Inhoud
Welke kosten bij een levensverzekering?
Een levensverzekering biedt financiële bescherming voor jou en je dierbaren in geval van overlijden of het bereiken van een bepaalde leeftijd. Er zijn verschillende kosten waarmee je rekening moet houden als je een levensverzekering aanschaft.
- Premiekosten: Dit zijn de kosten die je betaalt voor de verzekering. De premie kan periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) of in één keer worden betaald.
- Kosten van de risicodekking: Dit zijn kosten die je betaalt voor de risicodekking van de verzekeraar. De kosten kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals jouw leeftijd, gezondheidstoestand en beroep.
- Administratiekosten: Dit zijn vergoedingen die in rekening worden gebracht voor de administratie van je verzekering. Het kan gaan om een vast bedrag of een percentage van de premie.
- Beleggingskosten: Sommige levensverzekeringen bieden de mogelijkheid om te beleggen, wat extra kosten met zich meebrengt, zoals transactiekosten en beheerskosten.
- Afkoopkosten: Als je je levensverzekering vroegtijdig wilt beëindigen, moet je mogelijk afkoopkosten betalen. Deze kosten kunnen een percentage zijn van de afkoopwaarde van de levensverzekering.
- Belastingkosten: Afhankelijk van het type levensverzekering en de lokale wetgeving kunnen uitkeringen onderworpen zijn aan belastingen.
Is de uitkering van een levensverzekering belast?
In België is de uitkering van een levensverzekering onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van belastingen. Dit geldt bijvoorbeeld bij het verzekeren van een pensioen of een overlijdensrisico. Als de verzekerde echter overlijdt vóór de leeftijd van 60 jaar en de levensverzekering niet voldoet aan de voorwaarden van de zogenaamde Tak 21– of Tak 23-verzekeringen, kan de uitkering toch worden belast.
Indien de levensverzekering dient als beleggingsinstrument en de voorwaarden niet voldoen aan de wettelijke vereisten, kan er ook belasting worden geheven op de uitkering.
Het is dus belangrijk om bij het afsluiten van een levensverzekering goed op de voorwaarden te letten om te voorkomen dat er later onverwachte belastingen op de uitkering worden geheven.
Tips om minder belastingen te betalen
Verzekeringen zoals pensioensparen, langetermijnsparen en schuldsaldoverzekering kunnen een effectieve manier zijn om je belastingaangifte te optimaliseren en zo minder belastingen te betalen.
Een spaar- of beleggingsverzekering kan verschillende doelen hebben, zoals sparen voor je pensioen of je geld laten renderen. Als je belastingplichtig bent en/of beroepsinkomsten hebt, kunnen deze drie individuele levensverzekeringen ook gunstig zijn voor je belastingaangifte.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor deze verzekeringen, moet je deze vóór je 65e afsluiten en alleen op je eigen naam. De begunstigingsclausule van je contract moet voldoen aan de fiscale voorschriften en er zijn beperkingen van toepassing.
1. Langetermijnsparen
Langetermijnsparen biedt de mogelijkheid om te profiteren van een belastingvoordeel van 30% op de betaalde premies. Momenteel is het maximaal toegestane bedrag dat per jaar gestort kan worden 2.260 euro, wat resulteert in een belastingvoordeel van 678 euro.
Daarnaast betaal je ook minder gemeentebelastingen. Houd er wel rekening mee dat er op je 60e verjaardag (of op de 10e verjaardag van het contract als je het hebt afgesloten vanaf de leeftijd van 55 jaar) een anticiperende heffing van 8% van toepassing is.
2. Pensioensparen
Met een pensioenspaarverzekering kun je profiteren van een gegarandeerde rentevoet en bovendien is het fiscaal voordelig: je kunt 30% van je premie terugkrijgen via belastingen. Dit betekent een besparing van 282 euro op een premie van 940 euro (het fiscale maximum).
Als gezin kun je dus tot 564 euro per jaar besparen. Let op, op je 60e verjaardag (of op de 10e verjaardag van het contract als je het hebt afgesloten vanaf de leeftijd van 55 jaar), is er een anticiperende heffing van 8%.
3. Schuldsaldoverzekering
De schuldsaldoverzekering biedt ook mogelijkheden voor fiscale optimalisatie.
Premies invullen op de belastingbrief
Wanneer jouw fiscale korf nog niet volledig gevuld is met kapitaalaflossingen en interesten van jouw woonkrediet, kan je ook de premies van jouw schuldsaldoverzekering invullen op jouw belastingaangifte om zo jouw fiscale voordeel te optimaliseren.
Dit is vooral voordelig als je aan het einde van het jaar een lening afsluit en de premie voor jouw schuldsaldoverzekering in één keer betaalt.
Premies niet in brengen
Soms kan het fiscaal voordeliger zijn om de premies van jouw schuldsaldoverzekering niet af te trekken van jouw belastingaangifte. Hierdoor ontvang je uiteraard geen belastingvoordeel, maar als gevolg hiervan wordt het eindkapitaal van jouw verzekering ook niet belast.
Ontvang extra advies en vergelijk gratis meerdere verzekeraars
Door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen en advies te krijgen over levensverzekeringen en de belastingen ervan, kun je een beter inzicht krijgen in wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Bovendien kun je op deze manier gemakkelijk prijzen en verzekeringen vergelijken en zo de meest voordelige en passende optie vinden.
Advies op maat aanvragen over levensverzekeringen loont, omdat het complexe product verschillende factoren bevat, zoals persoonlijke omstandigheden, dekkingsopties en premies.