Inhoud
Wat kost het om een schoorsteen te laten vegen?
Je schoorsteen laten reinigen kost je gemiddeld 80 à 100 euro. Die prijs is afhankelijk van de volgende factoren:
- Wanneer de vorige schoonmaakbeurt is uitgevoerd
- Een eventuele verstopping van de rookkanalen
- Het aantal rookkanalen dat geveegd moet worden: wanneer er meerdere zijn, vermindert verhoudingsgewijs de prijs
- Wanneer de dienstverlening deel uitmaakt van een onderhoudscontract, dan gelden er vaak andere, voordeligere tarieven
- Specifieke omstandigheden, zoals moeilijk toegankelijke plaatsen, de aanwezigheid van vogelnesten, enzovoort
Maakt het reinigen van je schoorsteen deel uit van een onderhoudscontract? Dan gebeurt het onderhoud vaak gelijktijdig met het jaarlijkse onderhoud van jouw centraal verwarmingssysteem. Zit in de dienstverlening ook het onderhoud van de verwarming. In dat geval kan de prijs oplopen tot 150 euro.
Voordelen van regelmatig schouw vegen
Werd je schoorsteen al lang niet meer gereinigd? Het is nog niet te laat om er nu aan te beginnen. In bepaalde omstandigheden is schoorsteenvegen bovendien verplicht.
- Verlaagd risico op schoorsteenbrand
De opstapeling van roet en vuil kunnen op termijn schouwbranden veroorzaken. Daarnaast kan door de afzetting van onverbrande resten rook de schouw niet gemakkelijk verlaten. Dit leidt tot een verhoogd risico op CO-vergiftiging en dat kan je best vermijden.
- Lager energieverbruik
Door je schoorsteen tijdig te reinigen stook je efficiënter. Wat onvermijdelijk een positief effect heeft op jouw energiefactuur.
- Milieuvriendelijk
Minder stoken is niet alleen voordelig voor je energiefactuur, maar het heeft ook een positieve impact op het milieu.
Hoeveel keer per jaar schoorsteenvegen?
Hoe vaak je de schoorsteen moet laten vegen hangt af van het verwarmingssysteem dat aangesloten is op het rookkanaal. Dit wordt onderverdeeld in een centraal stooktoestel type B, centraal stookstoestel type C en een individueel stooktoestel.
Wanneer een centraal stooktoestel type B werkt op een vaste brandstof, gas of stookolie is onderhoud meestal verplicht:
- Vaste brandstof steeds jaarlijkse reiniging verplicht
- Stookolie (vermogen van minstens 20 kW) één keer per jaar
- Gas (vermogen van minstens 20 kW) één keer per twee jaar
Gesloten toestellen van het type C en individuele stooktoestellen hebben geen reinigingsplicht. Jaarlijkse reiniging is wel steeds aangeraden om defecten te voorkomen en stookkosten en milieuverontreiniging te verminderen.
Wat zijn de regels?
Schoorsteenonderhoud maakt deel uit van een goed onderhoud van jouw woning. Het onderhoud wordt uitgevoerd in opdracht van en op kosten van de eigenaar of de huurder als het pand wordt verhuurd. De Belgische wetgeving verplicht schoorsteenreiniging in bepaalde gevallen en raadt het aan in alle andere gevallen.
Naast een verplichting volgens de wetgeving is een regelmatige reiniging ook nodig voor de verzekering. Een propere schouw is belangrijk om brandgevaar te verminderen. Na het reinigen zal de schoorsteenveger een geldig bewijs afleveren dat je kan voorleggen wanneer hier achter wordt gevraagd.
Wat als je niet frequent je schoorsteen laat reinigen?
Dan stel je jezelf bloot aan grote veiligheids- en gezondheidsrisico’s, zoals:
- Een slechte afvoer, een versnelde vervuiling, een verlies aan trek, een verlies aan rendement en een verhoging van de schadelijke uitstoot.
- Het risico op koolstofmonoxide vergiftiging
- Het risico op een schoorsteenbrand omdat roet en teer op een zeer hoge temperatuur brandbaar zijn. Een brand in de schoorsteen beschadigt de rookkanalen, de schoorsteen en het dak met risico op het ontstaan van een volwaardige woningbrand.
Soorten schoorsteenvegen [Overzicht]
Schoorsteenvegen kan met verschillende methoden, afhankelijk van jouw behoeften en budget.
Optie 1: manueel
Schoorsteenvegen is een manuele handeling die uitgevoerd wordt met een schoorsteenborstel: een stijve ronde of cilindrische borstel. De borstel maakt het mogelijk om in de binnenkant van de leidingen te wrijven zonder ze te beschadigen.
De schoorsteenveger maakt heen-en-weer bewegingen om zo het roet, de asse en de teer naar beneden te laten vallen. Hij stopt met zijn bewegingen als er niets meer naar beneden valt. Je kan een schoorsteen vegen van bovenuit (via de schoorsteen op het dak) of van onderuit (via de schouw binnen).
Binnen brengt de schoorsteenveger de schoorsteenborstel in de schouw aan. De borstel zit stevig vastgeschroefd op het einde van een stok die flexibel en in de lengte aanpasbaar is. Een reiniging van buitenaf vindt op hoogte plaats. De schoorsteenveger werkt dan via het dak.
De schoorsteenborstel is bevestigd op een bal aan een lange koord of zelfs een flexibele stok die hem helpt bij het naar beneden gaan in de leidingen. De schoorsteenveger verwijdert alle vuil in de schoorsteen door de borstel op en neer te bewegen, tot hij de bodem bereikt heeft.
In het geval van zeer lange kanalen, zal een professional beide methodes moeten aanwenden.
Optie 2: mechanisch
Mechanisch schoorsteenvegen is een soort van manuele reiniging. Het maakt gebruik van speciale roterende borstels die op een boormachine zijn gemonteerd. Dit versnelt het proces en maakt het grondig reinigen van de schoorsteen eenvoudiger.
De aszuiger die vaak aan de borstel verbonden zit, zorgt dat er geen roet en andere resten in de woonkamer terecht komen. De reiniging moet niet noodzakelijk vanop het dak gebeuren om efficiënt te zijn.
De kosten liggen bij elektrisch reinigen wat hoger dan bij een klassieke, manuele reiniging.
Optie 3: chemisch
Een chemische schoorsteenreiniging bevat werkzame bestanddelen die het loskomen van het roet en de teer bevorderen. Dit type van reiniging wordt uitgevoerd in een hete pijp.
Dit type van schoonmaak is ook geen vervanging van de mechanische ingreep, omdat de effectiviteit ervan beperkt is. De reiniging heeft ook geen juridische waarde bij verzekeringskwesties. Je moet je schoorsteen dus sowieso ook op de klassieke manier vegen.
Schoorsteenvegen: zelf of laten doen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Bij het schoorsteenvegen is voorzichtigheid sterk aan te raden. Wanneer jouw schoorsteen gereinigd wordt, controleert de professional de werking van de installatie, kijkt hij naar eventuele defecten en voert hij noodzakelijke herstellingen uit.
Door de schoorsteen vanaf de bovenkant te reinigen, kan de algemene staat van de schoorsteen goed gecontroleerd worden.
Schoorsteenvegen is een belangrijke ingreep. Besparen op het onderhoud en jouw schoorsteen verwaarlozen brengt zeer weinig op gezien de mogelijke gevolgen. In bepaalde gevallen is het zelfs verboden.
Contacteer daarom via onderstaand offerteformulier één of meerdere schoorsteenvegers. Ontvang offertes, vergelijk prijzen en bespaar zo makkelijk kosten.
Ook interessant om te weten
Hoe gaat schoorsteenvegen in z’n werk en wat is de prijs?
De kosten verschillen naargelang de mate van vervuiling, het type schoorsteen en de toegankelijkheid. Gemiddeld betaal je tussen 80 euro en 100 euro.