Wat kost het onderhoud van ventilatiesystemen?

Het onderhouden van je ventilatiesysteem is belangrijk om te zorgen dat het efficiënt werkt en om te voorkomen dat er problemen optreden, zoals de opbouw van vocht, stof en vuil. Dit kan omvatten het vervangen van filters, het schoonmaken van luchtkanalen en de vervuilde binnenlucht afvoeren en vervangen met verse buitenlucht. Het kan ook helpen om een gezond binnenklimaat te behouden.

Wat je betaalt voor onderhoud van je ventilatiesysteem hangt af van het soort ventilatiesysteem. In het algemeen is het onderhouden van een mechanische ventilatie duurder dan het onderhouden van andere soorten. Onderhoud van ventilatiesysteem D is duurder omwille van een complexer ventilatie-unit, meer ventielen en luchtkanalen,…

De gemiddelde kostprijs voor het onderhoud van je ventilatiesysteem ligt tussen de 200 euro en 400 euro, exclusief btw.

Je kan een onderhoudscontract afsluiten met een vakman in jouw buurt. Dit zal op termijn voordeliger uitkomen dan een afzonderlijke prijs te betalen per onderhoud dat je laat doen.

Om je exacte prijs te weten te komen, kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vakmannen in je buurt.

Welke onderdelen van een ventilatiesysteem hebben onderhoud nodig?

Er zijn een aantal onderdelen in een ventilatiesysteem die onderhoud nodig hebben:

  • De ventilatiekanalen
  • De ventilatie-unit
  • De luchtfilters

We bespreken deze 3 onderdelen hieronder in meer detail.

kelder ventilatie

1. Ventilatiekanalen onderhouden

Bij ventilatiesysteem type C of D zal de ventilatiespecialist de luchtkanalen een grondig onderhoud geven omdat deze ervoor zorgen dat de luchtdoorstroming goed gaat.

De specialist zal als volgt te werk gaan:

  • Visuele inspectie: met een camera zal de vakman je ventilatiekanalen controleren. Hierbij checkt hij in hoeverre het vuil zich afgezet heeft tegen de wanden van de kanalen.

  • Ventilatiekanalen reinigen: met een mobiele stofzuiger en flexibele slang met borstel erop reinigt de vakman elk luchtkanaal in je woning. Door de borstel komt het vuil tegen de wanden los, waarna de stofzuiger alles opzuigt. In sommige andere gevallen gebruikt de specialist een perslucht om het vuil dat tegen de wanden hangt los te maken.

  • Ventilatiekanalen desinfecteren: via de verneveling met een ontsmettingsproduct worden de ventilatiekanalen gedesinfecteerd, zelfs tot in de kleinste hoekjes. Hierdoor zijn ook de laatste bacteriën en virussen uit de kanalen verdwenen.

De expertise van een vakman is nodig om het onderhoud van de ventilatiekanalen efficiënt te laten verlopen en tot een goed einde te brengen. De reiniging gebeurt hierdoor met de juiste apparatuur en op de juiste manier.

2. Ventilatie-unit onderhouden

De manier waarop dit onderhoud gebeurd verschilt naargelang het type ventilatiesysteem (ventilatiesysteem C of D).

Bij ventilatiesysteem C (deels mechanisch) verloopt de aanvoer via ramen en roosters in de muren en de afvoer van vervuilde lucht mechanisch. Het is belangrijk om de ventilatieroosters regelmatig schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze goed blijven functioneren. Er zit in ventilatiesysteem C dus 1 ventilator. Deze ventilator zal gedemonteerd en grondig gereinigd worden. Het is belangrijk dat je dit om de 2 jaar laat controleren voor een optimale werking.

Ventilatiesysteem D is volledig mechanisch. Zowel de aanvoer als afvoer van de lucht is mechanisch. Systeem D werkt ook met warmteterugwinning, een warmtewisselaar. Ventilatiesysteem D bestaat dus uit 2 ventilatoren en 1 warmtewisselaar. De verschillende onderdelen van deze ventilatoren worden gedemonteerd en grondig gereinigd. De ventilatiespecialist zal hierna ook de ventilatie-unit correct regelen. Je laat dit best om de 4 jaar checken. Het is aanbevolen om het laten reinigen van je ventilatie-unit over te laten aan een ventilatiespecialist.

Let op: Gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen of scherpe voorwerpen om een ventilator te reinigen, omdat dit schade kan veroorzaken aan het apparaat.

3. Luchtfilters onderhouden

Bij ventilatiesysteem D (balansventilatie) horen luchtfilters en ventielen. Een ventilatiespecialist is hiervoor niet noodzakelijk nodig. Je kan dit perfect zelf doen. Het gaat om de volgende taken:

  • Luchtfilters reinigen om de 1 tot 6 maanden: de voorfilters filtreren de grove stofdeeltjes uit de frisse buitenlucht. De filters kan je makkelijk schoonmaken met een stofzuiger en een vochtige doek.
  • Luchtfilters vervangen om het jaar: de filters vervangen is een belangrijk onderdeel van het onderhouden. Nadat je de filters een aantal keer gereinigd hebt, zijn de filters toe aan vervanging. Heb je speciale fijnfilters omwille van pollen of andere allergieën? Dan vervang je de filter best regelmatiger, omdat hierbij een normale reiniging niet zoveel uithaalt.
  • Ventielen schoonmaken om de 6 maanden: ventielen die de frisse buitenlucht aanzuigen en vuile lucht afvoeren, kan je losmaken en reinigen met water. Je moet er wel op letten dat je de ventielen op de juiste stand terugplaatst. Anders zal het debiet van je ventilatiesysteem veranderen.

Tip: Indien je een groot onderhoud wil uitvoeren van je ventilatiesysteem, schakel je best een ventilatiespecialist in.

Waarom is regelmatig onderhoud belangrijk?

Vooral ventilatiesystemen C (deels mechanisch) en ventilatiesystemen D (volledig mechanisch) hebben grondig onderhoud nodig. Bij deze ventilatiesystemen banen bacteriën, stof en vet zich door het ventilatie-unit en de ventilatiekanalen. Na een tijdje stapelt dit vuil zich op als het niet verwijderd wordt. Om deze reden zal het ventilatiesysteem niet meer optimaal werken als er geen onderhoud gebeurd.

Na onderhoud ben je zeker van een aantal dingen:

  • Optimale luchtkwaliteit in je woning: het onderhouden van een ventilatiesysteem is belangrijk om te zorgen dat het efficiënt werkt en om te voorkomen dat er gezondheidsklachten optreden. Hierdoor voorkom je vochtproblemen en een muffe geur in je woning. Allergische reacties, hoofdpijn en vermoeidheid door de muffe geur of slechte luchtkwaliteit worden hierdoor vermeden.
  • Hoger rendement en lagere energiefractuur: bij teveel opgehoopt vuil in huis stroomt de lucht minder goed door. Het ventilatiesysteem zal hierdoor harder moeten werken, en dus een lager rendement hebben. Je energiekosten zullen hierdoor stijgen. Door onderhoud te laten doen vermijd je dit.
  • Langere levensduur van je systeem: bij een goed onderhoud van je systeem, zal je ventilatiesysteem ook langer meegaan. Het zal niet voor geluidshinder zorgen of oververhit raken. Defecten zullen tijdig worden opgespoord en opgelost waardoor je ook hoge reparatiekosten vermijdt.

Om je ventilatiesysteem goed te onderhouden, is het belangrijk om de gebruikershandleiding van het systeem te lezen en te volgen. De gebruikershandleiding bevat informatie over hoe het systeem werkt en hoe het onderhouden moet worden.

Zoek je liever een specialist om je ventilatiesysteem te laten reinigen? Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen!

ventilatiesystemen

Op zoek naar een vakman voor het onderhoud van je ventilatiesysteem? Ontvang gratis offertes!

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen om meer informatie te vergaren over de verschillende types ventilatiesystemen en hun onderhoud. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is onderhoud ventilatiesysteem verplicht?

+
In België is het verplicht om een ventilatiesysteem te onderhouden, als het ventilatiesysteem deel uitmaakt van een gebouw of woning. Dit geldt voor zowel natuurlijke als mechanische ventilatiesystemen.

Het onderhoud van een ventilatiesysteem is belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem goed blijft functioneren en om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in het gebouw of de woning op een gezond niveau blijft. Bovendien kan het onderhoud van een ventilatiesysteem helpen om problemen op te sporen voordat ze zich voordoen, wat kan helpen om onnodige kosten te voorkomen.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: ventilatiesysteem