Inhoud
Hoeveel kost het om je tanden witter te laten maken?
De prijs voor het bleken van je tanden is afhankelijk van de gebruikte techniek. Een bleekpakket of bleekmiddel dat je in een winkel koopt kost je 8 tot 50 euro. Dit zorgt ervoor dat je betaalbaar en pijnloos je tanden kunt bleken.
Wat is de prijs voor het bleken van je tanden bij de tandarts of bij een bleekstudio precies? Je mag rekenen op een prijs van 50 tot 500 euro.
1. Hoeveel kost 1 sessie tanden bleken bij een bleekstudio?
De prijs voor een enkele sessie is grotendeels afhankelijk van de duur van de sessie. Een sessie met bleekgel van 2 uur kost je gemiddeld 75 euro.
Een sessie bij een bleekstudio moet je echter meermaals herhalen – gemiddeld 5 tot 8 keer per jaar.
Een tandartssessie kost gemiddeld 250 tot 300 euro, maar zorgt voor een langdurig resultaat.
2. Tanden bleken: thuis, bleekstudio of tandarts?
Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen de bleekbehandeling thuis, bij de tandarts, en in een bleekstudio.
Bleekstudio
Zowel bleekproducten die je in de winkel kunt kopen als de bleekproducten die gebruikt worden in een bleekstudio, mogen niet meer dan 0,1% peroxide bevatten. Dat is niet voldoende voor het degelijk bleken van je tanden.
Het verdienmodel van bleekstudio’s is er dan ook op gebaseerd dat klanten de behandeling regelmatig moeten herhalen. Zonder herhaling verdwijnt het resultaat snel.
De behandeling bij een bleekstudio herhaal je 5 tot 8 keer per jaar. Dat komt neer op gemiddeld 375 tot 600 euro per jaar.
Vrij verkrijgbare bleekmiddelen in België
Gebruik je whitening strips, pennen of flosdraad? Het effect van die producten is niet wetenschappelijk aangetoond. Daarbij bestaat ook het risico dat de producten je tandglazuur of tandvlees aantasten. Het kan leiden tot irritatie en pijn.
Met whitening tandpasta ga je de verkleuring overigens niet tegen. Je schuurt hoogstens extrinsieke verkleuring weg op korte termijn. Met opnieuw het risico dat je het tandglazuur beschadigt. Eenmaal glazuur compleet verdwenen is komt het niet meer terug. Bovendien is whitening tandpasta duurder dan normale tandpasta.
Tandarts
Je tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om je tanden witter te maken. Een tandarts mag producten gebruiken met 6% waterstofperoxide, of 10 tot zelfs 16% carbamideperoxide. De producten die een tandarts mag gebruiken zijn een stuk efficiënter dan de alternatieven.
Daarbij komt dat de veiligheid en efficiëntie van de technieken die de tandarts gebruikt wetenschappelijk bewezen is. Bij de alternatieven is dat niet altijd het geval.
Een tandarts kan je overigens alsnog de optie bieden om het bleekproces thuis uit te voeren. Daarvoor maakt de tandarts een bleeklepel op maat. Je draagt die bleeklepel enkele uren per dag.
Waar laat je best je tanden bleken?
Als je graag wittere tanden wilt, ga je best bij de tandarts! Daar krijg je gegarandeerd een veilige behandeling met een gegarandeerd witter gebit als resultaat.
Bovendien komt een behandeling bij de tandarts op lange termijn goedkoper uit. Na de aankoop van de bleeklepel hoef je enkel nog de bleekgel opnieuw aan te schaffen bij je tandarts.
Kan een tandarts je tanden permanent witter maken?
Je tanden blijven na het bleken niet permanent wit. Een behandeling met een middeltje uit de winkel is het minst effectief. Als je tanden al witter worden, verdwijnt het resultaat binnen enkele dagen of weken.
Na een behandeling bij een bleekstudio verkleuren je tanden na enkele weken of maanden.
Een goed uitgevoerde behandeling bij de tandarts zorgt voor een wit gebit waar je 2 tot 2,5 jaar of langer van kunt genieten. Bovendien krijg je een aantrekkelijke, stralende glimlach.
Je mondhygiëne en leefgewoontes hebben een belangrijke invloed op hoe lang je gebit wit blijft. Roken, koffie en rode wijn kunnen je gebit bijvoorbeeld sneller doen verkleuren.
1. Hoe vaak per jaar mag je tanden bleken?
Na een bleekbehandeling bij de tandarts kun je jarenlang genieten van een wit gebit. Tijdens de jaarlijkse of halfjaarlijkse controle worden je tanden gepolijst. Daardoor verdwijnt eventuele tijdelijke verkleuring nagenoeg volledig.
Gebruikte je een bleeklepel van de tandarts? Dan kun je de lepel of mal hergebruiken. Je kunt bij je tandarts een nieuwe dosis van de bleekgel aanschaffen. Zo kun je jouw tanden ongeveer 1 keer per jaar opnieuw bleken, van thuis uit.
Je tanden laten bleken bij een bleekstudio zorgt maximaal enkele maanden voor wittere tanden. Zo’n behandeling moet je 5 tot 8 keer per jaar herhalen om een mooi resultaat te bereiken.
2. Waardoor verkleuren tanden?
Er zijn zowel externe als inwendige factoren die bepalen hoe zeer en hoe snel je tanden verkleuren.
Inwendige factoren:
- Dikte en doorzichtigheid tandglazuur. Hoe dunner en doorzichtiger je tandglazuur, hoe meer de kleur van je tandbeen doorkomt. De kleur van je tandbeen is genetisch bepaald, en kan bij de een wat geler zijn dan de ander.
- Dikte van het tandbeen. Hoe dikker het tandbeen, hoe geler je tanden. Hoektanden hebben bijvoorbeeld een dikke laag tandbeen, en zijn dus vaker gelig.
- Leeftijd. Naarmate je ouder wordt, wordt je tandbeen dikker en je glazuurlaag dunner.
Externe factoren:
- Mondhygiëne en je jaarlijks controlebezoek bij de tandarts.
- Het gebruik van middelen die je tandglazuur aantasten, bijvoorbeeld goedkope bleekmiddelen die het tandglazuur kapot schuren.
- Roken.
- Medicatie.
- Voeding en dranken met kleurstoffen.
- Het drinken van koffie, rode wijn of zwarte thee.
Wat zijn de voordelen en nadelen van professionele tandenbleek?
Het bleken van je tanden bij de tandarts heeft enkele voordelen en nadelen.
Voordelen
Door je tanden te bleken, herstel je de natuurlijke, witte kleur van je gebit. Je krijgt stralende witte tanden en een onweerstaanbare glimlach! Een wit gebit wordt vaak als een gezond gebit gezien.
Witte tanden zijn niet alleen een schoonheidsideaal, maar studies hebben aangetoond dat ze correleren met meer succes en zelfvertrouwen in het leven. Veel mensen staan na het bleken van hun gebit wat steviger in hun schoenen.
Nadelen
- Kronen, vullingen en bruggen bestaan niet uit hetzelfde materiaal als je tanden. Ze worden dus ook niet mee gebleekt. Daardoor kan een kleurverschil ontstaan. Je kunt je tandarts vragen om die elementen apart bij te kleuren, of te voorzien van een laagje porselein.
- Je tanden kunnen na het bleken even gevoelig aanvoelen. Die gevoeligheid verdwijnt na maximaal enkele weken vanzelf.
Welke bleekmethoden zijn mogelijk?
Hoe kun je jouw tanden witter laten maken door de tandarts?
Bleeklepel voor thuis
Een eerste optie is thuis tanden bleken met een bleeklepel. Dat is een op maat gemaakte mal uit zacht kunststof. Je tandarts maakt de lepel aan de hand van een afdruk van je gebit.
Het is belangrijk dat de bleeklepel goed past om te vermijden dat de bleekgel uit de lepel lekt. Zo kan je tandvlees namelijk geïrriteerd raken.
In de bleeklepel plaats je bleekgel. De lepel neem je mee naar huis en breng je dagelijks enkele uren in. Al bij al duurt het proces zo’n 2 weken.
Bleekbehandeling bij de tandarts
Eerst en vooral wordt je gebit gepolijst. De bovenste laag vuil wordt daarmee verwijderd. Zo verzeker je het beste resultaat van de bleekbehandeling. In sommige gevallen blijken je tanden onder die laag wit genoeg, en hoeft er geen nieuwe behandeling te volgen.
Wil je de tanden na het polijsten verder bleken, dan boek je een week later een nieuwe afspraak.
Ter voorbereiding wordt je tandvlees beschermd met een vloeibare dam uit kunststof. Je krijgt ook een bril ter bescherming tegen het licht. Je mond wordt nog drooggelegd met een rubberen lapje, en daarmee is de voorbereiding rond.
Vervolgens brengt de tandarts de bleekgel aan. Het licht van een speciale lamp activeert de gel. De gel wordt gemiddeld 4 keer verwijderd, en 3 keer opnieuw aangebracht. Tussen het verwijderen en aanbrengen worden je tanden gereinigd om vlekvorming te voorkomen. Het gebit wordt hiermee circa 3 tot 6 tinten witter.
Al bij al duurt de behandeling niet langer dan een uur.
Hoe worden dode tanden gebleekt?
Een dode tand, bijvoorbeeld door een ongeval of het afsterven van een tandwortel, kan niet op de traditionele manier gebleekt worden. Zo’n tand moet inwendig worden gebleekt.
De tandarts maakt daarvoor een gaatje aan de achterkant van de tand. Daarin brengt de tandarts een bleekgel aan. Het gaatje wordt weer gedicht. Op een paar dagen tijd wordt de tand aanzienlijk bleker.
In sommige gevallen moet de behandeling herhaald worden om de gewenste kleur te bekomen. Eens de tand voldoende is gebleekt, wordt het gaatje permanent gedicht.
Facings
Diepe verkleuring, verkleurde vullingen, of een donkere kernkleur van de tanden maakt bleken minder efficiënt. Een alternatief op bleken is het plaatsen van facings.
Waarop letten? [Algemene tips]
Met deze tips geniet je het langs van je gebleekte gebit.
- Bespaar niet op de kosten bij een tandarts door je tanden te bleken bij een bleeksalon of met bleekmiddelen uit de winkel. Je kunt er je tandvlees en tandglazuur mee beschadigen. Beschadigd tandglazuur zorgt er bovendien voor dat je tanden sneller verkleuren.
- Roken doet je tanden sneller verkleuren. Daarom wordt vaak aangeraden om niet te roken na het bleken van je tanden.
- Ga jaarlijks of halfjaarlijks op controle bij de tandarts en laat je tanden polijsten.
- Poets 2 tot 3 keer per dag je tanden. Het is belangrijk om de tanden grondig te reinigen. Flos je tanden dagelijks, of gebruik tandenstokers.
- Door het bleken bij de tandarts of met de bleeklepel wordt je tandglazuur tijdelijk poreuzer. Vermijd tijdens en enkele weken na de behandeling koffie, thee, rode wijn, citrusvruchten, koolzuurhoudende frisdrank en etenswaren die kleurstoffen bevatten.
Vanaf welke leeftijd mag je jouw tanden bleken?
Melktanden worden in principe niet gebleekt. Ook voor je 18de verjaardag kun je bij sommige tandartsen je tanden laten bleken. Je hebt daarvoor wel de toestemming van je voogd(en) nodig.
Dekt een tandverzekering het bleken van de tanden? Vraag advies en vergelijk gratis verzekeraars
Je verplichte ziekteverzekering dekt de kosten voor een bleekbehandeling niet. Een aanvullende tandverzekering kan wel tussenkomen in de kosten. Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Zo vind je gegarandeerd de tandverzekering die past bij jouw behoeften!