Inhoud
Kun je een parket vernissen zonder schuren?
Houten vloeren zijn – zeker in intensief gebruikte ruimtes – vatbaar voor slijtage. Ook verniste vloeren ontspringen de dans niet. Wie even googelt, leest al snel dat er maar 1 ding opzit: de vernislaag wegschuren, en de vloer opnieuw vernissen.
Nu is het schuren van een houten vloer een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Zelfs met het juiste gereedschap (denk aan schuurmachines en schuurblokjes) ben je vaak enkele uurtjes zoet met het schuren van je parket.
Gelukkig is het in bepaalde gevallen mogelijk om het schuurwerk te laten voor wat het is en meteen over te gaan tot het opfrissen van de houten parketvloer. Dat kan als:
- het gaat om lamelparket dat reeds door de producent behandeld werd met vernis.
- de vloer al een keer professioneel vernist werd.
Wanneer is schuren toch noodzakelijk?
Let op: soms is schuren absoluut noodzakelijk. Diepe en zelfs oppervlakkige krassen, ernstige schade aan de vernislaag en ingedrongen vochtvlekken kun je niet zomaar wegwerken.
Ook onbehandelde vloeren moet je steeds opschuren voor je een afwerkingslaag aanbrengt.
Ga je liever niet zelf aan de slag met schuurmachines en schuurpapier? Schakel dan een vakman in voor een grondige renovatie van je houten vloer.
Zo knap je een houten vloer weer op zonder schuurwerk
Met parketvernis of renovatievernis renoveer je een beschadigd voorvernist parket of lamelparket zonder schuren. Je gaat als volgt te werk:
Stap 1: Bereid de vloer voor
Maak de vloer volledig stofvrij. Ontvet daarna de vloer nauwkeurig met water en een alkalisch schoonmaakmiddel. Laat de vloer volledig opdrogen voor je het vernissen aanvat.
Stap 2: Breng de eerste laag parketvernis aan
Maak de vernis homogeen door de verpakking goed heen en weer te schudden. Draai het blik vernis verschillende keren om voor het beste resultaat.
Vervolgens breng je de vernis aan met een zachte borstel of vernisrol. Gebruik een borstel of rol die geschikt is voor gebruik met parketvernis.
Breng de lagen vernis gekruist aan. De laatste strook eindigt steeds in de richting van de houtnerven.
Stap 3: Laat het parket opdrogen
Laat de parketvernis opdrogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Stap 4: Breng een tweede laag vernis aan
Werk je met massief parket? Dan schuur je de vloer nu lichtjes op. Op lamelparket mag je de tweede vernislaag rechtstreeks aanbrengen.
Volg de werkwijze zoals omschreven in stap 2.
Hoeveel lagen vernis breng je best aan?
Dat hangt af van de staat van het parket en de gebruikte vernis. Doorgaans volstaan 2 à 3 lagen vernis. Raadpleeg de instructies op de verpakking of vraag advies op maat aan een parketspecialist via het formulier onderaan deze pagina.
Stap 4: Laatste keer opdrogen
Laat de vernislaag nu volledig opdrogen volgens de instructies op de verpakking. Doorgaans moet een net verniste vloer minstens 24 uur drogen.
Alternatieven: Hoe maak je een houten vloer weer mooi zonder schuren of parketvernis?
Een vloer vernissen zonder schuren, kan slechts in bepaalde gevallen. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor het opfrissen van je parket.
Opgelet: olie en was breng je niet aan op een vloer die al vernist is.
Optie 1: Olie
Een geoliede vloer kun je doorgaans eenvoudig voorzien van een nieuw laagje olie. Daarmee breng je een dof parket zo weer tot leven. Schuren is niet nodig!
Je kunt gebruik maken van onderhoudsolie voor een verzorgende behandeling. Tijd voor een nieuwe kleur? Gebruik dan gekleurde olie voor een complete renovatie van je parket.
Geoliede vloer kun je plaatselijk behandelen
Je hoeft met andere woorden niet bij elke opknapbeurt de volledige vloer van een nieuwe olielaag voorzien. Olie vormt namelijk geen laagje bovenop het parket.
Olie trekt in het hout, waardoor het plaatselijke kleurverschil (dat na een behandeling kan ontstaan) al na enkele weken verdwijnt.
Optie 2: Was
Net als onderhoudsolie en gekleurde olie trekt was in het hout. Een parket afgewerkt met was kun je dus ook gemakkelijk (plaatselijk) behandelen.
Wat is beter voor je parket: olie of vernis?
Een veelvoorkomend dilemma: behandel je een nieuw of gerenoveerd parket beter met olie of met vernis? Beide middelen hebben belangrijke voor- en nadelen. Een overzicht:
Olie | Vernis | |
---|---|---|
Uitstraling | Natuurlijke look van het hout | Strakker, geliefde optie voor moderne woningen |
Hoe vaak aanbrengen? | Om de 6 tot 12 maanden | Om de 4 tot 7 jaar |
Plaatselijk herstellen | Mogelijk zonder schuren | Meestal niet mogelijk zonder schuren |
Bescherming | Minder beschermend | Duurzame en goede bescherming |
Welke afwerking garandeert nu het beste effect? Als je de natuurlijke uitstraling van je houten vloer zoveel mogelijk wil bewaren en een lichtjes verweerd karakter aan de uitstraling van je woning wil geven, is olie vaak de beste keuze. Wil je dat het parket er na 5 jaar nog als nieuw uitziet? Dan kies je beter voor vernis.
Natuurlijk geldt ook dat je een geoliede vloer vaker moet onderhouden dan een verniste vloer. Voor elke onderhoudsbeurt aan een vernist parket, heb je 4 tot 14 onderhoudsbeurten aan een geoliede vloer. Een groot verschil!
Je parket laten opknappen door een vakman? Vergelijk offertes op maat
Is je vloer toe is aan een nieuwe laag vernis, een behandeling met onderhoudsolie of een laagje hardwaxolie? Met een vakman zit je veilig. Een parketspecialist weet je feilloos te vertellen welk afwerkingsmiddel geschikt is voor jouw parketvloer. Hij of zij verzekert bovendien een duurzame behandeling en een net resultaat waar je nog jaren van geniet.
Op zoek naar een parketspecialist in jouw regio? Of, heb je vragen over het behandelen en afwerken van parketvloeren? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig een oplossing voor de renovatie van je parket.