Inhoud
Wat kost een tandvulling?
Een gaatje vullen kost je gemiddeld 27 tot 106 euro. Dat is natuurlijk geen gering verschil. Hoeveel het vullen van een tand effectief kost, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:
- Aantal vlakken (1 tot 5)
- Aantal gaatjes
- Materiaal vulling
- Verdoving of niet
- Melktand of volwassen tand
- Spoedtandarts of gewone tandarts
Wie komt in aanmerking voor een tandvulling vergoeding?
Tot je 18de verjaardag dekt de verplichte ziekteverzekering de kosten voor het vullen van een tand volledig.
Na je 18de verjaardag is het dekkingspercentage afhankelijk van je participatie in het mondzorgtraject. Dat betekent dat, als je in het afgelopen verzekeringsjaar een terugbetaalde prestatie kreeg voor preventieve mondzorg (bijvoorbeeld voor je jaarlijkse of periodieke controle), je een grotere tussenkomst ontvangt. Dit is zeker nuttig voor mensen met een laag inkomen. Zo behoud je een gezond gebit en vermijd je hoge kosten aan je tanden.
Heb je een aanvullende tandverzekering? Dan ontvang je een tussenkomst op het bedrag dat je zelf moet betalen na tussenkomst door de verplichte ziekteverzekering. Welk dekkingspercentage je verzekeraar daarbij hanteert, verschilt van tandverzekering tot tandverzekering.
Behandelingsproces voor tandvulling
Hoe gaat het vullen van een tand er aan toe?
- Verdoving. Eerst en vooral maak je de keuze: verdoving of niet? Met een injectie verzorgt de tandarts indien gewenst plaatselijke verdoving. Zo voorkomt de tandarts ongemak en pijn tijdens de behandeling.
- Boren. Met een speciale tandboor verwijdert de tandarts het tandbederf. Als de tand al eens gevuld was, wordt de aanwezige vulling ook verwijderd.
- Drogen. Met het drogen of droogleggen van de tand zorgt de tandarts ervoor dat de vulling zich goed kan hechten.
- Vullen. De tandarts vult de tand met het gekozen materiaal en tandheelkundig cement of een speciale lijm.
- Afwerking. De tandarts werkt de tand af met de tandboor. Zo verzekert hij of zij dat de tand of kies gemakkelijk zit en je jouw gebit naar behoren kunt gebruiken.
Wanneer heb je een vulling nodig?
Tandvullingen worden over het algemeen in twee situaties gebruikt:
- Je hebt een gaatje in een tand of kies, ook wel tandbederf of cariës genoemd.
- Je kies of tand is afgebroken of beschadigd.
Een tandvulling herstelt de vorm en functie van je kies of tand. Met een vulling kun je de tand weer gebruiken om te kauwen, en vermijd je pijn en gevoeligheid van de tand. Bovendien voorkom je de verspreiding van het tandbederf. Zo kun je bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling als gevolg van tandbederf voorkomen. Daarbovenop kan je ook vermijden dat je tand eruit moet getrokken worden.
Welke type tandvulling is het beste?
Een tandarts gebruikt verschillende soorten vulling. Er is geen type vulling dat voor iedereen en elk soort gaatje het meest geschikt is. Factoren die bepalen op welke manier het gaatje vullen zal verlopen en welke vulling geschikt is zijn onder meer:
- Allergieën
- Omvang van het gat
- Waar de vulling terechtkomt
- Budget
Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen om je terug een gezond gebit te geven.
1. Gouden vullingen
Gouden vullingen worden op maat gemaakt in een laboratorium. De tandarts gebruikt tandheelkundig cement om de vulling te plaatsen.
Een gouden vulling gaat doorgaans meer dan 20 jaar mee. Daaraan hangt wel een prijskaartje: goud is het meest dure type vulling. Naast de lange levensduur heeft goud ook het voordeel weinig reacties uit te lokken. De meeste mensen verdragen gouden vullingen goed.
2. Porseleinen vullingen
Ook porseleinen vullingen worden op maat vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium. De tandarts plaatst de vulling met tandheelkundig cement. Vaak wordt daarbij een groot deel van de tand bedekt.
Een porseleinen vulling kost ongeveer evenveel als een gouden vulling. Porselein is goed bestand tegen verkleuring.
3. Witte vullingen
Een witte vulling wordt ook wel een composietvulling genoemd. Zo’n vulling wordt ter plaatse gemengd en in de holte gegoten. Daar kan de vulling uitharden. Voor grotere gaatjes is een witte vulling minder geschikt. Ze zijn minder goed bestand tegen barsten en slijtage.
Een composietvulling is minder duur dan een porseleinen of gouden vulling. Ze gaan gemiddeld 3 tot 10 jaar mee, maar zijn gevoelig voor verkleuring. Wanneer je koffie, thee of tabak gebruikt, is de kans op verkleuring het grootst.
4. Amalgaamvullingen
Amalgaamvullingen worden meestal niet op de voorste of meer andere zichtbare tanden geplaatst. Ze zijn donkerder van kleur, en daarom meer opvallend. Vaak wordt dit gebruikt als tweevlaksvulling amalgaam. Maar soms komt het ook voor dat je een tweevlaksvulling composiet hebt.
Amalgaam is een budgetvriendelijk materiaal en is goed bestand tegen slijtage.
Wat gebeurt er na de behandeling?
Na het vullen van de tand kan die nog enkele weken gevoelig zijn. Blijft die gevoeligheid aanslepen? Dan doe je er goed aan je tandarts te contacteren. Ook bij hevige pijn maak je best een afspraak voor controle. In deze situaties kan het zijn dat je tand eruit moet.
Dringt zich een tandvulling op? Sluit eerst een tandverzekering af
Extra tandverzekering nodig? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Zo kun jij verschillende aanvullende tandverzekeringen vergelijken. De makkelijkste en snelste manier om de tandverzekering te vinden die past bij jouw specifieke behoeften!