Kun je een levensverzekering laten uitbetalen?

Je kan een levensverzekering in België op verschillende manieren laten uitbetalen. Afhankelijk van het soort contract dat je hebt afgesloten.

Over het algemeen zal het er op neerkomen dat de verzekeringsmaatschappij een uitkering zal overmaken aan de in het contract aangeduide begunstigden bij het overlijden van de verzekerde persoon. Onder de begunstigden verstaan we dan bijvoorbeeld de partner, de kinderen of andere personen.

In sommige gevallen wordt de levensverzekering al uitbetaald bij leven. Bijvoorbeeld in het geval van het bereiken van de eindvervaldag of bij het opzeggen van de levensverzekering. In dat geval ontvangt de verzekerde persoon zelf de uitkering.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan erkende specialisten
arrow Ontvang offertes

Hoe werkt het? 

De verzekering zal de uitbetaling verrichten bij het bereiken van de eindtermijn zoals die in de clausule opgetekend staat.

In het geval van een vroegtijdig overlijden zal de jaarlijkse premie niet overgedragen worden aan de begunstigden. In dat geval zal de verzekeraar de levensverzekering verder uitbouwen met de vooraf bepaalde rente. De premie valt dus weg maar de rente zal tot einde contract blijvend worden aangevuld tot de levensverzekering haar eindtermijn bereikt. 

De grootte van de uitbetaling zal afhankelijk zijn van die van de premies en de opgetekende clausule. Bijkomend kunnen er nog bijdragen gevraagd worden op de successierechten en bestaan er nog enkele uitzonderingen. Om hier een duidelijk beeld van te krijgen neem je best contact op met een expert die je kan helpen met advies op maat.

Wat als begunstigden zich niet melden?

Wil je als begunstigde de uitbetaling van de levensverzekering ontvangen? Meld je dan zo snel mogelijk aan.

Wanneer je je niet meldt, kan de uitkering niet plaatsvinden. Sinds 2020 zijn verzekeringsmaatschappijen verplicht om je te contacteren binnen de maand. Als je op die aansporing nog steeds niets van je laat horen zal de verzekeringsmaatschappij de uitkering overdragen aan de overheid.

levensverzekering sparen beleggen

Hoe lang duurt het voordat de levensverzekering wordt uitgekeerd?

Doorgaans zal je de uitkering niet meteen ontvangen. In het geval van een overlijdensrisicoverzekering kan het enkele weken tot maanden duren vooraleer je de uitkering effectief ontvangt. 

Bij een kapitaalverzekering wordt er een bedrag uitgekeerd op een vooraf bepaalde datum bij leven of bij het overlijden van de verzekerde. In dat geval zal de uitbetaling afhangen van de contractuele afspraken. 

Levensverzekering vroegtijdig stopzetten

Een levensverzekering is een investering op lange termijn. Maar wat als je plots bedenkingen krijgt of als je het geld echt wel kan gebruiken? Is het dan wel zo verstandig om een levensverzekering vroegtijdig stop te zetten? We maken hieronder samen met jou de overweging. Wil je advies op maat over levensverzekeringen? Neem dan contact op met een expert.

Meer weten?
Stel je vragen aan verzekeringsspecialisten

Nadelen

Er zijn heel wat nadelen verbonden aan het vroegtijdig opnemen van je levensverzekering. 

  • De verzekeringsmaatschappij kan tot 5 % afkoopkosten aanrekenen
  • De laatste jaren van je contract leveren doorgaans de grootste rendementen op
  • Je laat financiële zekerheid voor later links liggen 

Levensverzekeringen met of zonder fiscaal voordeel

  • Levensverzekeringen zonder fiscaal voordeel hebben een roerende voorheffing van 25 % 
  • Levensverzekering met fiscaal voordeel afkopen doe je met 33 % belasting

Oplossingen

Er zijn heel wat nadelen verbonden aan het vroegtijdig opzeggen van je levensverzekering. Gelukkig zijn er ook voor dit probleem enkele oplossingen.

1. Polisvoorschot

Een voorschot op de polis komt overeen met een lening waarop je interesten betaalt. Kan je dat voorschot niet terugbetalen voor het einde van je contract? Dan zal de verzekeraar dit afhouden van jouw levensverzekeringsuitbetaling.

2. Onderbreking premiebetaling

Je bent niet verplicht om de maandelijkse of jaarlijkse premie te betalen. Je kan er een tijdje van afzien. Dit noemen we een levensverzekering laten ‘inslapen’. Aan deze ‘premievrijmaking’ of ‘reductie’ zijn geen extra fiscale gevolgen verbonden, behalve dat jouw opgebouwde kapitaal gekapitaliseerd wordt tot aan de vervaldag. 

3. Inpandgeving

Bij een inpandgeving sta je de levensverzekering af aan je kredietverlener als onderpand voor het afsluiten van een lening. Dit is een allerlaatste optie. Want hierna heb je geen andere opties meer dan het contract uitzitten. 

verschillende soorten levensverzekeringen

Meer advies nodig over levensverzekering? Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat

Heb je nog vragen over de uitbetaling van een levensverzekering of over levensverzekeringen in het algemeen? Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen en advies inwinnen over levensverzekeringen en de uitbetaling ervan.

Op die manier kan je goed geïnformeerd prijzen en verzekeringen eenvoudig vergelijken. En zo dus de beste oplossing vinden voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Aanvullende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.