Inhoud
Wat kost verlichting voor een overkapping ?
Je wil een overkapping kopen en alleen of in goed gezelschap kunnen genieten van het buitenleven. Misschien ben je dan ook al aan het nadenken over welke verlichting geschikt is voor jouw toekomstige terrasoverkapping. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen voor kwalitatieve overkapping en veranda verlichting.
De prijzen voor overkapping en veranda verlichting worden bepaald door een aantal factoren. Zoals: wil je een gezellige sfeer creëren of verkies je eerder functionele verlichting? Er bestaat een breed aanbod op markt. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om eerst te bepalen wat je precies wil of zoekt.
Vandaag kan je al voor 150 tot 300 euro een volledig pakket inbouwbare overkapping en veranda verlichting online aanschaffen. Je bent dan wel volledig zelf verantwoordelijk voor de installatie ervan. Hiermee kun je bijgevolg besparen op de plaatsingskosten door een professionele installateur.
Ondanks de meerprijs van 200 tot 250 euro kan het toch lonen om een professional in te schakelen. Door zijn kennis en ervaring ben je zeker van een correcte installatie in elke situatie. Die bovendien beantwoord aan alle technische vereisten. Want als je zelf de handen uit de mouwen steekt, valt dit onder jouw verantwoordelijkheid. Met een vakman kan je hierop vertrouwen en bestaat de kans dat je uiteindelijk wél goedkoper af bent.
De bovenvermelde prijzen zijn natuurlijk richtprijzen. De prijs voor overkapping en veranda verlichting hangt in de eerste plaats af van jouw wensen en budget. Geef dit zeker mee als je vraagt naar 1 of meerdere offertes op maat voor buitenverlichting.
Welke soorten verlichting voor een overkapping kiezen?
1. Halogeen verlichting
Van alle soorten verlichting is dit type het meest gewild voor wie een terrasoverkapping heeft. Één van de meest doorslaggevende redenen waarom mensen kiezen voor halogeen is simpelweg omdat het super goedkoop is. Minpunt is de vaak korte levensduur in vergelijken met andere soorten verlichting.
Met een energiebesparende halogeenlamp is het mogelijk om tot 30 % op je energiefactuur te besparen. Ook goed om te weten is dat dit type verlichting bijlange niet zo’n warme en sfeervolle uitstraling heeft als led verlichting. Op de korte termijn is het zeker een interessante optie, al is het maar om kosten te besparen. Op lange termijn is led verlichting een meer duurzame en sfeervolle keuze.
2. Led verlichting
De efficiëntie op de lange termijn vind je terug in het lager energieverbruik van led verlichting: bijna 10 x minder stroomverbruik ten opzichte van halogeen verlichting. Bovendien is er maar liefst 25 % minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht af te geven. Led spots zijn ook veel minder belastend voor het milieu.
Daarnaast kent ledverlichting een veel langere levensduur in vergelijking met halogeen. Wél is ledverlichting gevoeliger voor oververhitting. Hoewel er hoogkwalitatieve ledlampen bestaan die goed koelen en warmte kunnen afvoeren.
Inbouwspots voor een afdak
Hierbij is de overkapping verlichting in het dak weggewerkt. Het zorgt ervoor dat er buiten het stralende licht verder niets zichtbaar is van de lamp zelf. Op die manier krijgt de verlichting in de overkapping een bescheiden achtergrondrol en trekt het niet de volledige aandacht.
Goede verlichting in je overkapping zorgt ervoor dat je het hele jaar door echt kunt genieten van je tuin. Bij het bestellen van een set inbouwspots wordt altijd een transformator met afstandsbediening bijgeleverd.
Opbouwspots voor een afdak
Het kan natuurlijk ook zo dat je juist wél wilt dat één of meerdere specifieke lampen een voorgrondrol innemen. Dan is het zeker mogelijk om die onder de overkapping te laten plaatsen en ze dus niet weg te werken in de muur of het plafond.
Verlichting onder de overkapping is ideaal om snel en eenvoudig je overkapping sfeervoller te maken. Je overkapping wordt zo een echte eyecatcher in je tuin. Het voordeel van opbouwspots is onder meer dat ze makkelijk te monteren zijn, aangezien je er geen groot gat in de muur of het plafond voor hoeft te maken.
Alle spots zijn bovendien eenvoudig te bedienen, met een afstandsbediening bijvoorbeeld. Zo kan je heel handig de lichtintensiteit verhogen of verlagen.
Tips voor het plaatsen van verlichting aan een overkapping
- Bedenk goed welke soort overkapping verlichting je wil laten plaatsen. Het aanschaffen van ledverlichting is misschien wat duurder, maar op de lange termijn wel efficiënter.
- Denk goed na over eventuele kleur(combinaties). Zo voorkom je dat je alles inricht terwijl het eigenlijk helemaal niet goed op elkaar aansluit. Met de juiste kleuren(spots) kun je van je tuin en overkapping een prachtig sfeervol geheel maken.
- Plaats niet té veel licht. Het licht komt het beste tot zijn recht als het een bescheiden rol speelt. De tuin en de overkapping zijn geen voetbalstadion dat onwijs veel licht nodig heeft. Hou hier zeker rekening mee.
- Plaats niet teveel grote lichten dichtbij elkaar. Kleine, meer bescheiden verlichting kan dan weer wél perfect met elkaar gecombineerd worden.
- Zorg ervoor dat de verlichting waterdicht en vochtbestendig is. Natuurlijk is je overkapping waterdicht. Maar wees jezelf ervan bewust dat verlichting gevoelig is voor vochtige lucht. Zelfs als je van plan bent om verlichting of niet-waterdichte spots te plaatsen in bijvoorbeeld de tuinoverkpping, is het cruciaal om dit in het achterhoofd te houden.
Heb je extra info of advies nodig? Stel je vragen aan specialisten
Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele installateurs van overkapping verlichting. Zo kan je makkelijk meerdere prijsvoorstellen vergelijken en zo jouw droomverlichting laten plaatsen voor de beste prijs.