Inhoud
Wanneer dak ontmossen zonder hogedrukreiniger?
Een hogedrukspuit is niet voor elk dak de beste optie. Om eventuele schade aan je dak te voorkomen, is het soms beter je dak te reinigen zonder hogedruk. Als één van de volgende situaties van toepassing is op jouw dak reinig je de dakpannen best zonder hogedrukspuit.
1. Leien dak
Om het mos te doen loskomen van een leien dak wordt er eerst een passend reinigingsproduct aangebracht door een dakreiniger. Met een spuit op lage druk gaat hij het dak reinigen om de leien te ontmossen. Het is belangrijk dat hij boven begint en zo naar beneden toewerkt.
2. Rieten dak
De behandeling van een rieten dak vraagt een aangepaste methode zonder hogedrukreiniger. Er zijn verschillende opties. Een specialist kan het mos uit het rieten dak kammen of kan het mos verwijderen door middel van een anti-mosmiddel waarmee je het riet bespuit.
3. Hardnekkige mosvorming
Een hardnekkige mos- en algenvorming vergt een meer uitgebreide aanpak. Gewoonlijk ontmost de vakman je dak door middel van een borstel of een reiniger onder lage druk. In dit geval is het echter aangewezen om eerst een biologisch reinigingsmiddel aan te brengen op het dak en vervolgens de normale procedure te volgen.
4. Dakbedekking in slechte staat
Een dak ontmossen onder hoge druk kan schade en zelfs lekkages met zich meebrengen. Als je dak al oud en bijgevolg kwetsbaarder is, is het dus verstandiger om je dakpannen te reinigen zonder hoge druk.
Voordelen en nadelen
Wil jij zeker weten of het verstandig is om met of zonder hogedrukreiniger je dak schoon te maken? Maak een goede afweging van de voordelen en nadelen.
Voordelen
Als je graag professioneel advies wil over het wel of niet gebruiken van een hogedrukreiniger raadpleeg je best erkende vakmannen. Ten eerste kan dakpannen schoonmaken met hogedrukspuit in specifieke situaties schade aanbrengen. In die gevallen kies je best voor alternatieve methodes zonder hoge druk.
Het risico op beschadiging van je dakpannen vermijden en geen schoonmaaktechniek met hoge of krachtige druk gebruiken, verzekert ook een langere levensduur van het dak. Een gezuiverde dakbedekking verzekert een optimale en langdurige staat.
Daarnaast is zonder hoge druk schoonmaken en mos verwijderen veiliger en verzorgder in sommige gevallen. Door de kracht van de straal komen er veel stukken mos rond je woning terecht, wat je kan vermijden als je zonder hogedrukspuit werkt.
Maak ten slotte ook gebruik van volledig biologische producten die niet schadelijk zijn voor het dak of de omgeving. Een professionele dakreiniger kiest voor jou een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw dak en laat het inwerken om het mos te laten loskomen. Meestal is het een biologisch, milieuvriendelijk product dat volledig afbreekbaar is.
Nadelen
Het eerste nadeel aan dakpannen reinigen zonder een hogedrukspuit is dat het reinigingsproces meer tijd in beslag neemt. Aangezien het arbeidsintensieve werken zijn vergt deze werkwijze meer geduld. Het reinigingsproduct tegen mos moet lang inwerken op de dakbedekking. Wat bij een hogedrukspuit niet nodig is.
Het aanbrengen van het middel, het laten intrekken en het dak werkelijk schoonmaken hoort allemaal bij het proces.
Bovendien moet je meer arbeids- en materiaalkosten in rekening brengen. De prijs van dakpannen reinigen met hogedrukreiniger ligt een stukje lager dan reinigen zonder hogedrukreiniger.
Werkwijze van ontmossen zonder hoge druk
Je dak zonder hogedrukreiniger ontmossen vraagt wat meer tijd en expertise. Hier zijn de verschillende stappen die een professionele dakreiniger in dat geval moet doorlopen om mossen en algen te verwijderen.
Dak controleren en voorbereiden
Ten eerste moet je dakbedekking grondig geanalyseerd worden door een specialist die vervolgens een passend reinigingsmiddel en een methode op maat kiest. De voorbereiding wordt dan verdergezet door het afsluiten van de watertoevoer om verstoppingen en stukken mos in de waterput te vermijden.
Anti-mosmiddel op het dak aanbrengen
De specialist beslist vervolgens of het gebruik van hoge of sterke druk verstandig is in de specifieke situatie, afhankelijk van het soort dak. Zo niet, dan brengt de dakreiniger een biologisch en duurzaam anti-mosmiddel aan dat een tijdje moet intrekken.
Dak reinigen
Als de mossen en algen voldoende van de dakbedekking zijn losgekomen, wordt het resterende vuil eenvoudig weggehaald met een borstel. Bij het schoonmaken van een leien dak is het efficiënter om een spuit met lage druk te gebruiken.
Nabehandeling
Als laatste stap moet de dakbedekking nog nabehandeld worden. Om de terugkeer van schimmels te weren wordt een infectiemiddel dat schimmels dood aangebracht door de dakreiniger. Indien je jouw betonnen of keramische dakpannen ook langdurig tegen vuil, mos en vocht wil beschermen, is het aangeraden dat je een beschermlaag, gekleurd of transparant, laat plaatsen. Ook als je dak er na behandeling niet meer netjes uitziet, is dat een verstandige optie.
Dak ontmossen met hogedrukreiniger [Stappenplan]
Bij deze reinigingsmethode moet je de volgende stappen doorlopen: de controle, het dak reinigen met een hogedrukspuit en de dakpannen beschermen.
Stap 1: Controle
Als je een dak wil ontmossen of algen verwijderen met een hogedrukreiniger moet er eerst een controle uitgevoerd worden door een vakman.
Sommige daken kunnen heet water onder druk niet verdragen en vereisen dus een alternatieve aanpak. Die daken worden dan gereinigd met een milieuvriendelijk biologisch middel dat onschadelijk is maar waarbij het een tijdje duurt voordat het terug verwijderd mag worden.
Daarnaast wordt er ook naar de hardnekkigheid van het vuil en naar de afwerking van het dak gekeken om de soort behandeling te bepalen.
Stap 2: Reinigen met hogedrukspuit
Bij het schoonmaken met sterke druk worden de dakpannen gereinigd met een hogedrukreiniger die bevestigd wordt aan de sproeikop van een vuilfrees. Het mos wordt er op die manier door het water uitgeduwd om ongewenst resterend vuil te vermijden. Om dezelfde reden is van boven naar beneden schrobben van belang bij een hellend dak. Als het vuil echter te hardnekkig is, gebruikt men een extra reinigingsmiddel zodat alles grondig gekuist is.
Stap 3: Beschermlaag
Ten slotte brengt de dakreiniger een ontsmettingsmiddel aan op de dakbedekking om komaf te maken met elk overgebleven spoor van schimmel. Toekomstige schimmelgroei voorkomen kan op twee manieren: dakpannen coaten of impregneren.
Bij het coaten van dakpannen wordt er een anti-moscoating aangebracht op je dak die als extra beschermlaag fungeert. Dat is een simpele aanpak om je dak er mooier te doen uitzien. De coating dient als gekleurde beschermlaag en dringt door in de poriën van de betonnen dakpannen om er een film over te leggen.
Bij impregneren daarentegen spuit de vakman een transparante beschermlaag op de dakpannen die de droogheid van het dakoppervlak garandeert en zo mosgroei tegengaat.
Dak laten ontmossen: vergelijk gratis offertes
Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvend advies en offertes om je dak te laten ontmossen. Zo kan je heel makkelijk prijzen vergelijken en een oplossing op maat bedenken voor jouw dakbedekking.