Inhoud
Hoe een parketvloer afwerken? Enkele opties op een rij
Er is geen enkele parketvloer dezelfde. Het legpatroon of de houtsoort is bepalend voor de uitstraling van de houten vloer. Ook de afwerking wordt hierdoor beïnvloed.
Een goede afwerking is uitermate belangrijk om het parket er te laten uitspringen in jouw interieur. Welk type afwerking je kiest is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en budget.
Hieronder vind je een handig overzicht van de mogelijke afwerkingen en aandachtspunten.
1. Lak of vernis?
De eerste mogelijke afwerking is met lak of vernis. Dat wil zeggen dat je de vloer volledig lakt of helemaal met vernis behandelt. Lak of vernis afwerking is heel onderhoudsvriendelijk. Wat een groot voordeel is. Want niemand wil uren besteden aan het onderhoud van zijn parketvloer.
Het onderhoud van deze afwerkingsmethode bestaat uit dweilen met weinig water en een speciaal parketpoetsmiddel. Stofzuigen kan ook op vernis of lak.
Tip:
Bij een matte afwerking behoud je de natuurlijke uitstraling van het parket beter dan bij een glaslak afwerking. Heb je graag een blinkend parket? Dan is glanslak de perfecte optie voor jou.
2. Behandelen met olie
Je parketvloer beschermen tegen vuil? In dat geval loont een afwerking met olie. Het hout wordt gevoed door olie van binnenuit en de vloer wordt water- en vuilafstotend door de olie.
Olie versterkt bovendien de natuurlijke uitstraling van hout. Kleurloze olie zorgt zo voor het behoud van de originele look van het parket. Wil je de look veranderen, kan je ook kiezen voor een gekleurde parketolie in een bepaalde tint.
3. Boenwas
Boenwas is de meest klassieke afwerking voor de parketvloer. Het middel gaat al lang mee en is uiterst doeltreffend.
Het nadeel van een geboende parketvloer is dat het veel onderhoud vereist. Het regelmatig opblinken van het parket met een boenwasmachine is nodig. Dit is een heel intensieve klus, maar het levert wel veel voldoening op achteraf.
4. Hardwaxolie
Deze afwerkingsmethode is een combinatie van olie en was. Het is ook eenvoudig aan te brengen. Het enige nadeel is dat je het meerdere keren zal moeten aanbrengen. Het duurt wel minder lang om te drogen in vergelijking met traditionele was.
‘The best of both worlds’ kan je zeggen in het geval van hardwaxolie. Het combineert de voordelen van olie en was. Daarbovenop behoudt het de natuurlijke uitstraling van het parket.
Met hardwaxolie is je vloer goed bestand tegen vlekken en ook het onderhoud is beperkt. Dweilen met weinig water en een speciaal reinigingsmiddel is al voldoende om je vloer schoon te houden. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt met onderhoudswas wordt wel aangeraden.
5. Saturator
Saturator wordt gebruikt voor hout in een buitenomgeving. Het beschermt tegen vervorming en verkleuring door UV-stralen en weersomstandigheden.
Door het zijdeachtige uitzicht van de saturator worden de nerven van het hout benadrukt.
6. Handgeschraapte vloer
Ga je voor een unieke, authentieke uitstraling? Dan is een handgeschraapte vloer een optie voor jou. Je krijgt met deze techniek hoogteverschillen in het hout, maar het ziet er niet gekunsteld uit.
Het is een arbeidsintensief en tijdrovend proces, maar het zorgt voor een heel mooi resultaat. Dit soort vloer wordt vaak nog eens afgewerkt met olie of wax. Daarnaast heeft de vloer geen speciaal extra onderhoud nodig in vergelijking met andere olievloeren. Als je dus niet veel tijd hebt, is een handgeschraapte vloer zeker ook een goede keuze.
7. Borstelen
Het borstelen van je parket benadrukt de natuurlijke structuur van de nerven en geeft je vloer een 3D-effect. Hoe groot het effect is, is afhankelijk van het soort parketvloer dat je hebt.
Een matte lak wordt vaak gecombineerd met het borstelen van parket. Een geborstelde vloer met lak is bijna niet meer te onderscheiden van een geoliede vloer.
Het voordeel van borstelen is dat krassen ook niet meer opvallen.
8. Roken (enkel bij eiken vloeren)
Het roken van vloeren kan enkel bij een eikenvloer. Dit wordt gedaan om het eiken een donkere, diepere kleur te geven. De eikenvloer wordt traditioneel gerookt met ammoniak. De ammoniak reageert met het looizuur in eiken.
Er zijn 2 problemen met deze behandeling:
- Er is niet geweten hoeveel looizuur er in eiken zit en ook zit er niet in elke eiken vloer evenveel looizuur. Het hout zal hierdoor vaak verkleuren op een andere manier dan je dat zelf wil of voor ogen had.
- Het werken met ammoniak is geen pretje.
Door die 2 problemen of minpunten wordt er tegenwoordig meer gewerkt met pigmenten.
9. Onbehandeld, maar afgewerkt met zeep
Dit is een oude techniek die bijna nooit meer wordt gebruikt. Het is wel de meest ecologische en goedkope afwerking en het hout blijft heel mooi. Het onderhoud is ook heel simpel: regelmatig dweilen met weinig water en natuurzeep of groene zeep.
Een ander voordeel aan deze techniek: er ontstaan geen slijtplekken op je parket zoals bij wax of lakvloer. Een nadeel is dan weer dat een onbehandelde vloer onderhevig is aan vlekken zoals bij het morsen van etenswaren of drinken.
Om te weten welke afwerkingstechniek het beste past in jouw situatie, vraag gerust advies aan 1 of meer vakmannen.
Parketafwerkingen: meerdere soorten profielen, plinten en trapaccessoires
Er bestaan meerdere soorten profielen, plinten en trapaccessoires. We zetten hieronder enkele opties voor jou op een rij.
1. Profielen
Er zijn heel diverse soorten profielen:
- T-profiel
- Eindprofiel
- Overgangsprofiel
- S-profiel
We bespreken ze hieronder meer in detail.
T-profiel
Een T-profiel gebruik je om 2 vloeren met een gelijke dikte op elkaar te laten aansluiten. Je kan dit profiel ook gebruiken voor een aaneengesloten oppervlakte parketvloer dat groter is dan 12 x 6 meter.
Eindprofiel
Indien er geen profiel op de muur kan worden aangebracht, gebruikt je best een eindprofiel. Dit zie je wel vaker bij een trap of schuifraam.
Overgangsprofiel
Het overgangsprofiel gebruik je bij de overgang tussen 2 vloeren die een verschillende hoogte hebben.
S-profiel
Een S-profiel kan je ook gebruiken, net zoals een overgangsprofiel, om de overgang te maken tussen 2 vloeren die op verschillende hoogte liggen.
2. Plinten
Er zijn 2 soorten die het meest gebruikt worden:
- Fineerplinten
- Schildersplinten
Fineerplinten
Fineerplinten vind je in 2 types: type 001 en type 002. Het zijn cederplinten die omhuld worden met fineer van 0.6 millimeter. Je creëert hiermee een authentieke houtlook.
Schildersplinten
Heb je graag je plinten in een specifieke kleur? Vorbehandelde plinten uit massief cederhout kan je perfect schilderen in een kleur naar keuze.
3. Accessoires trap
Ook voor de trapaccessoires bestaan er een aantal mogelijkheden:
- traptreden
- trapneuzen
We bespreken ze hieronder meer in detail.
Traptreden
Met traptreden kan je de bestaande treden bekleden. Je trap wordt hierdoor qua uitzicht echt een verlengstuk van je vloer. De traptreden hebben een massieve toplaag, en zijn heel stabiel en slijtvast.
Qua traptreden heb je keuze tussen rechte treden en hoektreden, in de kleur van jouw favoriete parket.
Trapneuzen
In plaats van volledige traptreden kan je er ook voor kiezen om de tredeneuzen te bedekken met parket. Die neuzen zijn vervaardigd uit massieve eik. Je kan ze gebruiken als aansluiting op je parketvloer van 10, 15 of 21 millimeter.
Extra tips voor een degelijk onderhoud
Je parket elke week een onderhoudsbeurt geven is het ideale scenario. Ook de juiste producten gebruiken en krassen vermijden is heel belangrijk. We geven je hieronder enkele extra tips om het aantal krassen tot een minimum te beperken.
- Een voetmat aan de buitendeur: korrels en steentjes kunnen op die manier niet binnenshuis komen.
- Bescherming onder stoelen en tafels: zodat er bij het verschuiven of verplaatsen van stoelen of tafels geen krassen worden gemaakt.Indien de bescherming rubber is, kan dit wel strepen veroorzaken.
- Planten in een waterdichte bak zetten: nooit rechtstreeks op de vloer
- Voorzichtigheid bij het stofzuigen: let erop dat je geen krassen maakt.
- Geen bijtende producten of chemische doekjes gebruiken.
- Stabiele luchtvochtigheid in jouw woning: zo vermijd je dat het hout zal krimpen of uitzetten.
Alternatieven: verven of schuren?
Verven of schuren zijn 2 alternatieve afwerkingen die je kan kiezen voor je parket. Door het verven van je parketvloer creëer je een nieuwe, unieke look. Maar ook biedt schuren veel voordelen.
Bij schuren worden de krassen weggewerkt in de bovenste laag. Het is echter niet mogelijk bij elke parketvloer. Fineerparket is bijvoorbeeld te dun om geschuurd te worden en bij samengesteld parket is het maar een beperkt aantal keren mogelijk.
Wil je extra info of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in
Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor de afwerking van parket in jouw woning van specialisten in jouw buurt. Vind op die manier de beste optie voor jouw situatie en budget.