Inhoud
Wat kost een gasketel in 2024?
Afhankelijk van het vermogen van je ketel op gas, bedraagt het kostenplaatje tussen de 1.500 en 4.000 euro, plaatsingskosten inbegrepen. Om jezelf te verzekeren van een kwalitatief toestel met een vermogen op maat, doe je best meerdere aanvragen bij verschillende chauffagisten.
Premies & subsidies gasketel
Met een gasketel kom je in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie en een premie van netbeheerder Fluvius.
De uiteindelijke som van de renovatiepremie zal 20 of 30 % bedragen van het totaal aan goedgekeurde facturen. Het bedrag omvat maximaal 10.000 euro voor het maximum van 2 aanvragen die je in een periode van 10 jaar kan doen.
De premie van netbeheerder Fluvius is dan weer uitsluitend van toepassing op beschermde afnemers (mensen met een laag inkomen) of personen die deel uitmaken van de prioritaire doelgroep. Tot laatstgenoemde behoren personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, gezinnen met recht op een Verwarmingstoelage en personen in schuldbemiddeling. Een belangrijke voorwaarde hiertoe is dat een erkende aannemer de installatie van de nieuwe ketel voor zijn rekening dient te nemen.
De uiteindelijke premie ligt tussen de 1.800 (tot 40 % van de investeringskosten) en 2.500 euro (tot 50 % van de investeringskosten), afhankelijk van zaken als doelgroep en aansluiting op het bestaande aardgasnet.
Soorten gasketels
Op het vlak van gasketels onderscheiden we enerzijds de atmosferische ketel en de condensatieketel, en anderzijds de gaswandketel en de vloerketel.
Atmosferische vs condensatieketel
Traditionele gasketel (atmosferisch)
De traditionele atmosferische of niet-condenserende gasketel voert zijn rookgassen af door middel van thermiek. Dat betekent dat de rookgassen via de schouw opstijgen.
Het grote minpunt aan de klassieke verwarmingsketel zijn de volgende nadelen:
- Laagste rendement
- Gezondheidsrisico (risico op CO-vergiftiging bij gebrekkige toevoer van lucht of afvoer van rookgassen)
- Slecht voor het milieu
Het zal je niet verbazen dat de plaatsing van een traditionele, oude ketel op gas in het algemeen niet meer aangeraden wordt.
Condensatieketel op gas
Een gascondensatieketel gebruikt de warme rookgassen om het water voor de centrale verwarming op te warmen. Eens de rookgassen hun warmte afgegeven hebben, bereiken ze de dauwtemperatuur en treedt het condensatieproces in werking.
Dit type gasketel biedt heel wat voordelen:
- Hoog rendement (boven de 100 %)
- Laag verbruik
- Milieuvriendelijk en zuinig
- Onderhoudsarm
Gaswandketel vs vloerketel
Naast de keuze tussen traditionele gasketels en een condenserende ketels op gas, kan je opteren voor een gaswandketel of een vloerketel. De gaswandketel vormt het alternatief op de traditionele vloerketel. In tegenstelling tot laatstgenoemde weegt een gaswandketel minder en is hij ook compacter en flexibeler in gebruik.
Rendement gasketel
Een gascondensatieketel haalt een heel hoog rendement, tot wel 107 %. In vergelijking met zijn verouderde tegenhanger puurt hij 15 tot 20 % meer warmte uit een soortgelijke hoeveelheid aardgas.
Met andere woorden houdt de plaatsing van condenserende gasketels ter vervanging van niet-condenserende gasketels in dat je op jaarbasis tot zo’n 20 % op je energiefactuur zal kunnen besparen. Ook wanneer je huidige ketel nog niet helemaal versleten is, loont het dus de moeite om een vervanging in overweging te nemen.
Levensduur: wanneer een gasketel vervangen?
De gemiddelde gasketel gaat tot 25 jaar mee, maar vanaf 15 jaar boeten ze wel in aan rendement. Daardoor is het een goed idee om vanaf dan de afweging te maken om al dan niet tot installatie van een nieuwe ketel over te gaan. Gelukkig heb je de nieuwste generatie van gasketels al terugverdiend binnen de 10 jaar. Op die manier bespaar je jaarlijks 200 euro uit.
Kiezen voor warmtepomp of gasketel?
Zowel de warmtepomp als de gasketel zijn twee toestellen die frequent gebruikt worden om een woning op te warmen. Hieronder vergelijken we de voor- en nadelen tussen een gasketel en een warmtepomp.
Voordelen gasketel versus warmtepomp
Een gasketel is een pak goedkoper, is ook rendabel in woningen die minder goed geïsoleerd zijn, is eenvoudig te installeren in zowel bestaande als nieuwe woningen en is bovendien te combineren met een lage temperatuurverwarming.
Nadelen gasketel versus warmtepomp
Daartegenover staat dat een gasketel minder energiezuinig en milieuvriendelijk is, je afhankelijk bent van fossiele brandstof en er meer onderhoudskosten bij komen kijken.
Ondanks het hoge rendement en de mooie levensduur, zal gas net zoals mazout op termijn uitgefaseerd geraken. Dat wil zeggen dat na verloop van tijd warmtepompen een interessantere keuze zullen zijn, ondanks dat ze een investering vormen.
Verplichte keuring & periodieke controle gasketel
Alvorens je gasketel effectief in gebruik genomen mag worden, dient hij onderworpen te worden aan een verplichte keuring. Nadien zal er ook elke twee jaar een onderhoud/nazicht moeten plaatsvinden.
Bovendien moet dat onderhoud uitgevoerd worden door een erkende ‘technicus gasvormige brandstof’. Aansluitend krijg je een reinigings- en verbrandingsattest overhandigd, waarop naam, erkenningsnummer en handtekening van de technicus in kwestie vermeld moeten staan. Hou telkens je twee laatste attesten goed bij.
Gasketel installeren: offertes vergelijken is de moeite waard
Met het oog op de installatie van je nieuwe gasketel laat je je best bijstaan door een ervaren expert. Zo is het mogelijk om steeds persoonlijk advies te vragen. Vergelijk verder zoveel mogelijk offertes van verschillende gespecialiseerde installateurs met elkaar. Daardoor verwerf je een concreet beeld inzake de gangbare prijzen en zal je geduld beloond worden met een deal op jouw maat.