Inhoud
Voordelen en nadelen wandverwarming
Er zijn verschillende redenen waarom wandverwarming het overwegen waard is. Zeker in kleinere ruimtes zoals een badkamer wordt er veel voor wandverwarming gekozen als verwarmingssysteem, al dan niet in combinatie met vloerverwarming.
De voordelen zijn talrijk, maar het is ook belangrijk dat je rekening houdt met de nadelen. Lees alle voor- en nadelen hieronder.
Voordelen
- Wandverwarming heeft een heel hoge stralingswarmte. Hierdoor verwarmen ruimtes erg snel.
- Ruimtelijk gezien is muurverwarming een goede optie: je hebt geen last van klassieke radiatoren aan de muur.
- Je moet geen klassieke radiatoren schoonmaken.
- Wandverwarming is hygiënischer: je hebt geen last van opdwarrelende stofdeeltjes doordat er geen luchtcirculatie is.
- Je verdient je investering terug. Wandverwarming heeft een hoog rendement. Dankzij dat hoge rendement hoef je veel minder te stoken.
- Het systeem kan ook ingezet worden om ruimtes af te koelen. Handig tijdens warme zomermaanden. Dan stroomt er koud water door de buizen. Zo bespaar je ook nog eens geld op een airconditioning die je niet meer nodig hebt.
- Vochtproblemen in de muur? Wandverwarming houd je muur vochtvrij waardoor schimmels geen kans maken.
- Er zijn verschillende variaties aan muurverwarming.
Nadelen
- Kasten tegen de muur zorgen voor minder rendement van de wandverwarming. De afgifte van warmte via de muur is dan minder. Heb je inbouwkasten kan je het systeem sowieso niet installeren.
- Je moet op voorhand goed weten waar je de verwarming wil infrezen. Het is belangrijk om rekening te houden met stopcontacten en schakelaars.
- Pas op met wanddecoratie. Spijkers in de muur slaan of iets in de muur boren kan schadelijk zijn voor de wandverwarming.
Wat kost wandverwarming?
De prijs voor wandverwarming hangt af van verschillende factoren. Meestal is muurverwarming duurder dan vloerverwarming.
Eerst en vooral is de prijs voor verwarming in de muur afhankelijk van de oppervlakte van de verwarming. Als je wandverwarming als hoofdverwarming wenst te gebruiken heb je een minimaal afgiftevermogen nodig.
Ook het materiaal dat je gebruikt is van belang. Je kan kiezen tussen pleisterwerk en leem wat verschilt in prijs.
Je kan ook kiezen voor wandverwarming panelen. Die gemiddelde prijs ligt lager.
Volgende tabel geeft een indicatie van prijzen voor ingebouwde wandverwarming:
Materiaal | Kosten per m² | Extra plaatsingskosten |
---|---|---|
Gipsplaat | 70 euro per m² | 25 à 30 euro per m² |
Pleisterwerk | 25 à 30 euro per m² | 15 à 20 euro per m² |
Leem | 70 euro per m² | 15 à 20 euro per m² |
Exacte prijzen weten? Vraag gratis naar vrijblijvende offertes via ons offerteformulier.
Bespaar op kosten door Overkoepelende renovatiepremie en verlaagd btw-tarief
Je kan de kosten drukken van je nieuwe wandverwarming drukken dankzij de overkoepelende renovatiepremie en een verlaagd btw-tarief. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen voor je hier beroep op kan doen.
Zo kom je enkel in aanmerking voor deze besparingen als je samenwerkt met een erkende installateur. Via de knop hieronder kom je makkelijk en snel in contact met meerdere vakmannen.
Overkoepelende renovatiepremie
Als je woning minstens 30 jaar oud is, kom je in aanmerking voor een overkoepelende renovatiepremie. Dit is een premie van de Vlaamse overheid voor installaties van centrale verwarming. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Je totale kosten moeten minstens 2.500 euro bedragen. De premie die je krijgt is 20 % of 30 % van het factuurbedrag.
Verlaagd btw-tarief van 6 %
Wanneer je woning minstens 10 jaar oud is, profiteer je van een verlaagd btw-tarief. Je betaalt nog maar 6 % btw in de plaats van het oorspronkelijke 21 %. Dit geldt voor zowel gebruikte materialen als installatiekosten.
Opbouw van muurverwarming
Je kan je muurverwarming op twee mogelijke manieren plaatsen. Je hebt het natte systeem met pleister of leem en het droge systeem met gyproc. Bij het nat systeem plaats je de wandverwarming in de muur, bij het droge systeem plaats je het aan de muur.
Je kan er ook voor kiezen om wandverwarming in de muur te combineren met wandverwarming aan de muur. Bij grotere ruimtes zoals de woonkamer of een grote slaapkamer kan dit handig zijn. De kans bestaat dan dat muurverwarming in de muur niet voldoende is als hoofdverwarming, dan is het een uitstekende optie om het te combineren met een radiator.
1. Wandverwarming in de muur
Je kan je muurverwarming perfect in de muren laten bouwen. Als je woning voldoende goed geïsoleerd is en de wand genoeg oppervlakte heeft kan het dienen als hoofdverwarming. Meestal wordt wandverwarming in de muur gebruikt als bijverwarming. Het wordt vaak gebruikt in ruimtes als de badkamer.
Wat is wandverwarming in de muur?
Wandverwarming in de muur wordt ook wel het natte systeem genoemd. De installateur plaatst verwarmingsbuizen in de eerste pleisterlaag van de muur. Daarboven plaatsen ze een glasvezeldoek voor de stevigheid en een tweede pleisterlaag om het af te werken. Die laatste laag kan eventueel ook in leem. Leem oogt goed, geleidt de warmte en houdt die ook nog eens lang vast.
Dit wordt vooral gebruikt bij steenachtige muren of een nieuwbouw.
Kies voor wandverwarming als je een nieuwbouw wil zetten of een grondige renovatie wil doen. Het is het handigste om muurverwarming in de muur te plaatsen als je muren nog niet helemaal zijn afgewerkt. Het is belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is voor een optimaal rendement.
Wandverwarming in de muur plaatsen is niet simpel. Wil zeker zijn van een juiste installatie is het aan te raden een vakman raad te plegen.
Met waterleidingen
Ingebouwde wandverwarming met waterleidingen heeft als grote voordeel dat het in de zomer ook mogelijk is om je ruimte af te koelen.
In principe werkt ingebouwde wandverwarming met waterleidingen op dezelfde manier als vloerverwarming. Soms komt er dan ook een combinatie van beide systemen voor, zoals wanneer de vloeroppervlakte te klein is. Dan wordt vloerverwarming en wandverwarming aangesloten.
Via ingebouwde elektrische muurverwarming
Je kan ook kiezen voor ingebouwde elektrische muurverwarming. Er zijn twee verschillende soorten verwarming: elektrische verwarmingsmatten of losse kabels in een lussenpatroon. Dit systeem werkt erg snel, maar verbruikt wel meer energie dan een systeem met waterleidingen.
De energiefactuur zal dus iets hoger zijn. Het is daarom niet aangeraden dit te kiezen als hoofdverwarming. Ingebouwde elektrische verwarming als hoofdverwarming gebruiken is dan vrij kostelijk. Het systeem is wel aan te raden bij ruimtes die snel warm moeten zijn en een niet al te groot oppervlak hebben, zoals de badkamer.
Een installateur berekent het juiste nodige vermogen op basis van je energiegebruik. Het grote voordeel van elektrisch ingebouwde muurverwarming is dat dit het vlotste gaat, er zijn namelijk geen waterleidingen die geïnstalleerd moeten worden nodig.
Voor- en nadelen
De voor- en nadelen van wandverwarming in de muur tegenover wandverwarming aan de muur.
Voordelen:
- Wandverwarming in de muur verbruikt minder energie. Dit komt omdat het systeem op een lage watertemperatuur werkt.
- Muurverwarming in de muur geeft een aangenamer gevoel van warmte en warmt de ruimte ook sneller op doordat het systeem geen lucht verwarmt, maar zorgt voor een aangename stralingswarmte.
- Het systeem is onzichtbaar dus neemt minder plaats in. Het oogt ook mooier.
- De ingebouwde wandverwarming met waterleidingen maakt het ook mogelijk om ruimtes af te koelen in de zomer. Dan stroomt er gekoeld water door de leidingen.
- Bij wandverwarming in de muur vindt er geen luchtcirculatie plaats waardoor je geen last hebt van op- en neerdwarrelend stof. Bij radiatoren is dit wel zo.
Nadelen:
- Wandverwarming in de muur is duurder dan wandverwarming aan de muur. De energiefacturen liggen wel lager, dus die hogere kost val terug te verdienen.
- Het installeren van deze systemen is een pak lastiger. Het is een moeilijke klus waarbij je best beroep doet op een vakman.
- Je kan geen ingebouwde kasten plaatsen. Ook grote kasten zijn niet aan te raden, die houden de warmte van de muurverwarming tegen.
- Je moet opletten met dingen in de muur boren, schroeven of nagelen. Het kan zijn dat je anders de verwarming beschadigt. Kijk eerst met een met een thermofolie waar de buizen zich bevinden.
Prijs wandverwarming in de muur
De prijs van wandverwarming in de muur is de som van de kosten van de verwarming zelf en de arbeidskosten. De totale oppervlakte van de verwarming en de plaatsingsmethode zijn hier van belang. Zo kan je kiezen voor gyproc, pleister of leem.
Gemiddeld wordt er een prijs tussen de 50 en 100 euro per m² aangerekend, dit is inclusief btw en plaatsing. Hier kan wel nog een eventuele laatste afwerkingslaag bij komen.
De prijzen voor de verschillende wandverwarmingen:
- Wandverwarming met pleister: 50 euro per m²
- Wandverwarming met leem: 90 euro per m²
- Wandverwarming met gyproc: 100 euro per m²
Vakmannen geven vaak verschillende prijsoffertes. Je kan geld besparen door meerdere installateurs te contacteren.
2. Wandverwarming aan de muur
Een eenvoudigere optie is je wandverwarming aan de muur laten installeren. Ook dit kan perfect dienst doen als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming.
Wat is wandverwarming aan de muur?
Er zijn twee verschillende soorten wandverwarming die aan de muur hangen:
Via radiatoren die aangesloten zijn op cv-water
Je plaatst radiatoren die aangesloten zijn op het cv-water. Het cv-water stroomt dus door de radiatoren. Dit soort verwarming kan werken op gas, mazout of vaste brandstof.
Deze radiatoren worden aangesloten op het buizenstelsel van de verwarmingsinstallatie. Dit vereist geen breekwerken dus gaat erg vlot. Installateurs houden rekening met de verschillende ruimtes, zodat de lucht- en warmtespreiding van de radiatoren optimaal is.
Er zijn ook lage temperatuur radiatoren die je kan koppelen aan andere verwarmingsinstallaties. Denk aan een warmtepomp of een zonneboiler. Radiatoren zijn er in verschillende soorten, uitvoeringen en designs.
Via elektrische radiatoren, infrarood panelen of keramische kachels
Er zijn ook elektrische radiatoren, infrarood panelen of keramische kachels. Elektrische wandverwarming (radiatoren) kan dienen als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming in ruimtes als de badkamer.
De plaatsing van deze verwarmingssystemen gaan nog vlotter. Er moeten geen waterleidingen geplaatst worden of uitbrekingen in de muur gedaan worden. Een ander voordeel van een erkende installateur is dat hij het correcte vermogen op basis van je energieverbruik berekent. Hij weet ook welke toestellen de beste zijn. Zo verzeker je jezelf van lage verbruikskosten en een optimaal rendement.
Zelf installeren is alleen aan te raden wanneer de wandverwarming voor sporadisch gebruik is en het dus niet erg veel uitmaakt hoeveel energie het systeem verbruikt.
Infrarood wandverwarming of keramische kachels voldoen enkel als bijverwarming. Elektrische wandverwarming kan wel als hoofdverwarming dienen.
Voor- en nadelen
Voordelen:
- Wandverwarming aan de muur is goedkoper dan ingebouwde wandverwarming. Dit geldt voor productkosten, maar ook voor installatie- en arbeidskosten aangezien de installatie veel vlotter verloopt.
- Je hoeft geen breekwerken uit te voeren. Sommige vormen van elektrische wandverwarming hoef je zelfs enkel in het stopcontact te steken om het te doen werken.
- Het is bij wandverwarming aan de muur wel mogelijk om ingebouwde kasten te plaatsen. Alleen waar de radiatoren staan of panelen hangen is het natuurlijk niet mogelijk om kasten te plaatsen.
- Je kan gaten boren, schroeven of nagels timmeren. Je moet met deze systemen niet bang zijn om schade aan een kabel of waterleiding aan te richten.
Nadelen:
- De energiekosten zijn hoger bij radiatoren. Radiatoren vergen een hogere watertemperatuur dan wandverwarming met ingebouwde verwarming, hierdoor liggen de stookkosten hoger.
- Je hebt een andere soort warmte. Wandverwarming aan de muur verwarmt de lucht in de plaats van warmte op het lichaam te stralen. Dit voelt minder aangenaam en warmt de ruimte ook trager op.
- Je verlies plaats in de ruimte en het oogt ook minder mooi. Echter zijn er wel stijlvolle radiatoren voor in je woning.
- Het is niet mogelijk om de ruimtes te koelen, wat met ingebouwde wandverwarming wel kan.
- De opgewarmde lucht stijgt op en daalt weer als ze afkoelt. Dit zorgt voor lucht- en stofcirculatie. Met andere woorden: je krijgt op- en neerdwarrelend stof in je leefruimte.
Prijs wandverwarming aan de muur
De prijs die je voor wandverwarming aan de muur betaalt hangt af van het aantal radiatoren en panelen dat je nodig hebt. Ook het vereiste vermogen is van belang. Hieronder vind je een indicatie:
Soort wandverwarming | Prijs |
---|---|
Radiator voor cv-water | 75-400 euro |
Elektrische radiator | 300-600 euro |
Infrarood paneel | 180-1.000 euro |
Infrarood spiegel | 170-1.000 euro |
Keramische kachel | 20-45 euro |
Deze verwarmingssystemen kan je zelf plaatsen. Toch is het aan te raden hier een installateur voor te contacteren. Zo ben je zeker van een juiste installatie en een kwalitatieve toestellen die passen bij de noden van je woning en op maat van je energieverbruik. Je kan op deze pagina makkelijk in contact komen met meerdere vakmannen.
Wandverwarming: zelf of laat plaatsen? Vergelijk gratis offertes
Je kan je wandverwarming zelf plaatsen of hulp van een installateur inschakelen. Wandverwarming plaatsen is niet de gemakkelijkste klus. Het is dan ook handig om advies te vragen van erkende technici. Om de prijs te drukken is het handig om meerdere offertes te vergelijken, zodat je prijsvoorstellen kan vergelijken.
Wat voor type muurverwarming kiezen?
Wat voor wandverwarming is nu het beste voor jouw situatie?
Kies voor wandverwarming in de muur wanneer :
- Je een nieuwbouw zet of grondige renovatie doet.
- Je woning goed geïsoleerd is.
- Je muren nog niet afgewerkt zijn.
- Je graag wil verwarmen op lage temperaturen.
- Je plaats wil besparen in je woning of een mooier esthetisch effect wil.
Kies voor wandverwarming aan de muur wanneer:
- Je een kleine renovatie wil doen.
- Je muren al afgewerkt zijn en je ze niet uit wil breken.
- Je woning minder goed geïsoleerd is. Dit kan bijvoorbeeld bij oudere woningen zo zijn.
- Je een systeem wilt dat snel je woning opwarmt voor snel resultaat.
- Je plaats over hebt voor radiatoren of panelen aan de muur.
Voor de rest is het belangrijk te bepalen welke oppervlakte je nodig hebt, welk materiaal je wil gebruiken, hoeveel je energieverbruik is, wat je budget is en of je beroep wenst te doen op een installateur.
Beroep doen op een professionele vakman loont
De juiste wandverwarming kiezen is een lastige keuze. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en er is veel keuze. Het is aangeraden beroep te doen op een installateur die kennis van zaken heeft.
Ze hebben genoeg ervaring met wandverwarming om de juiste keuzes voor te stellen. Ook qua installatie kan het handig zijn beroep te doen op een erkende installateur.
Interesse in een vakman? Vraag snel, gratis makkelijk en vrijblijvend advies en verschillende offertes aan via het offerteformulier hieronder. Zo kan je verschillende installateurs vergelijken en de juiste keuze maken.