Inhoud
Wat zijn de juiste maten voor een rechte trap?
Een beloopbare trap ontwerpen, is ingewikkelder dan je zou denken. De juiste afmetingen zorgen ervoor dat je de trap comfortabel en veilig kunt gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van de afmetingen waarmee je rekening hoort te houden:
1. Hoogte trap (afstand tussen verdiepingen)
Allicht de belangrijkste afmeting is die tussen de twee verdiepingen die je wil verbinden met de trap. Bepaal de exacte hoogte door te meten vanaf de onderste vloer tot aan de bovenkant van de verdieping erboven.
Meet deze afstand vanop meerdere punten. Bij verschillende hoogtes gebruik je de grootste maat. Laat je achteraf andere vloerbedekking leggen, en moet de trap bovenop die vloerbedekking gezet worden? Houd dan rekening met de dikte van de nieuwe vloerbedekking.
2. Lengte trap
Bij het berekenen van de lengte van een rechte trap moet je rekening houden met de hoogte van het plafond, de hoogte van de treden (optrede), het aantal treden en de diepte van de treden (aantrede).
Aantal treden bepalen
Deel de hoogte van de vloer door de hoogte van elke traptrede (ook wel de optrede genoemd). De treden zijn minimaal 17 centimeter en maximaal 22 centimeter hoog.
Met een traphoogte van 200 centimeter en traptreden van 20 centimeter hoog, heb je 10 traptreden nodig.
Diepte treden bepalen
De diepte van een traptrede wordt de aantrede genoemd. Een traptrede is gemiddeld 18 à 22 centimeter diep.
Lengte trap berekenen
Vermenigvuldig het aantal treden met de aantrede.
Bestaat je trap uit 10 treden van 20 centimeter diep? Dan is de trap 200 centimeter lang.
3. Helling
De helling van een trap is afhankelijk van de hoogte en de lengte van je trap. Idealiter heeft een trap een helling van maximaal 45 graden: de trap is dan even lang als hoog.
Een minder steile trap is vaak wat comfortabeler, terwijl een te steile trap minder comfortabel én minder veilig is. Een helling tussen de 30 en 40 graden is ideaal.
Laat je een steilere trap bouwen? Kies voor een open trapontwerp zonder stootborden.
4. Breedte trap
Je kunt een trap zo breed maken als je zelf wilt, rekening houdend met de beschikbare ruimte.
Bouw je een trap tussen 2 wanden? Meet dan de breedte tussen de wanden op verschillende punten. Baseer de breedte van de trap op het smalste punt.
Minimale trapbreedte
Hanteer bij voorkeur een minimale trapbreedte van 60 centimeter.
5. Optrede (hoogte van elke traptrede)
De optrede is de hoogte van de traptrede. Een goede optrede ligt tussen 18 en 22 centimeter. De optrede speelt, zoals je hierboven al las, een cruciale rol in het bepalen van het aantal treden en de lengte van de trap.
In publieke ruimtes wordt meestal gekozen voor een kleinere optrede (17 à 19 centimeter). Openbare trappen worden vaak door verschillende mensen tegelijk gebruikt. Een lagere traptrede is over het algemeen wat veiliger.
6. Aantrede (diepte van elke traptrede)
De aantrede is de diepte van de traptrede. In een privéwoning wordt meestal gekozen voor een diepte van minimaal 22 centimeter.
Voor meer comfort kies je voor een diepte van 24,5 à 27 centimeter.
Bij (semi-)openbare trappen kiest men altijd voor diepere traptreden: zo’n 27 tot 30 centimeter. Een diepere trede biedt meer ondersteuning aan de voet, wat uiteraard veiliger is. Diepere treden zorgen natuurlijk ook voor een langere trap.
De diepte van de trede bepaalt, samen met het aantal treden, hoe lang de trap uiteindelijk wordt.
Idealiter zijn de aantrede en optrede van elke trede gelijk. Een trap met op- en aantreden van wisselende afmetingen is minder voorspelbaar, en daarom minder veilig.
Tip van een specialist: Gebruik de trapformule om de afmetingen te controleren
De trapformule helpt je bepalen of een trap goed beloopbaar is. De berekening gaat als volgt:
2 optreden (centimeter) + 1 aantrede (centimeter) = 57 à 63 (of volgens andere bronnen 65) centimeter
Voorbeeld: je bouwt een trap met een optrede van 20 centimeter en een aantrede van 22 centimeter.
(2 x 20 centimeter) + (1 x 22 centimeter) = 62 centimeter
De trap is correct gedimensioneerd, en daarom goed beloopbaar. Een resultaat kleiner dan 57 centimeter leidt vaak tot een moeilijk beklimbare trap, terwijl een resultaat groter dan 63 à 65 centimeter niet comfortabel beloopbaar zou zijn.
7. Doorloophoogte
De doorloophoogte van een trap is de kleinste afstand tussen de treden en het plafond. Je wilt natuurlijk niet met je hoofd tegen het plafond botsen telkens wanneer je de trap gebruikt.
Idealiter bedraagt de doorloophoogte zo’n 230 centimeter. In België geldt een voorgeschreven doorloophoogte van minimaal 180 centimeter.
8. Trapgat (lengte en breedte)
Een laatste belangrijke factor is het trapgat. De breedte wordt als volgt bepaald:
- Breedte trap plus 2 centimeter voor een trap zonder leuning.
- Breedte trap plus +/- 5 centimeter voor een trap met leuning.
De lengte van het trapgat is wat moeilijker te berekenen.
- Trek de doorloophoogte af van de hoogte van vloer tot plafond. Dit wordt getal A in de berekening. (Bijvoorbeeld: 300 centimeter hoogte – 230 centimeter doorloophoogte = 50 centimeter)
- Bepaal de uitval van de trap (de lengte van de trap van de voorste trede tot de laatste trede). Dit wordt getal B in de berekening. (Bijvoorbeeld: 200 centimeter)
- Deel getal A door de optrede van de trap. Dit wordt getal C in de berekening. (Bijvoorbeeld: 50 centimeter (A) gedeeld door 20 centimeter (optrede) = 2,5)
- Vermenigvuldig getal C met de aantrede van de trap. Dit wordt getal D. (Bijvoorbeeld: 2,5 x 25 centimeter = 62,5 centimeter)
- Trek getal D af van getal B (de uitval van de trap). (Bijvoorbeeld 200 centimeter – 62,5 centimeter = 137,5 centimeter). Dit wordt de lengte van het trapgat.
Richtlijnen en standaard maten
Enkele zaken om rekening mee te houden.
Zijn er minimale afmetingen om rekening mee te houden?
De belangrijkste voorschriften voor trappen zijn:
- Minimale doorloophoogte van 1,80 meter (gemeten van op de trapneus tot aan het plafond).
- Een trap mag niet te steil zijn: idealiter bedraagt de hellingsgraad niet meer dan 45 graden (aantrede en optrede hebben dezelfde afmeting).
- Trappen moeten (net als overlopen en mezzanines) voorzien zijn van leuningen en borstweringen.
- Minimale breedte van 60 centimeter (met oog op vlotte evacuaties in noodsituaties).
Regels rond balustrades en trapleuningen
Een trapleuning is minstens 75 centimeter hoog. Kies je voor een trapleuning met spijlen? Dan mogen de openingen tussen de spijlen niet groter zijn dan 11 centimeter.
Verschillende maten voor verschillende soorten trappen
Hierboven las je hoe je de afmetingen voor een rechte trap berekent. De berekening verschilt uiteraard als je een ander soort trap (zoals een kwartslagtrap of ronde trap) laat plaatsen. De termen blijven uiteraard gelden.
Nood aan een berekening op maat? Stel je vragen aan specialisten via het formulier onderaan deze pagina.
Ook interessant om te weten
Wat is de gemiddelde breedte van een trap?
Wat is de doorloophoogte van een trap?
Hoeveel ruimte heb je nodig voor een trap?
Wat is de neus van een trap?
Je trap juist laten dimensioneren? Win advies in bij experts
De juiste afmetingen maken een trap niet enkel comfortabeler, maar ook veiliger. Heb je hulp nodig bij het berekenen van de afmetingen van je nieuwe trap? Ben je op zoek naar een specialist voor het plaatsen van je trap? Of, wil je richtprijzen voor verschillende soorten trappen?
Vul dan onderstaand formulier in. Ontvangt gratis 1 of meer vrijblijvende offertes op maat en advies van experts. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste oplossing voor jouw situatie en budget.