Inhoud
Tuinhuis prijs
De gemiddelde kostprijs van een tuinhuis schommelt rond de 2.000 euro. Prijzen variëren echter sterk. Een klein zelfbouw tuinhuis heb je al vanaf 500 euro, terwijl je voor een uitgebreid luxetuinhuis snel aan een kostprijs van 7000 euro of meer zit. Een tuinhuis kopen doe je niet elke dag. Voor een eerlijke prijs met een goede prijs-kwaliteitverhouding is het dus belangrijk om prijzen te vergelijken. Vraag daarom offertes op bij verschillende installateurs van tuinhuizen. Controleer steeds goed welke diensten inbegrepen zijn en of er een garantie is.
Tuinhuis plaatsen
Na de aankoop is het tijd om het tuinhuis te plaatsen. Voor de plaatsing heb je 2 opties: – Tuinhuis laten plaatsen: dit is de veiligste optie. Een tuinhuis kopen is heel makkelijk, maar een tuinhuis plaatsen is vaak minder eenvoudig. Door het tuinhuis te laten plaatsen door een professional ben je zeker van een correcte installatie. Bovendien geniet je vaak ook van een mooie garantie. – Tuinhuis zelf plaatsen: dit is de goedkoopste optie. Ben je een handige Harry en beschik je over het juiste gereedschap? Dan kan je ervoor kiezen om zelf een tuinhuis te plaatsen. Let er wel op dat je alle nodige voorbereidingen genomen hebt.
Tuinhuis laten plaatsen
Het tuinhuis laten plaatsen is vaak de meest verstandige optie. Uiteraard hangt hier een meerprijs aan vast, maar de goede opbouw door deskundige vaklui compenseert dit ruimschoots. Je hebt de garantie dat er geen kieren, lekken of andere mankementen zullen opduiken. Hout leeft’ namelijk: het zet uit en krimpt naargelang de temperatuur. Een professionele installateur anticipeert hierop en voorkomt onaangename verrassingen. Indien gewenst nemen zij ook alle voorbereidingswerken op zich. Vooraleer je een tuinhuis zet, moet je namelijk over een stevig fundament beschikken. Dit betekent:
- Een egale ondergrond die waterpas is
- Indien nodig een betonplaat die voldoende uitgehard is
Tuinhuis zelf bouwen
Een doorwinterde hobbyklusser kan er voor kiezen om zelf zijn tuinhuis te plaatsen. Bij een tuinhuis kopen als zelfbouwpakket heb je twee mogelijkheden:
- Tuinhuizen met prefab wanden. Dit is de eenvoudigste optie. De wanden zijn reeds voorgemaakt. Je zet de wanden, ramen, deuren en dak gewoon in elkaar.
- Tuinhuizen met zelf op te bouwen wanden. Je moet de wanden zelf samenstellen door alle planken in elkaar te klikken met een kliksysteem.
Heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn tuinhuis?
In de meeste gevallen is het niet nodig om een omgevingsvergunning voor een tuinhuis aan te vragen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste voorwaarde is dat het tuinhuis geen woonfunctie mag hebben. Daarnaast zijn er ook enkele beperkingen qua omvang van het tuinhuis:
- Maximum van 40 vierkante meter oppervlakte
- Hoogte van maximaal 3,5 meter
- Tuinhuis moet volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden.
- In de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven en in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven.
Tuinhuis onderhoud
Een tuinhuis of blokhut goed onderhouden is essentieel voor een lange levensduur. Bij een houten tuinhuis gebeurt dit meestal door het tuinhuis (twee)jaarlijks te beitsen. Is het tuinhuis reeds geïmpregneerd? Dan heb je de eerste jaren praktisch geen onderhoud aan het tuinhuis. Na verloop van tijd zal het hout wel zijn beschermingslaag verliezen en moet je het tuinhuis opnieuw (handmatig) impregneren of beitsen.
Tuinhuis impregneren
De meeste tuinhuizen worden onbehandeld geleverd. Dat wil zeggen dat ze nog niet beschermd zijn tegen de houtrot, schimmels en ongedierte zoals houtworm. Om de levensduur van het tuinhuis te verlengen is het verstandig om je tuinhuis te (laten) impregneren. Er zijn 3 manieren van impregneren:
- Keteldrukimpregnatie: het hout wordt in een grote ketel vacuüm getrokken. De zuurstof trekt uit het hout, waarna de ketel met impregneermiddel gevuld wordt. Vervolgens voert men de druk letterlijk op naar 9,5 bar, zodat het hout het impregneermiddel opneemt.
- Dompel impregneren: het hout wordt in een groot vat met impregneermiddel gedompeld en krijgt zo zijn bescherming.
- Handmatig impregneren: je kunt een tuinhuis ook zelf impregneren. Het impregneermiddel vind je in de betere doe-het-zelf zaak en kan je gewoon met een kwast aanbrengen.