Inhoud
Prijzen: Wat kost een aluminium veranda of terrasoverkapping?
Een volledig gesloten veranda in aluminium kost gemiddeld 2.500 euro per vierkante meter. Mik op een startprijs van ongeveer 15.000 euro, exclusief btw.
Voor een aluminium terrasoverkapping mag je rekenen op een startprijs van 2.500 euro.
Aluminium is wat prijziger dan pvc en de meeste houtsoorten. Het materiaal biedt dan ook tal van voordelen, zoals een hoge onderhoudsvriendelijkheid en een lange levensduur.
Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:
- Oppervlakte en afmetingen van de veranda of overkapping
- Aanwezigheid van andere materialen zoals steen, pvc of hout
- Type beglazing, plexiglas of polycarbonaat
- Grootte van de raampartijen
- Complexiteit van het project
- Eventuele nood aan breekwerken (oude veranda afbreken, opening in gevel creëren tussen woning en veranda …)
- Vraagprijs van de verandabouwer
Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Vul het offerteformulier in.
Voordelen: Waarom kies je voor een veranda aluminium of overkapping?
Aluminium biedt heel wat interessante voordelen.
1. Duurzaam
Een aluminium veranda van goede kwaliteit gaat, als die correct geïnstalleerd werd, gemakkelijk 30 jaar mee.
2. Grote draagkracht
Aluminium heeft een grote draagkracht. Het betekent dat je in een aluminium veranda of terrasoverkapping kunt werken met elegante, smalle profielen. Ideaal voor grote raampartijen en een optimale lichtinval.
Opgelet: Voor grote overkappingen heb je wellicht een meer uitgebreide dragende structuur nodig. Een vakspecialist informeert je over de mogelijkheden voor jouw project.
3. Waardestijging
Een veranda doet de waarde van je woning stijgen. Ook voor potentiële kopers is een terrasoverkapping of volwaardige leefveranda een grote meerwaarde.
Heb je niet bijzonder veel ruimte ter beschikking voor je veranda, maar wil je toch je leefruimte ietwat vergroten? Dan kun je ook kiezen voor een kleine aluminium veranda.
4. Onderhoudsvriendelijk
Aluminium vergt weinig en eenvoudig onderhoud. Over de specifieke onderhoudsnoden lees je verder in dit artikel.
5. Isolerend
Veranda’s kunnen opgebouwd worden met aluminium profielen met thermische onderbreking. Zulke profielen beschikken over isolerende luchtkamers die een barrière vormen tussen de koude buitenzijde en de warme binnenzijde van de veranda.
Perfect voor een goed geïsoleerde leefveranda! Bijkomend voordeel is de uitstekende akoestische isolatie van zulke profielen.
Combineer profielen met thermische onderbreking met isolerend dubbel glas of hoogrendementsglas voor de beste prestaties. Kies voor een plat dak om warmteverliezen tot een minimum te beperken.
6. Moderne, stijlvolle uitstraling
Aluminium is verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Een aluminium veranda heeft over het algemeen een strakke, moderne uitstraling. Met de juiste keuzes ontwerp je een veranda die prachtig past bij je woning.
Wat zijn mogelijke uitvoeringen van een aluminium veranda?
Je ontwerpt je nieuwe aluminium veranda helemaal volgens jouw voorkeuren en smaak.
Optie 1: Kleur naar wens
Aluminium profielen zijn verkrijgbaar in tal van kleuren. Klassieke keuzes zijn zwart, wit, crèmekleurig en zilver. Je hebt daarnaast keuze uit heel wat andere RAL-kleuren.
Houd je van de stoere, industriële look van staal? Kies voor steellook aluminium! Ook zulke profielen kun je van allerlei kleuren voorzien.
Optie 2: Structuur en houtlook
Aluminium profielen zijn verkrijgbaar met een glad oppervlak of in een korrelige structuur.
Aluminium veranda met houten look
Kies je voor aluminium met een houtlook? Dan kunnen de profielen voorzien worden van een realistische houtnerfstructuur.
Optie 3: Glansgraad van de profielen
Je hebt voorts keuze tussen hoogglanzende, glanzende en matte aluminium profielen.
Optie 4: Aluminium onderdelen combineren met andere materialen
Je veranda of overkapping moet natuurlijk niet volledig uit aluminium bestaan. Je kunt het materiaal naar hartenlust combineren met bijvoorbeeld hout, pvc of steen.
Aluminium zijwanden: deuren, schuifwanden en ramen
Een veranda of overkapping uit bijvoorbeeld hout of pvc kun je probleemloos voorzien van bijvoorbeeld een aluminium schuifwand, -raam of -deur.
Glas met aluminium profielen
Je veranda kun je voorzien van raampartijen met aluminium profielen. Dat kan voor zowel bestaande als gloednieuwe veranda’s.
Aluminium dakkoepel of lichtstraat
Gesloten daken zijn ideaal voor goed geïsoleerde veranda’s. Ze beperken de warmteverliezen aanzienlijk. Het nadeel? Een verminderde lichtinval in je veranda.
Het plaatsen van een dakkoepel of lichtstraat met aluminium profiel is de ideale oplossing: een goede isolatie mét de nodige lichtinval.
Optie 5: Veranda types
Net als andere materialen kan aluminium verwerkt worden in heel wat verschillende types veranda.
Veranda aan huis of aanbouw
Je kunt ook kiezen voor een aanbouw in aluminium of een klassieke aluminium veranda. Een aanbouwveranda is toegankelijk vanuit de woning en vormt een echte extensie van je woning. Meestal is een aanbouw volledig geïsoleerd.
Vrijstaande veranda of tuinkamer
Een vrijstaande veranda, vaak een tuinkamer of tuinveranda genoemd, staat los in de tuin – en dus niet tegen een gevel, zoals een klassieke veranda.
Overkapping of pergola
Liever een open veranda? Dan kun je kiezen voor een overkapping (bijvoorbeeld over een bestaand terras) aan de woning, of een losstaande overkapping (ook wel een pergola genoemd).
Optie 6: Afwerking en accessoires
Aluminium veranda’s en overkappingen kun je afwerken naar keuze. Laat je bij de afwerking leiden door de uiteindelijke functie van de ruimte.
Zonwering
Met een zonwering ga je fel licht in je veranda of terrasoverkapping tegen. In gesloten veranda’s ga je met een zonwering ook oververhitting tegen. Denk aan screens, een verandazeil of (rol)gordijnen.
Verwarming
Gebruik je de veranda als woon- of leefruimte? Dan is een verwarmingstoestel zeker op z’n plek. In een open overkapping kun je een terrasverwarmer plaatsen. Ideaal voor ‘s avonds als het wat frisser wordt, maar je toch nog even wilt blijven genieten van je omgeving!
Ventilatie
In goed geïsoleerde veranda’s mag ventilatie niet ontbreken. Je gaat er vochtproblemen mee tegen en garandeert een gezonde luchtvochtigheid.
Aluminium veranda’s onderhouden: hoe doe je dat?
Met het juiste onderhoud verzeker je dat jjouw aluminium veranda tientallen jaren meegaat. Hoe pak je het aan?
Aluminium veranda schoonmaken
Goed nieuws: aluminium is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Met 1 à 2 schoonmaakbeurten per jaar zit je goed. Je kunt een neutraal schoonmaakmiddel en wat lauw water gebruiken. Om krassen te vermijden, gebruik je een zachte doek of spons.
Schuursponsjes en bijtende schoonmaakmiddelen kunnen de lak of coating van je aluminium profielen beschadigen. Die gebruik je beter niet.
De schoonmaaknoden van je aluminium veranda zijn deels afhankelijk van waar het model staat. Een veranda waar regelmatig modder op spat, zul je bijvoorbeeld vaker willen reinigen.
Heel vuil aluminium schoonmaken
Is je aluminium veranda erg vuil en volstaat een gewone poetsbeurt niet? Volg dan onderstaande tip van ervaren verandabouwers.
Meng een beetje zout, een scheutje azijn en een mild schoonmaakmiddel in een emmer water. Gebruik dat om de veranda zachtjes schoon te maken met een zachte doek of spons. Zo krijg je zelfs de meest hardnekkige vervuiling weg!
Kun je een aluminium veranda schilderen?
Aluminium profielen kun je voorzien van een nieuwe laklaag. Perfect voor bijvoorbeeld een kleine renovatie, een nieuwe look of het opfrissen van een oude veranda.
Aluminium veranda kopen? Vind veranda bouwers in jouw regio en vergelijk offertes
Heb je nog vragen over de mogelijkheden van aluminium veranda’s en overkappingen? Ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Of, ben je op zoek naar een verandabouwer die actief is in jou regio?
Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes én deskundig advies van vakspecialisten. Zo vind je in een handomdraai de ideale oplossing voor jouw project.