Inhoud
Hoe kun je thuis je elektrische auto opladen?
Thuis je elektrische auto opladen, kan op 2 manieren: via een gewoon stopcontact (mode 2 laden) of met je eigen laadpaal.
Optie 1: Via het stopcontact (mode 2)
Je hebt de optie om je elektrische voertuig op te laden met een gewoon stopcontact. Daarvoor heb je enkel een geschikte laadkabel nodig,
Het stopcontact moet geaard en in goede staat zijn, net als de elektrische installatie bij je thuis. Lees hier meer over de regels rond het opladen van een elektrische auto met een stopcontact.
Prijs: Wat kost thuis opladen via een normale stekker?
Je betaalt doorgaans je gewone elektriciteitstarief zoals beschreven in je energiecontract. Sommige energieleveranciers bieden speciale tarieven aan voor elektrisch laden.
Voordelen
Een gewoon stopcontact is een eenvoudige en goedkope oplossing. Je moet geen eigen laadpaal laten installeren en kunt je elektrische auto eenvoudig thuis opladen.
Nadelen
- Lage oplaadsnelheid. Hoewel opladen via het stopcontact de goedkopere oplossing is (enkel wat de installatie betreft, want de energiekosten voor het opladen zijn gelijk met een laadpaal), duurt mode 2 opladen erg lang.
- Onveilig. Daarnaast is opladen met een gewoon stopcontact risicovol: het stopcontact en de laadkabel kunnen oververhitten en er kan brand ontstaan.
Gebruik bij voorkeur geen verlengkabels. Doe je dat toch? Rol de kabel dan volledig uit.
Optie 2: Via een laadstation: laadpaal, wallbox of ondergronds (mode 3)
Een betere optie is het opladen via je eigen laadpaal.
Prijs: Wat kost een laadpaal bij je thuis?
Een eigen laadpaal aanschaffen kan al vanaf 600 euro.
Kies je een bidirectioneel model, waarmee je zowel kunt opladen als ontladen? Dan beginnen de prijzen rond de 6.000 euro. Met een eigen bidirectionele laadpaal maak je van de accu van je elektrische wagen een thuisbatterij.
Voor de installatie betaal je 200 à 2.200 euro, afhankelijk van de complexiteit van de werken, de tarieven van de installateur en het type laadpunt.
Verbruik laadpalen
Hoeveel je precies verbruikt, is afhankelijk van hoe vaak en wanneer je de elektrische auto oplaadt.
Je betaalt doorgaans je gewone energietarief met de vaste of variabele prijs per kWh. Met een variabel of dynamisch contract kan het interessant zijn om je auto bijvoorbeeld aan het daltarief (‘avonds en ‘s nachts) op te laden. Dat is een goedkopere optie.
Sommige energieleveranciers werken met aparte tarieven voor het opladen van elektrische voertuigen met een eigen laadpaal.
Voordelen: waarom je elektrische auto opladen met een laadpaal?
- De oplaadsnelheid van laadpalen ligt een stuk hoger dan die van een stopcontact. Hoe snel je wagen precies oplaadt, is overigens afhankelijk van heel wat factoren. Denk aan het vermogen van de laadpaal, het gewenste percentage en het laadvermogen van de accu.
- Je hebt de keuze uit heel wat laadpalen. Zo vind je gegarandeerd een laadpaal die past bij je budget, gebruikswensen en de noden van je elektrische wagen.
- Je elektrische auto opladen met een laadpaal is veel veiliger dan opladen met een gewoon stopcontact.
- Wie thuis zijn elektrische wagen kan opladen, hoeft niet in te zitten met de beschikbaarheid van een publiek laadpunt.
- Thuis laden is een stuk goedkoper dan opladen aan openbare laadpalen.
Nadelen
Een eigen laadpaal verbruikt best wat elektriciteit. Om thuisladen mogelijk te maken, moet je rekening houden met enkele zaken. Denk aan het vermogen van je elektrische installatie en het verbruik van andere elektrische toestellen in huis.
De meeste obstakels kunnen vrij eenvoudig overwonnen worden. Daarvoor heb je de keuze tussen heel wat verschillende mogelijkheden.
Zo zorg je er met een slimme laadpaal met dynamic load balancing voor dat je wagen steeds voordelig oplaadt én je stroomnetwerk niet overbelast raakt. Door een monofase elektrische installatie te laten verzwaren tot een driefasige aansluiting, vergroot je het vermogen (en dus de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijkertijd kunt gebruiken).
De beste oplossing verschilt van situatie tot situatie. Een laadpaalspecialist analyseert jouw unieke situatie en gaat mee op zoek naar de ideale oplossing.
Wat heb je nodig om thuis te laden?
Wat heb je nodig om een elektrisch voertuig thuis op te laden?
1. Aansluiting
Je elektrische aansluiting moet voldoen aan de energienoden van het voertuig. In sommige gevallen is het nodig om je elektrische aansluiting te laten verzwaren. Een driefasige aansluiting zorgt voor een stijging van je vermogen, waardoor je een laadpaal met een hoger vermogen kunt gebruiken (wat de oplaadsnelheid kan verhogen).
Ook voor laden met een gewoon stopcontact heb je een groot genoeg vermogen nodig. Daarmee kun je het risico op overbelasting van je energienetwerk voorkomen.
Hoeveel kWh of A?
Hoeveel energie (kWh) en welk vermogen (ampère) je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Een laadpaalspecialist analyseert je situatie en bekijkt de mogelijkheden.
1-fase of 3-fase
Voor laadpalen met een vermogen hoger dan 11 kWh heb je in principe een driefasige aansluiting nodig. Je kunt zulke laadpalen aansluiten op een 1-fase aansluiting, maar dan kun je hun volledige potentieel niet benutten.
Voor laadpalen met een lager vermogen volstaat een 1-fase aansluiting.
2. Oplaadpunt: Laadpaal, snellader of stopcontact
Via het oplaadpunt voorzie je stroom aan je elektrische wagen. Het kan gaan om een klassieke laadpaal of laadzuil, een ondergronds laadstation, een wallbox, een snellader of zelfs een gewoon stopcontact.
Laadpaal of wallbox zonder oprit of garage
Heb je geen eigen oprit of garage? Dan kan het moeilijk zijn om de juiste plek te vinden voor je oplaadpunt.
Een laadpaal moet op eigen grond geplaatst worden. Het laadpunt en de laadkabel mogen geen obstakel vormen voor voetgangers en andere weggebruikers.
Je gemeente kan je de toestemming verlenen om het laadstation toch aan de straatkant te plaatsen. Als dat niet mogelijk is, kun je de gemeente vragen om een openbaar laadstation te installeren in de buurt van je woning.
Een laadpaalspecialist gaat mee op zoek naar de juiste plek bij jou thuis.
3. Laadkabel
Om de elektrische auto te verbinden met het laadpunt heb je een laadkabel nodig. De laadkabel moet compatibel zijn met je elektrische wagen én het stopcontact of je eigen laadpaal.
Veel laadpalen beschikken over een eigen vaste, ingebouwde kabel.
4. Optie: zonnepanelen
Een laadpaal verbruikt best wat energie. Goedkoop laden bij je thuis? Dat doe je door je laadpaal aan te sluiten op een zonnepaneelinstallatie.
Dat kan de algemene zonnepaneelinstallatie bij je thuis zijn, maar ook een aparte zonnepaneelinstallatie op het dak van bijvoorbeeld je garage of carport.
Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis? Stel je vragen aan een laadpaalspecialist
Je auto thuis opladen is snel, veilig, efficiënt en goedkoop – op voorwaarde dat je de juiste laadpaal kiest én die correct laat installeren. Via onderstaand formulier win je gratis en vrijblijvend advies in bij laadpaalspecialisten. Je ontvangt ook offertes op maat van jouw situatie. Zo ben je in enkele klikken een belangrijke stap dichter bij de laadoplossing die bij je past.