Inhoud
Wat kost een wortelkanaal behandeling?
Een wortel kanaal behandeling heeft een gemiddelde prijs van 265 tot 770 euro. Dat verschil in prijs is natuurlijk niet gering. De precieze prijs voor een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:
- Ernst van de ontsteking
- Aantal nodige behandelingen
- Aantal wortelkanalen (het aantal kanalen per tand kan verschillen van persoon tot persoon en van tand tot tand)
- Aantal tanden waarvoor een wortelkanaalbehandeling nodig is
- Complexiteit van de ingreep en specifieke apparatuur vereist hiervoor
- Prijzen die de endodontoloog hanteert voor de endodontische behandelingen
De endodontoloog informeert je na een consultatie over de precieze kosten voor de behandeling.
1. Kosten zonder tandverzekering
De verplichte ziekteverzekering dekt een deel van de prijs voor een wortelkanaalbehandeling. Gemiddeld gaat het om een terugbetaling van 25 tot 40 procent.
Het percentage van de terugbetaling is hoger wanneer je voldoet aan de voorwaarde van het mondzorgtraject. Concreet betekent dat dat het dekkingspercentage voor volwassenen hoger is wanneer die jaarlijks op controle gaan bij de tandarts.
Let wel, de meeste ziekenfondsen voorzien slechts een keer per jaar een tussenkomst voor wortelkanaalbehandelingen. Bij zo’n behandeling bestaat altijd het risico dat de ontsteking terugkeert. Het kan dan nodig zijn om de ingreep opnieuw uit te voeren. Die tweede ingreep wordt niet gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
2. Kosten met tandverzekering
Met een aanvullende tandverzekering ben je beter gedekt tegen hoge kosten voor tandzorg. Verschillende tandverzekeraars bieden een extra tussenkomst in de kosten voor een wortelkanaalbehandeling. Je kunt tot wel 80% van de kosten terugbetaald krijgen.
Ontsteekt de tand opnieuw? Dan kan een aanvullende tandverzekering de kosten van een tweede ingreep wel dekken. Afhankelijk van je verzekering en het jaarlijks maximumbedrag kun je dan opnieuw een terugbetaling ontvangen.
Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Bij een ongevuld gaatje of een lekkende vulling kunnen de bacteriën de pulpa van je tand of kies doen ontsteken. De pulpa zit onder het zichtbare deel van je tanden en is het levende deel van je tand of kies. Het bevat bloedvaatjes en de tandzenuwen.
Een infectie van de tandzenuw kan bijzonder pijnlijk zijn. Doorgaans is het eerste symptoom van een ontstoken wortelkanaal is dan ook hevige pijn. Hevige pijn duidt er dus vaak op dat je tand ontstoken is.
Wordt die ontsteking niet bestreden, dan breidt die zich uit naar de rest van het kaakbot. Bijgevolg kan de tand of kies uitvallen. Daarnaast kan het ook gebeuren dat de ontsteking zich verspreidt naar andere wortelkanalen.
Met een wortelkanaalbehandeling wordt de tand ontsmet en de tandarts zal nadien je tand ontzenuwen. Zo voorkom je dat de ontsteking zich opnieuw voordoet. Deze behandeling gebeurt vaak onder lokale verdoving waardoor de behandeling zelf normaal gezien niet pijnlijk is. Een wortelkanaalbehandeling wordt om wille van de tand ontzenuwing ook wel eens een zenuwbehandeling genoemd.
Mogelijke risico’s
Een wortelkanaalbehandeling gaat gepaard met enkele risico’s en mogelijke bijwerkingen.
- De behandelde tand of kies kan donkerder worden.
- De tand of kies kan breken.
- Is de behandeling niet succesvol? Dan kan het alsnog nodig zijn om de tand te laten trekken.
- Het omliggende weefsel kan ontsteken.
- Pijn.
Zo’n 90% van de wortelkanaalbehandelingen zijn succesvol. De tand of kies blijft in 90% van de gevallen nog minstens 8 jaar goed.
Zet je een kroon op de tand na de wortelkanaalbehandeling? Dan verhoogt het overlevingspercentage. Ook goede mondhygiëne verhoogt de overlevingskansen.
Hoe verloopt het behandelingsproces?
Tenzij je zelf aangeeft geen verdoving te willen, gebeurt een wortelkanaalbehandeling altijd onder plaatselijke verdoving. Zo is de ingreep nagenoeg pijnloos.
Daarna schuift de tandarts een rubberen doekje over de tand. Daarmee wordt je kies of tand beschermd tegen vuil en bacteriën.
Vervolgens boort de tandarts een opening in de tand. De wortelkanalen komen bloot te liggen. Met speciaal gereedschap ontzenuwt de tandarts de tand of kies. Hij of zij maakt het kanaal ook iets breder. Zo kan de tandarts het wortelkanaal reinigen en ontsmetten.
Dan brengt de tandarts een stiftje in de holte. Aan dat stiftje kan de nieuwe structuur van je tand of kies bevestigd worden. De tandarts vult vervolgens de kies op met het nodige materiaal. Zo is de tand volledig afgesloten, en beschermd tegen ontstekingen.
Wat na een wortelkanaalbehandeling? Tips voor nazorg
Je kunt na de behandeling nog enkele dagen of weken lichte pijn hebben aan de behandelde tand. Vooral tijdens het bijten kan die pijn opkomen. Met een gewone pijnstiller vermijd je de ergste opflakkeringen.
Enkele tips om pijn te vermijden na een wortelkanaalbehandeling:
- Vermijd pittig en sterk gekruid voedsel.
- Vermijd alcohol om bloedingen te voorkomen.
- Nuttig geen knapperig voedsel om schade aan de tand te voorkomen.
- Hard voedsel en ook kauwgom kunnen een tijdelijke vulling losmaken.
Bespaar extra kosten met een tandverzekering: vergelijk gratis 1 of meerdere aanbieders
Zonder aanvullende tandverzekering is een wortelkanaalbehandeling niet enkel onaangenaam, maar ook een onwelkome kost. Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Zo vind je de tandverzekering die past bij jouw specifieke behoeften!