Is een privé laadpaal die je thuis laat plaatsen zomaar openbaar?

In principe is een privé laadpunt op je eigen terrein volledig privé. Anderen mogen hun elektrische auto’s dus niet zonder toestemming opladen met jouw eigen laadpunt.

De meeste laadpalen zijn voorzien van een extra beveiliging om te verzekeren dat niet zomaar iedereen het laadpunt gebruikt. Bijvoorbeeld middels:

  • Een laadpas
  • Gezichts- of vingerafdrukherkenning
  • Sleutel
Een dame in wit hemd gebruikt haar laadpas om haar eigen laadpaal, die ze openbaar liet maken, te gebruiken om haar elektrische auto op te laden.

Je eigen laadpunt door anderen laten gebruiken

Nu kan het toch interessant zijn om een privé laadpaal publiek of semi-publiek toegankelijk te maken. Dat is perfect mogelijk, zelfs als de laadpaal op je eigen terrein staat. 

Kun je geld verdienen met je laadpaal?

Ja! Door een laadpaal op je eigen domein openbaar toegankelijk te maken, kun je geld verdienen. Je kiest namelijk zelf welke tarieven je hanteert. Zijn die hoger dan die van je energieleverancier, of gebruik je gratis groene stroom? Dan maak je winst!

Hoe maak je een laadstation bij je thuis publiek?

Je laadpaal openbaar maken, doe je zo:

Stap 1: Ga ten rade bij je gemeente

De precieze voorwaarden en regelgeving rond het openbaar toegankelijk maken van een laadpaal verschillen van regio tot regio. In sommige gevallen moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen. Ga ten rade bij je gemeente of win advies in bij een laadpaalspecialist

Stap 2: Verzeker dat je laadpaal aan alle voorwaarden voldoet

Vervolgens verzeker je dat de laadpaal aan alle voorwaarden voldoet. Elk laadpunt moet na plaatsing gekeurd worden door een erkend keuringsorganisme. De elektrische installatie en de laadpaal moeten ook in goede staat verkeren.

 Daarnaast moet je ook:

  • Je verzekering te contacteren en informeren naar eventuele aanvullende dekkingen voor schade die kan optreden wanneer anderen je laadpaal gebruiken. Het kan gaan om schade aan je eigen laadpaal of terrein, maar ook om schade aan laadpaalgebruikers en hun elektrische auto’s.
  • Je netbeheerder contacteren om je elektrische aansluiting te inspecteren.
Een laadpaal die aan alle normen voldoet?
Daarvoor moet je bij een laadpaalexpert zijn.
arrow Ontvang offertes

Stap 3: Maak afspraken met een CPO

Een CPO (Charge Point Operator of laadpaaloperator) helpt je met het beheren van je publieke laadpunt. Ze regelen bijvoorbeeld de betalingssystemen, het monitoren van het verbruik van de laadpaal en het onderhoud. 

Samen met de CPO kun je ook een tariefstructuur uitwerken voor mensen die je laadpaal gebruiken. Je kunt zelf kiezen welke tarieven je hanteert en of je een tarief per kWh of een tijdgebaseerd tarief hanteert.

Dat is veruit de eenvoudigste manier om je laadpaal openbaar te maken. Het is evenwel niet verplicht om samen te werken met een CPO. Verder in dit artikel lees je meer over de verschillende manieren om betalingen voor het gebruik van je laadpaal te innen.

Stap 4: Regel de netwerkaansluiting

In veel gevallen is het interessant om de laadpaal niet op je eigen netwerk, maar op het distributienetwerk aan te laten sluiten. Daarvoor neem je contact op met de netbeheerder. 

Heb je een zonnepaneelinstallatie? Dan kun je daar handig op inspelen door opladen met groene stroom aan te bieden.

Stap 5: Registreer je laadpaal bij een laadpaalnetwerk

Nu kun je ervoor zorgen dat elektrische bestuurders je laadpaal weten te vinden. Registreer je laadpaal bij een of meerdere publieke laadpaalnetwerken. Jouw laadpunt wordt zo zichtbaar in een lijst met openbare laadstations. 

Ook via sociale media en onafhankelijke laadsites kun je jouw publiek laadpunt aan de man brengen.

Een kaart met een overzicht met publieke laadpunten en eigen laadpalen die men openbaar heeft gemaakt.

Hoe ontvang je de betalingen?

Er zijn verschillende manieren om de betalingen te innen:

Met CPO

Een CPO regelt alle betalingen. Ze rekenen wel een commissie aan. Voorbeelden zijn EVBox en NewMotion. Vaak werken CPO’s enkel met hun eigen laadpalen.

Je CPO kan betalingen innen via:

  • Betaalapps. Via bepaalde platforms voor laadpalen (bijvoorbeeld bij CPO’s zoals Smoov en Chargemap) kunnen gebruikers betalen via verschillende apps. Je ontvangt de betalingen op je account bij het platform. 
  • Laadpas. Je CPO kan ook werken met een eigen laadpas, zoals bijvoorbeeld EVBox. 

Zonder CPO

Je moet zeker niet samenwerken met een CPO. Betalingen innen kan ook op andere manieren:

  • Facturatiesoftware. Je kunt, zonder CPO, gebruik maken van je eigen facturatiesoftware. Verzeker dat de software compatibel is met je laadpaal. Je vindt die software bij bijvoorbeeld eMSP (e-Mobility Management Software).
  • Directe overschrijving. Als je de gebruikers kent, kun je hen de laadkosten ook via een rechtstreekse bankoverschrijving laten betalen. 

Aandachtspunten bij publieke laadpalen op je eigen terrein of dat van je bedrijf

Wil jij je privé laadpaal openbaar maken? Houd dan rekening met deze aandachtspunten:

1. Parkeerplek

Je privé laadpaal – op je eigen terrein – publiek toegankelijk maken, betekent ook dat de bijhorende parkeerplek regelmatiger bezet zal zijn. Voorzie een alternatief zodat je zelf steeds comfortabel kunt parkeren.

Bekijk zeker of je laadpaal voldoende toegankelijk is. Kunnen andere elektrische bestuurders het terrein gemakkelijk oprijden? Is er voldoende ruimte?

Kun je zelf kiezen wanneer je laadpaal wel en niet toegankelijk is?

In principe kies je inderdaad zelf wanneer je laadpaal toegankelijk is voor anderen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Fysiek. Een hek of poort zorgt ervoor dat het terrein niet langer openbaar is wanneer je bijvoorbeeld zelf je elektrische auto wilt opladen.
  • Signalisatie. Met duidelijk zichtbare borden communiceer je over wanneer het laadpunt wel en niet toegankelijk is.
  • Software. Via het beheerssysteem van je laadpaal en/of de CPO regel je zelf wanneer je laadpaal door anderen gebruikt kan worden. Buiten de toegangsuren kunnen elektrische wagens dan niet opladen via het laadpunt. Je kunt de laadpaal volledig vergrendelen of ervoor zorgen dat enkel door jou aangeduide personen de laadpaal kunnen gebruiken.

Een laadpaal die niet 24 op 7 publiek toegankelijk is, is semi-publiek of semi-openbaar.

2. Laadpas of mobiele app

De overstap van privé naar publiek is vooral op financieel gebied interessant. Een CPO biedt verschillende oplossingen om de financiële kant van de zaak te regelen. Gebruikers kunnen betalen voor hun oplaadbeurt met een laadpas of een mobiele applicatie. Jij bepaalt zelf welke tarieven je hanteert.

3. Werk samen met laadpaalnetwerk

Werk bij voorkeur samen met een goed gekend laadpaalnetwerk. Zij nemen je (semi-)publieke laadpaal op in hun overzicht, bijvoorbeeld op een app, laadpalenkaart of online platform. Je laadpaal wordt zo meteen beter zichtbaar.

4. Kies een slimme laadpaal

Om de tarieven, toegang tot en de gebruiksmogelijkheden te beheren, heb je een slimme laadpaal nodig. 

5. Overweeg een zonnepaneelinstallatie

Een van de grootste voordelen van een zonnepaneelinstallatie? De gratis groene energie natuurlijk! Door je laadpaal overdag openbaar te maken én gebruik te maken van de gratis elektriciteit uit je zonnepaneelinstallatie, maak je nog meer winst met je (semi-)publieke laadpaal.

Een witte auto laadt op via een eigen laadpaal die de eigenaar openbaar heeft laten maken. De laadpaal is verbonden aan een zonnepaneel op een sokkel. Op de achtergrond een blauwe lucht met wolkjes.

Gratis offertes en advies op maat aanvragen? Contacteer laadpaalexperts in je regio

Overweeg je op termijn een openbaar laadstation op je eigen domein te installeren? Ben je op zoek naar de juiste laadpaal voor jouw situatie? Of heb je vragen voor een laadpaalspecialist? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies. Zo vind je in een mum van tijd de voordeligste optie voor de aanschaf en installatie van je nieuwe laadpaal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis