Inhoud
Hoe reinig je een open haard? Stappenplan
Een open haard reinigen is een belangrijke stap in het onderhoud. Je kan dit makkelijk zelf, om zo de haard klaar te maken voor het koudere seizoen. Heeft de open haard enkel lichte bevuiling? Dan kan een vochtige doek al een hele hoop doen. Bij hardnekkig vuil kan er gebruik gemaakt worden van speciale schoorsteenreinigers.
Stap 1: laat de haard afkoelen
De eerste belangrijke stap is de haard laten afkoelen, best zeker 24 uur. Wacht je niet lang genoeg dan heb je het risico dat je jezelf gaat verbranden aan het metaal van de haard. Van zodra de haard op kamertemperatuur is, kan je beginnen aan het onderhoud.
Stap 2: verwijder de asresten
Eerst begin je met het verwijderen van overtollig as. Een klein laagje is geen probleem, het is zelfs goed aangezien het isolerend werkt. Het is goed voor de haardbodem en de vloer eronder.
Een overschot aan assen verwijder je best regelmatig. De dag na gebruik van de open haard kunnen er nog gloeiende stukken tussen de asresten liggen. Doe dit daarom altijd in een metalen emmer. Wanneer de assen voldoende afgekoeld zijn kan het gewoon bij het huishoudelijk afval.
Stap 3: glas schoonmaken
Er vormt zich makkelijk hardnekkig vuil op de ruiten.
Is het kachelglas nog relatief proper? Dan volstaat heet water en krantenpapier. Je kan ook een vochtige doek gebruiken.
Bij hardnekkige aanslag gebruik je best een speciaal onderhoudsproduct, gemaakt voor keramisch glas. Spoel na met vers water om alle resten te verwijderen voor je de haard aansteekt.
Stap 4: poets de buitenkant
Als jouw open haard ingekapseld zit in een stenen schoorsteen kan die na verloop van tijd verkleuren door roet. Door de stenen regelmatig proper te wrijven met een vochtige doek of spons vermijd je verkleuring.
Werd jouw schouw behandeld met een hittebestendige lak? Dan zoek je best even uit welk product dit kan schoonmaken zonder het te beschadigen.
Stap 5: schoorsteen vegen
Naast het onderhoud van de kachel zelf is het belangrijk de schoorsteen ook te reinigen. Het zorgt voor een veilige uitlaat van rook en warmte, en vermindert zo het risico op schoorsteenbranden en CO-vergiftiging.
Jaarlijks onderhoud laten uitvoeren door een schoorsteenveger wordt aanbevolen voor een veilige en efficiënte open haard. Tussendoor kan je de schoorsteen zelf onderhouden met manuele of chemische schoorsteenreinigers. Die vind je makkelijk in een doe-het-zelfwinkel of online.
Contacteer bij twijfel of eventuele problemen altijd een expert.
Materiaal om een open haard te reinigen
Om de open haard snel en eenvoudig te reinigen bestaan er allerlei hulpmiddelen.
As- en stofzuigers
As- en stofzuigers kunnen helpen om snel en efficiënt een houtkachel of open haard proper te maken. Ze zijn zo ontwikkeld dat de filter na het reinigen van de kachel makkelijk asvrij gemaakt kan worden. Het voorkomt een verlies van zuigkracht of zelfs een verstopping.
Hoe krijg je roet van een kachelruit schoon?
Hoe je een kachelruit proper krijgt, hangt af van de gradatie van vervuiling
Een relatief propere ruit kan je proper maken met een vochtige doek of met vochtig krantenpapier.
Wanneer de ruit van de deur stevig vervuild is, maak je best gebruik van speciaal schoonmaakproduct. Heb je dit niet bij de hand? Dip een vochtige prop krantenpapier in asse. Hiermee krijg je roet makkelijk van de deur geschrobd.
Hoe vaak moet je een open haard reinigen?
Hoe vaak je een open haard moet reinigen hangt af van verschillende factoren, waaronder het type open haard, de brandstof, de conditie van de schoorsteen en de frequentie van gebruik.
Bij matig gebruik, bijvoorbeeld maar enkele keren per jaar, is een grondige jaarlijkse reiniging voldoende. Het is voornamelijk afhankelijk van hoeveel roet en andere resten zich opstapelden.
Bij intensief gebruik, voornamelijk tijdens het stookseizoen, is het aangeraden om de open haard enkele keren per jaar schoon te maken. Om verstoppingen en andere problemen te voorkomen is een tweejaarlijkse controle van open haard en schoorsteen ook geen overbodige luxe.
Om verstoppingen tegen te gaan, is het belangrijk voor het juiste brandhout te kiezen. Gebruik enkel hard, droog hout in de plaats van nat hout. Bij gebruik van het juiste hout voorkom je alvast overdreven roetvorming..
Jaarlijks onderhoud
Jaarlijks onderhoud is enkel verplicht bij een centrale verwarming (cv) en een schoorsteen aangesloten op een cv type B. Het wordt wel aanbevolen bij alle types van verwarming.
Het jaarlijks onderhoud omvat een grondige inspectie van het verwarmingstoestel en een reiniging van de schoorsteen.
Hoeveel kost het laten reinigen van een open haard?
De professionele reiniging van een open haard hangt samen met het onderhoud van een schoorsteen. De schoorsteen wordt geveegd en de roetresten en andere afvalstoffen die vrijkomen worden uit de open haard verwijderd en meegenomen.
De schoorsteen laten reinigen zal je ongeveer tussen 80 en 100 euro kosten. Op voorwaarde natuurlijk dat de schouw goed onderhouden werd.
Contacteer specialisten in jouw buurt en bespaar kosten
Om zeker te zijn dat je een correcte prijs betaalt, contacteer je best 1 of meerdere schoorsteenvegers in jouw buurt. Zij bezorgen je offertes die je onderling kan vergelijken. Bespaar op die manier kosten.