Inhoud
Waarom je schoorsteen reinigen?
In een schoorsteen stapelen zich niet volledig verbrande deeltjes op. Hierdoor vormt er zich in het rookkanaal een heel brandbare massa. Dat zorgt ervoor dat rook en warmte niet goed kunnen ontsnappen. Er kunnen ook andere aangekoekte vuilresten of vogelnesten in de schoorsteen terecht komen.
De schoorsteen reinigen brengt heel wat voordelen met zich mee. Veiligheidsredenen zijn alvast de belangrijkste reden om de schouw goed te onderhouden. Het vermindert de kans op schouwbrand en CO-vergiftiging. Het belang van reiniging wordt duidelijker als je weet dat maar liefst een derde van de woningbranden veroorzaakt worden door de schoorsteen.
De schouw regelmatig reinigen draagt bij tot een betere werking van de schouw, waardoor rook beter afgevoerd zal worden. Door het efficiëntere stookproces van de schouw zal jouw energierekening ook dalen.
Als laatste reden voor het reinigen van de schoorsteen is omdat het een vereiste is voor veel brandverzekeringen. Zo voorkom je met de schouw te kuisen veel onnodige kosten.
Om de hoeveel tijd laten reinigen?
Je bent verplicht de schoorsteen te laten reinigen wanneer ze aangesloten is op een centraal stooktoestel type B.
Werkt jouw centrale verwarmingsinstallatie op aardgas, dan moet dit minstens om de 2 jaar gebeuren. Bij een cv op vaste brandstoffen zoals pellets of hout, of een cv op mazout moet dit minstens één keer per jaar.
Bij andere stooktoestellen, zoals een pelletkachel of een open haard is reiniging eigenlijk niet verplicht. Om het veilig te houden wordt er wel een jaarlijkse/ tweejaarlijkse reiniging aanbevolen.
Wat kost een schoorsteen schoonmaken?
Maak je de schoorsteen zelf proper met een chemisch reinigingsmiddel of een schoorsteenveegset? Dan kan je de reiniging heel goedkoop houden. Chemische producten zijn al te koop vanaf 10 euro, veegsetten vanaf 30 euro.
Voor het professioneel laten reinigen van een schoorsteen reken je tussen 80 en 100 euro. Laat je tegelijk jouw verwarmingsinstallatie onderhouden door een technicus? Dan betaal je tussen 120 en 150 euro.
Er zijn manieren om de kosten van professioneel reinigen wat te drukken. Zo heb je bij een woning ouder dan 10 jaar recht op een btw-vermindering van 21 % naar 6 %.
Een onderhoudscontract om jouw schouw op regelmatig afgesproken tijdstippen te reinigen is op termijn ook financieel voordeliger dan steeds een aparte reinigingsbeurt te vragen. Vraag zeker offertes bij verschillende schoorsteenvegers en bekijk goed wat de contracten precies inhouden. Zo ben je zeker van de beste prijs.
Verschillende manieren van schouwvegen
Een schoorsteen reinigen kan op 2 verschillende manieren. Je hebt mechanisch of chemisch reinigen. Mechanische reiniging kan je met een traditionele borstel doen of met een efficiënte elektrische. De mechanische reiniging gebeurt van bovenaan of indien dit niet mogelijk is langs onder.
1. Langs boven
De meest gangbare methode om een schoorsteen te reinigen is van boven naar onder. De professionele schouwveger klimt bij deze werkwijze het dak op om de bovenkant van de schoorsteen te bereiken.
De borstel wordt aan een touw bevestigd zodat deze stukje per stukje in de schoorsteen kan zakken. Elk stukje dat de borstel zakt, komt deze ook weer even naar boven. Dit wordt herhaald tot de schouwborstel de onderkant heeft bereikt.
De roetresten die los gemaakt worden vallen naar beneden in de haard. Zorg er daarom voor dat deze gesloten is zodat de roetresten niet in de woning terechtkomen. Roet is namelijk een gevaarlijke stof en kan problemen veroorzaken als ze ingeademd wordt.
Met oude woningen moet opgelet worden dat er geen stenen worden losgetrokken.
2. Van binnenuit
Het is niet altijd mogelijk het dak te bereiken om de schoorsteen te reinigen. In dat geval heeft de schoorsteenveger een flexibele stok met verlengstukken om de schouw langs onder proper te kuisen. De schouw zal hier geveegd worden van onder naar boven.
Het voordeel aan deze methode is dat de schoorsteenveger het dak niet op moet, wat het toch een heel stuk veiliger maakt.
Hier wordt de open haard ook best deels afgesloten. Dit om te vermijden dat roetresten die uit de haard naar beneden vallen in huis terechtkomen. Om het neerdalende roet snel weg te krijgen werken experten met een industriële aszuiger die speciaal hiervoor ontworpen is.
3. Elektrisch
Voor het elektrisch reinigen van de schoorsteen wordt gebruik gemaakt van een kostenefficiënte elektrisch aangedreven borstel. Deze methode kan tot wel vier keer zo veel roest en andere stoffen uit de schoorsteen verwijderen dan een manuele borstel.
Een elektrische borstel wordt aangedreven door een accuboor. Het zorgt voor een reiniging tot in het kleinste detail. Er kunnen hier speciale kettingen ingezet worden om hardnekkig vuil te verwijderen.
Zelfs als de schoorsteenveger de manuele borstel goed kan roteren zal deze nooit even veel roet kunnen losmaken als met een elektrische borstel.
4. Chemisch
Om de schouw chemisch te reinigen kwamen er twee producten op de markt. Een chemisch reinigingsblok en reinigingspoeder. De werkwijzen van beide materialen komen overeen.
De reinigingsblok wordt in een niet brandende haard gelegd en langs de zijkanten aangestoken. Deze zal na het opbranden nog enkele uren moeten smeulen. Het reinigingspoeder mag in de meeste gevallen in een brandende haard gegooid worden.
Beide methoden zijn slechts tijdelijk en tussentijds. Dit wil zeggen dat ze de mechanische reiniging niet mogen vervangen. Ze dienen enkel om een hardnekkig vuile schoorsteen te vermijden en mechanische reiniging vlotter te laten verlopen.
Ze verkleinen het risico op een schoorsteenbrand tussen de mechanische reinigingen door en verhogen ze de efficiëntie van de schoorsteen.
Hoe kan je zelf je schouw kuisen?
Je kan de schouw zelf onderhouden, maar dat is niet geldig als verplichte jaarlijkse reiniging. Je kan de schouw onderhouden zodat het jaarlijkse onderhoud sneller verloop, je schouw betere prestaties heeft en je energierekening zo laag mogelijk blijft.
Bij het zelf kuisen van de schouw sta je ook zelf in voor de schoonmaak. Laat je het over aan een professionele schouwveger, dan staat deze verplicht in voor het meenemen en op een correcte manier verwerken van het roet.
1. Met een reinigingsblok
Chemische reiniging van de schoorsteen is makkelijk zelf uit te voeren. Het blok wordt simpelweg in de haard gelegd en werkt daarna enkele dagen/weken, afhankelijk van hoe vaak de schoorsteen gebruikt wordt. Dit is ongeveer hetzelfde principe als het chemische reinigingspoeder.
2. Met een schoorsteenveegset
De werkwijze om jouw schoorsteen proper te maken met een veegset is heel erg vergelijkbaar met hoe professionele schoorsteenvegers de schouw reinigen. Net zoals zij heb je de keuze om van bovenaf of onderaan te werken.
Vanop het dak werkt vlotter en je kan het binnen wat netter houden. Groot nadeel is het gevaar van een dak op te klimmen.
Onderaan de schouw beginnen is wat neerslachtiger omdat de zwaartekracht het roet naar beneden laat vallen. Hier moet mee opgepast worden aangezien het gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen bij inademen. Spring je hier voorzichtig mee om dan is deze methode ideaal.
Wat zegt de wetgeving over de schoorsteen reinigen?
De schoorsteen kan bij intensief gebruik al snel te maken krijgen met schouwverstopping. Niet enkel roetresten en creosoot hopen zich op in het rookkanaal. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn vogelnesten, beschadigingen en condensatie.
Daarom is het in sommige gevallen wettelijk verplicht de schouw te laten reinigen. In de gevallen dat het niet verplicht is, is het wel nog steeds aangeraden om de kans op een schouwbrand en CO-vergiftiging te minimaliseren.
De schoorsteen is aangesloten op de centrale verwarming
Er geldt een reinigingsplicht voor een schoorsteen die aangesloten is op de centrale verwarming. Deze reiniging mag je niet zelf uitvoeren. Ze moeten door erkende professionals gedaan worden en er moet een bewijs van zijn.
De experten hebben de verplichting om de afvalstoffen die door de schoonmaak van de schoorsteen vrijkomen mee te nemen. Roet en andere vrijgekomen stoffen worden als gevaarlijk bedrijfsafvalstof gezien.
Optie 1: door een erkend technicus
Een erkend technicus kan jouw schoorsteen reinigen en daarna jouw centrale verwarming onderhouden.
Optie 2: door een schoorsteenveger
Een schoorsteenveger kan ook aangesproken worden om de schoorsteen te komen reinigen. Dit moet gebeuren vóór het onderhoud van de cv-ketel. Het attest dat u van de schoorsteenveger krijgt moet u dan voorleggen aan de erkende technicus die uw ketel komt onderhouden.
Wanneer is het niet verplicht?
Een schoorsteen die aangesloten is op een individueel stooktoestel moet niet verplicht schoongemaakt worden. Het wordt wel steeds aangeraden voor jouw veiligheid.
Jouw schoorsteen laten reinigen? Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend prijzen op maat van jouw project. Contacteer ervaren schoorsteenvegers en ontdek hoe je jouw schoorsteen efficiënt en veilig kan houden.