Is een nieuwe thuisbatterij automatisch mee verzekerd?

Goed nieuws: bij de meeste brandverzekeraars wordt je thuisbatterij automatisch meeverzekerd.

Een woonverzekering wordt vaak een brandverzekering genoemd. Het gaat om dezelfde verzekering: naast schade door brand dekt de woonverzekering ook schade door bijvoorbeeld sneeuw, stormen en hagel.

Voor een laadpaal en thuisbatterij gelden volgende regels: 

  • Een vast geïnstalleerde laadpaal en thuisbatterij bij een privéwoning zijn gedekt als het gebouw in de polis verzekerd is. Een draagbare thuisbatterij behoort tot de inhoud van je woning. Dit betekent dat het in de inboedel van je woningverzekering gedekt is. Schade die je zelf aan de laadpaal of thuisbatterij hebt toegebracht, wordt niet door je verzekering gedekt. 
  • Laadpalen en thuisbatterijen bij een bedrijfsgebouw zijn standaard gedekt. De enige voorwaarde is dat je er niet meer dan 4 geïnstalleerd hebt.  

Voor zonnepanelen gelden de volgende regels: 

  • Heb je de zonnepanelen op een privéwoning laten installeren? Dan zijn je zonnepanelen (net zoals de rest van je woning) in je brand- of woningverzekering tegen alle risico’s gedekt. Laat je verzekeraar weten dat je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Het is mogelijk dat je jaarpremie stijgt, maar het verschil zal niet groot zijn.
  • Zijn je zonnepanelen op een bedrijfsgebouw gemonteerd? Dan worden je zonnepanelen toegevoegd aan je multirisico- of allerisicopolis. In dat geval is het ook verplicht om een extra premie voor de verzekering van je zonnepanelen te betalen. Net zoals bij een privéwoning moet je ook bij een bedrijfsgebouw je verzekeraar op de hoogte brengen van de zonnepaneleninstallatie. 
Een grijze bakstenen muur met thuisbatterij, omvormer en laadpaal, gekoppeld aan een zonnepaneelinstallatie en gedekt door de brandverzekering.

Meld de installatie aan je verzekeraar

Het is evenwel interessant om je verzekeraar altijd even te laten weten dat je een thuisbatterij hebt laten installeren. Die thuisbatterij vormt immers een meerwaarde voor je woning, en doet dus de waarde van je woning stijgen, net als een zonnepaneelinstallatie of laadpaal.

Door een wijziging te melden, kan je verzekeraar het risico en de waarde die verzekerd moeten worden juist kan inschatten. Zo vermijd je dat je onderverzekerd zou zijn. 

Elke aanpassing aan de woning die de waarde van de woning vermeerdert, geef je best even door aan je verzekeraar.

Door investeringen zoals zonnepanelen, laadpaal en thuisbatterij door te geven, kan er bovendien geen discussie ontstaan wanneer er effectief schade is. 

Meer weten over thuisbatterijen en brandverzekeringen?
Stel je vragen rechtstreeks aan specialisten
arrow Ontvang offertes

Verzekering schade aan de thuisbatterij

Onopzettelijk berokkende schade aan de thuisbatterij zal doorgaans onder je woonverzekering vallen. Informeer je bij je verzekeraar voor informatie op maat, of vind hier de woonverzekering die het best bij je past.

Een vast geïnstalleerde thuisbatterij wordt door de meeste verzekeraars gezien als een deel van de woning, en niet een deel van de inboedel. Schade aan een vast geïnstalleerde thuisbatterij bij bijvoorbeeld een storm valt dus onder de woonverzekering, en niet onder de inboedelverzekering.

Verzekering schade door de thuisbatterij

Wat als je thuisbatterij een woningbrand veroorzaakt? Bij de meeste brand- of woonverzekeraars wordt ook die brandschade gedekt

Wat wordt wel of niet gedekt door de brandverzekering?

Dat hangt af van de precieze dekkingen die jouw brandverzekering biedt. Een gewone woon- of brandverzekering dekt schade door onder meer:

  • Brand, rook en roet
  • Explosies en implosies
  • Blikseminslag, sneeuw, hagel, ijs en stormen
  • Omgevallen bomen
  • Water

Een vast geïnstalleerde thuisbatterij wordt gezien als deel van de woning (en niet je inboedel), en is dus verzekerd tegen bovenstaande schadegevallen.

Als bijvoorbeeld een omgevallen boom terechtkomt op die ruimte waarin de thuisbatterij staat, is schade aan de thuisbatterij gedekt.

Wat als je thuisbatterij gestolen wordt? Ook dan zal je brandverzekeraar in de meeste gevallen tussenkomen. Als de thuisbatterij beschadigd wordt tijdens een inbraak of inbraakpoging, valt ook die schade onder de meeste brandverzekeringen

De verzekeraar komt niet tussen als je zelf opzettelijk schade berokkent aan de thuisbatterij

Brandverzekering thuisbatterij in schuur, carport, garage of ander bijgebouw

Ook als je thuisbatterij niet in je woning staat, maar bijvoorbeeld vast geïnstalleerd wordt in een schuur of carport, is de batterij doorgaans gedekt. Het bijgebouw moet dan wel opgenomen zijn in je verzekeringspolis. Informeer je bij je verzekeraar voor meer informatie.

Een garage met thuisbatterij en laadpaal: ook deze ruimte is normaal gezien gedekt door de brandverzekering.

Brandverzekering afsluiten voor thuisbatterij

Enkele tips:

1. De beste brandverzekering voor thuisbatterijen

Het kan interessant zijn om over te stappen naar een nieuwe brandverzekeraar. Op zoek naar de brandverzekering die het best bij je past? Vraag hier premievoorstellen op bij verschillende verzekeraars

2. Is een extra verzekering bij de installateur de moeite waard?

De installateur van je thuisbatterij kan een ‘allriskverzekering‘ aanbieden. Als je al een brandverzekering hebt afgesloten, is die aanvullende verzekering meestal niet nodig. Overloop de aangeboden dekkingen met de dekkingen die je al geniet via je brandverzekering. Zo kun je zelf evalueren of deze aanvullende verzekering de moeite waard is. Een dubbele dekking is geen echte meerwaarde.

Installateur vinden?
Vergelijk gratis offertes bij installateurs in je buurt

3. Verhoogt een thuisbatterij je verzekeringspremie?

Wanneer je de installatie van je zonnepanelen, thuisbatterij of laadpaal meldt, kan dit bij sommige verzekeraars een invloed hebben op het bedrag van de premie

De premie die je voor jouw brandverzekering betaalt, hangt af van de waarde van je woning. Vaak worden verschillende methodes gebruikt om de waarde van het gebouw in te schatten. 

Sommige van die methodes zien zonnepanelen als een component van de waardebepaling, andere niet. Daarom ben je niet altijd verplicht een bijpremie te betalen om je zonnepanelen mee te verzekeren. 

De waardebepaling gebeurt meestal aan de hand van een vragenlijst en evaluatierooster. Zijn zonnepanelen daarvan een onderdeel? Dan zal je een bijpremie moeten betalen. Als de panelen geen parameter zijn, zullen ze automatisch in je brandverzekering meeverzekerd zijn.

Opgelet: Als de waarde van je woning door expertise is bepaald of het gebouw verzekerd is op basis van een zelf gekozen kapitaal, dan moet je de verzekerde bedragen laten aanpassen.

De meeste verzekeraars passen geen premieverhogingen toe wanneer je zonnepanelen hebt laten installeren.

100 procent zeker zijn? Contacteer je verzekeraar voor informatie op maat. 

Een visuele voorstelling van een brandverzekering of woonverzekering die ook schade aan en door een thuisbatterij dekt: een woning, een stapel muntjes, een rekenmachine en verzekeringsdocumenten met verschillende diagrammen.

Is een thuisbatterij brandveilig?

Thuisbatterijen zijn in principe brandveilig.

Thuisbatterijen die in brand vliegen: een kwestie van slechte installaties

Het gebeurt evenwel – zeer uitzonderlijk – dat een thuisbatterij brand vat. Dat ligt meestal aan 1 van 4 volgende oorzaken:

  • Productiefout. Een fout door de fabrikant kan een verhoogd risico op brand betekenen.
  • Foute installatie. Een incorrect aangesloten thuisbatterij kan brand veroorzaken.
  • Schade aan de thuisbatterij. Een harde klap tegen de thuisbatterij, valschade of andere impact kan de batterij intern beschadigen, wat het risico op kortsluiting en/of brand verhoogt.
  • Oververhitting. Als je thuisbatterij onvoldoende kan afkoelen, kan de batterij vlam vatten.

Zo verzeker je een (brand)veilige installatie

Enkele tips om je thuisbatterij zo veilig mogelijk te installeren:

1. Schakel een expert in

Ga niet zelf aan de slag met de aansluiting van een thuisbatterij. Reken op de kennis en expertise van een professioneel installateur. Die zorgt voor een correcte, veilige aansluiting.

2. Kies een veilige plek

Installeer een thuisbatterij op een veilige plaats:

  • Uit de buurt van brandbare materialen
  • Op een rustige locatie (bijvoorbeeld niet in het midden van de keuken of woonkamer)
  • Bij voorkeur binnenshuis, om verminderde prestaties bij koude temperaturen te voorkomen

Een populaire plek is de garage.

3. Zorg voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie rond de thuisbatterij

Een thuisbatterij kan stevig opwarmen. Plaats de batterij daarom in een goed geventileerde ruimte. Goede ventilatie en voldoende luchtcirculatie verzekeren dat de batterij voldoende kan afkoelen.

4. Laat de juiste thuisbatterij installeren

Sommige thuisbatterijen zijn brandveiliger dan anderen.

  • Kies voor een betrouwbaar merk
  • Overweeg de installatie van een veilige zoutwaterbatterij
  • Of kies voor een stabiele, brandveilige lithium-ijzerfosfaatbatterij

5. Zorg voor het nodige onderhoud

Voer zelf periodiek een visuele inspectie uit. Controleer de batterij op slijtage of eventuele externe schade. Let ook op wijzigingen in het functioneren en de prestaties van de batterij. Een thuisbatterij die plots minder efficiënt werkt, laat je best nakijken door een professional.

Laat je batterij ook jaarlijks of tweejaarlijks onderhouden en inspecteren door een specialist.

Wordt de batterij extreem warm of maakt de thuisbatterij vreemde geluiden? Dan kun je die best preventief uitschakelen en een expert contacteren.

6. Voorzie een rookmelder

Tot slot is het aangewezen om een rookmelder te plaatsen in de ruimte waar de thuisbatterij geïnstalleerd is. Daarmee voorkom je geen brand, maar wordt je wel tijdig gewaarschuwd.

Een rookmelder voorkomt geen brand in een thuisbatterij, maar brengt je wel op tijd op de hoogte bij rookontwikkeling in de ruimte waar je thuisbatterij geïnstalleerd is.

Meer weten over thuisbatterijen? Stel je vragen rechtstreeks aan specialisten

Overweeg je de installatie van een thuisbatterij, maar zit je nog met vragen of bezorgdheden? Ben je op zoek naar het juiste en meest veilige model? Of ben je gewoon benieuwd naar de prijs voor jouw nieuwe thuisbatterij? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat voor de installatie van je nieuwe thuisbatterij. Je ontvangt ook advies van thuisbatterijspecialisten. Zo vind je, snel en eenvoudig, de veiligste en meest geschikte oplossing voor bij jou thuis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Is een brandverzekering duurder met zonnepanelen?

+
In de meeste gevallen is een brandverzekering niet duurder met zonnepanelen. Het grootste deel van de verzekeringsmaatschappijen vraagt geen premieverhoging wanneer je panelen laat installeren. Vaak vragen verzekeraars wel om de installatie te melden zodat ze het risico en de waarde die verzekerd moet worden, correct kunnen inschatten. 
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: thuisbatterij