Inhoud
Is ventilatie in je veranda nodig?
In een geïsoleerde en verwarmde veranda is goede ventilatie noodzakelijk om de luchtvochtigheid te beperken. Een vochtige veranda creëert geen gezond binnenklimaat.
Condens aan de binnenkant van je veranda
Condens ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak zoals een raam of koudebrug in een aluminium verandaprofiel. De vochtdeeltjes worden weer vloeibaar en vormen druppels.
Omdat ramen in een slecht geïsoleerde en slecht verwarmde ruimte vaak koud zijn, verschijnt condens vaak als eerste op de ramen. Aangezien de meeste veranda’s over grote raampartijen beschikken, komt condens bijzonder vaak voor in zulke buitenruimtes.
Schimmels en ziektes voorkomen
Vochtplekken in je veranda veranderen al snel in schimmelplekken. De meeste schimmels kunnen heel wat problemen voor je gezondheid veroorzaken. Vooral de huid en het ademhalingsstelsel lopen risico.
Daarnaast is een vochtig klimaat een broeihaard voor allerlei ziektes. Die kunnen zich gemakkelijker verspreiden door de vochtige lucht.
Vochtproblemen trekken door gevel naar binnen
Laat je een vochtprobleem in je veranda aanslepen? Dan kan het vocht door je gevel naar binnen trekken. Je krijgt dan ook binnenshuis te maken met vochtproblemen.
Dergelijk vochtprobleem verschijnt meestal eerst op de binnenmuur van de gevel die aan de veranda grenst. Als ook dat probleem niet behandeld wordt, kan het vochtprobleem zich over de rest van de woning verspreiden.
Hoe helpt verluchtingsroosters plaatsen?
Een ventilatierooster is een eenvoudige en vrij goedkope oplossing voor goede ventilatie in je veranda. Het zorgt voor de afvoer van oude, natte en vervuilde lucht en de aanvoer van propere, droge en verse lucht. Daarnaast zorgt een systeem met 2 of meerdere ventilatieroosters voor een goede luchtcirculatie.
Goede ventilatieroosters beschikken over speciale membranen die de af- en aanvoer van lucht regelen. Zo zorgt het rooster ervoor dat enkel vochtige lucht wordt afgevoerd en enkel droge lucht wordt aangevoerd.
Daarnaast beschikt het rooster over een windklep om regen en wind buiten te houden. Zo heb je in de veranda geen last van koude windstromen.
Waar plaats je verluchtingsroosters?
Idealiter plaats je minstens 2 ventilatieroosters in je veranda, liefst aan twee tegenovergestelde zijdes. Een ventilatierooster aan de onderzijde van de veranda zorgt voor de aanvoer van droge lucht. Een hoger gelegen rooster (bijvoorbeeld in of tegen het dak van de veranda) zorgt voor de afvoer van vochtige lucht.
Ventilatierooster in raam van veranda
Je kunt ook ramen en glazen wanden met ventilatieroosters laten plaatsen. Het rooster ligt bovenaan of onderaan het raam, of wordt tussen 2 raamprofielen in geïnstalleerd.
Prijs: wat kost een ventilatierooster?
Een eenvoudig ventilatierooster laten plaatsen kost gemiddeld 100 tot 250 euro.
Onderhoud ventilatieroosters
Maak je ventilatieroosters minstens 1 keer per jaar grondig schoon om een goede ventilatie te garanderen. Met een vochtige doek en/of een stofzuiger verwijder je stof en vuil uit de roosters.
Voor een optimale werking maak je de ventilatieroosters frequenter schoon. Hoe stoffiger de veranda of hoe meer vuil in de roosters terecht komt, hoe vaker een schoonmaakbeurt nodig is.
Alternatieven
Voor heel wat veranda’s zal het plaatsen van enkele ventilatieroosters al een enorm verschil maken. Ventilatieroosters zijn echter niet de enige oplossing voor de aanvoer en afvoer van lucht.
Mechanische ventilatie
Een mechanisch ventilatiesysteem garandeert de optimale afvoer van oude, vochtige lucht en de aanvoer van voldoende schone lucht. Het systeem werkt volledig automatisch en baseert zich onder meer op de actuele luchtvochtigheid in de ruimte.
Dergelijk systeem kost wat meer en zorgt voor extra verbruik van elektriciteit, maar is de beste manier om de luchtvochtigheid in de veranda op een aangenaam niveau te houden.
Manueel verluchten
Minder efficiënt maar volledig gratis is het manueel verluchten van je veranda. Je zet dan dagelijks één of meerdere ramen, deuren of wanden van de veranda open voor een vijftiental minuten.
Natuurlijk zal de temperatuur in de veranda tijdens het verluchten wat dalen. Daarnaast zal deze methode niet voor elk type veranda volstaan. Ook vergt de methode een dagelijkse inspanning.
Om je veranda zo effectief mogelijk te ventileren, is en blijft een ventilatierooster of mechanisch ventilatiesysteem de betere oplossing.
Koude veranda verwarmen
Vochtige lucht condenseert doorgaans pas bij temperaturen lager dan 15 graden. Door je veranda te verwarmen, kun je condens tegengaan. Houd er wel rekening mee dat verwarming pas zin heeft (of pas energie-efficiënt kan gebeuren) als de ruimte voldoende geïsoleerd is.
Daarbij komt dat de vochtige lucht gewoon in de veranda blijft hangen en andere vochtproblemen kan veroorzaken. Om een gezond binnenklimaat te garanderen, zul je de veranda alsnog moeten ventileren.
Ventilatie voorzien in je veranda? Vergelijk offertes op maat en bespaar kosten
Wil je een nieuwe veranda laten plaatsen en vochtproblemen vermijden? Of, wil je een vochtprobleem in een bestaande veranda bestrijden? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je in een mum van tijd een oplossing voor jouw veranda.