altijd noodzakelijk.
Het wordt altijd aanbevolen om tapisvloeren met deze lijm te verlijmen en vervolgens te nagelen. Dit betekent dat de ondergrond van hout moet zijn. Als dat niet het geval is, wordt aangeraden eerst een houten tussenvloer te leggen. Dispersielijm kan niet worden gebruikt op anhydriet- of magnesiumhoudende ondergronden.
Zelf een verlijmd parket leggen: een handig stappenplan
Zelf een verlijmd parket leggen biedt veel voordelen. Een handig stappenplan kan je helpen om he
t proces soepel te laten verlopen en een professioneel resultaat te bereiken.
Benodigdheden
- Potlood en meetlint
- Tafelzaag of afkortzaag en decoupeerzaag
- Slagijzer en tape
- Rubberen hamer en stootblok
- Afstandsblokjes of wiggen
- Parket en parketlijm
Hoeveel parketlijm heb je per m2 nodig?
Meestal heb je per vierkante meter ongeveer een kilo parketlijm nodig, ergens tussen de 0,8 en 1,2 kilo.
Voor een ruimte van 75 vierkante meter heb je ongeveer 60 à 90 kilo lijm nodig. Als jouw pot parketlijm zes kilo bevat, betekent dit dat je ongeveer 10 tot 15 potten lijm nodig hebt.
Werkwijze
- Zaag de planken voor de eerste twee rijen op maat.
- Leg de planken met de groef tegen de muur en teken de eerste twee rijen af op de ondergrond.
- Breng lijm aan op de afgetekende breedte met een lijmkam.
- Plaats de eerste twee rijen met afstandsblokjes van 1 centimeter om ruimte te laten voor een voeg langs de wand, om te anticiperen op uitzetting en krimp.
- De planken hoeven niet extra in hun groefverbinding te worden gelijmd, de verlijming met de ondergrond is genoeg.
- Zodra de eerste twee rijen gelegd zijn. Herhaal deze stappen voor telkens twee rijen totdat het volledige oppervlak is gelegd.
- Werk snel, want na 10 minuten vertoont de lijm velvorming en verliest ze aan kleefkracht.
Voordelen en nadelen van parket lijmen
Het lijmen van parket biedt meerdere voordelen, maar heeft ook enkele nadelen. Hieronder vind je een overzicht.
Voordelen
- Kwalitatief hoogwaardig gevoel: zelfs dunne vloeren voelen stevig aan omdat ze één worden met de vaste vloer, waardoor er bijna geen loopgeluid is.
- Betere thermische geleiding: bij gebruik in combinatie met vloerverwarming geleidt een verlijmde vloer warmte sneller.
- Stabiliteit gedurende seizoenswisselingen: in tegenstelling tot zwevende vloeren blijft een verlijmde vloer stevig liggen bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen.
- Minder werking van het hout: een verlijmde vloer vertoont tot 50 % minder werking dan dezelfde vloer die zwevend gelegd is.
Nadelen
- Hogere kosten: het gebruik van duurdere materialen maakt verlijmd leggen duurder. Ook zijn de legkosten hoger door het extra werk.
- Complexiteit van installatie: als je ervoor kiest de vloer zelf te leggen, kan een zwevende vloer iets eenvoudiger te installeren zijn dan een verlijmde vloer.
- Onomkeerbaarheid: verwijderen van een verlijmde parketvloer zonder de hele vloer te beschadigen is vrijwel onmogelijk. Vaak komt er schade aan de vloer bij verwijdering.
Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio
Wil je advies op maat of prijzen vergelijken voor parket lijmen? Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen bij parketspecialisten in jouw regio.
De meerwaarde van een erkend parketinstallateur ligt in zijn expertise en ervaring. Hij bezorgt je advies op maat, rekening houdend met jouw situatie en behoeften.