Inhoud
Hoeveel premie of subsidie krijg je voor aankoop thuisbatterij in 2024 in Vlaanderen?
In Vlaanderen kun je niet langer rekenen op een premie of subsidie voor de aanschaf of installatie van je thuisbatterij. De Vlaamse overheid heeft de premie versneld stopgezet.
Liet je een thuisbatterij installeren en keuren voor 31 maart 2023? Dan kon je nog tot en met 31 november 2024 je aanvraag indienen.
Opgelet: Als de thuisbatterij niet tijdig geplaatst of gekeurd kon worden en het keuringsattest pas na 31 maart 2023 opgemaakt werd, kun je de premie niet meer aanvragen. Ook niet als de vertraging het gevolg was van overmacht.
Premie fluvius
Fluvius kent, net als de Vlaamse overheid, geen premies toe voor het aanschaffen en laten installeren van thuisbatterijen.
Premies en subsidies in Brussel en Wallonië
Ook in Brussel en Wallonië ontvang je geen premies of subsidies voor thuisbatterijen.
Alternatieven: zo bespaar je op je thuisbatterij
Nu de premie wegvalt, draag je de kosten voor je thuisbatterij volledig zelf. Enkele manieren om de kosten te drukken:
1. Verlaagd btw-tarief: 6 procent in plaats van 21 procent btw
Is je privéwoning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21, maar 6 procent btw op de plaatsing en aanschaf van je thuisbatterij.
Aanvraag: Hoe kun je het verlaagd btw-tarief voor een batterij voor zonnepanelen aanvragen?
Je hoeft de premie niet aan te vragen. De installateur verrekent de btw zelf en regelt de nodige administratie.
2. Groene lening: bedrag lenen met verlaagde rente
Bij sommige banken kun je een voordelige groene lening aanvragen voor de aanschaf en plaatsing van een batterij of batterijsysteem. Je geniet dan een verlaagde rente.
Voorwaarden groene lening
De voorwaarden van de groene lening verschillen van bank tot bank. Informeer je bij je kredietverlener voor informatie op maat.
Het kan interessant zijn om groene leningen bij verschillende banken te vergelijken.
3. Lokale premies
In sommige gemeentes kun je premies aanvragen voor de installatie van duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen en een batterijsysteem. Met de premiezoeker van de Vlaamse overheid kun je gericht op zoek gaan naar premies in jouw gemeente. Je kunt ook rechtstreeks informatie inwinnen bij je gemeente: als er premies beschikbaar zijn, informeren zij je over de aanvraagprocedure en de benodigde documenten.
4. Offertes vergelijken
Verschillende installateurs hanteren verschillende tarieven. Daardoor kan het zijn dat je bij de ene installateur een stuk meer betaalt dan bij de andere, ook als je precies dezelfde batterij laat installeren.
Via het formulier onderaan deze pagina kun je gratis en volledig vrijblijvende offertes opvragen voor de plaatsing van een thuisbatterij.
Hoeveel kost het plaatsen van een thuisbatterij?
Een batterijsysteem laten installeren, kost gemiddeld 500 à 1.000 euro. Het gaat louter om de kosten voor de plaatsing, dus exclusief de prijs van de batterij zelf.
5. Kies de juiste thuisbatterij
Idealiter ligt de bruikbare capaciteit van je thuisbatterij in lijn met de energieproductie van je zonnepaneelinstallatie en het energieverbruik van je gezin. Een te grote thuisbatterij vormt een onnodig hoge investeringskost, een te kleine batterij gaat minder lang mee.
Lees hier meer over de opslagcapaciteit van thuisbatterijen.
Vlaamse premie vervalt: Is een thuisbatterij anno 2024 nog rendabel in België?
Een thuisbatterij van 5 kWh laten plaatsen, kan voor zo’n 5.000 à 6.000 euro. Is die investering de moeite waard nu je geen premies of subsidies ontvangt én de digitale meter verplicht werd ingevoerd? Ja!
Verhouding kostprijs en besparing
Zelfs zonder premie is een thuisbatterij vaak de investering waard. Je let daarvoor op 2 factoren:
- Enerzijds is er de prijs van de thuisbatterij (de prijzen van thuisbatterijen beginnen rond de 4.000 à 5.000 euro, inclusief installatie).
- Anderzijds is er de jaarlijkse besparing. Die is variabel en afhankelijk van factoren zoals het rendement en de opslagcapaciteit van je thuisbatterij, maar ook van de energieprijzen.
Deel je investeringskost door de (geschatte) jaarlijkse besparing om te bepalen hoe lang het duurt om de batterij terug te verdienen. Wetende dat een thuisbatterij gemiddeld 15 à 25 jaar meegaat, ligt die terugverdientijd idealiter onder de 14 jaar.
Lees hier meer over hoe rendabel thuisbatterijen zijn.
Rijd je met een elektrisch voertuig? Dan is een laadpaal een interessant alternatief of een interessante aanvulling op een thuisbatterij.
Ook interessant
Wat kost een thuisbatterij van 50 kWh?
Wat is de terugverdientijd voor een thuisbatterij?
Wat is de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij?
Je thuisbatterij voordelig laten plaatsen? Laat prijzen op maat berekenen, vergelijk en bespaar
Een thuisbatterij in combinatie met een zonnepaneelinstallatie: dé manier om je energiekosten te doen dalen. Heb je vragen over de verschillende soorten thuisbatterijen? Wil je meer weten over de installatie van een energieopslagsysteem bij je thuis? Of wil je jouw thuisbatterij zo voordelig mogelijk laten installeren? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat én advies van specialisten. Zo vind je, snel en eenvoudig, de meest geschikte en voordelige oplossing voor jouw gezin.