Inhoud
Wat is beton ciré, betonstuc of mortex?
Beton ciré is oorspronkelijk de naam van een bepaald merk van betonstuc. De term wordt tegenwoordig gebruikt om naar allerlei soorten betonstuc te verwijzen: een beetje zoals Bic gebruikt wordt om pennen van andere merken aan te duiden. Een ander bekend merk is mortex.
Een echt verschil tussen beton ciré, betonstuc en mortex is er niet. De samenstelling kan wel (lichtjes) verschillen per producent en per product.
Betonstuc of beton ciré is, in de basis, een mix van cement en kunsthars. Aan die mix kunnen allerlei stoffen toegevoegd worden die onder meer de smeerbaarheid, kleur en structuur van het materiaal beïnvloeden.
In feite is beton ciré een meer esthetische versie van gewoon beton dat in laagjes aangebracht wordt op vloeren, trappen, aanrechtbladen en andere oppervlakken.
Prijs: Wat kost beton ciré trapbekleding per m2?
Je trap met beton ciré laten bekleden, kan voor zo’n 60 à 100 euro per vierkante meter. Reken op een kost tussen de 360 en 600 euro voor het gehele project (voor een gemiddelde trap), inclusief werkuren.
Factoren die de prijs kunnen verhogen zijn:
- Open trap. Beton ciré op een open trap aanbrengen, is ingewikkelder.
- Grotere trappen en trappen met afwijkende vormen. Hoe groter de trap, hoe meer beton ciré nodig is – en hoe meer werkuren. Afwijkende vormen (zoals een wenteltrap) maken de plaatsing complexer.
- Staat van de trap. Moet je trap nog geëgaliseerd worden? Dan brengt dat extra kosten met zich mee.
Interessante eigenschappen
Waarom is beton ciré zo populair? Enkele interessante eigenschappen:
Ontzettend veel opties: kleuren, structuren en afwerkingen
Beton ciré wordt meestal strak en glad afgewerkt. Wat de kleur en structuur van beton ciré trapbekleding betreft, heb je ontzettend veel keuzes.
- Kleur. Beton ciré kan in elke denkbare kleur – en in oneindig veel kleurcombinaties – aangebracht worden. Denk aan standaard zwart of wit, maar ook aan diepe natuurlijke kleuren en felle neontinten.
- Glans. Beton ciré is verkrijgbaar in verschillende glansgraden.
- Korrelgrootte en structuur. Door te kiezen voor betonstuc met een grovere korrel, bekom je een grovere trap.
Grovere beton ciré biedt extra houvast en veiligheid, gladde betonstuc laat zich het gemakkelijkst onderhouden.
Onderhoudsvriendelijk: Waterdicht én vlekbestendig
Na plaatsing wordt beton ciré voorzien van een beschermende coating of laklaag. Daarmee wordt je trap volledig waterdicht gemaakt. De coating kan ook vlekwerend zijn: vet, vuil, stof en vocht maken geen kans. Een groot voordeel van beton ciré ten opzichte van andere materialen zoals tapijt en hout.
Geringe impact op de opbouwhoogte van de trap
Waar andere materialen vaak een dikke laag bovenop de bestaande traptreden volgen, is dat met beton ciré niet het geval. Het materiaal wordt in verschillende lagen aangebracht, maar overschrijden een totale dikte van 2 à 3 millimeter niet.
Je hoeft dus niet in te zitten met het aanpassen van de trapstructuur met oog op het comfort en de beloopbaarheid van je gerenoveerde trap.
Naadloze trapbekleding
Beton ciré wordt over de bestaande trap gegoten. Een groot voordeel van gietvloeren is dan ook de perfect naadloze afwerking. Vuil en stof kunnen zich niet in kleine kiertjes verstoppen: die zijn er gewoonweg niet.
Toekomstbestendig: Duurzaam en slijtvast
Betonstuc heeft een lange levensduur: trapbekleding in beton ciré gaat gemakkelijk meer dan 50 jaar mee. Het materiaal is na uitdroging bijzonder hard en vertoont, bij goed onderhoud, zelfs na jarenlang intensief gebruik geen slijtagesporen.
Zorgvuldige plaatsing is absoluut nodig!
De voorwaarde? Beton ciré moet zeer nauwkeurig aangebracht worden, op een geschikt oppervlak. De droogtijd moet ook gerespecteerd worden. Fouten bij het plaatsen van beton ciré zorgen al snel voor scheuren en verkleuringen.
Wist je dat beton ciré ook geschikt is voor het bekleden van een buitentrap?
Nadelen beton ciré
Niets is louter rozengeur en maneschijn, en dat geldt ook voor betonstuc.
Het afwerken van een trap met beton ciré neemt best wat tijd in beslag. Het materiaal wordt laag per laag aangebracht. Elke laag moet ongeveer een volledige dag uitdrogen. Gemiddeld worden 5 lagen beton ciré aangebracht op een trap: goed voor een totale afwerkingstijd van 5 dagen.
Daarnaast kan beton ciré te zwaar zijn voor de onderliggende trap. Je vakspecialist analyseert je trapsituatie en de maximale belasting van de trap en gaat, indien nodig, mee op zoek naar alternatieven.
Hoe trapspecialisten beton ciré aanbrengen
Elke betonstucgieter heeft een eigen techniek – en verschillende soorten beton ciré vragen om een andere werkwijze. Over het algemeen verloopt de plaatsing als volgt:
- Voorbereiding. De trap wordt geëgaliseerd en grondig schoongemaakt.
- Afplakken. De delen van de trap en de ondervloer die niét met beton ciré bedekt moeten worden, worden hermetisch afgeplakt.
- Primer of tussenlaag. De trap kan voorzien worden van een tussenlaag om de plaatsing van beton ciré te vereenvoudigen of een goede hechting te bevorderen.
- Eerste laag. Op de voorbereide trap wordt de eerste laag beton ciré aangebracht. Het materiaal wordt over de traptreden gesmeerd. De eerste laag is vaak wat slordiger: het uitvullen van open plekken gebeurt tijdens de plaatsing van de volgende lagen.
- Uitdrogen. Afhankelijk van het soort betonstuc, moet het materiaal 2 tot 24 uur uitdrogen.
- Volgende lagen. Pas als de onderliggende laag volledig uitgehard is, brengt de vakspecialist de volgende aan.
- Afwerking. De vakspecialist kan de beton ciré laag glad schuren. Daarna brengt hij of zij een beschermende coating, laklaag of sealer aan. Daarmee maakt hij of zij je trapbekleding perfect waterdicht.
Kant-en-klare beton ciré kopen en zelf aanbrengen
Je kunt je trap eventueel zelf bekleden met beton ciré. Er zijn verschillende kant-en-klare beton ciré kits op de markt. Volg steeds nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking.
Twijfel je? Dan schakel je beter de hulp van een specialist in. Hij of zij zorgt voor een perfect en duurzaam resultaat, dat precies past bij de stijl van je woning en je persoonlijke smaak.
Beton ciré onderhouden
Beton ciré is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Het materiaal is niet van nature waterdicht, maar de beschermende coatings zorgen voor een perfect waterdichte afwerking.
Enkele tips om je beton ciré trap schoon te maken – en schoon te houden:
- Maak de trap periodiek schoon met een zachte bezem of stofzuiger met zachte borstelkop.
- Gebruik water en neutrale zeep voor een diepe reiniging van je trap.
- Laat af en toe een nieuwe beschermende coating aanbrengen. Je trapspecialist informeert je over de noden van je trap.
- Plaats een doorloopmat onderaan de trap om te vermijden dat de trap snel vuil wordt. Scherpe steentjes en zandkorrels kunnen de beschermende toplaag van de trap aantasten.
Ook interessant
Hoe lang blijft beton ciré goed?
Kan het op een open trap?
Kan beton ciré op een houten trap?
Hout is een natuurlijk materiaal dat de neiging heeft te werken. Het hout zet uit en krimpt onder invloed van schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid. Die werking kan ervoor zorgen dat het beton ciré barst of scheurt.
Ook kan het nerfpatroon van het hout naar boven komen wanneer het hout hars afgeeft. Dat geeft je trap misschien een stoer karakter en een natuurlijke uitstraling, maar is nadelig voor de duurzaamheid van de beton ciré trapbekleding.
Een mogelijke oplossing is het plaatsen van een tussenlaag.
Beton ciré is bijvoorbeeld wel compatibel met MDF. Je trapspecialist bekijkt mee wat mogelijk is bij jou thuis.
Waarop letten als je beton ciré aanbrengt in een nieuwbouwwoning?
Zulke verontreinigingen doen af aan de duurzaamheid van het materiaal.
Jouw trap laten bekleden voor de beste prijs? Vergelijk offertes op maat
Een trap met beton ciré is eens wat anders dan een trap met hout, tegels of tapijt. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis? Heb je vragen over de prijs voor een beton ciré trapafwerking? Of, wil je andere opties verkennen?
Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvend advies op maat van trapspecialisten. Zo vind je snel en eenvoudig dé oplossing voor jouw traprenovatie.