Inhoud
Waarom voor een glazen veranda kiezen?
Twijfel je over het materiaaltype van je nieuwe veranda? Ben je nog niet helemaal overtuigd van een glazen aanbouw? Ontdek hieronder welke meerwaarde een glazen veranda biedt.
- Lichtinval. De grote glaspartijen, het glazen dak en de glazen wanden zorgen ervoor dat je een grote hoeveelheid natuurlijk licht naar binnen trekt.
- Gezellig buitengevoel. In je glazen veranda ben je omgeven door de grote raampartijen waardoor het lijkt alsof je buiten zit.
- Ruimtegevoel. Verandaglas heeft een heel ruime diameter. Door de grote glaspartijen lijkt het alsof de veranda groter is dan dat hij in werkelijkheid is.
- Veranda naar je persoonlijke wensen. Je kan vrijwel alles aanpassen naar eigen smaak en voorkeur. Zo kun je onder meer jouw veranda aanpassen aan de stijl van je woning
- Overgang van binnen naar buiten. Met een glazen schuifdeur of schuifwand creëer je een naadloze overgang van binnenshuis naar buitenshuis.
Prijzen glazen veranda
De prijs van glazen veranda’s worden bepaald door diverse factoren, smaak en voorkeuren. Zo spelen onderstaande factoren een rol in de prijsopbouw van je veranda:
- Het materiaaltype en de profielkeuze
- Het soort glas en de dikte
- De oppervlakte van je glazen veranda en veranda dak
- De moeilijkheidsgraad van de voorbereidingswerken: de graafwerken voor de fundering, bereikbaarheid van de locatie en opties
Wat kost een glazen veranda per m2?
Gemiddeld schommelen de kosten voor de aanschaf en plaatsing van een veranda in glas tussen de 1.200 en 1.500 euro per vierkante meter. Afhankelijk van de gemaakte keuze uit de verschillende soorten glas, het plaatsen van een glazen schuifdeur, kan dit natuurlijk iets meer of minder zijn.
Benieuwd naar een gemiddelde prijs voor jouw project? Ontvang offertes via het offerteformulier.
Voorbeeld: wat kost een veranda in aluminium met glas van 20 m2?
Mik voor zo’n ruime glazen veranda op een prijs van 25.000 à 30.000 euro.
Materialen voor de profielen van glazen veranda’s
Wanneer je kiest voor een glazen veranda, heb je een ruime keuze aan profieltypes. Je kunt kiezen voor profielen uit aluminium, staal, pvc of hout.
Aluminium
Aluminium profielen zijn een prijzig maar ijzersterk materiaal. Aluminiumprofielen hebben net zoals bij aluminium veranda’s een fijne en zorgvuldige afwerking. Tot slot heeft aluminium een lange levensduur en luxueuze uitstraling.
Staal
Wil je liever een industriële of metaal-look? Kies dan voor staal. Dit materiaaltype heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Stalen profielen hebben een hoge kwaliteit.
Pvc
Een goedkopere optie is pvc. Moderne pvc profielen zijn van hoge kwaliteit, bijzonder onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in allerlei kleuren, imitatielooks en designs.
Hout
Ben je meer fan van een landelijke stijl? Dan is hout de beste keuze. Hout straalt een charmante en gezellige sfeer uit. Wel is bij hout regelmatig onderhoud noodzakelijk om rotting en verkleuring te voorkomen.
Welk type beglazing kies je?
Wanneer je kiest voor het plaatsen van een glazen veranda, is het belangrijk om de juiste glassoort te kiezen.
Isolerend glas
Je veranda goed isoleren? Kies dan voor glas met een lage u-waarde. De u-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt drukt uit hoeveel warmte via een oppervlak kan ontsnappen. Hoe lager, hoe beter het oppervlak isoleert!
Goede opties zijn dubbel glas, driedubbel glas en hoogrendementsglas.
1. Veiligheidsglas
Veiligheidsglas wordt ook wel gelaagd glas of inbraakwerend glas genoemd. Het glas wordt verrijkt met een folie, waardoor het niet in stukken breekt. Voor het verandadak wordt bijvoorbeeld vaak uit voorzorgsmaatregel voor veiligheidsglas gekozen.
2. Zonwerend glas
Bij een glazen dak bestaat er de kans dat de veranda te snel opwarmt. Dat komt omdat de zon er de hele dag op kan schijnen. Zonwerend glas beschermt je tegen die extreme warmte.
Zonwerend glas is een soort hoogrendementsglas. Het isoleert warmte in de zomer en warmteverlies in de winter. Het glas kan gebruikt worden voor het dak, schuifwanden en schuifdeuren.
Je kiest zelf hoe transparant het glas is. Hoe lichter het glas, hoe meer warmte je binnenlaat. Je kiest best voor een gemiddeld zonwerende glassoort. Zo combineer je het beste van twee werelden.
3. Zelfreinigend glas
Heb je geen tijd of zin om grote raampartijen netjes te houden? Kies voor zelfreinigend glas. Dit type glas is voorzien van een speciale coating. De beschermende laag zorgt ervoor dat vuil niet aan het raam blijft hangen.
4. Polycarbonaat platen als alternatief op glas: voordelen en nadelen
Een budgetvriendelijk en hoogwaardig alternatief op gewoon glas? Transparante of opake polycarbonaat platen.
Een transparante polycarbonaatplaat lijkt heel erg op een glasplaat. Door de transparantie van de plaat kan er veel licht en warmte de veranda binnenkomen. Daardoor kan het snel heel warm worden. Opake platen bieden een betere bescherming tegen oververhitting.
Polycarbonaat platen zijn niet enkel een stuk goedkoper dan glas, maar ook lichter dan normaal glas. Net als veiligheidsglas splintert polycarbonaat niet: een veilige optie voor je veranda, dus. Wel maakt een veranda bestaande uit polycarbonaatplaten wat lawaai als het regent.
Volledig glas of glazen elementen?
Een volledig glazen veranda oogt prachtig, maar brengt enkele uitdagingen met zich mee. Zo kan het glas snel vuil worden en biedt glas geen optimale isolatiewaarde. Het gebruiken van hoogrendementsglas, dubbel glas en/of zelfreinigend glas biedt een oplossing.
Toch kiest men soms voor een alternatieve oplossing: een veranda met enkele glazen elementen, en bijvoorbeeld een dak of wanden uit een materiaal dat gemakkelijker te isoleren valt. Enkele manieren waarmee je glazen elementen kunt combineren met andere materialen:
Optie 1: Dak uit glas
‘s Avonds naar de sterren kijken, overdag heel wat natuurlijk licht en een open gevoel? Dat krijg je met een glazen dak. Je kunt kiezen voor een volledig glazen dak, een lichtstraat of een lichtkoepel.
Laat screens installeren om de veranda in de zomer koel te houden en jezelf te beschermen tegen fel zonlicht, of kies voor zonwerend glas.
Optie 2: Gesloten veranda met glazen schuifwanden, zijwanden, ramen en deuren
Met glazen schuifwanden, grote ramen en transparante deuren verhoog je het ruimtegevoel in een gesloten veranda. Combineer ze met gesloten wanden in bijvoorbeeld hout of steen om optimaal te genieten van het comfort van een geïsoleerde ruimte en het uitzicht van een glazen veranda.
Optie 3: Terrasoverkapping in glas
Nog een leuke optie: een open overkapping met glazen dak. Open overkappingen worden vaak niet geïsoleerd. Als ze tegen een goed geïsoleerde gevel staan, is dat ook helemaal geen probleem. Door te kiezen voor een overkapping met een glazen dak, geniet je van een onbelemmerde lichtinval in je woning en onder de overkapping.
Mogelijke toepassingen en afwerkingen voor een glazen veranda
Een glazen veranda kan je op allerlei leuke manieren benutten. De extra ruimte kan je gebruiken als verlengstuk van je woon- en leefruimte. Je kan er een gezellige zithoek van maken waar je met je vrienden lekker aperitieft en geniet.
Verder kan je de ruimte inrichten als een thuiskantoor. Zo kan je rustig werken terwijl je kinderen bijvoorbeeld een verkleedfeestje organiseren of de gekste spelletjes spelen.
Wil je graag een verbinding maken tussen binnen en buiten? Laat een glazen schuifdeur in je veranda installeren. Zo kan je makkelijk een frisse neus halen.
Wanneer je constructieprofielen storend vindt, kies voor schuifbare glaspanelen. De panelen kunnen volledig open geschoven worden waardoor je een terras zonder muren creëert. Het geeft een prettig en ruimtelijk gevoel in de zomer.
Interesse in een glazen veranda? Vind een installateur in jouw regio en vergelijk gratis offertes
Wil je graag je woon- en leefruimte uitbreiden? Wil je de waarde van je woning verhogen? Dan is een glazen veranda zeker het overwegen waard. Vraag via onderstaand formulier vrijblijvend advies en gratis offertes. Zo wordt prijzen vergelijken kinderspel en kom je in contact met de juiste vakmannen in jouw buurt.