Inhoud
Gevolgen van luchtvochtigheid op je gezondheid
Een te hoge luchtvochtigheid in huis tast niet enkel je huis aan, maar ook je gezondheid. Zeker wanneer je huis geen goede ventilatie heeft, verergeren de vochtproblemen zich alleen maar verder.
De gezondheidsproblemen ten gevolge van een te hoge luchtvochtigheid zijn: verkoudheid, (chronische) bronchitis en rhinitis, allergische reacties zoals eczeem, geïrriteerde luchtwegen en ademhalingsproblemen zoals astma. Een verhoging van de gevoelstemperatuur kan je ook benauwd maken doordat je lichaamswarmte niet voldoende weg kan.
Bij een te lage luchtvochtigheid in huis heb je droge lucht en zie je voornamelijk klachten van geïrriteerde en droge ogen, een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.
Gelukkig kan je overmatige luchtvochtigheid eenvoudig verhelpen en voorkomen door een goed ventilatiesysteem in huis te halen. Wil je graag verder advies of ben je geïnteresseerd in het vinden van een vochtspecialist in jouw buurt? Vraag dit dan snel aan via onze website!
Hoe bereik je een gezonde luchtvochtigheid
De relatieve luchtvochtigheid in huis is de verhouding tussen waterdamp en lucht bij een specifieke luchtdruk en temperatuur. Als je de ideale luchtvochtigheid wil bereiken, is het belangrijk om eerst te meten wat de huidige vochtigheidsgraad is bij jou thuis.
Dit kan je eenvoudig doen via een hygrometer of vochtmeter. Dit apparaatje van ongeveer 15 euro kan heel nauwkeurig de luchtvochtigheid in je huis meten. Een kwalitatieve hygrometer kan bovendien ook de luchtdruk en temperatuur meten voor een completer beeld. Als je een weerstation in huis hebt, kan je de waarde aflezen van de ingebouwde hygrometer en dien je geen extra meer te bestellen.
Een gezonde relatieve luchtvochtigheid, of de hoeveelheid waterdamp in de lucht, is tussen de 40 en 60 procent. Dit gehalte varieert afhankelijk van het weer, de mate waarin je ventileert en de ouderdom van je huis. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht is. Hoe ouder het huis, hoe meer vocht er vastgehouden wordt.
Het ideale vochtgehalte bereik je door de lucht in je huis tot een aangename temperatuur te brengen en schoon te houden. Om dit te doen heb je mechanische ventilatie nodig die de lucht in de woning regelt met een toevoer van verse lucht, een afvoer van vervuilde lucht of met een balansventilatie.
Een mechanisch ventilatiesysteem dat lucht toevoert, brengt nieuwe lucht met weinig vocht binnen in je woning. Hoewel dit een relatief goedkope manier is van goede ventilatie, kan je de temperatuur van je woning snel doen dalen. Het is daardoor niet ideaal voor in de winter.
Een tweede ventilatietechniek is om de vervuilde lucht af te voeren. Dit is een efficiënte manier om de luchtvochtigheid te verminderen aangezien de afgevoerde lucht gevuld is met waterdamp. Bovendien heb je controle over de hoeveelheid lucht die wordt afgevoerd en kan je heel precies de luchtvochtigheid in huis verbeteren. Toch verlies je ook met deze methode veel warmte.
Een laatste mogelijkheid is een balansventilatie waarbij lucht zowel wordt toegevoerd als afgevoerd. De inkomende en uitkomende lucht wordt op een exacte manier gebalanceerd, waardoor er minder warmte wordt afgevoerd en de temperatuur van je woning op peil blijft.
In sommige gevallen is de vochtigheidsgraad niet enkel het gevolg van slechte ventilatie, maar ook van een onderliggend vochtprobleem zoals opstijgend en doorslaand vocht of een lekkage. Als je zeker wil zijn, raden we zeker aan om een vochtspecialist in te schakelen voor een analyse van je woning.
Wat te doen bij hoge luchtvochtigheid
Een hoge luchtvochtigheid in huis betekent dat de relatieve luchtvochtigheidsgraad boven de 60 procent ligt. Dit kan komen doordat je huis in een gebied ligt met een hoge luchtvochtigheid (bijv. een bosgebied of grachtenpand). Verder kan de luchtvochtigheid in huis verhogen afhankelijk van de mate van isolatie en verwarming in je huis. In de winter is de luchtvochtigheid daardoor lager (meer verwarming) dan de zomer (minder verwarming).
Hoewel je het niet altijd meteen opmerkt, brengt een te hoge luchtvochtigheid heel wat gevolgen met zich mee. Er kunnen vochtplekken op de muur ontstaan waardoor het pleisterwerk of behang los komt te zitten of de verf afbladert.
Verder kan vochtige lucht beginnen zorgen voor schimmelvorming, rottend hout en een muffe geur. Schimmels ontwikkelen zich in meer dan de helft van de gevallen bij een luchtvochtigheid vanaf 80 procent.
Daarnaast nodigt vochtige lucht ook ongedierte uit zoals pissebedden, zilvervisjes, huismijt en andere soorten mijten. Studies hebben bewezen dat mijtenpopulaties houden van warme temperaturen (23-27 graden Celsius) en een luchtvochtigheid van 70 of 80 procent. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid onder de 60 procent daalt, stoppen ze met groeien en sterven ze uit.
Maar wat kan je nu juist doen bij een te hoge luchtvochtigheid? Eerst en vooral kan je het vocht in huis verminderen door de was niet binnen, maar buiten te laten drogen of gebruik te maken van je droger. Het is ook aangeraden om goed te ventileren na het douchen en het koken zodat de warme lucht niet blijft hangen.
Buiten de afvoer van warme lucht, kan je ook zorgen voor een aanvoer aan frisse lucht door een raam open te zetten of door ventilatieroosters te plaatsen. Andere opties zijn een luchtontvochtiger of airconditioner.
Wat te doen bij lage luchtvochtigheid
Bij een lage luchtvochtigheid heeft je woning erg veel droge lucht. Ook dit kan voor problemen zorgen zoals geïrriteerde en droge ogen, een droge huid en ademhalingsproblemen. Te lage luchtvochtigheid in huis komt voornamelijk voor tijdens de wintermaanden wanneer de verwarming meer aanstaat en het de luchtvochtigheid aantast. Kijk zeker na dat de woon- en kinderkamer (baby’s zijn erg gevoelig voor droge lucht) over een goede luchtvochtigheid beschikken.
Enkele tips voor gezondere luchtvochtigheid
Tot slot geven we graag ook enkele simpele tips mee die je meteen kan toepassen om de ideale luchtvochtigheid in huis te bekomen.
Allereerst kan je ventileren door ’s ochtends eventjes het raam open te zetten om verse lucht in je huis te doen circuleren. Je kan ook kiezen om een luchtreiniger aan te schaffen. Dit apparaat filtert en reguleert de lucht in je huis waardoor de luchtvochtigheid op peil blijft. Het is bovendien een goed alternatief wanneer je niet kan ventileren door dichte ramen in je huis of door luchtwegenklachten.
Er bestaan ook speciale luchtbevochtigers die de luchtvochtigheid meten en automatisch vocht toevoegen aan de droge lucht tot de ideale luchtvochtigheid is bereikt.
Een ander middeltje tegen droge lucht zijn radiatorbakjes. Deze bakjes vul je met water en hang je aan de radiator. Door de warmte verdampt het water en verhoogt het de luchtvochtigheid. Als je geen bakje wil kopen, werkt een schaaltje dat je op de radiator zet, gevuld met water, even goed om droge lucht te verhelpen.
Een laatste tip is om je huis te reinigen met planten. Kamerplanten brengen niet alleen sfeer met zich mee, maar geven ook heel wat zuurstof vrij dat de lucht kan reinigen. Voor een huiskamer van 30 m2 heb je twee grote planten nodig of acht kleinere planten.
Planten die gekend zijn voor hun luchtzuiverende werking zijn: Gatenplant (Monstera Deliciosa), Goudpalm (Areca palm), Graslelie (Chlorophytum comosum), Blauwvaren/Zinkvaren (Phlebodium blue star), Scindapsus (Epipremnum pinnatum), Calathea, Krulvaren (Nephrolepis exaltata), de Bananenplant (Musa), Lepelplant (Spathiphyllum), Vioolbladplant (Ficus Lyrata) en de Sansevieria.
Advies nodig om een goede luchtvochtigheid te bereiken? Vind vochtspecialisten in jouw buurt!
Wil je graag verder advies krijgen over de ideale luchtvochtigheid bij jou thuis? Bij ons kan je vrijblijvend gratis informatie en offertes aanvragen voor een op maat gemaakte behandeling bij jou thuis. Je kan het advies en de prijzen vergelijken van verschillende vakmannen in je buurt en samen tot de meest geschikte behandeling komen. Hieronder vind je het formulier: