Inhoud
Hoe kies je de beste vakspecialist voor het bouwen van je veranda of tuinkamer?
De ene verandabouwer is de andere niet. Hoe vindt je de beste verandabouwer jouw project?
Stap 1: Denk na over het type veranda
Wie gericht zoekt, die vindt! Bepaal, voor je een verandabouwer gaat zoeken, wat voor veranda je wilt laten bouwen. Je hoeft geen exact beeld in gedachten te hebben, maar het helpt enorm als je bijvoorbeeld al weet of je een open of gesloten veranda wilt laten bouwen. Ook de functie van die nieuwe ruimte geeft al heel wat prijs over de mogelijke kosten en aankleding.
Door na te denken over de stijl van de veranda (landelijk, romantisch, robuust of modern?), krijg je al snel een beeld van de nodige materialen.
Niet helemaal zeker wat je precies van je veranda verwacht? Win dan informatie en advies in bij professionele verandabouwers. Via het formulier onderaan deze pagina speel je al je vragen door aan een expert. Zo kom je snel en eenvoudig meer te weten over de mogelijke materialen, vormen, modellen en/of zonnewering voor je nieuwe veranda.
Er zijn ontzettend veel manieren om een veranda te personaliseren. Sommige verandabouwers werken met (aanpasbare) standaardmodellen, anderen helpen je met het realiseren van een veranda op maat.
Stap 2: Ontvang en vergelijk offertes + aanbod
Heb je een beeld in gedachten? Dan kun je jouw wensen doorgeven aan verschillende verandabouwers. Via het formulier onderaan deze pagina ontvang je gratis vrijblijvende offertes op maat van 1 of meerdere verandabouwers.
Je krijgt in deze stap een duidelijk beeld van de opties en, niet onbelangrijk, de prijs voor je project. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om verschillende verandabouwers en hun tarieven met elkaar te vergelijken.
Waar op letten bij een veranda kopen en offertes vergelijken?
Kijk niet alleen naar de prijs op de offerte, maar ook naar de gebruikte materialen en de aangeboden service. Voor kwalitatieve materialen (met een hoge isolatiewaarde) betaal je vaak meer, maar het resultaat zal allicht een stuk duurzamer zijn dan een veranda in goedkope materialen.
Andere belangrijke zaken op de offerte:
- Transportkosten
- Garantie
- Uitvoeringstermijn
- Afwerking en oplevering van het project
- Eventuele afbraak- en afvoerkosten
Stap 3: Zoek een verandabouwer met de juiste expertise
Eens je weet welke materialen je in de nieuwe veranda wilt laten verwerken (en hoeveel kwalitatieve materialen kosten), kun je gericht op zoek gaan naar een verandabouwer met de juiste expertise.
De ene verandabouwer bouwt bijvoorbeeld uitsluitend pergola’s uit pvc, terwijl de andere zich specialiseert in gesloten houten veranda’s met grote raampartijen. Een materiaal als smeedijzer vergt dan weer een volledig ander soort expertise dan werken met aluminium, enzovoort.
Door samen te werken met een verandabouwer die goed bekend is met de door jou gekozen materialen en verandamodellen, garandeer je het beste resultaat.
Stap 4: Bekijk ervaringen en realisaties
Neem zeker een kijkje naar vorige realisaties en projecten waaraan de verandabouwer heeft gewerkt. Ook uit een bezoekje aan een eventuele showroom of een blik op een reviewpagina kun je waardevolle informatie halen.
Stap 5: Locatiebezoek
Heb je één of meerdere partijen op het oog? Dan nodig je de verandabouwer(s) uit voor een bezoek bij je thuis. Op die manier krijgt de verandabouwer een goed beeld van wat echt mogelijk en nodig is in jouw tuin.
Sommige verandabouwers komen graag eerst kijken voor je een offerte ontvangt. Zo kunnen ze zelf de nodige opmetingen doen, de opties verkennen en je een nog gerichtere prijsofferte bezorgen.
Wat kost een veranda laten bouwen uit hout, aluminium of pvc?
Omdat veranda’s uitvoerbaar zijn in zoveel verschillende modellen, materialen en vormen, is het moeilijk om een vaste richtprijs te kleven op het laten bouwen van een veranda.
Een eenvoudige, open terrasoverkapping uit hout kun je al laten bouwen voor zo’n 300 euro per vierkante meter. Een volledig gesloten en geïsoleerde tuinkamer kost je al snel (meer dan) 1.200 euro per vierkante meter.
Je kiest helemaal zelf welk budget je aan de veranda besteedt, en hoe luxueus je de veranda laat uitvoeren.
De belangrijkste prijsbepalende factoren:
- Voorbereidend werk. Denk aan de afbraak van een oude veranda of aanpassingen aan de grond of het terras.
- Maatwerk of kant-en-klaar model. Ontwerp je de veranda helemaal zelf, of kies je voor een (aanpasbaar) standaardmodel?
- Materiaal. Niet enkel het type materiaal (bijvoorbeeld hout of aluminium), maar ook de uitvoering (bijvoorbeeld teak versus eikenhout, of een smal aluminium frame versus een isolerend aluminium frame).
- Model. Open, half open of gesloten, schuifwanden of vaste wanden enzovoort.
- Isolatie en ventilatie. Wordt de veranda een echte leefruimte? Dan zijn isolatie en ventilatie cruciaal.
- Glas. Verwerk je veel glas of helemaal geen glas in de veranda? Kies je voor plexiglas, polycarbonaat, dubbel glas of hoogrendementsglas? En wat met de raamprofielen?
- Afwerking. Van houten vloeren tot zonwering: de mogelijkheden zijn eindeloos.
Meerwaarde van een veranda
Een veranda biedt heel wat leuke voordelen. Met een veranda breidt je eerst en vooral je woonruimte uit. Je creëert een extra plek om ‘s zomers en of ‘s winters gezellig buiten te zitten, zonder volledig blootgesteld te worden aan neerslag, wind of felle zon.
Laat je een volledig gesloten veranda bouwen? Dan tover je die zo om in een extra leefruimte die je het hele jaar door gebruikt: een extra salon, een eetruimte of zelfs een eigen atelier. Je doet precies wat je wilt met die extra ruimte.
Daarbij komt dat een veranda de waarde van je woning aanzienlijk kan verhogen. Potentiële kopers weten zo’n extra tuinkamer zeker te waarderen.
Is een veranda een aanbouw?
De grens tussen veranda en aanbouw is klein. Algemeen wordt gesteld dat een aanbouw naadloos overloopt in de rest van de woning, terwijl een veranda als apart element gezien kan worden. Het glasoppervlak is bij een veranda over het algemeen wat groter dan bij een aanbouw.
Meldingsplicht en vergunningsplicht veranda
Wil je weten of jouw project in aanmerking komt voor meldings- of vergunningsplicht? Dan neem je best even contact op met de gemeente. Een professionele verandabouwer kan je helpen met de eventuele legale kant van de zaak.
Op zoek naar goede verandabouwers in jouw regio? Vergelijk gratis offertes op maat
Laat je nu een veranda op maat bouwen of een oude veranda renoveren? Of, heb je hulp nodig bij de installatie van een kant-en-klare veranda: met een professionele verandabouwer zit je goed.
Op zoek naar de juiste kandidaat voor jouw project? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende prijsvoorstellen op maat en advies van verandaspecialisten. Op die manier kun je makkelijk opties en prijzen vergelijken, en vind je de ideale partij voor het realiseren van jouw project.