Opbouw van vloer met vloerverwarming

Als je kiest voor een vloerverwarming, dien je rekening te houden met de opbouw van de lagen. De opbouw is als volgt:

  • Draagvloer (gewapend beton)
  • Isolatie
  • PE-folie / Dampfolie
  • Chape met leidingen van de vloerverwarming
  • Vloerafwerking

Laag 1: Draagvloer (betonplaat)

Bij de draagvloer kan je kiezen tussen beton, staal en hout. In de meeste gevallen kiest men voor een betonnen draagvloer. Dit type beton is een combinatie van beton en wapeningsstaal, waarbij het beton de drukkracht opneemt en het staal de trekkracht.

De betonnen draagvloer geeft ook onmiddellijk de functie van de draagvloer weer. De draagvloer neemt de krachten op. De reden waarom de meesten kiezen voor gewapend beton is de goede energieprestatie. Dit is een duurzaam type draagvloer en uiterst veilig.

Laag 2: Isolatie

Het is belangrijk om je vloerverwarming ook goed te isoleren, anders gaat er energie verloren. Wat betreft isolatiemateriaal heb je keuze uit drie types:

  • EPS-platen
  • Gespoten PUR
  • Isolerende chape

Vloerverwarming op PUR?

De gespoten PUR is de beste isolatie voor de traditionele vloerverwarming. Dit komt door zijn zeer interessante lambda-waarde. Let er wel op dat je de PUR dik genoeg aanbrengt.

Indien je dat niet zou doen, zou je de ondergrond mee verwarmen. Vervolgens dien je de PUR te schuren, om ervoor te zorgen dat het een egaal geheel creëert.

vloerverwarming

Laag 3: Polyethyleenfolie (PE-folie of dampfolie)

Bovenop de isolatie komt de derde laag te liggen: de polyetheenfolie. Deze derde laag houdt het opstijgend vocht tegen. Het is belangrijk dat je er op let om de folie zijdelings langs de muren omhoog te plooien.

Laag 4: Chape of dekvloer met vloerverwarmingsbuizen

Dit is de laatste laag vooraleer men begint met het plaatsen van vloerbekleding. Een aandachtspunt bij laag vier is het aanbrengen van inzetvoegen. Als gevolg van temperatuurverschillen kan de vloerbekleding uitzetten of inkrimpen.  Een belangrijk onderscheid dat hier gemaakt dient te worden, is het verschil tussen het nat en het droog systeem.

Laag 5: Vloerafwerking

Als afwerking van de vloer, dien je jouw vloerbekleding zo rendabel mogelijk te kiezen in functie van jouw vloerverwarming. Het is noodzakelijk dat je hier kiest voor materiaal dat de warmte goed geleidt. Indien je dit niet doet, kan er een groot deel van je energie verloren gaan.

De meest geschikte keuze voor vloerbekleding zijn tegels. Tegels kunnen ongemoeid de warmte van de vloerverwarming verspreiden. Andere geschikte types van vloerbekleding zijn PVC- of andere kunststof vloeren. Waar je beter niet voor kiest zijn parket-, laminaat- en houtenvloeren. 

Je kan ook kiezen voor tapijt, maar hou dan wel rekening met het aangepast type tapijt dat hier specifiek voor voorzien is.

Opbouw vloerverwarming

Vloerverwarming nat systeem vs droog systeem

Voor het plaatsen van een vloerverwarming bestaan er twee systemen: het nat systeem en het droog systeem. Dit proces komt aan bod bij laag vier. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beiden? En wat zijn de voor- en nadelen van deze systemen?

Vloeropbouw bij natte vloerverwarming

Als je kiest voor een natte vloerverwarming, worden de buizen linea recta in de cementdekvloer (laag vier) geplaatst. De opbouwhoogte bij het nat systeem varieert doorgaans tussen 18 en 20 centimeter, vermits je rekening houdt met de isolatielaag (laag 3).

Dit maakt dat het niet mogelijk is voor elk bouwproject. Enkel nieuwbouwwoningen en renovatiewerken kunnen hier beroep op doen, als ze voldoende inbouwhoogte voorzien. Eveneens kan je niet gebruik maken van dit systeem als je woning is opgetrokken uit een houten skelet. Wel is het de moeite om hier rekening mee te houden, aangezien dit systeem goedkoper is dan het droog systeem. 

Bij het nat systeem loop je risico op barsten in je bestaande vloer. De chape kan verwarmd worden door het verwarmingssysteem, waardoor deze kan uitzetten en krimpen. Je lost dit eenvoudig op door je chape te wapenen. Je maakt dan gebruik van een wapeningsnet of staalvezelwapening. 

Bij een natte vloerverwarming kies je best voor keramische tegels of voor natuursteen. Eveneens behoren parket en tapijt tot één van de mogelijkheden. 

Natte vloerverwarming

Vloeropbouw bij droge vloerverwarming

Anders dan bij het nat systeem komen bij een droogbouw vloerverwarming de buizen niet in aanraking met de cementdekvloer. Bij droogbouw vloerverwarming liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten. Deze platen kunnen bestaan uit piepschuim of polystyreen.

De functie van de isolatieplaten (isolerende drager) is het geleiden van de warmte en het inkorten van de opwarmingstijd. Dit zorgt voor een betere en snellere warmtespreiding. Een groot verschil is dat de inbouwhoogte die noodzakelijk is voor dit systeem zes centimeter bedraagt.

Indien je bij het renoveren met een lage opbouwhoogte zit, is een lage opbouw vloerverwarming ideaal voor je woning. In tegenstelling tot het nat systeem is het droge systeem wel geschikt voor woningen opgetrokken uit een houten skelet. Bij het droog systeem kan je gebruik maken van keramische tegels, natuursteen of parket.

Wat is de minimale opbouwhoogte bij vloerverwarming?

Inzake isolatie voorzie je minimaal vier centimeter. Bovenop laag twee wordt een chape geplaatst. De dikte van de cementlaag beïnvloed de prestaties van de vloerverwarming. Des te dikker je laag, des te langer het zal duren vooraleer het is opgewarmd. 

Er wordt geadviseerd dat de chape tussen de vier centimeter en acht centimeter is. Hoe meer ruimte je kan voorzien, des te beter. In totaal voorzie je minstens 15 centimeter.

Vloerverwarming offertes vergelijken

Ben je op zoek naar een goede installateur in de buurt? Vergelijk via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes van vloerverwarmingen. Op deze manier kan je vlot en efficiënt prijzen vergelijken en een vloerverwarming aan de beste prijs laten plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerverwarming?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de installatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vloerverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: vloerverwarming