Inhoud
Delen van de traptreden
De traptreden zijn een belangrijk onderdeel van je trap. Maar wist je dat de treden zelf ook uit verschillende onderdelen bestaan? Een overzicht.
1. Stootbord of tegentrede
Het stootbord of tegentrede is een verticale plank die de ruimte tussen de traptreden afsluit.
Open versus gesloten trap
Niet elke trap heeft stootborden. Stootborden maken het verschil tussen open en gesloten trappen: een open trap heeft geen stootborden, terwijl de toevoeging van stootborden een open trap gesloten maakt.
Gesloten trappen zijn over het algemeen wat veiliger begaanbaar. Terwijl open trappen een meer minimalistische look hebben en open ruimtes in mindere mate doorbreekt.
2. Optrede en aantrede
De optrede en aantrede zijn belangrijke elementen bij het berekenen van de afmetingen van een trap:
- De optrede is de hoogte tussen 2 treden
- De aantrede is de diepte van de traptrede
3. Wel, trapoversteek of neus
De wel, (trap)oversteek of neus van een traptrede is het stukje van de aantrede dat uitsteekt over het stootbord.
Trapneuzen zijn geen cruciaal onderdeel van een trap, maar zorgen voor extra ruimte op de aantrede. Wat de veiligheid en het gebruikscomfort bevordert.
Een trapneus is gemiddeld 4 à 6 centimeter diep. Je kunt echter kiezen voor kleinere en grotere trapneuzen – of opteren voor traptreden zonder oversteek.
Wat zijn de delen van de trapconstructie?
Een trap bestaat uiteraard niet enkel uit treden. Een overzicht van de onderdelen van een trapconstructie en hun termen en functies:
1. Bloktrede
De bloktrede is de allereerste trede van een trap. In sommige trapontwerpen is de bloktrede wat breder. Voor een mooie overgang tussen trap en vloer wordt de bloktrede wel eens voorzien van een ander soort trapbekleding.
2. Bordes of tussenvloer
Een bordes of tussenvloer is een vlakke onderbreking tussen 2 delen van een trap.
3. Welstuk
Het welstuk is de bovenkant van:
- de aantrede van de laatste trede van een rechte trap. Dus, het vlakke stuk waar de trap uitmondt in de bovenverdieping.
- de vlakke overloop tussen 2 delen van bijvoorbeeld een kwartslagtrap of bordestrap.
Sommige trappen hebben meerdere welstukken, een rechte trap heeft slechts 1 welstuk.
4. Balustrade, borstwering of trapleuning
De balustrade, trapleuning of borstwering schermt de trap af. Loopt de trap tussen 2 muren? Dan fungeren de muren als borstwering. De balustrade zorgt voor extra veiligheid, maar heeft ook een belangrijke esthetische functie.
Balustrades zijn er in allerlei materialen, zoals glas, hout en metaal.
In theorie moet een trapleuning minimaal 85 centimeter hoog zijn.
Trapleuning
Met de trapleuning wordt vaak ook geduid op het bovenste deel van de balustrade of borstwering: de (vaak gladde) balk waaraan je jezelf kunt vasthouden wanneer je de trap gebruikt. Net als de balustrade kan de leuning uit allerlei materialen bestaan.
Balusters of spijlen
Balusters of spijlen vind je terug in borstweringen of balustrades die bestaan uit hekwerk. De spijlen kunnen verticaal of horizontaal lopen, of de hellingshoek van de trap volgen. Ze bieden stevigheid aan de trapleuning en schermen de trap mee af, net als bijvoorbeeld een dichte glazen borstwering zou doen.
Het onderste deel van het hekwerk heet de onderregel, het bovenste deel heet de dekregel.
5. Trapboom
De trapbomen zijn de balken waarop de traptreden steunen. De traptreden kunnen op verschillende manieren op de trapbomen liggen. De treden kunnen bijvoorbeeld in inkepingen of nesten in de boom rusten, of gewoon op de boom geplaatst worden.
Een trap kan bestaan uit 1 of meerdere trapbomen. Een zwevende trap bestaat bijvoorbeeld uit een (verborgen) boom. Een standaard trap heeft 2 trapbomen.
Wangen
De trapwangen zijn de gedeeltes van de trapboom die boven de traptreden uitsteken. Niet elk trapontwerp bevat trapwangen. Bij zwevende trappen zijn de wangen bijvoorbeeld niet zichtbaar.
6. Spiltrap of wenteltrap: geen trapboom, maar trapspil
Wenteltrappen en spiltrappen steunen niet op een trapboom, maar een trapspil: een verticale paal die de traptreden ondersteunt.
7. Trapgat
Het trapgat is de uitsparing in de bovenverdieping waarin de trap geplaatst wordt.
Vloerhek, verdiepingshek of traphek
Het trapgat kan afgeschermd worden met een balustrade: een vloerhek, verdiepingshek of simpelweg een traphek.
Ook interessant
Hoe noem je de treden van een trap?
Hoe noem je de zijkant van een trap?
Hebben houten en metalen trappen andere onderdelen?
Wat is het belangrijkste deel van een trap?
Een trap op maat laten bouwen? Vergelijk offertes en bespaar
Nu je weet uit welke basisonderdelen een trap bestaat, kun je meer gericht zoeken naar de juiste trap voor bij je thuis – of je eigen trap ontwerpen! Benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van een nieuwe trap (of het vervangen van een oude trap)? Vul onderstaand formulier in voor gratis vrijblijvende offertes en deskundig advies van trapspecialisten.