Inhoud
Kun je in België zonder verzekering naar de tandarts?
In België is iedereen verplicht aangesloten bij een ziekenfonds. Dat ziekenfonds komt tussen bij verschillende zorgkosten: een bezoek aan de dokter, een verblijf in het ziekenhuis of een bezoek aan de tandarts.
Kun je zonder aanvullende tandverzekering naar de tandarts? Natuurlijk! Wees je er wel van bewust dat je dan een groot deel van de kosten volledig zelf dekt. Zeker bij complexe ingrepen en intensieve behandelingen kunnen de kosten voor tandzorg aanzienlijk oplopen.
Wat kost een tandarts met of zonder tandartsverzekering?
Hoeveel je precies betaalt voor je bezoek aan de tandarts is afhankelijk van verschillende factoren.
1. Soort tandzorg: hoe duur is een controle of andere afspraak bij de tandarts?
Niet in het minst zal de reden voor je tandartsbezoek een grote invloed uitoefenen op het prijskaartje. Een routinecontrole kost bijvoorbeeld gemiddeld 70 euro, een wortelkanaalbehandeling kan al snel enkele honderden euro’s kosten. En aan een nieuw gebit kan een prijskaartje van enkele duizenden euro’s hangen.
2. Jaarlijkse controle
Gelukkig kun je voor de meeste ingrepen rekenen op een tussenkomst van je ziekenfonds. Daarvoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Eerst en vooral moet je het lidgeld van je mutualiteit hebben betaald. Daarnaast is de terugbetaling van je ziekenfonds aanzienlijk lager als je het vorige jaar niet op controle ging bij de tandarts.
Om een optimale vergoeding van je mutualiteit te genieten, is het dus belangrijk dat je jaarlijks op controle gaat. Voldoe je aan die voorwaarden? Dan betaal je als patiënt enkel nog het remgeld.
Nu blijft het zo dat het remgeld voor bepaalde ingrepen nog steeds aanzienlijk hoog is. Met een tandverzekering geniet je een tweede tussenkomst, waardoor je eigen aandeel laag blijft. Ook bij complexe ingrepen!
3. Hoeveel kost een (niet-)geconventioneerd tandarts?
Een laatste prijsbepalende factor is of je tandarts al dan niet geconventioneerd is. Een geconventioneerd tandarts hanteert de wettelijk bepaalde tarieven.
Een niet-geconventioneerd tandarts kiest zelf welk ereloon hij of zij aanrekent. De prijsverschillen kunnen groot zijn. Bovendien zullen de meeste mutualiteiten niet tussenkomen in het ereloon. Een aanvullende tandverzekering komt doorgaans wel tussen in die extra kosten.
Tanden verzekeren? Hierop let je best
Een tandverzekering uitkiezen is maatwerk. Let bij het kiezen van je tandverzekering goed op de wachttijd en de dekkingen die de verzekeraar hanteert.
Tip: Snel het aanbod vergelijken? Gebruik het formulier onderaan deze pagina. Zo krijg je in enkele klikken een handig overzicht van tandverzekeringen die bij jou passen.
Wachttijd
Zoals de meeste verzekeraars hanteren ook tandverzekeraars een wachttijd. De wachttijd is de periode tussen het afsluiten van de verzekeraar en het moment waarop je een tussenkomst van de verzekeraar geniet. Tijdens die periode ontvang je dus geen terugbetaling van de verzekeraar. Natuurlijk geniet je nog wel een tussenkomst van je mutualiteit.
Bij de meeste verzekeraars bedraagt de wachttijd 6 tot 12 maanden. Houd er rekening mee dat de verzekeraar een gespreide wachttijd kan hanteren. Zo kan de wachttijd voor parodontologie of orthodontie bijvoorbeeld langer zijn dan de wachttijd voor conserverende behandelingen.
Concreet betekent dit dat je bijvoorbeeld na 6 maanden al een tussenkomst ontvangt voor conserverende behandelingen. Terwijl je pas na 18 maanden een tussenkomst ontvangt voor een complexere (en dus duurdere) ingreep. Hoe eerder je de verzekering afsluit, hoe beter!
Dekkingen
Bij het uitkiezen van een tandverzekering let je uiteraard op de dekkingen die de verzekeraar biedt. De meeste verzekeraars bieden een dekking bij volgende soorten tandzorg:
- Orthodontie. Heb je een beugel nodig? Als volwassene kun je niet rekenen op een tussenkomst van je ziekteverzekering. Ook voor kinderen kunnen de kosten voor een beugel hoog oplopen. Met een tandverzekering krijg je een (groter) deel van je kosten terugbetaald.
- Conserverende behandelingen. Als je jaarlijks op controle gaat, zijn de kosten voor een routinebezoek niet al te hoog dankzij de tussenkomst van je ziekenfonds. Met een tandverzekering betaal je aanzienlijk minder voor het vullen van een gaatje, het verwijderen van tandplak of het ontzenuwen van een tand.
- Parodontologische behandelingen. Problemen met je tandvlees, kaakbot of het steunweefsel van je tanden? Zonder tandverzekering kunnen de kosten voor parodontologie enorm hoog oplopen. Een tandverzekering biedt een welkome tussenkomst in die onwelkome kosten.
- Tandprotheses. Tot slot dekt je tandverzekeraar ook de kosten voor verschillende soorten tandprotheses.
Het percentage dat je verzekeraar terugbetaalt (de dekkingsgraad), verschilt sterk van tandverzekering tot tandverzekering. Let ook goed op de maximale terugbetaling die je jaarlijks geniet.
Hogere terugbetaling bij tandartskosten? Sluit je aan bij een tandverzekering
Met een tandverzekering geniet je een aanzienlijk hogere tussenkomst in de kosten voor tandzorg. Ben je nog op zoek naar de juiste verzekering of wil je meer weten over de verschillende verzekeraars? Vul dan onderstaand formulier in.
Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kun jij snel en eenvoudig verschillende verzekeringen, wachttijden, voorwaarden en dekkingen tegelijk vergelijken. De eenvoudigste manier om een oplossing te vinden die aansluit bij jouw wensen en noden.