Inhoud
Wat is orthodontie?
Wat is orthodontie precies? Een orthodontist is een tandarts gespecialiseerd in het corrigeren van afwijkingen van kaken, gebit en gelaat. De orthodontist werkt daarvoor regelmatig samen met verschillende tandspecialisten, zoals bijvoorbeeld een kaakchirurg. Vaak word je door een adviserend arts doorverwezen naar de orthodontist.
Wat valt er onder orthodontie? De bekendste orthodontische behandeling is het plaatsen van een beugel. Met een beugel kunnen tandafwijkingen gecorrigeerd worden. Dat kan zowel om medische als om esthetische redenen gebeuren. De eerste die de nood hieraan opmerkt, is vaak de adviserend arts.
Hoeveel kost orthodontie?
Hoeveel kost orthodontie? De gemiddelde behandeling kost gemiddeld 2.500 tot 3.500 euro. Dat bedrag wordt niet in een keer aangerekend, maar verspreid over de duur van de behandeling.
Natuurlijk is dat slechts een richtprijs. Factoren die de uiteindelijke prijs van de orthodontische behandeling bepalen:
- Duur van de behandeling. Een gemiddelde orthodontische behandeling duurt zo’n 18 tot 36 maanden.
- Complexiteit van de orthodontische behandeling.
- Vraagprijs van de orthodontist.
- Geconventioneerde of niet-geconventioneerde orthodontist. Het al dan niet aanrekenen van een ereloon voor de orthodontische behandelingen.
Hoe duur is een beugel zonder verzekering?
Zonder verzekering betaal je de volledige prijs, gemiddeld 2.500 tot 3.500 euro, zelf. Voor personen jonger dan 18 jaar komt de mutualiteit wel grotendeels tussen. Als volwassene is dat niet het geval. Een tandverzekering zorgt doorgaans wel voor een terugbetaling orthodontie voor volwassenen. Hoe dat precies zit, ontdek je hieronder.
Hoeveel kost een beugel voor een kind in België?
Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 2.500 tot 3.500 euro. Je mutualiteit zorgt voor de terugbetaling van een groot deel van de kosten door middel van de verplichte ziekteverzekering. Meer gedetailleerde informatie vind je verder in dit artikel.
Wie vergoedt orthodontie: tandverzekering versus ziekenfonds
Orthodontie wordt, tot op een zekere leeftijd, gedekt door het ziekenfonds. In welke gevallen de mutualiteit al dan niet tussenkomt, en wat het verschil is met een tandverzekering ontdek je hieronder.
Tegemoetkoming via ziekteverzekering
In België is een ziekteverzekering verplicht. Elke ziekteverzekering voorziet een gedeeltelijke tegemoetkoming voor tandheelkundige ingrepen. Specifiek voor de orthodontische behandelingen is die tegemoetkoming sterk leeftijdsgebonden. Vaak word je doorgestuurd door je adviserend arts naar een orthodontist.
Opgelet: Lang niet elke orthodontist is geconventioneerd. Een niet-geconventioneerd orthodontist hanteert de wettelijk bepaalde honoraria niet. Bovendien rekent een niet-geconventioneerd tandarts een ereloon aan voor een orthodontische behandeling, dat niet door de ziekteverzekering wordt gedekt.
1. Voor kinderen jonger dan 9 jaar: vroege orthodontie
Een vroege orthodontische behandeling richt zich op:
- Frontale en laterale kruis- en dwangbeten te corrigeren
- Ruimtegebrek tijdens de wisselfase te corrigeren
- Positie van de snijtanden corrigeren om anterieure traumata te voorkomen
…voor de 9de verjaardag van het kind. Kom steeds voor de 8ste verjaardag van het kind op controle bij de orthodontist. Je hebt recht op een gedeeltelijke terugbetaling wanneer de orthodontische behandeling eindigt voor de 9de verjaardag van het kind en minstens 6 maanden daarvoor is opgestart. Een regelmatige orthodontische behandelingszitting is van belang op deze leeftijd.
Je hebt als voogd recht op een eenmalige tegemoetkoming door de ziekteverzekering voor de vroege orthodontische behandeling. Je ontvangt een verstrekking bij de start van de orthodontische behandelingen, en een verstrekking na het eind van de orthodontische behandelingen.
2. Voor jongeren tot 15 jaar: gewone orthodontie
Tussen de 9de en 15de verjaardag kun je alsnog rekenen op een (lagere) tegemoetkoming van de mutualiteit. Het gaat dan om regelmatige, orthodontische behandelingen. Deze regelmatige orthodontische behandelingszitting zijn belangrijk. Je hebt recht op:
- 2 vergoedingen voor het gebruik van apparatuur.
- 36 vergoedingen voor de orthodontische behandelzittingen.
- De contentiecontrolezitting
Opgelet: Om van de tegemoetkoming te kunnen genieten, moet je de behandeling en de technisch tandheelkundige raad aanvatten voor de 15de verjaardag van het kind.
3. Voor jongeren tot 22 jaar
Kan de orthodontische behandeling niet worden opgestart voor de 15de verjaardag van het kind? Dan moet je de verzekeraar voor die 15de verjaardag een kennisgeving van de orthodontist bezorgen waarin verklaard wordt dat de behandeling later zal beginnen.
Na de 15de verjaardag van het kind wordt de regelmatige orthodontische behandeling niet langer gedekt. Er zijn enkele uitzonderingen:
- Je bezorgde de mutualiteit de nodige kennisgeving.
- De behandeling is nog niet afgerond of de contentiecontrole is nog niet achter de rug.
- De Technisch tandheelkundige raad gaat akkoord met een uitzondering.
Na de 22ste verjaardag stopt elke vorm van wettelijke terugbetaling orthodontie door de mutualiteit. Maar…
4. Voor volwassenen (leeftijd: vanaf 22 jaar)
Elke wettelijke terugbetaling voor orthodontie door de mutualiteit stopt op je 22ste verjaardag. Daarop zijn twee uitzonderingen:
- Groeistoornis. Bij bepaalde groeistoornissen wordt op die regel een uitzondering gemaakt. Je kunt dan alsnog beroep doen op een gedeeltelijke tussenkomst.
- Verhoogde tegemoetkoming. Personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming krijgen wel nog een gedeeltelijke terugbetaling van de mutualiteit. Die tussenkomst is gelijk aan het wettelijk bepaalde loon van een geconventioneerd tandarts-orthodontist.
Als volwassene verdwijnt de tussenkomst door de mutualiteit. Zonder verhoogde tegemoetkoming betaal je de kosten zelf, tenzij je aangesloten bent bij een tandverzekering die kosten bij de orthodontist dekt.
Terugbetaling via tandverzekering
Met een tandverzekering geniet je ook als volwassene van een extra tussenkomst voor orthodontie. Het dekkingspercentage verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Daarbij hanteert elke verzekeraar ook een maximumbedrag.
Het ‘Smile Comfort’ plan van DKV dekt bijvoorbeeld 70% van de kosten voor een vroege orthodontische behandeling. Het maximumbedrag bij dat verzekeringsplan ligt op 1.500 euro per jaar.
Is er een wettelijke terugbetaling voor ereloon?
Let ook: De ziekteverzekering zorgt niet voor een terugbetaling van het ereloon van niet-geconventioneerde orthodontist-tandartsen. Door veel tandverzekeringen wordt dat aanvullende ereloon wel gedekt. Handig, want de meeste orthodontisten zijn niet geconventioneerd.
Extra advies nodig? Stel je vragen en vergelijk gratis verzekeraars voor tandzorg
Heb jij nood aan een terugbetaling voor orthodontie? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Je ontvangt eveneens gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen op maat. Zo kun je verschillende tandverzekeringen vergelijken, en een goed geïnformeerde keuze maken. Zo kies je steeds voor de verzekering die het best bij jouw specifieke behoeftes past.