Inhoud
Hoeveel kost een uitvaartverzekering gemiddeld per maand?
Je betaalt voor een uitvaartverzekering gemiddeld 8 tot 25 euro per maand. Hoeveel je precies betaalt, is echter afhankelijk van verschillende factoren. Verder in dit artikel ontdek je meer over hoe de premie voor een uitvaartverzekering precies bepaald wordt.
Hoe lang moet je een begrafenisverzekering betalen?
Je betaalt een uitvaartverzekering gedurende een op voorhand bepaalde periode. Je kiest bij het afsluiten van de verzekering zelf over welke termijn je de betaling spreidt. Vaak ligt de grens op de leeftijd van 80 jaar. Eens de verzekeringspremies volledig betaald zijn, geniet je een gegarandeerde levenslange dekking.
Je kunt ook kiezen voor een eenmalige betaling, een zogenaamde koopsom. In veel gevallen is dat een financieel zeer voordelige optie. Na je overlijden, of je nu alle bijdragen betaald hebt of niet, worden de kosten voor je uitvaart gedekt en stopt de premiebetaling.
Is een uitvaartverzekering fiscaal gezien een verstandige keuze?
De premies voor een uitvaartverzekering zijn niet fiscaal aftrekbaar. Op elke premie betaal je een taks van 2 procent.
Voor je nabestaanden is een uitvaartverzekering fiscaal interessant. Ze betalen geen successierechten op het verzekerde bedrag dat aangewend wordt voor het dekken van de begrafenis- of crematiekosten. Blijft er na het betalen van de uitvaartkosten een bedrag over? Dan gaat dat geld naar je begunstigden. Ze betalen echter wel belastingen op het resterende bedrag.
Wat bepaalt de premie?
De premies voor uitvaartverzekeringen kunnen sterk verschillen. Hoeveel je maandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse premie bedraagt, is dan ook afhankelijk van heel wat factoren. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste premiebepalers.
Verzekerd kapitaal
De allerbelangrijkste factor is het bedrag dat je laat verzekeren. Een gewone begrafenis kost al snel meer dan 5.000 euro. Je kunt ervoor kiezen om de uitvaartkosten volledig of deels te dekken. Veel verzekeraars hanteren bovendien een grens van 2.500 tot 10.000 euro.
Maar hoeveel kost een uitvaart eigenlijk?
Wat kost een gemiddelde uitvaart met begrafenis of crematie in België?
Een uitvaart kun je volledig naar wens organiseren. Je mag rekenen op een prijs tussen de 4.000 tot (meer dan) 10.000 euro. De precieze kost voor een uitvaart bestaat uit meerdere onderdelen.
Enerzijds zijn er de vaste kosten. Die zijn voor nagenoeg elke uitvaart hetzelfde, al kunnen ze enigszins verschillen van begrafenisondernemer tot begrafenisondernemer. Het gaat om de ophaling en opbaring, het onthaal in het rouwcentrum, de dragers en/of lijkwagen voor de uitvaart, de overdracht van het lichaam naar de rustplaats en alle administratieve formaliteiten. Die vaste kosten bedragen rond de 1.150 euro, maar kunnen per regio verschillen.
Naast de vaste kosten zijn er die kosten die volledig afhangen van je wensen rondom de uitvaart.
- Begrafenis of crematie. Voor een crematie betaal je de crematie taks van 500 euro. Voor een begrafenis betaal je de kosten voor een kist.
- Doodskist. Kies je voor een begrafenis? Dan is een doodskist nodig. De prijs voor een grafkist varieert van 400 tot enkele duizenden euro’s.
- Urne. Kies je voor een crematie? Dan moet ook een urne voorzien worden. Een gewone urne kost gemiddeld 300 euro, een sierurne op maat kost vaak meer.
- Grafsteen. Een gewone grafsteen kost al snel 2.000 euro. Bijzondere grafstenen kunnen enkele duizenden euro’s meer kosten.
- Grafconcessie. Op een gewone begraafplaats heb je recht op een gratis graf gedurende 10 jaar. Om te voorkomen dat het graf na die periode geruimd wordt, moet je een grafconcessie nemen. De prijzen voor een grafconcessie verschillen sterk van regio tot regio en begraafplaats tot begraafplaats: van 0 tot meer dan 2.000 euro.
Naast die praktische kosten eigen aan een begrafenis of crematie zijn er ook de kosten voor de ceremonie zelf.
- Rouwcommunicatie. Rouwbrieven en -advertenties zijn niet gratis. Ook kan het drukwerk sterk in prijs variëren.
- Plaats uitvaartceremonie. De uitvaartceremonie kan thuis plaatsvinden, maar ook in de aula van de kerk of het uitvaartcentrum.
- Koffietafel. Na de begrafenis of crematie wordt doorgaans een koffietafel georganiseerd. Waar die doorgaat en wat geserveerd wordt, heeft een grote invloed op de kosten.
- Aantal gasten. Hoe meer aanwezigen, hoe duurder de uitvaart.
- Bloemen en accessoires. Een rouwboeket of rouwstuk en andere decoraties verhogen de prijs.
- Extra’s. Een uitvaart is een intiem moment. Een afscheid kan dan ook tot in de puntjes verzorgd worden, volledig naar jouw wensen en die van je nabestaanden.
Zoals je ziet zijn er heel wat factoren die bepalen hoeveel een uitvaart kost. Een uitvaartondernemer kan je helpen bij het vinden van de juiste opties voor jouw budget.
Leeftijd
Hoe ouder je bent, hoe dichter je in theorie bij je overlijden staat. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kies je zelf over welke periode je de premiebetaling spreidt. Vaak wordt die periode begrenst op de leeftijd van 80 jaar.
Ben je bijvoorbeeld 65? Dan moet je de premiebetaling spreiden over 15 jaar. Als je dezelfde verzekering op 30-jarige leeftijd afsluit, heb je 50 jaar de tijd om die premie te betalen.
Je leeftijd zal dus beïnvloeden hoe ver je de betalingen kunt spreiden, wat op zich zal bepalen hoeveel je periodieke premie bedraagt. Hoe jonger je bent als je de uitvaartverzekering afsluit, hoe lager je maandelijkse premie.
Sterf je voor je alle bijdragen betaald hebt? Dan krijgen de begunstigden doorgaans alsnog het volledige verzekerde bedrag uitgekeerd.
Let op: Veel verzekeraars hanteren een maximumleeftijd. Na die leeftijd kun je in de meeste gevallen geen uitvaartverzekering afsluiten bij die verzekeraars. Bepaalde verzekeraars maken echter wel een uitzondering wanneer je betaalt via de koopsom. Je betaalt dan in een keer het volledige verzekerde bedrag. Dat komt overigens vaak voordeliger uit dan het betalen van een periodieke verzekeringspremie!
Gezondheid
Veel verzekeraars hanteren een medische vragenlijst of gezondheidsverklaring. Daarmee maken ze een inschatting van je levensverwachting. Die raming kan een rol spelen in het bepalen van de periode waarover je de betalingen kunt spreiden, en dus ook op de hoogte van je maandelijkse premie.
Spreiding betaling
Hoe je de betaling spreidt, bepaalt hoeveel je premie bepaalt. Je hebt over het algemeen 5 opties.
- Koopsom. Je betaalt het volledige bedrag in een keer. Dat komt in de meeste gevallen het goedkoopste uit. Bij de meeste verzekeraars betaal je namelijk niet het volledige bedrag dat je wilt verzekeren. Als het verzekerde kapitaal 7.000 euro bedraagt, betaal je bijvoorbeeld slechts 4.500 euro. Dat is natuurlijk niet meer dan een voorbeeld. Hoeveel je effectief betaalt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Daarover later meer.
- Jaarlijkse betaling. Je betaalt een keer per jaar een premie. Vaak is dat de tweede goedkoopste optie.
- Halfjaarlijkse betaling. Je betaalt om de 6 maanden, of 2 keer per jaar, een premie.
- Driemaandelijkse betaling. Je betaalt om de 3 maanden een premie.
- Maandelijkse betaling. Je betaalt elke maand een klein bedrag. Op korte termijn is dat goedkoper, maar op lange termijn betaal je doorgaans meer dan met een frequentere betaling.
Een bijkomend voordeel van een betaling via de koopsom is dat er daarvoor doorgaans geen maximumleeftijd geldt. Je kunt op die manier dus ook op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten.
Soort verzekering
Er zijn 2 soorten uitvaartverzekeringen: de kapitaalverzekering en de natura verzekering.
De Kapitaalverzekering
Een kapitaalsverzekering wordt voor een op voorhand bepaald bedrag afgesloten. De meeste uitvaartverzekeraars hanteren wel een onder- en bovengrens, bijvoorbeeld minimaal 2.500 tot maximaal 10.000 euro.
Bij het overlijden wordt dat bedrag uitgekeerd aan de begunstigden als aan de algemene voorwaarden van het contract voldaan wordt. Met de kapitaalverzekering kun je kiezen voor het betalen van een koopsom of een periodieke premiebetaling.
De Natura Verzekering
Een natura verzekering wordt ook wel eens een dienstenverzekering genoemd. De verzekering biedt een volledig pakket met diensten aan. Je betaalt een maandelijkse of jaarlijkse premie. Het betalen van een koopsom is doorgaans geen optie.
De natura verzekering is verbonden aan een bepaald dienstenpakket. Er worden dus bepaalde voorwaarden en beperkingen aan gesteld. Denk maar aan het maximaal aantal rouwbrieven, of een vast budget voor de doodskist.
Idealiter sluit je een natura uitvaartverzekering af in samenspraak met de begrafenisondernemer. Je stelt dus ook een wilsbeschikking op waarin je duidelijk maakt welke wensen je hebt betreffende je uitvaart. De voorwaarden van de uitvaartverzekering zijn dan ineens gekoppeld aan je wensen betreffende de uitvaart.
Let opnieuw goed op de algemene voorwaarden. Bij natura uitvaartverzekeringen wordt de begrafenisondernemer, die je uitvaart verzorgt, aangesteld als begunstigde.
Extra diensten en dekkingen
Verschillende verzekeringspolissen omvatten andere diensten, dekkingen en algemene voorwaarden. Denk maar aan psychologische en/of administratieve bijstand, repatriëring, en het gratis meeverzekeren van kinderen jonger dan 18.
Die extra diensten en dekkingen kunnen bijkomende kosten met zich mee brengen. Lees dus steeds nauwkeurig de kleine lettertjes in het contract.
Verzekeraar
Tot slot zijn er ook grote verschillen tussen verzekeraars onderling. Ze bieden andere diensten aan, hanteren niet allemaal dezelfde of zelfs een maximumleeftijd, en werken met andere uitsluitingen. Ook de manier waarop je premie bepaald wordt of het verzekerd kapitaal wordt uitgekeerd, kan sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.
De beste manier om je uitvaartverzekering zo voordelig mogelijk en onder de beste voorwaarden af te sluiten? Verschillende aanbieders vergelijken!
Uitvaartverzekeringen vergelijken? Vind snel en eenvoudig de beste en goedkoopste uitvaartverzekering
Een goede uitvaartverzekering past bij jouw wensen en noden. Het uitkiezen van een verzekering is dan ook maatwerk, er is niet een formule die voor iedereen het beste werkt. Wil je graag verschillende verzekeringen en premies vergelijken, of heb je vragen over uitvaartverzekeringen? Vul dan onderstaan formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van verzekeringsexperts. Zo kun jij je goed informeren, tarieven vergelijken, en de meest geschikte oplossing vinden voor jouw situatie.