Inhoud
Wat is het verschil tussen een klassieke veranda, een overkapping en een tuinkamer?
Een veranda en tuin- of buitenkamer worden vaak met elkaar verward. Toch hebben ze een aantal belangrijke verschillen:
- Een veranda maakt deel uit van de woning. Een klassieke veranda is vaak, via een deur of opening, bereikbaar vanuit de woning zelf. Daarvoor wordt bijvoorbeeld een bestaande muur uitgebroken om de ruimte te vergroten.
- Een tuinveranda maakt geen deel uit van de woning. Het is een afgesloten, aparte ruimte, een vrijstaand bijgebouw. Een tuinkamer geeft dus geen directe toegang tot de woning. Het staat als een vrij gebouw in de tuin.
Een overkapping kan tegen de woning of vrij in de tuin staan. Een overkapping heeft doorgaans ook geen wanden. Een vrijstaande overkapping wordt ook wel een pergola genoemd.
Waarom zou je een tuinveranda op maat laten bouwen?
De vele glazen wanden van een tuinkamer zorgen voor een aangename, warme omgeving met veel natuurlijk daglicht. De grote glaspartijen zorgen het hele jaar door voor een buitengevoel, waar je ook op regenachtige dagen van geniet.
De inrichting en stijl kan je helemaal zelf bepalen. Je creëert een extra leefruimte met een prachtig uitzicht.
Wat kost een tuinveranda?
Je rekent best op een budget van minimaal 3.500 euro voor een moderne tuinkamer met een oppervlakte van 10 m². De prijs zal omhoog gaan indien je extra’s toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan glazen schuifwanden of een aangrenzend overdekt terras.
Een tuinveranda is vaak goedkoper dan een klassieke veranda. Dat komt omdat een tuinveranda geplaatst kan worden zonder breekwerken. Bovendien worden tuinveranda’s vaak niet geïsoleerd, aangezien ze geen deel uitmaken van de woning. Een niet-geïsoleerde tuinveranda zal geen invloed hebben op het comfort in of de isolatiewaarde van de rest van de woning.
De exacte kosten voor een tuinkamer zijn afhankelijk van:
- Oppervlakte en omvang
- Materiaal
- Type glas (enkel, dubbel of hoogrendement)
- Afwerking
- Isolatie
- Accessoires zoals verlichting en zonwering
- Vraagprijs van de verandabouwer
Welk materiaal kiezen voor je losstaande veranda?
Wat de stijl van je tuinveranda betreft, zijn er heel wat mogelijkheden. Denk maar aan een moderne tuinkamer met strakke profielen en plat dak, of een klassieke orangerie met sierkammen en een puntdak.
Ook wat de vorm en kleur van je tuinkamer betreft heb je een ruime keuze. Met leuke extraatjes voeg je nog meer karakter toe aan je tuinveranda. Met glazen schuifwanden, airconditioning, terrasverwarming of verlichting werk je de tuinveranda af zoals jij dat wilt.
Een belangrijke factor in het bepalen van de stijl van je tuinveranda, is het gebruikte materiaal. Je hebt keuze uit heel wat hoogwaardige materialen. De meest populaire opties op een rij:
1. Aluminium
Het meest gekozen materiaal voor een moderne tuinveranda is aluminium. Aluminium heeft een bijzonder lange levensduur, is erg stevig en bestand tegen temperatuurschommelingen. Bovendien vergen aluminium verandaprofielen bijzonder weinig onderhoud.
Omdat aluminium zo stevig is, kun je kiezen voor een veranda met smalle, subtiele profielen met grote raampartijen. Ideaal voor het realiseren van een veranda in moderne, minimalistische stijl.
2. Hout
Beoog je een eerder natuurlijke, landelijke look? Dan is een veranda in hout allicht de juiste keuze. Hout heeft een warme uitstraling, en een houten veranda gaat prachtig op in je tuin.
Hout vergt wat meer onderhoud dan aluminium. Met de juiste behandeling mag je rekenen op een lange levensduur van je houten veranda. Kies steeds voor een houtsoort met een hoge duurzaamheidsklasse (I of II) en behandel de houten profielen om de 5 à 7 jaar met een laagje beits, vernis of lak.
3. Pvc
Pvc is een erg veelzijdig materiaal. Je hebt keuze uit ontzettend veel verschillende kleuren, designs en imitatielooks. Bovendien is pvc een bijzonder onderhouds- en budgetvriendelijk materiaal.
Daartegenover staat dat pvc een wat lagere draagkracht heeft dan hout en aluminium. Het resulteert vaak in wat bredere profielen en een meer uitgebreide draagstructuur.
Waarvoor tuinkamers gebruiken? Enkele toepassingen
Een tuinveranda kent heel wat toepassingen. Een goed gebouwde tuinkamer is een echte uitbreiding van het bruikbare woonoppervlak en biedt een heleboel leuke mogelijkheden. Een overzicht met de opties:
Optie 1: Extra woonruimte
Een extra keuken, slaapkamer, kantoorruimte of speelruimte voor de kinderen? Het kan allemaal! Met de juiste aankleding en goede isolatie gebruik je de tuinveranda het hele jaar door, precies zoals jij dat wilt.
Optie 2: Relaxruimte
Even ontsnappen aan de drukte? Met de juiste aankleding tover je de tuinveranda om tot een heuse relaxruimte. Stap binnen en geniet van het prachtige uitzicht op je tuin en de rust van de natuur.
Met wat extra ingrepen maak je van de tuinveranda een sauna of poolhouse. Hoe je de relaxruimte ook aankleedt: ontspanning is gegarandeerd.
Optie 3: Geïsoleerde ruimte voor feestgelegenheden
Grote familiefeesten? Puberende feestbeesten in huis? Of, gewoon nood aan extra ruimte om gasten te ontvangen? Met wat kleine ingrepen wordt een tuinveranda een heerlijke locatie voor kleine en grote feestjes.
De tuinkamer staat los van de woning, waardoor je binnenshuis geen hinder ondervindt van het feestgedruis. Heerlijk als je jonge kinderen niet wilt wekken wanneer het ‘s avonds gezellig laat wordt, of als je tieners de kans wilt geven om vrienden uit te nodigen zonder daarmee de rust in huis te verliezen.
Kies voor isolerend glas om geluidshinder te beperken.
Wat zijn de regels voor een overkapping of tuinkamer?
Je veranda kan onderhevig zijn aan meldings- of vergunningplicht als de oppervlakte groter is dan 40 vierkante meter.
De wetgeving verschilt van gemeente tot gemeente. Vraag daarom op voorhand na of jouw nieuwe veranda al dan niet meldings- of vergunningsplichtig is.
Extra info, advies en prijzen nodig? Vergelijk gratis meerdere offertes
Heb je vragen over het bouwen van een nieuwe tuinveranda? Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw project? Of, wil je graag advies inwinnen bij een ervaren verandabouwer? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en professioneel advies van vakspecialisten.
Op die manier kun je snel en eenvoudig prijzen vergelijken, informatie inwinnen en de ideale oplossing vinden voor jouw project.
.