Ik heb geen uitvaartverzekering. Wat nu? 

Als je geen uitvaartverzekering hebt, vraag je je misschien af of er later genoeg geld zal zijn om je uitvaart te betalen. Er zijn echter naast een uitvaartverzekering nog twee andere opties om de financiële kosten te dekken: zelf beginnen sparen voor je uitvaart of een uitvaartdeposito betalen. We leggen deze opties hieronder uit. 

1. Zelf sparen voor je uitvaart 

Een eerste oplossing om voor je eigen uitvaart te kunnen betalen, is door te sparen. Dit is natuurlijk enkel mogelijk wanneer je financiële vermogen groot genoeg is en je het geld kunt missen. Je nabestaanden kunnen vervolgens na je overlijden het gespaarde bedrag gebruiken om de uitvaart te regelen. 

Wanneer je voor je eigen uitvaart spaart, is het van belang om rekening te houden met de inflatie. Met de jaren worden producten en diensten namelijk vaak duurder. 

Bovendien moet je er ook voor zorgen dat je op een consequente manier spaart. Het is van belang dat je op regelmatige tijdstippen een vast bedrag aan de kant zet voor je uitvaart. Besteed dat geld niet aan andere zaken. 

2. Uitvaartdeposito 

Wanneer je sowieso voldoende spaargeld voor je uitvaart hebt en je wil zeker zijn dat je het aan niets anders uitgeeft, dan is een uitvaartdeposito een goede optie. Met een uitvaartdeposito betaal je het bedrag vooruit. Zo ben je gerust dat je uitvaart in de toekomst goed geregeld zal zijn.  

Het bedrag voor je uitvaartdeposito bepaal je zelf. Na je overlijden komt het geld vrij. Op die manier kunnen je nabestaanden de financiële kosten voor je uitvaart dekken. 

3. Uitvaartverzekering 

Een laatste optie is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit is een verstandige keuze wanneer je weinig tot geen spaargeld hebt en je jouw nabestaanden niet met onverwachte kosten wil opzadelen. Zowel jij als je dierbaren hoeven zich dan geen zorgen te maken: er zal voldoende geld zijn om de uitvaart te verzorgen. 

In België kan je kiezen tussen twee soorten uitvaartverzekeringen

  • Naturaverzekering: je nabestaanden krijgen na je overlijden een pakket aan diensten en producten aangeboden. De uitvaartverzorger zal op basis daarvan een mooie uitvaart organiseren. Er zijn bijgevolg geen zorgen over de administratieve taken en kosten. 
  • Kapitaalverzekering: je nabestaanden krijgen na je overlijden een geldbedrag uitgekeerd. Bij het afsluiten van deze verzekering bepaal je zelf hoe hoog dit bedrag ligt. Met dit bedrag regelt je familie zelf de uitvaart of contacteren ze een uitvaartondernemer.  
Meer weten over uitvaartverzekeringen?
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van verzekeringsexperts en vergelijk prijsvoorstellen op maat.
arrow Ontvang offertes

Wat kost een uitvaart als je niet verzekerd bent? 

Als je niet verzekerd bent, kost een uitvaart in België gemiddeld 5.000 euro. In die prijs zitten de koffietafel, grafsteen en concessie nog niet inbegrepen omdat die sterk afhangen van de persoonlijke wensen van de overledene en/of familie. Alle bijkomende diensten of producten doen de prijs serieus oplopen. 

De prijs voor een uitvaart met of zonder uitvaartverzekering is dezelfde. Het grote verschil is dat wanneer je overlijdt zonder een uitvaartverzekering, je nabestaanden de kosten moeten dekken. Als je niet genoeg geld gespaard hebt, kunnen deze plotse en hoge kosten je dierbaren in financiële moeilijkheden brengen.

Met een uitvaartverzekering ben je zeker dat de kosten voor je uitvaart op ieder moment gedekt kunnen worden. 

Kostprijs uitvaartverzekering

Geen uitvaartverzekering bij overlijden. Wat nu? 

Als iemand overlijdt en hij of zij had geen uitvaartverzekering afgesloten, dan moeten de nabestaanden instaan voor de kosten van de uitvaart. 

Het kan echter zijn dat de overledene wel een uitvaartdeposito of een overlijdensrisicoverzekering betaald heeft. Een andere mogelijkheid is dat de nalatenschap of de erfenis van de overledene voldoende is om de uitvaart te kunnen regelen.   

Als er echter niets nagelaten wordt en er is geen uitvaartverzekering afgesloten, zijn er nog andere opties mogelijk. We bespreken deze hieronder. 

1. Nabestaanden betalen kosten uitvaart

Als iemand zonder uitvaartverzekering overlijdt, is het in België wettelijk vastgelegd dat in de eerste plaats de nabestaanden ervoor moeten zorgen dat de uitvaart betaald wordt. Over het algemeen is de partner, kinderen of andere erfgenamen uit het testament dan verantwoordelijk. 

Het is mogelijk dat de erfenis (een deel van) de kosten dekt. Maar als de erfenis niet groot genoeg is, zullen de erfgenamen zelf voor de overige kosten moeten instaan. 

2. Wat als de nabestaanden geen geld hebben? 

Als de nabestaanden (partner, kinderen en/of andere erfgenamen) de uitvaart echt niet kunnen betalen omdat ze niet genoeg financiële middelen hebben, de erfenis niet groot genoeg is of de overledene veel schulden heeft nagelaten, dan moeten ze de gemeente of het OCMW-bestuur contacteren

Als het OCMW voor de uitvaartkosten instaat, dan moet er een sociaal en financieel onderzoek door een maatschappelijk assistent plaatsvinden. Na het onderzoek zal het gemeentebestuur voor een eenvoudige begrafenis zorgen. Als er een kleine erfenis is, zal deze voor de uitvaart gebruikt worden.

Wanneer het OCMW of een andere overheidsinstelling de uitvaart verzorgt, zal dat volgens hun regels en principes verlopen. De nabestaanden hebben dan geen inspraak in de wensen die niet wettelijk vaststaan. 

Er kunnen alleen aanpassingen gebeuren wanneer de overledene bij leven een laatste wilsbeschikking heeft laten opmaken. Zijn of haar wensen (niet die van de nabestaanden) worden dan ingewilligd. 

3. Wat als er geen nabestaanden zijn? 

In bepaalde gevallen heeft de overledene geen uitvaartverzekering afgesloten en zijn er geen nabestaanden om de uitvaart te betalen. Ook in deze situatie zal de gemeente op basis van de erfenis een begrafenis regelen. 

Wanneer er geen erfenis is, zorgt de gemeente evengoed voor een eenvoudige en sobere uitvaart. 

4. Wat als de nabestaanden de uitvaart niet willen regelen? 

Wanneer de nabestaanden de uitvaart van iemand zonder uitvaartverzekering niet willen regelen, gaat de gemeente over het algemeen de kosten van de uitvaart nog steeds op de nabestaanden verhalen. 

Kan je echter aantonen dat het inkomen van de overledene niet genoeg is om de kosten te betalen en dat alle erfgenamen financieel onvoldoende bemiddeld zijn? Dan staat de gemeente of het OCMW wel in voor de begrafeniskosten. Zij organiseren dan volgens hun regels een eenvoudige uitvaart. De nabestaanden hebben dan geen zeggenschap over de regeling van de uitvaart.

Uitvaartverzekering afsluiten in 2023

Veelgestelde vragen 

Wat kost een uitvaart door de gemeente?

+
Een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Uitvaarten heeft aangetoond dat de gemeente voor een uitvaart gemiddeld 2.267 euro betaalt. Een uitvaart door de gemeente kost vaak zo weinig mogelijk. Er vindt een eenvoudige begrafenis plaats met een sober afscheid. Bovendien is het niet verplicht dat de gemeente een afscheidsbijeenkomst regelt.

Wat kost een uitvaart minimaal?

+
Een eenvoudige uitvaart in België kost gemiddeld tussen de 3.000 en 4.000 euro. Daarin zitten de basiskosten (1.000 tot 2.000 euro) en de kosten voor de crematie of begrafenis (beide ongeveer 2.000 euro) inbegrepen. Hoe hoog het bedrag effectief ligt, hangt sterk af van jouw persoonlijke keuzes voor bijvoorbeeld de kist, grafsteen, urne, koffietafel et cetera. 

Waarom zou je geen uitvaartverzekering nemen?

+
Een uitvaartverzekering is niet noodzakelijk wanneer je zelf al genoeg geld gespaard hebt om je uitvaart te betalen. Ook als je een uitvaartdeposito betaald hebt of een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, is een uitvaartverzekering niet meer nodig. 

Wie moet begrafenis regelen?

+
Na het overlijden moeten de familie en/of erfgenamen de begrafenis regelen en betalen. Dit is in België wettelijk vastgelegd. Ze kunnen zelf de begrafenis regelen of een uitvaartondernemer contacteren. Als er geen erfgenamen of familie zijn of ze hebben financieel onvoldoende middelen, dan regelt de gemeente een eenvoudige begrafenis. 

Hoe kan ik bekijken of iemand een uitvaartverzekering heeft? 

+
Als je de naam van de verzekeringsmaatschappij weet, kan je dit normaal gezien opvragen. Na het overlijden is het bovendien de gewoonte dat de verzekeraar op eigen initiatief contact opneemt met de begunstigde(n). Je wordt dus sowieso op de hoogte gebracht. 

Uitvaartverzekering afsluiten? Vraag advies aan specialisten en vergelijk prijzen 

Als je voldoende gespaard hebt om de kosten van je uitvaart te dekken, is het niet nodig een uitvaartverzekering af te sluiten. Als je echter nog geen geld aan de kant hebt gezet voor je uitvaart, dan zullen je nabestaanden voor de hoge kosten moeten instaan. Daarom kan het handig zijn om voor een uitvaartverzekering te kiezen. 

Wil je meer informatie en advies over uitvaartverzekeringen? Vul dan hieronder het offerteformulier in en kom in contact met verzekeringsspecialisten. Zij stellen voor jou een offerte op die je meer informatie geeft over hun tarieven en diensten. Door meerdere offertes te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij jouw situatie past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.