Inhoud
Wat doet een uitvaartverzekering?
Een uitvaartverzekering dekt (een bepaald deel van) de kosten voor je begrafenis of crematie. Na je overlijden hoeven je nabestaanden dus niet in te zitten met hoge uitvaartkosten. Je kiest zelf welk bedrag je verzekert, wie de begunstigden zijn, en hoe je de premiebetaling spreidt. In de meeste gevallen geeft een uitvaartverzekering je ook de mogelijkheid om mee te bepalen hoe je uitvaart verloopt.
Hoeveel mensen hebben (g)een uitvaartverzekering?
In 2018 zou 16 tot 17 procent van de Belgen een uitvaartverzekering hebben afgesloten, bleek uit onderzoek door DELA. In Nederland, waar uitvaarten gemiddeld 50 procent duurder zijn, zou wel 70 procent van de bevolking een uitvaartverzekering hebben.
Hoe lang moet je een uitvaartverzekering betalen?
Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kies je welk bedrag je wilt verzekeren. Je kiest ook met welke regelmaat je de premies betaalt, en over welke periode de betaling gespreid is. In theorie betaal je dus premies tot die periode verstreken is en het volledige premiebedrag is betaald.
In de praktijk kun je er ook voor kiezen om het volledige bedrag in een enkele keer over te maken aan de verzekeraar. Daarna betaal je dus geen premies meer. Na het betalen van de premie geniet je een levenslange dekking.
Wat gebeurt er als je geen uitvaartverzekering hebt afgesloten?
Als je geen uitvaartverzekering afsluit, moeten je nabestaanden je begrafenis, crematie of uitvaart volledig zelf betalen.
Zijn er geen nabestaanden om die kosten te dekken? Dan wordt de uitvaart betaald met het geld of de middelen uit je erfenis. Als de erfenis niet volstaat, betaalt de gemeente de uitvaartkosten.
Heb je een uitvaartverzekering nodig?
Een uitvaartverzekering kan zeker een meerwaarde bieden, maar is niet altijd nodig. Hieronder vind je een overzicht met situaties waarin een uitvaartverzekering wel of niet van pas komt.
Wanneer wel een uitvaartverzekering?
Een uitvaartverzekering is misschien niet altijd nodig, maar komt doorgaans wel handig van pas.
Complexe gezinssituaties
In nieuw samengestelde gezinnen, families met verstoorde banden, en andere complexe gezins- en familiesituaties kan een uitvaartverzekering erg nuttig zijn. Door het geld opzij te zetten voor je uitvaart, vermijd je onenigheden tussen de verschillende partijen.
Rusthuis
Een langdurig verblijf in een rusthuis kan behoorlijk wat kosten. Als je vreest dat de verblijfskosten een aanzienlijk deel van je erfenis zullen opsouperen, is het afsluiten van een uitvaartverzekering een verstandige keuze. Je verzekert dat een deel van je vermogen beschikbaar blijft voor het dekken van de uitvaartkosten, waardoor je nabestaanden die niet hoeven te dragen.
Erfenis uitgedeeld
Heb je jouw kapitaal reeds uitgedeeld of beloofd aan je nabestaanden? Dan blijft er mogelijks geen bedrag over dat voldoet om de uitvaartkosten te dekken. Met een uitvaartverzekering bouw je alsnog kapitaal op om die kosten te dekken.
Uitvaart verzekeren
Met een uitvaartverzekering kun je verzekeren dat je uitvaart verloopt zoals jij dat wenst. Bepaalde uitvaartverzekeraars bieden extra opties waarmee je heel wat inspraak krijgt over de organisatie van je uitvaart.
Onvoldoende middelen
Beschik je niet over de middelen of heb je niet voldoende spaargeld om de uitvaartkosten te dekken? Dan kun je met een uitvaartverzekering het nodige kapitaal opbouwen en tegelijk vermijden dat je nabestaanden de uitvaartkosten zelf moeten dragen.
Geld onmiddellijk na overlijden beschikbaar stellen
Na je overlijden krijgen je erfgenamen toegang tot je erfenis, maar dat gebeurt niet meteen. Het kan enkele maanden duren voor dat kapitaal toegankelijk wordt. De uitvaart kan natuurlijk voor die tijd plaatsvinden, waardoor je nabestaanden de kosten in eerste instantie zelf moeten dragen. Met een uitvaartverzekering wordt het verzekerd kapitaal meteen na aangeven van je overlijden beschikbaar.
Er zijn echter wel bepaalde uitvaartverzekeraars die uitbetalen op basis van de facturen voor de uitvaart. Met dergelijke verzekeraars moeten je nabestaanden de uitvaartkosten alsnog voorschieten. Ze krijgen de kosten doorgaans echter wel sneller terugbetaald dan wanneer ze op het vrijgeven van de erfenis moeten wachten.
Wanneer niet nodig?
In bepaalde gevallen biedt een uitvaartverzekering geen gegarandeerde meerwaarde.
Je hebt voldoende kapitaal
Beschik je over voldoende kapitaal? Dan kun je ervoor kiezen om zelf een bedrag opzij te zetten voor je uitvaart, bijvoorbeeld via een ander levensverzekeringsproduct. Houd in dat geval nauwgezet de voorwaarden van de verzekeraar in de gaten.
Houd er ook rekening mee dat de interest op de bedragen die je opzij zet via bijvoorbeeld een spaarrekening vaak minder interessant zijn. Een uitvaartverzekering kan een voordeligere interest bieden.
Verlies tot slot ook niet de indexatie uit het oog. Het bedrag dat je vandaag opzij zet, kan over enkele jaren niet meer volstaan om de uitvaartkosten volledig te dekken.
Je hebt andere verzekeringen die uitkeren bij overlijden
Andere verzekeringen die uitkeren bij overlijden kunnen een uitvaartverzekering overbodig maken. Denk maar aan een overlijdensrisicoverzekering, of een andere levensverzekering.
Let hier opnieuw op de voorwaarden van de verzekeraar. Zo vermijd je dat het bedrag in die verzekering niet op tijd vrijgegeven wordt om de uitvaartkosten te dekken.
Om je verzekeringen zo goed mogelijk op elkaar te doen aansluiten en een zo ruim mogelijke dekking te genieten, is het aan te raden om je te laten adviseren door een verzekeringsexpert of -makelaar.
Chronische aandoening, terminale ziekte of hoge leeftijd
Een chronische aandoening of terminale ziekte kan resulteren in een weigering door de uitvaartverzekering. Na een bepaalde leeftijd kan het evengoed moeilijk zijn om nog een uitvaartverzekering af te sluiten. Daarom is het aan te raden om je uitvaartverzekering zo vroeg mogelijk af te sluiten.
Waarop letten?
Bepaalde verzekeraars werken samen met hun eigen uitvaartverzorgers of begrafenisondernemers. Bij die verzekeraars kun je dus niet zelf kiezen welke ondernemer je uitvaart organiseert. Dat fenomeen komt vooral voor in Nederland, maar doet ook zijn intrede in België.
Alternatieven
Er zijn enkele alternatieven voor wie liever geen uitvaartverzekering afsluit.
- Sparen. Je kunt zelf het nodige kapitaal opbouwen. Vaak is de interest op een spaarboekje minder interessant. Let ook goed op wanneer het kapitaal wordt vrijgegeven, zo weet je zeker dat je nabestaanden het bedrag tijdig ter beschikking hebben. Met deze regeling heb je ook geen garantie op hoe de uitvaart verloopt.
- Beleggen. Beleggen biedt een alternatief op sparen. Het potentiële rendement is hoger, maar je riskeert natuurlijk wel (een deel van) je belegging te verliezen.
- Overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering betaalt enkel uit wanneer je overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. Vaak wordt de looptijd begrenst op een leeftijd van 65 jaar. Je loopt dus steeds het risico om een uitbetaling te mislopen.
Op zoek naar de beste uitvaartverzekering? Hier kun je vrijblijvend uitvaartverzekeringen vergelijken
Een uitvaartverzekering biedt jou en je nabestaanden gemoedsrust. Of een uitvaartverzekering al dan niet nodig of nuttig is, is afhankelijk van een aantal factoren.
Ben je benieuwd naar de beste opties voor jouw specifieke situatie, of heb je andere vragen over uitvaart- en levensverzekeringen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvend advies van verzekeringsexperts, en prijsvoorstellen van uitvaartverzekeraars. Zo kun jij het aanbod vergelijken, informatie inwinnen, en een weldoordachte keuze maken.