Wat is de Vlaamse Mijn VerbouwPremie?

Als je investeert in het verbouwen of renoveren van een bestaande woning, appartement(sgebouw) of niet-residentieel gebouw in Vlaanderen, kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. De relevante werken worden opgedeeld in verschillende categorieën.

Verschillende premies voor buiten- en binnenrenovaties

Je kunt gebruikmaken van de premie als je investeert om de woonkwaliteit van het gebouw te verbeteren. Werken die in aanmerking komen, zijn bijvoorbeeld het verbeteren van het sanitair en de elektriciteit in je woning.

… En energiebesparende investeringen

Ook voor verbouwingen met oog op het verbeteren van de energieprestaties van het gebouw kun je gebruikmaken van de Mijn VerbouwPremie. Denk aan het vervangen van de dakisolatie, het plaatsen van een warmtepomp of het plaatsen van vloer- of muurisolatie.

Een houten huisje onder een oranje wollen muts: een symbool voor een goed geïsoleerd gebouw. Het isoleren van je woning kan deels terugbetaald worden dankzij de Mijn VerbouwPremie.

Voor wie aan de voorwaarden voldoet

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen eigenaar-bewoners, verhuurders van woonmaatschappijen en andere investeerders. Voor elke groep zijn andere premies binnen de Mijn VerbouwPremie beschikbaar. Op de website van de Vlaamse overheid vind je een volledig overzicht met voorwaarden per categorie.

Afhankelijk van inkomenscategorie

Voor welke werken je een premie kunt ontvangen, hangt onder meer af van de inkomenscategorie waartoe je behoort. 

Hoeveel bedraagt de premie?

Je inkomenscategorie bepaalt niet enkel voor welke soorten werken je een premie kunt aanvragen. Je inkomenscategorie bepaalt ook de hoogte van de premiebedragen.

Er is geen maximaal (overkoepelend) premiebedrag. Personen uit de laagste inkomenscategorie kunnen tot 50 procent van het factuurbedrag terugbetaald krijgen. In de middelste categorie gaat het om maximaal 35 procent van het factuurbedrag.

De premiebedragen zijn afhankelijk van de uitgevoerde werken.

Een renovatiespecialist bekijkt samen met jou welke premies je kunt aanvragen en helpt je bij het berekenen van het premiebedrag. Win advies in via het formulier onderaan de pagina.

Nood aan advies over je renovatieproject?
Stel je vragen aan een expert en ontvang advies op maat
arrow Ontvang offertes

Werken die in aanmerking komen voor de renovatiepremie

Zoals je hierboven las, beslaat de Mijn VerbouwPremie heel wat verschillende soorten renovatie- en verbouwwerken. Hieronder vind je een beknopt overzicht met de werken waarvoor je de premie kunt aanvragen.

Je kunt meerdere keren beroep doen op de premie, al gelden er enkele beperkingen. Onder elke categorie vind je de bijbehorende aanvraagfrequentie, die aangeeft hoe vaak je de premie kunt aanvragen voor werken uit dezelfde categorie.

Het grootste deel van de renovatie- en verbouwingswerken waarvoor je de Mijn VerbouwPremie kunt aanvragen, moet uitgevoerd worden door een aannemer, die in bepaalde gevallen zelfs gecertificeerd moet zijn. Bepaalde binnenrenovaties, elektriciteitswerken en werken aan het sanitair kun je zelf uitvoeren.

Een renovatiespecialist inspecteert het dak van een oude woning en bekijkt voor welke werken de eigenaars de Mijn VerbouwPremie kunnen aanvragen.

Categorie 1: Ramen en deuren

In de categorie ramen en deuren vind je alle werken die te maken hebben met buitenschrijnwerk. Ook het plaatsen van (hoogrendements)beglazing, buitendeuren en ventilatieroosters in ramen en deuren valt onder deze categorie.

Aanvraagfrequentie: om de 5 jaar.

Categorie 2: Dak (en dakisolatie)

Tot categorie 2 behoren onder meer het isoleren van je dak en de zoldervloer, het plaatsen of vervangen van afvoerpijpen en schouwwerken.

Aanvraagfrequentie: om de 5 jaar.

Categorie 3: Buitenmuur

In deze categorie vind je alle renovatie- en isolatiewerken aan de buitenmuur. Denk aan spouwmuurisolatie, asbestverwijdering (als het asbest in de muurbekleding zit) en zelfs het volledig vervangen van de buitenmuren.

Aanvraagfrequentie: om de 5 jaar.

Categorie 4: Vloer

Onder vloerwerken en -renovaties vallen onder meer het isoleren van de vloer, het plaatsen van een fundering en het behandelen van stabiliteitsproblemen.

Aanvraagfrequentie: om de 5 jaar.

Categorie 5: Binnenrenovatie

Behandelingen aan de binnenmuren en trappen in de woning vallen onder de categorie binnenrenovatie.

Aanvraagfrequentie: om de 5 jaar.

Categorie 6: Elektriciteit en sanitair

Onder deze categorie vallen allerlei werken die te maken hebben met het verwijderen, plaatsen en vernieuwen van sanitair en het aanpassen van elektriciteitsaansluitingen.

Aanvraagfrequentie: om de 5 jaar.

Categorie 7: Warmtepomp

Voor het plaatsen van een geothermische, lucht/lucht, lucht/water of hybride warmtepomp kun je beroep doen op de premie uit deze categorie. 

Aanvraagfrequentie: om de 10 jaar.

Categorie 8 en 9: Warmtepompboiler en zonneboiler

De Mijn VerbouwPremie omvat ook premies voor het plaatsen van een warmtepompboiler of zonneboiler voor het verwarmen van sanitair warm water.

Aanvraagfrequentie: om de 10 jaar.

Categorie 10: Gascondensatieketel

Tot slot kun je nog tot en met 31 oktober 2024 een premie aanvragen voor het plaatsen van een gascondensatieketel, op voorwaarde dat de ketel ten laatste op 31 oktober 2023 geplaatst werd.

Een renovatiespecialist installeert een warmtepomp: een van de werken waarvoor je de Mijn VerbouwPremie kunt aanvragen.

Aanvraag: Hoe moet je de premie aanvragen?

Je vraagt de premie heel eenvoudig online aan via het Mijn VerbouwLoket. Dat doe je ten laatste 2 jaar na de datum van de eindfactuur.

Doe je de aanvraag liever niet online of kun je wat hulp gebruiken? Dan kun je terecht bij het woonloket van je gemeente of het Energiehuis

Je ontvangt een ontvangstbevestiging in het Mijn VerbouwLoket zodra je de aanvraag hebt ingediend. In het loket kun je ook de volledige procedure opvolgen.

Hoe lang moet je wachten op goedkeuring?

Je weet doorgaans binnen de 6 maanden na het indienen van de aanvraag of die al dan niet wordt goedgekeurd. De aanvraag wordt ten laatste 8 maanden na aanvraag goedgekeurd.

Wordt de aanvraag niet goedgekeurd? Dan heb je 1 maand de tijd om beroep aan te tekenen.

Hoe lang duurt de uitbetaling?

Je Mijn VerbouwPremie wordt binnen de 12 maanden uitbetaald.

Mijn VerbouwLening

Sinds 1 september 2022 kun je gebruikmaken van de Mijn VerbouwLening. Je kunt tot 60.000 euro lenen aan een voordelig tarief. De aanvraag verloopt via het Mijn VerbouwLoket.

Je kunt gebruikmaken van deze financiële steun voor dezelfde werken als waarvoor je de Mijn VerbouwPremie kunt aanvragen. Het gaat om werken en renovaties die focussen op woningkwaliteit of investeringen in het verbeteren van de energie-efficiëntie van het gebouw.

Een man en een vrouw zitten achter een computer en regelen online de aanvraag van de Mijn VerbouwPremie en de Mijn VerbouwLening voor het energetisch renoveren van hun woning.

Nog meer weten over de Mijn VerbouwPremie? Stel je vragen aan specialisten en ontvang gratis advies

Wie renoveert of verbouwt, kan alle steun gebruiken. Met een renovatiespecialist aan je zijde mag je niet enkel rekenen op een geslaagd en duurzaam eindresultaat. Je expert helpt je ook bij het vinden, berekenen en aanvragen van de Mijn VerbouwPremie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste partij én alle relevante informatie voor jouw renovatieproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In welk type gebouw gaat u renoveren?
2*. Welk ruimtes, kamers of onderdelen wenst u te laten renoveren?
3*. Welk type werken moet de aannemer uitvoeren?
4*. Wat is uw geschatte budget voor de renovatiewerken?
5*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoeveel keer kun je de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

+
Dat hangt af van de categorie. Voor de meeste werken en renovaties kun je 5 jaar na de vorige aanvraag een nieuwe aanvraag indienen. Voor het plaatsen van een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler kun je 10 jaar na de vorige aanvraag een nieuwe premie aanvragen. Bovenaan het artikel vind je een handig overzicht met de verschillende categorieën en de aanvraagfrequenties.

Hoe snel wordt de premie uitbetaald?

+
Je ontvangt het premiebedrag binnen 1 jaar.

Welke documenten heb je nodig?

+
Dat hangt af van de precieze werken. Je renovatiespecialist helpt je bij het verzamelen van de nodige documenten. Je kunt ook terecht bij het woonloket van je gemeente of bij het energiehuis.
Totaalrenovatie aannemer
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: mijn verbouwpremie in vlaanderen: dit moet je weten