Inhoud
Wat is een slimme thermostaat?
Een slimme thermostaat is een thermostaat die in draadloze verbinding staat met internet. Op die manier vergaart de modulerende verwarmingsketel alle noodzakelijke informatie, verwerkt hij gegevens en leidt hij af wanneer precies er verwarmd moet worden.
Hoe werkt een intelligente thermostaat?
Op basis van alle informatie en gegevens die de slimme thermostaat opslaat, stemt hij als het ware je verwarmingspatroon af op je specifieke situatie en maakt hij uit de instellingen op wanneer te verwarmen. Hij doet dat op maat en kan je bijgevolg een serieuze besparing op je energierekening opleveren.
Waarom kiezen voor een slimme thermostaat?
Er zijn voldoende redenen om te kiezen voor een slimme thermostaat. Hieronder sommen we de pluspunten even voor je op.
1. Voordelen
Volg je energieverbruik continue op
Een eerste belangrijke voordeel is de continue opvolging van je energieverbruik per uur, per dag, per maand en een realtime inzicht in je verbruik. Naast de opvolging van je verbruik houdt hij bovendien alle gegevens bij in een handig overzicht. Zodoende kan je achteraf makkelijk de vergelijking maken.
Perfect vanop afstand te bedienen
Een volgende pluspunt is de optie om de slimme thermostaat vanop afstand te bedienen. De draadloze verbinding met internet maakt het mogelijk om hem vanop eender welke locatie te bedienen via je smartphone. Elke draadloze slimme thermostaat is gekoppeld aan een app die je in staat stelt het type verwarming aan te sturen terwijl je je niet in je woning begeeft.
Automatische, zelflerende programmatie
Een automatische, zelflerende thermostaat houdt in dat je patronen en gewoontes geanalyseerd worden. Op basis van die gegevens verfijnt hij uit zichzelf de programmatie met het oog op een nog zuinigere en efficiëntere verwarming.
Hij verwarmt iedere kamer of zone afzonderlijk
De verwarming per kamer of zone is misschien wel een van de meest handige voordelen die gepaard gaan met een slimme thermostaat. Door de radiatorknoppen met ingebouwde temperatuurmeter aan te passen, kan je zowel de gewenste temperatuur als de tijdstippen aanpassen per kamer of zone.
Voor zo’n extra radiatorknop tel je gemiddeld gezien 80 euro neer. Afhankelijk van de grootte van de kamer spaar je via dit systeem 20 tot 50 euro per kamer uit.
Geofencing-technologie
Het vijfde en laatste voordeel dat een slimme thermostaat oplevert, is dat van geofencing-technologie. Dat betekent zoveel als herkennen wanneer niemand thuis is. Dat is bijvoorbeeld interessant wanneer je op een bepaalde dag onverwacht het huis moet verlaten terwijl je hier niet op voorzien was en de verwarming dus gewoon blijft draaien.
Dat is totaal overbodig en met de slimme thermostaat behoort dit tot de verleden tijd. Wanneer hij detecteert dat je op verder dan 500 meter van je huis bent, stopt de verwarming automatisch. Op die manier wordt er enkel verwarmd wanneer het noodzakelijk is en vermijd je dat de kosten van je energierekening torenhoog oplopen.
2. Kopen, ja of nee?
Het hangt er wat van af of een slimme thermostaat een slimme aankoop is voor jouw persoonlijke situatie.
Ja
Een slimme thermostaat is een slimme aankoop als:
- Je niet vaak thuis bent/op onregelmatige uren werkt
- Je verlangt naar een flexibele manier om te verwarmen
- Je kost wat kost je verbruik in de gaten wil houden
- Je iemand bent die van de nieuwste technologieën houdt
- Je je niet laat tegenhouden door het prijskaartje dat eraan vasthangt
Nee
Een slimme thermostaat is geen slimme aankoop als:
- Je het gevoel hebt dat de traditionele thermostaat volledig tegemoetkomt aan je verwachtingen
- Je gebruikt maakt van een verwarming die niet aangesloten is op de centrale verwarming
- Je niet zo te vinden bent voor de nieuwste snufjes
Wat kost een intelligente thermostaat?
Zo’n slimme thermostaat verwarming valt wat duurder uit in prijs dan een traditionele thermostaat. Laatstgenoemde kost tussen de 40 en 80 euro, terwijl de slimmere versie al gauw oploopt tot een bedrag tussen de 125 en 150 euro. Voor de meest uitgebreide toestellen mag je rekenen op een kostenplaatje tussen de 300 en 500 euro.
Het spreekt voor zich dat de thermostaat zelf plaatsen (75 tot 300 euro) goedkoper uitvalt dan het te laten doen (150 tot 500 euro). Daartegenover staat wel dat je zelf waarschijnlijk niet over de ervaring en vakkennis beschikt.
Rendement intelligente thermostaat
Een cruciaal aspect van de intelligente thermostaat is natuurlijk diens rendement. Hoewel energieleveranciers gewag maken van besparingen tussen de 25 en 35 %, strookt dit niet altijd met de realiteit. In werkelijkheid valt de besparing vaak een stuk lager uit, namelijk rond 10 %.
Dat wil zeggen dat de terugverdientijd van een slimme thermostaat zo’n 5 jaar bedraagt. We hoeven je wel niet meer te vertellen dat de keuze voor dergelijk vernieuwend toestel gelijkstaat aan de verkleining van je ecologische voetafdruk en een grotere bijdrage aan een groenere planeet.
Aandachtspunten als je zo’n toestel wil kopen
Eens je besloten hebt om tot de aanschaf van een slimme thermostaat over te gaan, dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Je kan het apparaat overigens op 3 verschillende manieren aankopen: via een energieleverancier, via een professionele installateur of zelf.
Energieleverancier
Het gros van de energieleveranciers biedt eigenhandig slimme systemen aan, maar om allerhande redenen ben je daar niet altijd het best mee af. Dat komt door:
- Abonnementskosten: vaak in combinatie met verplichte kosten of duurder abonnement
- Installatiekosten: extra kosten bovenop de aankoop zelf (75 à 100 euro)
- Meerjarencontracten: gekoppeld aan stevige kortingen
- Restwaarde: te betalen bij een eventuele overstap naar een andere leverancier
- Compatibiliteit: controleer op voorhand of de thermostaat die je aangeboden krijgt compatibel is met je cv-ketel
Vaak valt een thermostaat via je energieleverancier met de supplementaire abonnementskosten duurder uit dan op eigen houtje een slimme thermostaat aan te kopen. Daartegenover staat dan weer dat je te allen tijde kan profiteren van de nieuwste software-updates.
Professionele installateur
Naast leveranciers kan je ook bij professionele installateurs terecht voor de aanschaf van een slimme thermostaat. De vakman in kwestie staat je bij met raad waar je echt wat aan hebt. Als je je thermostaat laat installeren door een expert ben je volledig zeker dat hij naar behoren zal werken. Daarenboven krijg je er nog een complete uitleg over werking en functies bij.
Zelf plaatsen
De afgelopen jaren is het een stuk eenvoudiger geworden om een slimme thermostaat zelf te installeren. De installatiefilmpjes die bestaan over de doe-het-zelf toestellen dragen bij tot het succes ervan. Het volledige aanbod is te bekijken via de leverancier zelf of in webshops.
Merken
Tot de betere merken van zelflerende thermostaten/modulerende ketels behoren Nest, Tado slimme thermostaat, Honeywell, Nefit, Eneco, Remeha, ThermoSmart, Itho Daalderop en Netatmo thermostaat.
Selectie beste slimme thermostaten
De beste slimme thermostaat? Een selectie van bovengenoemde merken vind je in onderstaand overzicht terug.
Honeywell Lyric
Je bespaart makkelijk op jouw energiekosten met Honeywell thermostaten. Van slimme WiFi-thermostaten met ruimtesensoren en luchtbevochtigingsregeling tot programmeerbare en niet-programmeerbare thermostaten: de producten van Honeywell voldoen aan uiteenlopende behoeften.
Honeywell heeft een aanbod aan slimme thermostaten, bestaande uit:
- T6 slimme thermostaat
- T6R draadloze slimme thermostaat
Niet-slimme thermostaten:
- Evohome Wi-Fi single zone On/Off
- T4 Programmeerbare thermostaat
Remeha
Remeha brengt het comfort van warm en sanitair warm water en speelt een belangrijke rol in duurzaamheid en efficiëntie.
Met de slimme Remeha eTwist of draadloze eTwist RF thermostaat en de eTwist app regel je de temperatuur direct. Waar je ook bent, het is snel, eenvoudig en intuïtief.
Niet slimme-thermostaten
- De iSense
- De qSense
ThermoSmart
De ThermoSmart Technologie omvat een geavanceerd bevochtigingsalgoritme en een verwarmde ademhalingsbuis, die beide zorgen voor een optimale luchtvochtigheid en minder condensatie. Met de unieke verwarmde ademhalingsbuis bootst ThermoSmart Technology het vermogen van de neus na om de lucht te verwarmen en te bevochtigen.
Slimme thermostaat:
De ThermoSmart V3 is de gebruiksvriendelijke en strak vormgegeven, slimme Wi-Fi-thermostaat.
Itho Daalderop
Itho Daalderop, een merk dat voor een duurzaam totaalconcept van verwarming staat en ook koeling, warm water en ventilatie aanlevert, heeft hoogwaardige producten in de aanbieding.
Slimme thermostaat:
- Spider WP Klimaatthermostaat
Andere thermostaten:
- Spider Draadloze Schakelmodule Aan/Uit
- Draadloze module OpenTherm
Google Nest
Google Nest bestaat uit een uitgebreid productportfolio: slimme speakers, beveiliging, routers, thermostaten; verschillende Google Nest-producten maken je dagelijkse leven makkelijker en maken je huis veiliger.
Nest Learning Thermostat
De thermostaat weet hoe lang het duurt om jouw huis te verwarmen of te ventileren, zodat alleen de noodzakelijke energie wordt verbruikt. Zo bespaart de Nest Thermostaat energie.
Andere slimme thermostaten zoals de tado slimme thermostaat zijn ook bekende thermostaten. Dus uiteraard bestaan er nog tal van andere thermostaten.
Laat je adviseren door installateurs/chauffagisten die je hier meer uitleg en advies op maat over kunnen geven. Erkende installateurs werken vaak met vaste merken, dus bespreek dit zeker met je installateur. Zij zullen je op weg helpen naar het kiezen van de juiste slimme thermostaat en eventuele andere slimme apparaten.
Slimme thermostaat plaatsen: ja of nee? Zelf of laten plaatsen?
Ondertussen weet je dat het zeker en vast de moeite loont om tot de plaatsing van een slimme thermostaat over te gaan. Aarzel niet om via het offerteformulier professioneel advies en zoveel mogelijk offertes op te vragen om prijzen en diensten met elkaar te kunnen vergelijken. Zo heb je meer kans om de beste thermostaat aan te schaffen.