Inhoud
Krijg je een endodontische behandeling terugbetaald door het ziekenfonds?
Krijg je voor de endodontoloog een terugbetaling van het ziekenfonds? Je hebt recht op een gedeeltelijke terugbetaling van het ziekenfonds voor je kosten bij de endodontoloog. Je wordt vaak door de tandarts verwezen naar een endodontoloog. Je tandarts kan je ook al wat uitleg geven over de terugbetaling hierover. Desalniettemin vind je hieronder een meer gedetailleerde uitleg over de kosten en terugbetaling.
Wat kost een wortelkanaalbehandeling?
Hoeveel kost een wortelkanaalbehandeling? De prijs kan tussen de 250 en 800 euro liggen.
De prijs voor de behandeling varieert. Naast het honorarium en het ereloon wordt de prijs onder meer bepaald door de behandelduur, nodige materialen, moeilijkheidsgraad en het aantal te behandelen kanalen.
Hoeveel krijg je voor een wortelkanaalbehandeling terug via het ziekenfonds?
Het ziekenfonds betaalt gemiddeld de helft van de behandeling terug. Houd er daarbij rekening mee dat endodontologen niet-geconventioneerde tandartsen zijn. Ze hanteren dus geen wettelijk bepaalde tarieven. Het ziekenfonds betaalt het ereloon bovendien niet terug.
Dekkingsgraad tandverzekering
In de meeste gevallen zal ook een endodontologische ingreep grotendeels vergoed worden door een aanvullende tandverzekering. Het dekkingspercentage en of de ingreep al dan niet vergoed wordt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.
Wat doet een in endodontologie gespecialiseerde tandarts?
Een endodontoloog is een tandarts die gespecialiseerd is in wortelkanaalbehandelingen. Zo’n behandeling is nodig wanneer het wortelkanaal van een kies of tand ontstoken raakt en je dus hevige pijn krijgt. Hieronder lees je meer over wat zo’n behandeling inhoudt.
Is wortelkanaalbehandeling hetzelfde als tand ontzenuwen?
Onder de kroon (het zichtbare deel van de tand) bevindt zich een tandwortel. Door de tandwortel loopt het wortelkanaal. Dat is een kanaaltje gevuld met pulpa. Pulpa bestaat dan weer uit zenuwvezels, bindweefsel en kleine bloedvaten.
De pulpa kan ontstoken raken, bijvoorbeeld door tandbederf. Zo’n acute ontsteking kan erg pijnlijk of net volledig pijnloos zijn.
De ontsteking kan een groot gevaar vormen voor de tand of kies. Daarom voert een endodontoloog een wortelkanaalbehandeling uit, onder lokale verdoving. Deze nauwkeurige behandeling zou moeten betekenen een definitieve coronale herstel d.w.z. dat de kroon volledig herstelt en er geen pijn meer is.
1. Behandelingsduur
De behandelingsduur bedraagt ongeveer anderhalf uur. Doorgaans wordt de behandeling in één zittijd afgewerkt.
Gaat het om een complexe behandeling, dan kan de duur natuurlijk oplopen. Dit zal het geval zijn als je verkalkte kanalen hebt. Ook als het om meerdere wortelkanalen gaat (een enkele tand kan meerdere wortelkanalen hebben), duurt de behandeling langer.
Tijdens de behandeling worden de wortelkanalen leeggemaakt, gereinigd en weer opgevuld. Deze behandeling is in de meeste gevallen nagenoeg pijnloos.
2. Wat na de behandeling?
Na een wortelkanaalbehandeling verwijst de endodontoloog je door naar je tandarts. De tandarts plaatst een nieuwe kroon op de gevulde of behandelde tand.
3. Last van napijn?
Napijn is zeker normaal tot enkele dagen na een wortelkanaalbehandeling. De tand is enkele dagen gevoeliger voor druk. Ook het tandvlees kan gevoelig zijn.
Bij hevige ontstekingen kan de napijn langer aanslepen, tot 2 of 3 weken na de behandeling. Je kunt de pijn eenvoudig onderdrukken met de voorgeschreven medicatie.
Bij drukkende/kloppende tandpijn of een ziek gevoel contacteer je de tandarts. Het kan gaan om een acute opflakkering van de ontsteking waardoor het herstel langer zal duren. Met een antibioticakuur en de gepaste pijnstilling is die opflakkering eenvoudig te bestrijden. De oorzaak van deze opflakkering kan oorsprong hebben in het feit dat je ontsteking dermate groot was.
4. Nabehandeling tandheelkundige
Het slaagpercentage van een wortelkanaalbehandeling ligt tussen de 90 en 95 procent wanneer het kaakbot niet ontstoken was.
Was het kaakbot voor de behandeling wel ontstoken? Dan ligt de slaagkans rond de 85 procent. Laat je een endodontische herbehandeling uitvoeren? Dan ligt het slaagpercentage tussen de 75 en 90 procent.
Verschillende factoren beïnvloeden het slaagpercentage van de endodontische behandeling. Is het slaagpercentage moeilijk in te schatten? Dan maakt de endodontoloog een controle-afspraak 6 tot 12 maanden na de wortelkanaalbehandeling.
Meer weten over terugbetaling endodontologie? Contacteer gratis verzekeraars
Op zoek naar een tandverzekering voor de terugbetaling van een endodontoloog? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars.