Wat is een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat gebruikt wordt om de luchtvochtigheid in een ruimte te verminderen. Het doel van een luchtontvochtiger is om een comfortabele leefomgeving te creëren met een optimale luchtvochtigheid.

Luchtontvochtigers zijn onmisbaar in ruimtes waar het vochtgehalte te hoog is, zoals bijvoorbeeld in kelders, badkamers, garages, enzovoort.

voordelen van een ontvochtiger

Voordelen van een ontvochtiger

Een te hoge luchtvochtigheid in je woning kan allerlei problemen met zich meebrengen. Zo draagt teveel vocht in je woning bij tot mogelijke gezondheidsklachten, meer ongedierte en schimmels.

Met een luchtontvochtiger kan je schimmelvorming en muffe geuren tegengaan. Het is ook interessant om een luchtontvochtiger bijvoorbeeld te plaatsen in de ruimte waar de was wordt gedroogd zodat het wasgoed sneller droogt. In de keuken kan een luchtontvochtiger dan weer condensvorming en onaangename geuren voorkomen.

Over het algemeen heeft een luchtontvochtiger altijd een positieve invloed op de luchtkwaliteit van je woning. 

Luchtreiniger versus luchtontvochtiger? 

Een luchtontvochtiger is een apparaat of toestel dat wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een ruimte te verlagen. Het haalt overtollig vocht uit de lucht en houdt zo de luchtvochtigheid op een comfortabel niveau.

Luchtontvochtigers worden veel gebruikt in huizen, kantoren, scholen en andere gebouwen om schimmel, schade door condens en andere gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen.

Sommige luchtontvochtigers bieden naast het ontvochtigen ook de optie om de lucht te reinigen. In dat geval bevat het apparaat een filter die stof en vuil tegenhoudt. Zo maak je de lucht droger en ook schoner, waardoor je geniet van een nog gezonder binnenklimaat.

Een luchtreiniger daarentegen kan enkel de lucht reinigen, niet ontvochtigen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger zuigt extra lucht aan om het overtollige water uit de lucht te verwijderen. Het verzamelde water wordt vervolgens door de ontvochtiger opgevangen in een reservoir.

De lucht die door het apparaat wordt uitgeblazen is droger dan de aanvoerlucht. Luchtontvochtigers werken volgens twee principes, via condensatie of via absorbatie.

Hieronder bespreken we de twee principes meer in detail.

1. Via condensatie

Een elektrische luchtontvochtiger haalt overtollig vocht uit de lucht. Het apparaat zuigt vochtige lucht op en stuurt ze vervolgens naar een verdamper. De verdamper laat de lucht afkoelen en condenseren, waardoor water ontstaat. Dit gebeurt doordat vochtdeeltjes zich hechten aan het koude oppervlak van de verdamper en worden opgevangen in een lekbak of opvangbak.

Vrijgekomen water wordt bij de meeste apparaten opgevangen in een opvangbak. Maar er worden vaak ook afvoerleidingen geïnstalleerd zodat het water vanzelf wordt afgevoerd en je de opvangbak dus niet telkens moet legen.

2. Via absorptie

Wanneer een luchtontvochtiger door middel van absorptie werkt, wordt meestal een vochtabsorberend materiaal of droogmiddel gebruikt. Het absorberende materiaal, zoals silica gel, absorbeert de waterdamp uit de lucht en houd ze daarna vast.

De luchtontvochtiger zal dan lucht door het absorberende materiaal blazen, waardoor het vocht wordt onttrokken en gecontroleerd. Het vocht wordt uiteindelijk door middel van gegenereerde warmte in water omgezet en afgevoerd via een afleidingssysteem of via een wateropslagtank.  

luchtontvochtiger onderhouden

Wat kost een ontvochtiger? Prijzenoverzicht  

Luchtontvochtigers zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende soorten en maten, en bijgevolg dus ook in uiteenlopende prijsklassen. Zoek je naar een eenvoudige, goedkope luchtontvochtiger of naar een professionele variant? Er is altijd een luchtontvochtiger die bij je behoeften past.

De prijzen van luchtontvochtigers kunnen sterk variëren naargelang het merk en de eigenschappen. Gemiddeld schommelen de prijzen tussen 50 en 200 euro voor huishoudelijke modellen. Voor commerciële, uitgebreidere modellen variëren de prijzen tussen 400 en 500 euro.

Wanneer je een luchtontvochtiger wil kopen, hou je best rekening met je persoonlijke verwachtingen en behoeften. De belangrijkste verschillen tussen de verschillende modellen worden verder in dit artikel uitgebreid besproken.

Wat zijn de beste luchtontvochtigers?

Er is een groot aanbod goed werkende luchtontvochtigers op de markt, maar welk toestel is nu het beste voor jou behoeften? We zetten enkele van onze favoriete luchtontvochtigers voor jou op een rijtje.

Algemeen gesteld, kunnen we op vlak van prijs-kwaliteit het Duux Bora Smart aanbevelen, dit toestel is verkrijgbaar bij Bol.com. Het ‘De’Longhi DD230P’ toestel is dan weer het beste toestel voor in de kelder en de Qlima D620 is ideaal voor in de slaapkamer. Het beste toestel dat zowel dient als luchtontvochtiger, als als luchtreiniger is ‘Clean Air Optima CA 707 Smart’, ook verkrijgbaar bij Bol.com.

Er zijn veel verschillende merken en modellen van luchtontvochtigers op de markt, dus het beste apparaat voor uw specifieke situatie hangt af van uw specifieke behoeften en wensen. Hier zijn een paar factoren om te overwegen bij het kiezen van een luchtontvochtiger:

  • Capaciteit: Dit wordt geeft aan hoeveel vocht een apparaat per dag kan verwijderen. Hoe groter de ruimte, hoe groter de capaciteit die je nodig nodig.
  • Geluidsniveau: Als u de luchtontvochtiger gedurende de nacht wilt gebruiken, wilt u misschien een apparaat dat minder lawaai maakt.
  • Automatische regeling: Sommige luchtontvochtigers hebben een automatische regeling die de luchtvochtigheid in de ruimte meet en automatisch aanpast.
  • Energiezuinigheid: Kijk naar het energieverbruik van het apparaat, hoe minder het verbruikt hoe beter voor uw energierekening.
  • Onderhoud: Sommige modellen vereisen meer onderhoud dan andere, zoals het regelmatig schoonmaken of vervangen van filters.

Voor meer informatie over de verschillende toestellen en prijzen, verwijzen we graag naar onze offertepagina.

Wanneer de lucht ontvochtigen?

Wanneer we het hebben over de luchtvochtigheid in huis, hebben we het eigenlijk over de relatieve luchtvochtigheid. De luchtvochtigheidsgraad wordt bepaald door hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal gezien in de lucht kan zitten. Bepalend daarvoor zijn onder meer de temperatuur en de luchtdruk.

Zoals eerder al gezegd, schommelt de ideale luchtvochtigheidsgraad tussen 40 en 60 %. Hoe weet je nu of de luchtvochtigheid in jouw huis op een gezond niveau zit?

Het meten van de luchtvochtigheid doe je best met een hygrometer, maar ook op een weerstation kan je makkelijk de vochtigheidsgraad van je huis afmeten. Vandaag kan je al een kwalitatieve hygrometer voor slechts 15 euro kopen. Vaak hebben deze apparaten ook nog andere functies zoals het meten van de temperatuur of de luchtdruk. Weerstations beschikken dan weer standaard over een hygrometer.

Hoe wordt een te hoge luchtvochtigheid nu veroorzaakt? De meest voorkomende oorzaak is een gebrek aan ventilatie in je huis waardoor het vocht niet kan worden afgevoerd.

Ook een te lage luchtvochtigheid kan veroorzaakt worden door slechte ventilatie. Vochtproblemen in huis kunnen echter veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer je merkt dat je met een vochtprobleem zit, is het aangewezen om de hulp van een expert in te schakelen om de juiste oorzaak vast te stellen.

Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen de luchtvochtigheid in jouw woning op peil te houden:

  • Ventileren: een ventilatiesysteem dat je kan koppelen aan je luchtontvochtiger is de beste manier om problemen te voorkomen.
  • Luchtontvochtiger (of luchtbevochtiger): met een luchtontvochtiger kan je simpelweg een teveel aan vocht uit je ruimte onttrekken. Een luchtbevochtiger daarentegen heeft het omgekeerde effect.
  • Aanpakken van het onderliggend vochtprobleem: problemen zoals doorslaand of opstijgend vocht of een waterlek kunnen niet zomaar opgelost worden door middel van ventilatie of een luchtontvochtiger. In dat geval doe je best beroep op een professionele vochtexpert.  
luchtontvochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid in huis op peil houden

Waar een luchtontvochtiger plaatsen?

Een luchtontvochtiger kan worden geplaatst in verschillende ruimtes, afhankelijk van de vochtigheidsgraad die je wilt bereiken. De meest geschikte plaats om een luchtontvochtiger te plaatsen is een ruimte waar veel vochtigheid aanwezig is, zoals badkamers, kelders, garages, zolders, enzovoort.

Denk aan de plaatsen waar het meeste vocht ontstaat, zoals in een wasplaats zal je kledij sneller droger dankzij een luchtontvochtiger. Ook in een keuken kan een ontvochtiger condensvorming en onaangename geuren voorkomen.

In alle ruimtes waarin je een luchtontvochtiger wilt plaatsen is het belangrijk dat je de elektrische luchtontvochtiger op een stevige vlakke vloer in een rechtopstaande positie plaatst. Plaats geen kleding of andere materialen op het toestel en het plaatsen van het toestel op een tafel vergroot de kans op ongevallen.

Het is vooral belangrijk om een goede luchtstroom rond het toestel te bewaren. Als je een draagbare luchtontvochtiger hebt, is het slim om die in het midden van de kamer te plaatsen. Zo werk het apparaat namelijk het efficiëntst.

Hoeveel soorten bestaan er? 

Je vindt een brede waaier van luchtontvochtigers op de markt vandaag. We hebben al het onderscheid tussen condensatie en absorbtie-luchtontvochtigers besproken, behalve dit verschil zijn er niet echt categorieën te onderscheiden. Het is wel belangrijk om te weten welke functies je nodig hebt om je huis te ontvochtigen.

1. De grootte van de luchtontvochtiger

Kies een luchtontvochtiger die groot genoeg is voor de kamer of ruimte die je wenst te ontvochtigen. Bereken daarom eerst de oppervlakte of het aantal vierkante meter van de kamer. Wanneer je een luchtontvochtiger zou kiezen die niet gepast is voor de grootte van de ruimte, zal de effectiviteit van de ontvochtiger sterk dalen.

2. De capaciteit van de luchtontvochtiger

Behalve dat de werking en prijs van de ontvochtigers van de kamergrootte afhankelijk zijn, kun je ze ook categoriseren volgens de vochtigheidsgraad van een bepaalde ruimte.

De vochtigheidsgraad kan berekend worden door de hoeveelheid water (per halve liter) die in een tijdsbestek van 24 uur aan de ruimte kunnen worden onttrokken. Het resultaat daarvan is een kamer met de ideale vochtigheidsgraad.

Verder is het aan te raden om een grotere luchtontvochtiger te gebruiken voor een ruime kamer of een kelder. Met een groot toestel kan je namelijk in kortere tijd meer vocht uit de ruimte onttrekken en het opvangbakje hoeft minder vaak geleegd te worden. Grotere luchtontvochtigers zijn wel duurder en verbruiken meer elektriciteit.  

3. Hou rekening met het soort ruimte

In bepaalde ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals een sauna, zwembad of opslagruimte, kies je beter voor een ontvochtiger die speciaal voor deze ruimtes ontworpen is. Er bestaan verschillende modellen die in dit soort ruimte beter functioneren en een langere levensduur hebben. 

4. Draagbare luchtontvochtigers

Er bestaan uiteenlopende draagbare luchtontvochtigers die je makkelijk kan verplaatsen tussen kamers onderling.

Er zitten meestal wieltjes aan deze apparaten of ze zijn lichter waardoor ze makkelijker in de hand te nemen zijn. Dat is handig wanneer je de vochtigheidsgraad van meerdere kamers wilt aanpakken. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Luchtontvochtigers die aansluitbaar zijn op een ventilatiesysteem

Een tweede optie wanneer je meerdere kamers in je huis tegelijk wilt ontvochtigen, is het investeren in een luchtontvochtiger die aansluitbaar is op je ventilatiesysteem. Het is een duurzame manier om de luchtkwaliteit van je huis op peil te houden.

Tenslotte is het belangrijk om te weten over welke functies je luchtontvochtiger beschikt. Vandaag beschikken toestellen doorgaans over meerdere functies en standen.

Hoe meer opties waarover de luchtontvochtiger beschikt, hoe duurder het toestel ook zal zijn. Hieronder geven we een idee van enkele mogelijke functies die je op een ontvochtiger terug kan vinden:

  • Instelbare vochtigheidsmeter: hiermee kan je de ideale vochtigheidsgraad van je ruimte instellen.
  • Automatisch uitschakelen: wanneer de ingestelde vochtigheidsgraad wordt bereikt, zal het toestel automatisch afslaan.
  • Automatisch ontdooien: wanneer een luchtontvochtiger te lang gebruikt wordt, kan ijs ontstaan binnenin het apparaat. Met deze functie kan een ventilator het ijs laten smelten.
  • Ingebouwde meter: hiermee kan de luchtvochtigheid van je ruimte gemeten worden
luchtontvochtiger installeren

Vind een specialist in jouw regio en vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Een luchtontvochtiger kan een nuttig toestel zijn om de vochtigheidsgraad in huis te beheersen. Teveel vocht in huis kan leiden tot schimmelvorming, zwammen en zelfs gezondheidsproblemen. Om de luchtvochtigheid op een gezond niveau te houden, is het belangrijk om de lucht te ontvochtigen wanneer de vochtigheid boven een bepaald niveau komt.

Een vochtigheidsprobleem aanpakken vereist dus de nodige kennis en ervaring. Een erkend vakman in jouw buurt kan in een mum van tijd dit probleem vaststellen en aanpakken. Om de kosten van de levering en plaatsing te drukken, vergelijk je best offertes van meerdere specialisten.

Vul onderstaand formulier in en ontvang al binnen enkele dagen 1 of meerdere offertevoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Hoelang moet een luchtontvochtiger aanstaan?

+
De tijd dat een luchtontvochtiger moet aanstaan is van veel verschillende zaken afhankelijk. De grootte van de ruimte, de grootte van je ontvochtiger en de hoeveelheid vocht in de ruimte hebben allemaal invloed op de nodige tijd. Algemeen gezien kan je al effectieve resultaten hebben wanneer je het toestel 10 tot 12 uur per dag aanzet. Veel huidige luchtontvochtigers hebben wel een ingestelde meter dat het toestel doen afslaan wanneer de gewenste vochtigheidsgraad is bereikt.

Is een luchtontvochtiger gezond?

+
Een luchtontvochtiger kan gezondheidsvoordelen hebben omdat het helpt om de luchtvochtigheid in huis op een gezonde niveau te houden. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot problemen zoals schimmelgroei, huisstofmijt, en allergieën. Ook een gevoel van ongemak, zoals een droge keel, neus, of huid kan ten gevolge van een te hoge luchtvochtigheid zijn.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: ventilatiesysteem