Wat is het verschil tussen pensioensparen en een levensverzekering?

Met zowel pensioensparen als met een levensverzekering kun je jouw kapitaal opbouwen. Maar wat zijn precies de verschillen tussen pensioensparen en sparen via een levensverzekering?

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een manier om een deel van je kapitaal opzij te zetten en mogelijk te doen renderen. Het bedrag in de levensverzekering wordt uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde of op een vooraf bepaalde datum. Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen waarmee je verschillende doelen kunt nastreven.

Wat is het voordeel van een levensverzekering? Soorten levensverzekeringen

Een van de meest voorkomende doelen van een levensverzekering is het beschermen van de nabestaanden van de verzekerde tegen de financiële gevolgen van diens overlijden. Denk maar aan een schuldsaldoverzekering die een (deel van) een openstaande lening aflost wanneer de verzekerde overlijdt. Een overlevende partner of andere nabestaanden hoeven zo niet meer in te zitten met het afbetalen van bijvoorbeeld een hypotheek.

Een levensverzekering kan ook uitkeren bij leven. Je kunt bijvoorbeeld een levensverzekeringcontract afsluiten waarbij de verzekeraar het opgebouwde kapitaal uitkeert wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt.

Met dat geld kun je bijvoorbeeld de studies van je (klein)kinderen financiëren, een wereldreis maken, of… je pensioen aanvullen. Pensioensparen via een levensverzekering is dan ook perfect mogelijk: de zogenaamde pensioenspaarverzekering.

Naast levensverzekeringen die uitkeren bij leven of overlijden, bestaat ook de gemengde levensverzekering. Daarbij keert de verzekeraar een deel van het kapitaal uit op een bepaalde datum, en een ander deel van het uitgekeerde kapitaal na het overlijden van de verzekerde.

Meer weten over pensioenspaarverzekeringen?
Vul onderstaand formulier in voor gratis offertes en advies.
arrow Ontvang offertes

Wat is pensioensparen?

Voor de meeste mensen volstaat het wettelijk pensioen niet om de huidige levensstandaard ook na het stoppen met werken te behouden. Met pensioensparen zet je geld opzij voor wanneer je op pensioen gaat. Doorheen je loopbaan zet je bedragen op je pensioenspaarrekening en/of pensioenspaarverzekering. Eens je op pensioen gaat, kun je dat kapitaal laten uitbetalen. Dat kan in een eenmalige storting, of in stukjes. 

Je bouwt met pensioensparen niet enkel een aanvullend pensioenkapitaal op. Je geniet doorheen je loopbaan ook een fiscaal voordeel.

Er zijn verschillende manieren om aan pensioensparen te doen.

levensverzekering na 65 jaar

Pensioenspaarrekening of pensioenspaarfonds

De eerste manier om aan pensioensparen te doen, is via een pensioenspaarrekening, die je doorgaans bij je bank opent. Het sparen verloopt daar bijvoorbeeld via een pensioenspaarfonds. Er geldt geen gegarandeerd minimumrendement. Je winst hangt af van de beursevolutie en de prestaties van de aandelen en obligaties waarin het onderliggende fonds belegt.

Pensioenspaarverzekering: pensioensparen via een levensverzekering

Een andere manier om aan pensioensparen te doen, is via een levensverzekering, ook wel de pensioenspaarverzekering. Die sluit je af bij een verzekeringsmaatschappij (of bankverzekeraar, een bank die ook verzekeringsproducten aanbiedt). Er zijn verschillende soorten pensioenspaarverzekeringen, waaronder een tak 21 en een tak 23 pensioenspaarverzekering. 

Met een tak 21 pensioenspaarverzekering geniet je een gewaarborgde interestvoet op elke storting. Die intrestvoet is variabel. Een premie op het ene moment storten garandeert een andere intrest dan diezelfde premie op een ander moment storten. Je rendement is dus op voorhand gekend. Daarbovenop kun je eventueel een winstdeling ontvangen. Bovendien geniet je kapitaalbescherming. Gaat de verzekeraar failliet? Dan komt het Garantiefonds tussen voor maximaal 100.000 euro per persoon, per instelling.

Een tak 23 pensioenspaarverzekering gaat gepaard met een groter risico. Je belegt je kapitaal in fondsen. Je kiest zelf uit de fondsen die je verzekeraar aanbiedt. Elk fonds heeft een risicoprofiel, waardoor je in zekere mate controle hebt over het risico dat je neemt. Het rendement varieert ook bij deze verzekering, maar is mogelijk hoger dan bij een tak 21 verzekering. Je geniet bij een standaard tak 23 product geen kapitaalbescherming. Er is bij een normaal tak 23 product ook geen sprake van winstdeling.

Een tak 44-pensioenspaarverzekering combineert een tak 21 met een tak 23 pensioenspaarverzekering. Je kiest zelf hoe je jouw inleg spreidt tussen beide verzekeringen. Die optie heb je overigens niet bij een gewone pensioenspaarverzekering via een pensioenspaarfonds. Daar gaat je volledige inleg automatisch naar een fonds.

Waarom pensioensparen?

Naast het aanvullend pensioen dat je opbouwt met een pensioenspaarrekening of -verzekering, biedt pensioensparen andere interessante voordelen.

Flexibel sparen voor je pensioen

Pensioensparen is erg flexibel. Je hebt volledige controle over wanneer en hoeveel je spaart. Je kunt de stortingen tijdelijk onderbreken en opnieuw opstarten, zonder nadelige gevolgen.

Belastingvoordeel: Fiscaal voordeel dankzij sparen voor pensioen

Daarnaast kan dit een belastingvoordeel opleveren. Je geniet een jaarlijkse belastingvermindering van 30 procent op je inleg wanneer je dat jaar maximaal 990 euro opzijzette via een pensioenspaarrekening of -verzekering. Spaar je tot 1.270 euro? Dan geniet je een belastingvermindering van 25 procent op je inleg.

Die maximumbedragen worden bovendien jaarlijks geïndexeerd, al werd beslist dat die tot en met 2023 worden bevroren. Vanaf 2024 kunnen die maximumbedragen opnieuw stijgen.

Nalatenschap beheren via levensverzekering

Met een spaarverzekering kun je jouw nalatenschap beheren. Je duidt bijvoorbeeld zelf je begunstigde(n) aan, rekening houdend met de wettelijke bepalingen. Zo heb je controle over wat er na je overlijden gebeurt met je vermogen.

levensverzekering sparen beleggen

Is het mogelijk om pensioensparen combineren met een levensverzekering?

Je kunt pensioensparen via een pensioenspaarfonds perfect combineren met een pensioensparen via een levensverzekering. Meer nog, een levensverzekering is een interessante aanvulling op je gewone pensioenspaarplan. Beide opties kunnen zorgen voor een mooie aanvulling van je wettelijk pensioen.

Verschil belastingaangifte eindkapitaal pensioenspaarrekening en pensioenspaarverzekering

In het jaar waarin je 60 wordt, wordt je belast op het kapitaal dat je opbouwde via het pensioensparen. Bracht je de premies voor het pensioensparen fiscaal in mindering? Dan betaal je een belasting van 8 procent op het opgebouwde kapitaal.

Op welk bedrag je precies belast wordt, is afhankelijk van het soort spaarproduct.

Belasting op pensioensparen via levensverzekering

Met een pensioenspaarverzekering in tak 21 betaal je die belasting op de som van je premies en het werkelijke rendement. Een eventuele jaarlijkse winstdeling is belastingvrij. 

Met een pensioenspaarverzekering in tak 23 betaal je die 8 procent belasting op het werkelijk opgebouwde kapitaal. Er is geen winstdeling.

Belasting op pensioensparen via pensioenspaarrekening

Bij je gewone pensioenspaarfonds (pensioenspaarrekening) betaal je de belasting op basis van een fictief rendement van 4,75 procent. Je betaalt dus 8 procent belasting op je inleg plus een rendement van 4,75 procent, ongeacht het werkelijke rendement van het pensioenspaarfonds. Voor stortingen gedaan voor 1992 wordt rekening gehouden met een fictief rendement van 6,25 procent. 

Was het onderliggende fonds minder rendabel? Dan betaal je belasting op een fictief bedrag dat hoger is dan het werkelijk opgebouwde kapitaal.

Vragen over pensioensparen?
Contacteer een adviseur.

Pensioensparen aanvullen met langetermijnsparen

Ook via langetermijnsparen kun je bedragen opzijzetten voor de toekomst. Je geniet daarbij een cumuleerbaar fiscaal voordeel. Het fiscaal voordeel van je pensioenspaarrekening en of pensioenspaarverzekering krijg je dus bovenop het fiscaal voordeel van je langetermijnspaarverzekering.

Voor 2023 geldt een fiscaal voordeel op een bijdrage van maximaal 176,40 euro plus 6 procent van je netto belastbaar inkomen. Het absolute maximumbedrag ligt in 2023 op 2.350 euro. Ook die bedragen zijn indexeerbaar, en kunnen dus jaarlijks verhogen.

Let wel: de marge wordt geëvalueerd in samenhang met eventuele fiscale voordelen die verbonden zijn een de afbetaling van een hypothecair krediet.

Eindbelasting langetermijnsparen

Neem je het opgebouwde kapitaal of de afkoopwaarde van het kapitaal niet op voor je 60ste verjaardag? Dan houdt de bank of de verzekeringsmaatschappij automatisch een taks. De inhouding van die taks maakt de uiteindelijke belasting uit. Hoeveel de belasting na je 60ste verjaardag bedraagt, en wanneer die precies wordt ingehouden, is afhankelijk van meerdere factoren.

Als je na je 65ste verjaardag stortingen verricht, wordt die inleg niet meer belast.

Om te achterhalen welke spaarstrategie voor jou het meest interessant is, doe je best beroep op een financieel adviseur. Het combineren van verschillende levensverzekeringen kan fiscaal erg interessant zijn, maar doe je bij voorkeur niet zonder advies in te winnen bij een adviseur. Die analyseert je financiële toestand, noden en wensen, en gaat samen met jou op zoek naar de beste strategie.

Heb je advies over verzekeringen nodig? Stel je vragen en vergelijk gratis meerdere offertes 

Jouw kapitaal zo goed mogelijk doen renderen en een zo groot mogelijk fiscaal voordeel genieten? Dat doe je met de hulp van een financieel adviseur of verzekeringsexpert. Vul daarom onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat van specialisten. Zo krijg je een duidelijk overzicht op het aanbod, en kun jij een weloverwogen keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Aanvullende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Pensioensparen tot een bedrag van 990 of 1270 euro?

+
Afhankelijk van het bedrag dat je jaarlijks opzijzet, geniet je een bepaald fiscaal voordeel. Spaar je maximaal 990 euro? Dan geniet je een belastingvoordeel van 30 procent (goed voor maximaal 297 euro).

Spaar je 990 tot maximaal 1270 euro? Dan geniet je een belastingvoordeel van 25 procent (goed voor maximaal 317,50 euro).

Naast het fiscale voordeel geldt natuurlijk ook dat hoe meer je spaart, hoe groter het eindkapitaal zal zijn.

Is pensioensparen nog interessant of zinvol?

+
Pensioensparen is, voor de meeste mensen, zeker zinvol. Enerzijds geniet je een fiscaal voordeel. Anderzijds is het wettelijk pensioen op zich voor veel mensen niet voldoende om hun oude dag comfortabel door te brengen. Door je kapitaal op te bouwen via pensioen- of langetermijnsparen kun je ook op latere leeftijd een bepaalde levensstandaard behouden

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je oude dag?

+
Om echt van je pensioen te kunnen genieten, is het aan te raden om naast je wettelijke pensioen ook een aanvullende spaarpot aan te leggen. Hoeveel spaargeld je precies nodig hebt, is afhankelijk van twee belangrijke factoren: hoeveel je wettelijk pensioen bedraagt, en hoeveel je maandelijks zult uitgeven.
Om te bepalen hoeveel geld je best opzijzet, kun je beroep doen op een financieel adviseur. Die zal samen met jou bekijken wat je noden zijn en wat mogelijk is met je inkomen en vermogen. Zo kunnen jullie samen een realistisch plan uitwerken.

Wanneer wordt pensioensparen uitbetaald?

+
Het bedrag dat je op pensioenspaarrekening of pensioenspaarverzekering verzamelt, wordt in principe beschikbaar gemaakt wanneer je op pensioen gaat (momenteel is dat, normaal gezien, op je 65ste). Je kunt ervoor kiezen het bedrag in een keer op te nemen, het bedrag geleidelijk uitgekeerd te krijgen, of het bedrag langer te laten staan. Ook een combinatie van die opties is mogelijk.
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.