Inhoud
Wat zijn screens?
Screens zijn zonwerende doeken uit polyester, gesloten acryl of glasvezel. Een screen beschermt veranda’s met transparante daken (bijvoorbeeld van glas, plexiglas of polycarbonaat). Meestal worden screens op de buitenkant van het glas geplaatst.
Een verandazonwering met screens houdt hinderend zonlicht tegen en helpt oververhitting in een serre of transparante veranda te voorkomen. Verticale screens bieden een mooi alternatief op rolluiken of gordijnen.
Prijs: wat kost een zonwering met screens?
Reken voor een degelijke zonwering met screens op een prijs tussen de 100 en 200 euro per vierkante meter. Belangrijke prijsbepalende factoren zijn de oppervlakte van het verandadak, het type screen en het tarief van de verandaspecialist.
Over de verschillende soorten screens lees je meer verder in dit artikel.
Wat is duurder: rolluik of screens?
Over het algemeen zijn eenvoudige rolluiken iets goedkoper dan screens. Voor een rolluik betaal je gemiddeld 90 tot 150 euro per vierkante meter. Screens kosten gemiddeld 100 tot 200 euro per vierkante meter.
Mobiele screens zijn, net als rolluiken, verkrijgbaar in oprolbare uitvoering.
Opties screens zonnewering
Screens bieden heel wat interessante opties.
Optie 1: Horizontale en/of verticale screens, dakbedekking of volledige veranda
Je kunt niet enkel het dak maar ook, de zijwanden van je veranda voorzien van screens.
Meer geavanceerde systemen lopen over het dak en rollen verder af over de zijwanden van je veranda. Een ingebouwd veersysteem vermijdt dat het doek komt te hangen en op het glas rust.
Optie 2: Glasvezel, gesloten acryl of polyester
Screens kunnen vervaardigd worden van glasvezel, polyester of gesloten acryl.
- Glasvezel: Deze doeken bestaan uit glasvezeldraden en een coating van pvc. Glasvezel screens worden voornamelijk toegepast om de zijwanden van je veranda af te dekken.
- Polyester: Polyester screens bestaan uit polyestergaren. De screens zijn vormvast en hangen niet zo snel door als glasvezel screens. Ze zijn daarom geschikt voor horizontale en verticale plaatsing. Voor het overspannen van grote oppervlakken kies je best voor polyester.
- Acryl: Acryl is een ademend, weer- en uv-bestendig materiaal, dat goed bestand is tegen schimmelvorming.
Over het algemeen zal een specialist meestal kiezen voor screens in polyester als zonwering voor het dak van je veranda.
Optie 3: Screen of ritsscreen
Vangt je veranda veel wind? Dan is een ritsscreen een goede optie. Ritsscreens worden, in tegenstelling tot gewone screens, bevestigd aan zijgeleiders. Dergelijke screens zijn strak gespannen. Bij stevige wind zal een ritsscreen daarom niet wapperen.
Omdat een ritsscreen steviger bevestigd wordt dan een gewoon screen, ontstaat onder een ritsscreen een isolerende laag stilstaande lucht. Ook leuk om te weten: ritsscreens hebben over het algemeen een strakkere uitstraling.
Ritsscreens kunnen niet manueel geopend of gesloten worden. Ze worden steeds elektrisch bediend. Daarom zijn ze ook wat duurder.
Optie 4: Transparant of opaak
Een screen kan bijna volledig transparant zijn, maar evengoed volledig verduisterend werken. Hoe dichter de structuur van de screen, hoe minder licht de screen doorlaat.
Met een transparant screen geniet je van het uitzicht op de tuin en omgeving, een opaak screen biedt meer privacy en maakt het mogelijk de veranda te verduisteren.
Optie 5: Kleur en dessin
Screens zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Je kunt je screens ook voorzien van een dessin, print of ontwerp naar keuze. Een donker gekleurd screen zal minder licht doorlaten dan een licht gekleurd screen.
De kleur zal samen met de transparantie (dichtheid van de structuur van de screen) bepalen hoeveel licht door het screen heen schijnt.
Optie 6: Vast of mobiel
Screens kunnen vast geïnstalleerd worden, maar ook mobiel zijn. Een vaste screen kun je niet openen en zal dus steeds zonlicht en warmte buiten houden. Een mobiel screen zet je eenvoudig open.
Optie 7: Automatisch, elektrisch of manueel bediend
Mobiele screens kunnen op verschillende manieren geopend en gesloten worden.
- Manueel. Je opent deze screens handmatig.
- Elektrisch. Met een afstandsbediening of app op je smartphone zet je de screens met een enkele druk op de knop open of toe.
- Automatisch. Meer geavanceerde screens sluit je aan op je domotica voor een volledig automatische bediening. Zo’n systeem detecteert felle zon en wind.
6 Voordelen van verandazonwering met screens
Welke voordelen biedt een zonwering met screens?
1. Houdt warmte en hinderlijk zonlicht buiten
De belangrijkste reden om voor een zonwering met screens te kiezen: warmte en zonlicht buitenhouden.
Wat het zonlicht betreft, heb je keuze uit screens met verschillende gradaties van transparantie. Met een semi-transparant screen laat je licht binnen, maar rem je felle zonnestralen: een optie die je met gewone rolluiken niet hebt.
Met screens kun je jouw veranda energiezuinig verkoelen.
Hoeveel warmte houdt een dak met screens tegen?
Screens zouden tot 90 procent van de warmte buitenhouden.
Kun je screens ook in de winter gebruiken?
Natuurlijk! Screens kunnen zelfs bijdragen tot de isolatie van je veranda, en dus ook onrechtstreeks helpen je woning ‘s winters warm te houden. Hoe beter je veranda geïsoleerd is, hoe meer de veranda bijdraagt aan de isolatiewaarde van je woning.
2. Beschermt verandameubels
Omdat screens de uv-stralen van de zon tegenhouden, zullen meubels in je veranda niet of minder snel verbleken.
3. Veranda naar wens verduisteren
Met mobiele screens kies je zelf wanneer je het zonlicht tegenhoudt. Bovendien heb je keuze uit screens met verschillende gradaties van transparantie. Screens met een zeer dichte structuur kunnen een veranda bijna volledig verduisteren, zelfs bij volle zon.
4. Extra privacy
Screens met een dichte structuur laten weinig zonlicht binnen en belemmeren de inkijk van voorbijgangers. Zo zorg je voor privacy in je veranda.
5. Esthetische waarde
Je hebt keuze uit verschillende kleuren en je kan screens voorzien van een dessin of print naar wens. Ook de oprolkasten waarin mobiele screens zich terugtrekken, zijn in verschillende kleuren en prints verkrijgbaar.
6. Insectwerend
Zet je een schuifdeur, -raam of -wand van je veranda open, maar laat je het verticale screen dicht? Dan beschermt het screen je tegen insecten. Zo geniet je optimaal van een koel briesje op een zomerse avond, zonder gestoken te worden door muggen.
Onderhoud
Screens hebben weinig onderhoud nodig. Een sopje met water en een mild reinigingsmiddel zal voor de meeste screens volstaan. Vuile screens borstel je droog af met een borstel voor je ze met water en zeep schoonmaakt.
Er bestaan ook vuilwerende, onderhoudsvrije screens op de markt. Informeer je naar de opties via het formulier onderaan deze pagina.
Mag je een screen nat oprollen?
Natte screens rol je beter niet op. Laat de screens opdrogen voor je ze weer oprolt om schimmelvorming te voorkomen. Plan het onderhoud van je screens in op een droge, zonnige dag.
Toch natte screens opgerold? Dat is geen ramp. Rol ze weer uit op een droog moment en laat ze rustig opdrogen.
Jouw veranda in professionele handen? Ontvang offertes en advies op maat
Wil je het hele jaar door een aangename temperatuur in je veranda? Vergelijk je graag offertes bij verschillende verandaspecialisten? Of ben je op zoek naar alternatieve oplossingen voor het koel houden of afwerken van je veranda? Vul dan onderstaand formulier in.
Ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Op die manier kan je makkelijk opties en prijzen vergelijken, en vind je een oplossing die past bij je wensen, noden en budget.