Inhoud
Hoeveel kost zonwering voor een veranda?
Een duidelijke richtprijs geven voor een veranda zonwering is niet eenvoudig. De prijs hangt af van vele factoren. Plaats je de zonwering voor veranda binnen of buiten? Verkies je manuele of automatische bediening? Ook het formaat bepaalt de prijs.
Gemiddeld kost een zonwering veranda 100 à 200 euro per m².
De startprijs van een volledig zonnescherm ligt rond de 500 euro. Het betreft een standaarddoek onder het dak van je veranda. Dit is echter al genoeg om je extra privacy te geven.
Een elektrisch bedienbaar zonnescherm schommelt qua prijs tussen 1.200 en 1.500 euro. Je hebt voor deze prijs een groot zonnescherm met een uitval van ongeveer 5 meter. Het is bovendien van hoge kwaliteit en geautomatiseerd.
Indien je helemaal all-in wil, kan je ook opteren voor een luxe zonnescherm. Voor dit type lopen de prijzen op tot 5.000 euro of meer. Het betreft een zonnescherm van hoogwaardige kwaliteit dat je met afstandsbediening kan regelen. Ook is het uitgerust met een zonne- en windsensor.
Let op: De goedkoopste optie is niet altijd de beste keuze. Check altijd goed de prijs-kwaliteitverhouding.
Hoe kom je tot de best prijs voor je zonnescherm? Vraag naar een vrijblijvende offerte bij meerdere leveranciers. Dat kan je onder meer via ons offerteformulier.
Welke soorten zonwering vind je vandaag op de markt?
Van een veranda kan je doorgaans het ganse jaar gebruik maken. Het is een aangename plek in je woning en vormt de perfecte brug naar de tuin of buiten. In de zomer kan het er helaas heel warm worden. Wat het onaangenaam maakt om in te vertoeven.
Een goede veranda zonwering maakt in situaties zoals hierboven beschreven vaak het verschil. Je kan een zonnescherm alvast op 2 manieren bevestigen aan je veranda. Zo maken we een onderscheid tussen een binnenzonwering en een buitenzonwering.
Optie 1: Binnen zonwering
Een binnen veranda zonwering is een zonwering die langs de binnenkant wordt geplaatst. Ze is in vergelijking met de buiten veranda zonwering makkelijk te reinigen. Vuiligheid komt er niet zo makkelijk op omdat het scherm al beschermd is tegen regen en wind. Ook is het minder onderhevig aan weersinvloeden doordat het aan de binnenkant is bevestigd.
Het nadeel van een binnen veranda zonwering is dat de ruimte altijd net een tikkeltje warmer zal zijn dan bij een buiten zonwering. Dat komt omdat het screen aan de binnenkant zit en de zon met haar schadelijke uv-straling dus eerst op de ramen schijnt en pas daarna wordt tegengehouden door het zonnescherm. Een bijkomend nadeel is dat je een stuk van je binnenruimte verliest
Hierbovenop komt dat een veranda met binnen screens goedkoper is dan eentje met buitenzonwering. Je hebt ook veel meer opties als je geen fan bent van strakke screens: lamellen, gordijnen, vouwgordijnen enzvoort.
Hieronder vatten we de voordelen van een binnen zonwerend doek nog eens kort voor je samen:
- Eenvoudig te reinigen.
- Wordt niet vuil, want de binnenwering komt niet in contact met wind en regen.
- Houdt alle zonlicht tegen.
- Goedkoper dan een buiten veranda zonwering (in de meeste gevallen).
- manuele of automatische bediening.
Optie 2: Buiten zonwering
Een buiten veranda zonwering is een zonwering die langs de buitenkant wordt geplaatst.
Dat biedt een aantal voordelen: Het zonlicht wordt maximaal geblokkeerd, de schadelijke uv-stralen worden tegengehouden enzovoort.
Door een buiten zonwering komt er minder warmte in de veranda zelf terecht. De warmte wordt namelijk onmiddellijk afgestoten door de buiten veranda zonwering, wat zeker een voordeel is op extreem warme dagen. De temperatuur ligt gemiddeld 2 °C koeler dan bij een veranda met binnen zonwering.
De veranda wordt tijdens de zomermaanden op die manier koel gehouden. De screens kunnen op het dak geplaatst worden als ook aan de ramen. Wat een pluspunt is bij een zuidgerichte veranda.
Een buiten veranda zonwering vind je in allerlei kleuren.
We zetten de voordelen van een buiten zonwerend doek nog eens op een rij:
- Het houdt de warmte heel goed buiten.
- Het houdt de felle zon beter tegen.
- Makkelijk te installeren, ook nadat je je veranda gebouwd hebt.
- Makkelijk te onderhouden.
- eventuele automatisatie kan
Veranda screen bedienen: enkele opties
Er zijn verschillende soorten bediening voor een zonnescherm. Een handmatig uitrolbare veranda zonwering maar ook een elektrische zonwering is een mogelijkheid. Deze laatste optie, een elektrisch zonnescherm voor je veranda is het populairst.
Een geautomatiseerd zonnescherm werkt met een knop, een fysieke knop of een virtuele knop op je telefoon, smartphone of tablet.
Indien je een elektrisch zonnescherm kiest, heb je vier opties:
- Bediening met een wandschakelaar
- Bediening met afstandsbediening
- Bediening via je smartphone
- Bediening door middel van een sensor
Bediening met een wandschakelaar heeft als voordeel dat het goedkoper is en dat de schakelaar altijd dichtbij de veranda zonwering hangt. Hierdoor kan je hem dus ook niet kwijtspelen.
Daarnaast heb je bediening met een afstandsbediening, wat heel makkelijk is. Zeker als je lekker in het zonnetje zit te luieren.
Daarnaast heb je de bediening via je smartphone als derde optie. Hiervoor installeer je een app op je telefoon waarmee je de veranda zonwering vanop een grotere afstand kan bedienen. Ook als je op vakantie bent, kan je dit bijvoorbeeld doen om zo inbrekers te weren.
De laatste optie is een zonnescherm met sensor. Afhankelijk van de weersomstandigheden bepaalt het zonnescherm zelf wanneer het naar beneden gaat. Dit is ook de duurste optie, maar het zorgt er wel voor dat het zonnescherm niet beschadigd raakt bij extreme weersomstandigheden. De sensor zal daarbij rekening houden met zonnestralen, harde wind, regen enzovoort.
Veranda screens voor buiten zonwering: enkele opties
Veranda screens kan je verkrijgen in allerlei soorten materialen. Zeker als je een screen langs de buitenkant kiest. Er zijn verschillende opties qua materiaalkeuze, 2 voorbeelden hiervan zijn glasvezeldoek en polyesterdoek.
Optie 1: Glasvezeldoek
Een glasvezelsdoek bestaat uit glasvezeldraden gecoat met pvc. Dit doek is heel goed voor verticale screens. De reden hiervoor is dat het materiaal op zichzelf al vrij zwaar is. Het zorgt ervoor dat het in een horizontale toepassing te snel gaat doorzakken.
Indien je het doek voor een lange tijd niet hebt uitgerold zie je eerst een aantal plooien. Dit is inherent aan het materiaal. De plooien zullen na een tijdje vanzelf verdwijnen, waardoor het doek toch weer een strakke look krijgt.
Optie 2: Polyesterdoek
De tweede optie die je hebt is een polyesterdoek. Dit is een screen gemaakt vant polyestergaren. Deze zonnewering heeft een hoge vormvastheid en is over het algemeen lichter dan glasvezeldoeken. Ze gaan dus niet zo snel doorhangen, en kunnen zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden.
Dit materiaal is ook meer geschikt voor grotere oppervlaktes.
In welke kleuren zijn veranda screens beschikbaar?
Verande screens zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Ook is er een geanodiseerde aluminium afwerking mogelijk. Hierdoor vallen ze niet op na de montage. De veranda zonnewering zal zo één geheel vormen met de veranda.
Je hebt een brede waaier van kleuren waaruit je kan kiezen. Het heeft als voordeel dat je altijd de kleur zal vinden die jij in jouw hoofd hebt voor je zonnewering. Daarbovenop komt dat als je ze wil plaatsen op je bestaande veranda, je de kleur zeker zal vinden die het beste erbij past. Je moet wel rekening houden met de eigenschappen van het doek, bijvoorbeeld: mate van verduistering en inkijkhoek.
De eigenschappen van het doek hangen samen met de kleur en structuur van het doek. Hoe donkerder de kleur, hoe meer licht er wordt tegengehouden. Hoe dichter de structuur van het doek, hoe minder inkijk je zal hebben, hoe minder last je zal hebben van de felle zon.
De kleur heeft dus niet enkel een esthetische waarde, maar ook echt een functie voor de zonnewering.
Voordelen van een zonwering voor je veranda
Een zonwering heeft vele functies en voordelen:
- Warmte en uv-stralen tegenhouden.
- Wind tegenhouden.
- Meubels verbleken minder snel in de zomer.
- Het zorgt voor verduistering in de veranda.
- Meer privacy: geen of weinig inkijk.
Hoe onderhoud uitvoeren? [Stappenplan]
Allereerst is het belangrijk dat je dit onderhoud niet uitvoert op een dag waarop de zon heel fel schijnt. Het kan de screens doen verkleuren. Je neemt best gewoon een normale, warme dag.
Het onderhoud van veranda screens kan je opdelen in een aantal stappen:
- Het screen proper maken met zachte kunststof borstel en lauw of koud water. Het is belangrijk om een pH neutraal reinigingsmiddel te gebruiken. Vermijd dus agressieve middelen of schuurmiddelen, die zullen het doek aantasten. Gebruik ook absoluut geen hogedrukreiniger.
- Na het proper maken van de zonnewering, spoel je het screen goed af met water. Laat ze volledig opdrogen.
Indien het regent en je wil jouw screen nat oprollen, kan dat. Je moet er dan wel aan denken dat je ze terug uitrolt als het stopt met regenen. Anders kan er zich schimmel vormen op de zonwering en dit krijg je er helaas heel moeilijk uit. Het blijven vaak zichtbare vlekken.
Een concreet antwoord op de vraag ‘Mag ik mijn screens oprollen als ze nat zijn?’ luidt bijgevolg: Ja, dat mag. Maar rol ze als het stopt met regenen terug uit om ze volledig te laten opdrogen. Je mag dus niet het doek lange tijd opgerold houden.
Vind installateurs van zonwering in jouw regio: offertes vergelijken loont
Via onderstaand formulier vraag je gratis en vrijblijvend naar offertes bij professionele leveranciers voor het plaatsen van een zonwering aan je veranda. Op die manier kan je makkelijk meerdere voorstellen en prijzen tegelijk vergelijken per type zonwering. En dus de juiste zonwering en installateur voor jouw veranda kiezen.