Inhoud
Wat is een reisverzekering of reisbijstandsverzekering?
Een reisverzekering dekt de kosten voor materiële en lichamelijke schade die je oploopt tijdens een reis (naar het buitenland). Welke schadegevallen de reisverzekering (ook wel de reisbijstandsverzekering) precies dekt, verschilt per verzekeraar.
Er zijn 2 types reisverzekering: een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse verzekering.
Optie 1: Tijdelijke reisverzekering
Een tijdelijke reisverzekering sluit je af voor de periode waarin je op reis of op vakantie bent. De verzekering is doorgaans maximaal 120 dagen geldig. Na afloop van de verzekering, of wanneer je weer thuis bent, vervalt de verzekering.
Optie 2: Jaarlijkse of doorlopende reisverzekering
Ga je meerdere keren per jaar op reis? Dan is de jaarlijkse, langlopende of doorlopende reisverzekering vaak interessanter. Je bent daarmee gedurende het hele jaar verzekerd. De verzekering kan, na een jaar, verlengd worden.
Doorgaans is zo’n jaarlijkse of doorlopende reisverzekering financieel interessanter. Bovendien geniet je vaak een uitgebreidere dekking.
Wat en wie valt er allemaal onder een reisverzekering?
Wat verzekert een reisverzekering precies?
Verzekeringnemer en verzekerden
Je kunt een reisverzekering afsluiten voor jezelf, of de dekking uitbreiden tot je hele gezin. Ook jouw wagen en de voertuigen van je gezinsleden kunnen opgenomen worden in de verzekering.
Onder het gezin worden alle personen gerekend die op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn. Ook kinderen die gedomicilieerd staan op het adres van de andere ouder na een scheiding kunnen mee opgenomen worden in de polis.
Dekkingen
Reisverzekeringen kunnen onderling sterk verschillen. Onderstaande risico’s zijn meestal gedekt. Lees, bij het vergelijken van reisverzekeringen, het contract goed na: daarin vind je alle waarborgen die de reisverzekering biedt.
1. Annuleringsverzekering reis
Een annuleringsverzekering beschermt je tegen financiële verliezen als je de reis moet annuleren of vervroegd moet onderbreken. Denk aan een reis die niet doorgaat door problemen op het werk, of situaties waarin je vroeger naar huis keert wegens een ongeval of ziekte in je familie.
2. Bagageverzekering
Verlies je jouw bagage, of wordt je bagage beschadigd of gestolen? Dan komt deze reisverzekering tussen. Vaak worden ook de kosten voor het vervangen van noodzakelijke spullen gedekt (tot een op voorhand bepaald bedrag).
3. Bijstand aan personen
Deze verzekering dekt zaken als reddingsoperaties, repatriëring, kinderopvang en medische verzorging. Sommige verzekeringen dekken ook de kosten voor een nabehandeling in eigen land na een door de reisverzekering gedekte, in het buitenland uitgevoerde ingreep.
Opgelet: Je reisverzekering komt pas tussen in kosten voor medische zorg en hospitalisatie ná tussenkomst door je ziekenfonds en hospitalisatieverzekering.
4. Bijstand aan voertuigen (bijvoorbeeld je eigen auto)
Denk bij deze verzekering aan een tussenkomst in de kosten voor een vervangwagen, pechverhelping en zo meer.
Opgelet: Deze verzekering dekt vaak enkel schadegevallen aan de eigen wagen. Met een huurwagen geniet je meestal niet dezelfde bescherming.
5. Rechtsbijstand
Met deze verzekering geniet je juridisch advies en juridische bijstand in het buitenland. Denk aan gerechtskosten bij geschillen over een hotelkamer of een huurwagen.
6. Studeren in het buitenland
Studenten die op studiereis gaan of een uitwisselingsproject volgen, kunnen gebaat zijn bij deze verzekering. De verzekering omvat bijvoorbeeld medische kosten, kosten voor het stopzetten van de studie omwille van gezondheidsredenen en een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.
7. Extra’s
Sommige reisverzekeringen bieden ook volgende diensten:
- Het opsturen van brillen, geneesmiddelen of prothesen als die niet beschikbaar zijn in het buitenland.
- Het opsturen van belangrijke reisdocumenten en vervoersbewijzen na diefstal of verlies.
- Bijstand aan huisdieren.
- Het regelen van een bezoek van een verwante wanneer je voor langere tijd in een buitenlands ziekenhuis wordt opgenomen.
De extra’s en het aanbod met aanvullende verzekeringen verschilt sterk per polis. Vraag naar de opties via het formulier onderaan deze pagina.
Wat dekt de reisbijstand niet?
Er zijn verschillende schadegevallen die niet (altijd) onder je reisbijstand vallen. Ook die verschillen van verzekeraar tot verzekeraar en van polis tot polis.
Voorbeelden zijn kosten door het verergeren of verwikkelen van een vooraf bestaande ziekte wanneer je de voorgeschreven behandeling niet opvolgt, of door het deelnemen aan extreme sporten en activiteiten zoals basejumpen.
Niet elke verzekeraar zal deze risico’s uitsluiten, maar vaak is een verzekering die zulke risico’s wél dekt duurder.
Waar kun je een reisverzekering afsluiten?
Er zijn verschillende instanties waarbij je een reisverzekering kunt afsluiten. Volgende opties zijn het meest courant.
Optie 1: Verzekeringsmaatschappij
Voor de ruimste dekking moet je bij een verzekeringsmaatschappij zijn. Zulke verzekeringen zijn wat duurder, maar bieden vaak de beste bescherming en de meeste waarborgen.
Optie 2: Reisbureau
Een reisverzekering bij het reisbureau is vaak een goedkope optie. Je geniet wel een minder ruime dekking.
Optie 3: Bank
Ook je bank kan een relatief goedkope reisverzekering afsluiten. Je geniet ook hier een minder ruime dekking.
Tip: sluit de verzekering af voor je op reis gaat
Vanzelfsprekend, maar niet onbelangrijk: sluit je verzekering af voor je op reis vertrekt. De dekking begint bij de meeste verzekeraars de dag nadat je het verzekeringscontract afsluit. Sluit de verzekering dus ten allerlaatste een dag voor je vertrek af.
Wat kost een reisbijstandsverzekering?
Een reisverzekering afsluiten kan al vanaf 2 euro per maand, maar gemiddeld kost een reisverzekering zo’n 40 à 60 euro per jaar.
Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:
- Aantal verzekerden
- Type verzekering: tijdelijk of doorlopend
- Dekkingen
- Tarieven verzekeraar
- Franchise/vrijstelling
- Limieten van de dekking
Welke reisverzekering heb je nodig? Hoe kies je de juiste?
Hoe kies je nu de juiste reisverzekering voor jouw situatie? Enkele belangrijke zaken om op te letten:
1. Wereldwijd of niet
De meeste reisverzekeringen bieden een dekking over de hele wereld, maar dat is niet altijd het geval. Let ook goed op uitzonderingen en uitsluitingen in bepaalde werelddelen.
2. Tijdelijk of doorlopend
Ga je 1 keer op reis, of reis je meerdere keren per jaar? Tijdelijke contracten zijn vaak interessanter voor wie niet regelmatig op reis gaat. Wie frequent het buitenland bezoekt, is dan weer eerder gebaat met een doorlopende verzekering.
3. Dekkingen
Kies een reisverzekering die minstens de risico’s die je loopt, dekt. Een verzekeringsexpert bekijkt samen met jou om welke risico’s het gaat en welke dekking het meest geschikt is voor jouw situatie.
Een reis naar Antarctica brengt meer gevaren met zich mee dan een verblijf in een Frans resort. Een contract op maat afsluiten is voor bepaalde bestemmingen en reizen een interessante optie.
Kijk ook goed naar de voorwaarden en uitsluitingen die verschillende verzekeraars hanteren.
4. Limieten en hoogte van de dekking
Je verzekeraar zal vaak maximaal een bepaald bedrag uitbetalen bij een schadegeval. Let daarom goed op de hoogte van de dekking en de limieten van uitbetaling.
Voor een bagageverzekering kan bijvoorbeeld gelden dat het verlies van een dure laptop maar tot enkele honderden euro’s verzekerd is.
5. Risico’s die reeds gedekt worden door andere verzekeringen
Bekijk, voor je de reisverzekering afsluit, welke dekkingen je al geniet. Je ziekenfonds, kredietkaart– en autoverzekering dekken vaak al bepaalde schadegevallen tot op zekere hoogte.
6. Franchise of vrijstelling
Per schadegeval betaal je een bepaald aantal euro’s zelf. Dat is de vrijstelling of franchise van de verzekeraar. Doorgaans geldt dat een hogere franchise resulteert in een lagere premie.
Benieuwd welke reisverzekering het beste is voor jouw situatie? Vergelijk premievoorstellen
Op zoek naar een reisverzekering met de juiste waarborgen? Benieuwd hoeveel een reisverzekering voor jou en je hele gezin kost? Of nood aan advies op maat bij het kiezen van de juiste verzekering? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende prijsvoorstellen op maat én deskundig advies van verzekeringsexperts.
Zo genieten jij en je gezin binnen de kortste keren de juiste bescherming voor de beste prijs.