Inhoud
Preventie: zo verzeker je jezelf dat jouw houten vloer minder snel krast
Voorkomen is beter dan genezen, zo ook met krassen op je parket. Met deze tips vermijd je de meeste krassen:
- Draag geen (vuile) schoenen binnenshuis. Veel krassen ontstaan door kiezeltjes, zandkorrels en andere scherpe objecten die in de groeven van je schoenzolen kruipen. Doe, zeker als je in een ruimte met parket rondloopt, je schoenen uit.
- Versleep geen zware meubels over het parket. Tafels en kasten die je over het parket verschuift, kunnen krassen in het hout veroorzaken. Optillen is de boodschap.
- Gebruik viltjes. Viltjes onder de poten van stoelen en andere meubels beschermen je parketvloer.
- Houd de nagels van huisdieren kort. Ook de nagels van je geliefde viervoeters kunnen voor krassen in je parket zorgen. Houd de nagels van honden, katten en andere huisdieren dus goed kort.
Hoe krijg je krassen uit hout?
Goed, je bent hier waarschijnlijk omdat er al een kras in je parket zit. Hoe krijg je die kras er nu uit? Er zijn verschillende mogelijkheden.
1. Kras in parket met olie of was wegwerken
Werkte je jouw parket af met olie of was? Dan kun je kleine krasjes eenvoudig wegwerken met wat boenwas of olie. Gebruik een beetje staalwol om de kras weg te vegen en de boenwas of olie uit te boenen.
Diepere krassen in een gewaxte of geoliede vloer vergen een iets uitgebreidere aanpak. Schuur de volledige plank op met fijn schuurpapier. Breng daarna dezelfde olie aan waarmee je de rest van het parket hebt afgewerkt.
Het nadeel van die methode is dat het verschil tussen de geschuurde plank en de rest van het parket een tijd lang vrij zichtbaar zal zijn. Zeker in een parket met brede stroken kan dat opvallend zijn. Na verloop van tijd kleurt de behandelde plank bij, en wordt het verschil subtieler.
Wil je hoe dan ook geen kleurverschil in het parket? Dan kun je de volledige houten vloer aanpakken. Gebruik een intensiefreiniger om de volledige was- of olielaag op te lossen. Gebruik een schuurpapiertje om krassen in het hout weg te werken. Behandel tot slot het hele parket opnieuw met olie of was.
2. Gelakt parket herstellen
Is je parket gelakt? Probeer de vloer dan eerst grondig te reinigen. Gebruik een middel voor gelakt parket. Vaak zullen kleine, oppervlakkige krasjes na zo’n behandeling al heel wat minder opvallend zijn.
Blijven de krassen zichtbaar? Dan is de remedie iets minder eenvoudig. Een laklaag kun je niet plaatselijk herstellen.
De oplossing? De volledig gelakte houten vloer reinigen met een intensiefreiniger voor gelakt parket. Daarmee verwijder je de laklaag (en krijgt je parket een stevige poetsbeurt). Breng een nieuwe laag lak aan om het parket af te werken.
3. Krassen in onbehandeld parket verwijderen
Liet je het parket onbehandeld? Dan kan het iets vatbaarder zijn voor slijtage. Een kras, gat of kier in een onafgewerkte houten vloer kun je opvullen met houtplamuur of houtpasta. Schuur het oppervlak rond de kras voor je de pasta aanbrengt.
Tip: Het schaafsel dat ontstaat tijdens het schuren, kun je vermengen met de houtpasta. Zo krijgt die pasta de kleur van het hout.
Grote krassen, gaten en beschadigingen kun je eventueel opvullen met houten strips. Die zaag je zelf uit planken van dezelfde houtsoort als je parket. Gebruik lijm en een hamer om de strip in het parket te verwerken.
4. Hoe kun je heel diepe krassen, gaten of ernstige beschadigingen in parket herstellen?
Zijn de krassen te diep om weg te schuren, of zitten er heuse gaten in het parket? Dan kun je die opvullen met bijvoorbeeld kneedbare houtpasta of staafjes was. Grote gaten kun je opvullen met houten strips.
Is de vloer ernstig beschadigd? Dan kan het nodig zijn om 1 of enkele planken te vervangen.
Tip: Die opvulmiddelen kun je doorgaans kleuren. Zo vallen ze niet op in het parket. Gebruik je een kleurloos opvulmiddel, of past de kleur niet bij je houten vloer? Dan kun je het kleurverschil aan het oog onttrekken met een laagje gekleurde beits.
5. Krassen weg poetsen met een walnoot
Oppervlakkige krassen wegwerken met een walnoot, amandel, paranoot of pecannoot? Het kan! Zo ga je te werk:
- Begin met een gepelde noot.
- Wrijf de gepelde noot diagonaal over de kras. Gebruik voldoende druk, maar let op dat je niet juist voor meer krassen zorgt. Houd de noot stevig tussen je vingers om te vermijden dat je vingers of hand over het parket schuren.
- Laat de ‘geraspte’ noot enkele minuten intrekken in je houten vloer.
- Gebruik een microvezeldoek om eventueel schaafsel weg te vegen.
De natuurlijke olie in de noot vult de krassen op en maakt de schade nagenoeg onzichtbaar.
Is een groot oppervlak gekrast? Vermaal dan enkele noten met een beetje olijfolie tot je een pasta bekomt. Gebruik een zachte doek om de pasta in het parket de wrijven. Laat de vloer enkele uren drogen. Veeg restjes weg met een zachte borstel of droge doek.
Tip: De walnootmethode werkt ook voor watervlekken. Heb je de vloer recent behandeld met was? Dan werkt de notentruc niet zo goed.
6. Hoe beschadigd parket herstellen met azijn en olijfolie?
Meng 1 deel witte azijn met 4 delen olijfolie en reinig je vloer met het mengsel. De mix van azijn en olijfolie werkt net als natuurlijke boenwas: je parket ziet er frisser uit, en kleine krasjes worden opgevuld.
Tip: Voor ernstigere beschadigingen en diepe krassen volstaat deze methode niet. Gebruik deze methode nooit op een gelakte vloer.
7. Bonustip: Zo krijg je vochtvlekken uit hout
Is je parket gelakt? Verwijder de vochtbron (bijvoorbeeld een natte handdoek of bloempot) en maak de vloer goed droog. Ventileer de ruimte en geef de vloer 24 uur de tijd om volledig op te drogen.
Is de vlek nog steeds zichtbaar? Dan is het vocht in het hout gedrongen. Dat kun je helaas niet zelf oplossen. Contacteer een parketspecialist.
Is je houten vloer geolied? Verwijder ook in dat geval de vochtbron en maak de vloer droog. Ventileer de ruimte en laat het parket 24 uur uitdrogen. Gebruik daarna een reiniger voor geoliede vloeren.
Blijft de vlek zichtbaar? Dan is het vocht in het hout gedrongen. Gebruik een fijn schuurpapiertje om de vochtplek weg te schuren. Werk af met dezelfde olie waarmee je de rest van het parket behandelde.
Op zoek naar een expert of nood aan advies? Contacteer parketspecialisten in jouw buurt
Een houten vloer vergt wat meer liefde en onderhoud dan een vinyl- of tegelvloer. Wil jij zo goed mogelijk voor je parket zorgen? Doe dan beroep op de kennis en expertise van een vakspecialist. Een parketexpert helpt je niet enkel bij het plaatsen en afwerken van je houten vloer, maar kan je ook bij het onderhoud van je parket met raad en daad bijstaan.
Op zoek naar een expert in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat.