Waarom de badkamer ventileren?

Waarom is het belangrijk om je badkamer te ventileren? Een goede ventilatie vermijdt schimmels en andere problemen. Schimmels vormen zich door een te hoge luchtvochtigheid. Vochtige lucht stapelt zich op in de badkamer wanneer het niet correct afgevoerd wordt naar buiten.

Een te hoge luchtvochtigheid zorgt dus voor heel wat problemen in de badkamer. Problemen die je kan vermijden door het installeren van een mechanische ventilatie. We bespreken ze even:

1. Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer vochtige lucht zich opstapelt en blijft hangen in de badkamer. Dat is op zich niet heel erg, maar op termijn zal de lucht zich op de muren en ramen afzetten. Zo ontstaat er condens. Condensatievocht ontstaat vaak in combinatie met een hoge kamertemperatuur.

2. Vochtplekken

Een slechte badkamerventilatie kan er ook voor zorgen dat er vochtplekken op de muren of op het plafond verschijnen. Deze vochtplekken vormen de ideale basis voor schimmels.

3. Schimmelvorming

Op termijn zorgt blijvend vocht voor schimmel. Dit heeft negatieve effecten op de gezondheid en op de staat van je woning. Schimmels ontstaan meestal als kleine zwarte puntjes op de muren. Naar verloop van tijd bereiden schimmels zich uit over de muren en het plafond. Het veroorzaakt irritaties aan de luchtwegen en tast de staat van de muren aan. 

4. Afbrokkelend verf- of stucwerk

Een slechte ventilatie kan leiden tot de afbrokkeling van verf aan de muren. Vocht kan ook in gepleisterde muren kruipen. Een gebrek aan goede luchtcirculatie is vaak de oorzaak van afbrokkelend verf- of stucwerk in de badkamer.

5. Roest

De combinatie van vocht en een gebrek aan luchtcirculatie kan ertoe leiden dat de lak op radiatoren afbrokkelt. Vocht is een vaak voorkomende oorzaak van roestende radiatoren. Ook de badkuip kan bij overtollig vocht gaan roesten.

6. Muffe geur

Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor een muffe geur in de badkamer. Deze onaangename geur blijft hangen wanneer het vocht geen uitweg vindt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Afzuiging in de badkamer: hoe begin je eraan?

Een slechte ventilatie kan dus tot verschillende problemen leiden. Als je dit wil voorkomen, zorg je er best voor dat de badkamer goed geventileerd is, waarbij het vocht van de badkamer direct moet kunnen worden afgevoerd. Er bestaan drie manieren om lucht met een mechanische ventilator af te voeren: een badkamerventilator, een buisventilator of een ventilatiesysteem. Hieronder bespreken we enkele tips om de beste mechanische afzuiging voor je badkamer te installeren.

1. Badkamerafzuiger installeren 

Een afzuiger is eenvoudig te installeren en zorgt ervoor dat je douche, toilet of badkamer optimaal geventileerd wordt. Het is geschikt om vochtige lucht op een korte afstand af te voeren via een vast kanaal, slang of buis. De maximaal aan te raden lengte is 1 tot 1,5 meter.

De meest klassieke badkamerafzuiger is een opbouwventilator. Een opbouwventilator kan je makkelijk aan het plafond of de muren vastmaken. Deze hebben een korte luchtafvoerkanaal nodig. Een opbouwventilator kan veel lawaai produceren, wat erg vervelend is als de badkamer zich naast de slaapkamer bevindt. 

2. Buis-of kanaalventilator installeren

Een tweede soort badkamerventilatoren zijn een buisventilator of kanaalventilator. Het verschil met de opbouwventilatoren, is dat de ventilator ingebouwd is in ofwel een buis, ofwel tussen twee kanalen. 

Een buisventilator is een mechanische afzuiging in de vorm van een buis met ronde aansluitingen. Deze kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden met ronde ventilatiekanalen. Bij een buisventilator wordt de afvoerbuis in de ventilator zelf geplaatst. Dit is het meest geschikt voor kleine badkamers. Let op, de capaciteit van de buisventilatoren neemt altijd wat af eenmaal die geïnstalleerd is. Dit hangt af van de kanalen.

Wanneer de afstand naar buiten langer is, dan kan de mechanische ventilator tussen twee afvoerbuizen geïnstalleerd worden. In dit geval spreken we van een kanaalventilator. De capaciteit van een kanaalventilator ligt iets hoger dan die van een buisventilator.

kanaalventilator

Deze ventilatoren zijn minder zichtbaar én maken minder lawaai, en kunnen ook gecombineerd worden met een timer, geur- of vochtsensor.

3. Mechanisch ventilatiesysteem

Een klassieke badkamerventilator kan voldoende zijn, maar in sommige gevallen is het beter om te kiezen voor een ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat alle kamers in het huis van verse lucht voorzien worden. Bij een ventilatiesysteem D wordt luchtafvoer mechanisch geregeld in de hele woning.

Waarop moet je letten als je een ventilatiesysteem plaatst? Je kan ervoor kiezen om dit zelf te doen. Dit houdt echter verschillende risico’s in. Schakel daarom het professioneel advies in van een installateur. Een installateur zal het juiste ventilatiesysteem installeren, en zorgt voor het onderhoud ervan.

Waarop letten bij het kiezen van een badkamerventilator?

Waar moet je op letten als je een badkamerventilator aanschaft? Er zijn verschillende criteria waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een badkamerventilator. 

Een eerste belangrijke factor is het formaat van de mechanische ventilator, afhankelijk van de grootte van je badkamer. Om te weten welke mechanische ventilator je moet aanschaffen, moet je de gewenste capaciteit berekenen. Afhankelijk van een grote of kleine ruimte moet een ventilator een grotere of kleinere capaciteit lucht kunnen afvoeren.

De vochtigheidsgraadmeter van de ventilator is een tweede belangrijke factor. Deze functie meet de vochtigheid in de kamer en regelt de ventilatie automatisch op basis van de waarden. Zo schakelt de ventilatie automatisch aan wanneer je een douche neemt.

Een derde belangrijke factor voor de afzuiging van je badkamer is het geluidsniveau van de ventilator. Een mechanische ventilator kan veel lawaai maken, wat vervelend kan zijn als de badkamer zich vlak naast de slaapkamer bevindt. In de meeste gevallen is het beter dat badkamer ventilatoren bijzonder stil zijn. Er bestaan gelukkig stille modellen die minder luidruchtig zijn. Een stille badkamerventilator produceert niet meer dan 26 decibel.

ventilatie badkamer

Prijs badkamerventilator 

De prijs van een badkamerventilator kan sterk variëren. Het hangt ervan af of je kiest voor een ventilatiesysteem, een installateur of een geluidsstille ventilatie. Een klassieke opbouwventilator kan je al vanaf 20 euro verkrijgen. De prijs kan oplopen naargelang je verschillende functies toevoegt aan de ventilator. Kies je voor een stillere ventilator met functies zoals een vochtsensor, timer en lichtsensor, dan kan de prijs oplopen tot 200 euro. 

De gemiddelde prijs voor een buisventilator of kanaalventilator ligt rond de 40 tot 80 euro. Kies je ervoor om die te laten installeren door een vakman, dan kan de kost nog oplopen. De plaatsing door een vakman is echter de beste manier om een buisventilator te installeren.

Voor een mechanisch ventilatiesysteem die je laat installeren betaal je tussen de 3.000 en de 5.000 euro. Een mechanisch ventilatiesysteem D kost rond de 5.000 à 7.000 euro.

Hoe bedien je een afzuiging in de badkamer?

Een mechanische ventilator kan werken met verschillende geautomatiseerde systemen. Die systemen zorgen ervoor dat de afzuiging in de badkamer op de juiste momenten aan en uit gaat.

1. Aan-uit schakeling

Een badkamerventilator met aan-uitschakeling gaat aan wanneer het licht aangaat. Logischerwijs gaat hij ook uit wanneer het licht uitgaat. Zo is de ventilator enkel actief wanneer die wordt gebruikt. 

Dit heeft echter een nadeel, namelijk dat de vochtige lucht maar beperkt wordt afgevoerd. Wanneer je de badkamer verlaat, gaat het licht uit en stopt de ventilatie. Een voordeel van de aan- en uitschakeling is dat er geen fasedraad nodig is bij de installatie van de ventilator. 

2. Nalooptimer

De nalooptimer is gelijkaardig aan de lichtventilator. Het voordeel bij dit systeem is dat de ventilator nog enige tijd doorloopt na het uitzetten van het licht. Deze nalooptijd is instelbaar via een timer.  

Deze ventilator met timer zorgt er dus voor dat al de vochtige lucht afgevoerd wordt, ook wanneer het licht al uitgeschakeld is. Het nadeel aan dit systeem is dat je naast een nul- en schakeldraad ook een fasedraad nodig hebt om deze ventilator te installeren.

3. Hygrostaat

Een hygrostaat is een ventilator met een vochtsensor. Deze ventilator slaat aan en uit naargelang het vochtgehalte in de lucht. Dit werkt volledig automatisch. Hygrostaten zijn daarom zeer efficiënt en energiezuinig. Let op dat je de vochtigheidsgraad goed instelt, zo voorkom je dat de ventilator te snel aan gaat of te vroeg stopt. 

4. Infraroodsensor

Een vierde soort badkamerafzuiging is er een met een infraroodsensor. De ventilator reageert dan op beweging in de badkamer. Wanneer iemand de badkamer betreedt, schakelt die automatisch aan. Als de sensor geen beweging detecteert, gaat de ventilator niet aanspringen. Een infraroodsensor kan ook gecombineerd worden met een hygrostaat.

afzuiging badkamer

Hoe de luchtvochtigheid in je badkamer verminderen? [tips]

Hieronder bespreken we enkele tips om de luchtvochtigheid in je badkamer te verminderen. Een vochtige badkamer is de optimale omgeving voor schimmels. Met deze tips ga je schimmelvorming tegen op de muren en het plafond van de badkamer. 

  1. Zorg ervoor dat tijdens het douchen de vochtige lucht zich niet kan verspreiden. Doe daarom de badkamerdeur steeds goed dicht.
  2. Zet de ventilatie op een hoge stand zodat het vocht direct kan worden afgevoerd.
  3. Droog de muren en de vloeren van de badkamer na het douchen met een raamtrekker. Een raamtrekker haalt twee derde van het achtergebleven vocht weg. 
  4. Heb je een mechanische ventilatie, laat die dan na het douchen minstens twee uur aanstaan op de middelste stand. Dit is de beste garantie om de badkamer vochtvrij te maken na het douchen.

Is ventileren met een open raam voldoende?

Kan je de badkamer voldoende laten ventileren op natuurlijke wijze door simpelweg het raam open te doen? Het kan, maar het is echter niet voldoende. Wanneer er een gebrek is aan goede ventilatie kan er in de winter te veel koude lucht naar binnen komen. Dit leidt tot condensvorming. Bovendien zorgt dit in de winter voor een te koude badkamer. De beste manier om de luchtvochtigheid laag genoeg te houden in de badkamer is door middel van een ventilatiesysteem.  

Last van een te hoge luchtvochtigheid? Vraag advies aan experts en ontvang gratis offertes

Heb je last van een te hoge luchtvochtigheid? Of wil je schimmelvorming voorkomen? Plaats een goede afzuiging in de badkamer om de luchtvochtigheid laat genoeg te houden. Je kan ook best een expert inschakelen om de ventilator te installeren. Zo ben je er zeker van dat de ventilator goed geïnstalleerd is en optimaal werkt. Een expert zal je ook deskundig advies geven om het vochtprobleem op te lossen.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het behandelen van vochtproblemen in de badkamer. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: ventilatiesysteem